Balázs Richárd

Megfigyelték a Szaturnusz hold-gyárát?

Jó eséllyel egy hold születésének volt szemtanúja a NASA Cassini űrszondája. A Szaturnuszt és holdjait tanulmányozó szonda felvételein némi zavar látható az óriásbolygó külső gyűrűiben, amit valószínűleg egy, a műszerek számára láthatatlan objektum okozott, felkavarva a jeges sávokat. Mivel azóta a terület lecsendesedett, a tudósok arra következtetnek, hogy egy parányi hold keletkezett.

A korábbi modellek már bizonyították, hogy a Szaturnusz gyűrűire egyfajta hold-gyárként is tekinthetünk. A gyűrűrendszer külső peremének anyaga összecsomósodva elég nagy objektummá nőheti ki magát, hogy egyben maradhasson saját gravitációjának köszönhetően. Az újonnan létrejött hold elvándorolhat a gyűrű közeléből, önálló holddá válva. Ennek a folyamatnak köszönhetően alakulhatott ki a szaturnuszi holdak népesnek mondható családja, melyek pályája a híres gyűrűhöz közel, sőt esetenként belül is esik, eddig azonban ezt a folyamatot még senki nem látta működés közben.

Carl Murray, a londoni Queen Mary Egyetem csillagásza munkatársaival , a Prometheus hold felvételeit tanulmányozta, ami során a Cassini április 15-i fotóin egy váratlan torzulást észleltek a bolygó vastag, fényes gyűrűinek legkívülebb eső A-gyűrűjében. "Soha nem láttam még hasonlót az A-gyűrű pereménél" - mondta Murray, aki az Amerikai Geofizikai Egyesület találkozóján ismertette eredményeit.


A világos folt a Prometheus hold a vékony F-gyűrű mellett. A vastagabb gyűrű az A-gyűrű, aminek a csúcsánál látszik némi elmosódás

Az A-gyűrűről készült korábbi felvételeket előkeresve, Murray 107 képet talált a kialakuló torzulásról, ami 2012 júliusára vezethető vissza. Több tucat hasonló, a repülőgépek propellerére emlékeztető mintát vettek észre az A-gyűrű belső területein, a peremtől távolabb. A csillagászok szerint ezek a közvetlen megfigyeléshez túl kicsi holdak által hátrahagyott nyomvonalak, ahogy végigszántották a gyűrűket.

Murray a torzulásokat előidéző szokatlan objektumot Peggy-nek nevezte el az anyósa után, mivel az első észlelést a hölgy 80. születésnapján elemezte. Véleménye szerint a Peggy egy formálódás alatt álló hold lehetett, ami az A gyűrű pereme felé tartott. "Az objektum nem látható, de megmozgatta a körülötte elhelyezkedő gyűrű-anyagot, ami látható" - mondta Matthew Hedman, a Cassini képfeldolgozó csapat tagja, aki nem vett részt Murray munkájában.

Sajnos az objektum valódi sorsát nagy valószínűséggel soha nem fogjuk megismerni. Az A-gyűrű későbbi képein nem észleltek fényes foltot, így valószínű, hogy a születőben lévő objektum megsemmisült egy ütközésben, ugyanakkor arra is jó esély van, hogy holddá vált, azonban túlságosan eltávolodott a gyűrűtől, hogy észlelhető legyen. A Peggy a számítások szerint kevesebb, mint 1 kilométer széles, ezért ha az utóbbi eset következett be, túl kicsi, hogy a Cassini kamerái észlelhessék.

