• dchard
    #11
    Még egyszer. Nem az volt a kérdés, hogy alkalmas-e a Skype telekommunikációra, nem az volt a kérdés, hogy mi a telekommunikáció definíciója, és nem az volt a kérdés, hogy távközlési vállalat-e a Skype.

    A kérdés az volt, hogy idézem "Távközlési hálózat­üzemeltető-e a Skype?". A válasz továbbra is nem, mivel ahhoz hálózattal kéne rendelkeznie, hogy üzemeltetni tudja, amivel nem rendelkezik.

    "tehát akkor nem tekinthető hálózatnak az a rendszer ami más hálózatot vesz igénybe a saját klienseinek az összekapcsolására... "

    A Skype más hálózatüzemeltetők hálózatát veszi igénybe, mint ahogyan a legtöbb webkettes szolgáltatás is, de ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Ők szolgáltatásokat üzemeltetnek. De máshogy mondom: ha én telekomos vagyok, te meg inviteles és én felhívlak téged Skype-on, akkor a kettőnk között két hálózat üzemeltető lesz: a telekom és az invitel, de semmiképpen sem a Skype.

    Hogy értsétek a vita lényegét: minden távközlési hálózatüzemeltetőnek kötelessége olyan hálózatot üzemeltetni, melyben biztosítja az államapparátus megfelelő részének a teljes körű lehallgatás lehetőségét. Ezt hívják Lawful Interception-nek. Például kérésre ki kell tükrözniük egy előfizető minden forgalmát: telefont, sms-t, adatot, mindent. Namost mivel a Skype titkosítja a hívásokat, ezért hiába kapják meg a szolgáltatóktól az adatot, semmire se mennek vele. Ezért most megpróbálják ráhúzni a Skype-ra, hogy ő hálózatot üzemeltet, csak hogy bevonhassák a legálisan lehallgathatók körébe. De ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Azok az egyes internet és interconnect szolgáltatók, akik a biteket ténylegesen "elviszik" a rendeltetési helyükre. Ilyen egyszerű.