Berta Sándor

Távközlési hálózat­üzemeltető-e a Skype?

A cég nem adta ki a hatóságoknak az ügyfelei adatait, ezért Belgiumban bíróság előtt kell felelnie.

A Skype azután került bajba, hogy a mecheleni bíróság határozata ellenére sem adta ki a felhasználók kommunikációjával kapcsolatos információkat. A helyi hatóság bizonyos Skype-ügyfelek üzeneteihez és telefonbeszélgetéseihez akart hozzáférni. A bíróság szóvivője rámutatott, hogy az ügy egy komoly jogi kérdést vet fel: vajon a Skype távközlési hálózatüzemeltető-e vagy sem. Amennyiben a kérdésre igen a válasz, akkor a vállalat a belgiumi jog alapján köteles kiadni az adatokat és a mulasztásaiért akár meg is büntethetik.

A Skype székhelye Luxemburgban van és a kérdés ismerős lehet a menedzsmentnek, ugyanis már 2013-ban Franciaországban is szembe kellett néznie ugyanezzel a felvetéssel. Akkor a helyi Autorité de régulation des communications électroniques et des postes (ARCEP) eljárást indított, mert a társaság többszöri felszólításra sem regisztrálta magát "elektronikus kommunikációs szolgáltatások üzemeltetőjeként". Mindez nem volt véletlen, ugyanis a regisztráció esetén köteles lett volna például továbbítani a vészhívásokat és a francia hatóságoknak lehetővé tenni a telefonbeszélgetések legális lehallgatását, ha erre egy nemzeti vagy európai nyomozás során szükség van.

A Skype jelenleg Ausztráliában, Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában támogatja a vészhívásokat. A vállalat szoftver- és nem távközlési szolgáltatóként tekint magára. A cégnek május elején védjegyvitába keveredett a brit Sky csatornával is, az EU Törvényszéke nemrég megerősítette, hogy fennáll a SKYPE ábrás és szómegjelölés és a SKY szóvédjegy közötti összetévesztés veszélye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #14
    Ez sem nyert. A Lidl és a Tesco mobile is MVNO tehát virtuális operátorok, akik más kereskedelmi szolgáltatók, például a Vodafone vagy a Telenor fizikai hálózatát használják. Így nem csak hogy nem kötelezhetők az adatok kiadására, de lehetőségük sincsen erre, mivel azokat a hálózati elemeket ahol az előfizető adatainak a kitükrözése lehetséges, nem birtokolják, felettük nincs semmilyen kontrolljuk. Persze ebben az esetben a Telenor és a Vodafone kötelezhető arra, hogy adják ki a hálózatukon áthaladó Tesco-s vagy Lidl-ös előfizető adatait.

    Nem véletlen, hogy a törvény szövegezése nem távközlési szolgáltatót, hanem távközlési hálózatüzemeltetőt említ. A Tesco ebben az esetben távközlési szolgáltató, de nem hálózat üzemeltető.
  • VolJin #13
    Elvileg akkor a Tesco és Lidl mobile sem kötelezhető az adatok kiadására, mert nem üzemeltetnek hálózatot. Viszont ott szerintem törvényileg szabályozott, hogy mégis.
  • UUUU #12
    Szerintem itt pont nem az a hangsuly, hogy tavkozlesi szolgatato es a Skype vagy sem, hanem, hogy milyen jogon akarja barki is a felhasznalok adatait barmilyen szolgaltatastol.
  • dchard #11
    Még egyszer. Nem az volt a kérdés, hogy alkalmas-e a Skype telekommunikációra, nem az volt a kérdés, hogy mi a telekommunikáció definíciója, és nem az volt a kérdés, hogy távközlési vállalat-e a Skype.

    A kérdés az volt, hogy idézem "Távközlési hálózat­üzemeltető-e a Skype?". A válasz továbbra is nem, mivel ahhoz hálózattal kéne rendelkeznie, hogy üzemeltetni tudja, amivel nem rendelkezik.

    "tehát akkor nem tekinthető hálózatnak az a rendszer ami más hálózatot vesz igénybe a saját klienseinek az összekapcsolására... "

    A Skype más hálózatüzemeltetők hálózatát veszi igénybe, mint ahogyan a legtöbb webkettes szolgáltatás is, de ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Ők szolgáltatásokat üzemeltetnek. De máshogy mondom: ha én telekomos vagyok, te meg inviteles és én felhívlak téged Skype-on, akkor a kettőnk között két hálózat üzemeltető lesz: a telekom és az invitel, de semmiképpen sem a Skype.

    Hogy értsétek a vita lényegét: minden távközlési hálózatüzemeltetőnek kötelessége olyan hálózatot üzemeltetni, melyben biztosítja az államapparátus megfelelő részének a teljes körű lehallgatás lehetőségét. Ezt hívják Lawful Interception-nek. Például kérésre ki kell tükrözniük egy előfizető minden forgalmát: telefont, sms-t, adatot, mindent. Namost mivel a Skype titkosítja a hívásokat, ezért hiába kapják meg a szolgáltatóktól az adatot, semmire se mennek vele. Ezért most megpróbálják ráhúzni a Skype-ra, hogy ő hálózatot üzemeltet, csak hogy bevonhassák a legálisan lehallgathatók körébe. De ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Azok az egyes internet és interconnect szolgáltatók, akik a biteket ténylegesen "elviszik" a rendeltetési helyükre. Ilyen egyszerű.
  • Macropus Rufus #10
    "...az, hogy mi tartozik..." a mi kimaradt...
  • Macropus Rufus #9
    ezért kellene újragondolni azt, hogy tartozik a ebbe a körbe. Mert különben az az irreális helyzet állhat elő amit írtál.
  • cipo000 #8
    Az a helyzet, hogy ha a skype távközlési hálózatnak minősül, akkor innentől kezdve minden az. Az összes chat, a facebook, a hangouts, de még a teamspeak serverek is, és még ez az SG fórum is, hiszen úgy juttatok most is el információt, hogy megkísérelném bármely másik olvasót áthelyezni.
  • Macropus Rufus #7
    mivel a Skype csak telekommunikációra jó ezért eléggé nehéz elképzelni, hogy az ezt üzemeltető cég nem távközlési vállalat.
    Távközlés definiciója: "A távközlés nagy távolságra történő kommunikációt jelent: a kommunikáció lehetőségének kibővítését nagyobb távolságokra, anélkül, hogy az információ eredeti hordozóját kísérelnénk meg áthelyezni" -wikipedia.

    Tehát nem kell saját hálózattal bírnia a cégnek ahhoz, hogy távközlési cég legyen...
  • Macropus Rufus #6
    "A válasz egyértelműen nem, hiszen nincs saját tulajdonú hálózata"
    tehát akkor nem tekinthető hálózatnak az a rendszer ami más hálózatot vesz igénybe a saját klienseinek az összekapcsolására...
    A távközlési vállalat nem azt jelenti, hogy saját hálózattal bíró cégről van szó.
  • dchard #5
    Csakhogy nem ez volt a kérdés. Hanem az, hogy távközlési hálózatüzemeltető-e. A válasz egyértelműen nem, hiszen nincs saját tulajdonú hálózata, helyette az internetszolgáltatók által üzemeltetett infrastruktúrát, hálózatok összességét veszi igénybe.

    Dchard