Ha nem is látjuk viszont a jövőben, a Peggy letette a névjegyét, a Cassini csapat pedig az elkövetkező hónapokban hasonló objektumok után fog kutatni a szaturnuszi gyűrűk széleinél, abban a reményben, hogy további születőben lévő holdakat észlelhetnek. "Az nem egyértelmű, hogy a Peggy egyedi lenne, mindenesetre különleges" - összegzett Hedman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cifka1seggfej2 #15
    cifka miklós egy putriban szocializálódott cigány!
  • noland #14
    Jó reggelt! :)
  • Vol Jin #13
    Scientológus lenne szegénykém? :-D Akkor már értem, miért zárkózik el a kórtani állapotát enyhítendő egészségügyi intézmények szakszerű kezeléseitől. :-D

    Bár lehet, hogy egyszer a legtekintélyesebb professzor magára öltötte a kényszerzubbonyt és az orvostudomány az tehetetlen, de a remény ez meg van mondattal a száján kilépett az ablakon, és ez szegény Mikikében annyira gerjeszti a bűntudatot a mai napig, hogy nagy ívben kerüli azóta még a körzeti rendelőket is, nem hogy kórház közelébe merészkedne, a szakszanatóriumokról nem is beszélve, hiszen a kilométeres körzetükben erős izzadásba kezd, mint a szaharai bedöglött légkondicionálójú turistabuszon a túlsúlyosokból álló szervezetten utaztatott nyugdíjas csoport szívbetege és napokig rémálmokban idéződik fel benne a jobb sorsra érdemes professzor tragikus önkezűsége.
  • gforce9 #12
    Még szerencse, hogya csomósodást számítógépekkel modellezik, hogy lehetséges e vagy nem. Nem pedig abból, hogy valaki beszól SG-n, hogy "brutál gravitáció, nem kedvez neki". :)
  • immovable #11
    Van amikor halucinál kommenteket. (komolyan) Am szerinte Xenu teremtette a gyűrűket.
  • Richard Donkies #10
  • Vol Jin #9
    Te mindig ilyen idétlenül vigyorogsz. Roppant beteg lehetsz...


    Legalább három elmélet is van a gyűrűkre, és az egyik az, hogy az árapály tépet szét egy holdat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudna összeállni a gyűrű anyaga több kisebb holdá. Elvileg sok kis holdja van jelenleg is. A gyűrűk amúgy is pártízmillió évig léteznek.
  • Richard Donkies #8
    "Tehát az elején a gyűrűsödés felé hat a folyamat, majd a gyűrű felszámolja magát egy nagyobb holddá vagy több közepes, de egymástól nagyon elkülönülő pályájúvá."



    A helyzet az, hogy a Szaturnusz brutál gravitációs ereje nem kedvez a törmelék csomósodásának.
  • Vol Jin #7
    Elvileg a mi holdunk is elvileg gyűrű volt. Ha van egy nagyobb, az szépen felsepri a többit. Merthogy az eltérő pályán lévők eltérő szögsebességgel keringenek, így elrepülnek egymás mellett, és ilyenkor egy kisebb, sokszor elrepül egy nagyobb mellett, ami az elhaladás pillanatában mindig módosítja a pályáját a kisebbnek, maga felé húzva egy picit, míg egyszer belepottyan a nagyobba. Tehát a nagyobb egyre nagyobb lesz, míg nem találkozik egy olyannal, ami hozzá mérhető, mert akkor széteshet mindkettő, és kezdődik elölről a játék. Ennek szerintem következménye az, hogy először elaprózódnak, majd az egyik elkezdi felfalni a többit. Tehát az elején a gyűrűsödés felé hat a folyamat, majd a gyűrű felszámolja magát egy nagyobb holddá vagy több közepes, de egymástól nagyon elkülönülő pályájúvá.
  • Szefmester #6
    ha elég időt adsz a elég időt adsz egy atomnak feleződik, ha meg elég nyomást adsz két atomnak egyesülnek... ugyanez van a hódokkal is. Az egyikre rázuhan a fa a másik örül... izé... holdakkal. Az egyik széthullik, egy része stabil pályára terelődik mert ugye a kisebb ojjektumot könnyebb taszigálni odafent egy gravitációs mezőnek, és ezen a stabil pályán elkezdenek "újracsomósodni".