14
  • dchard
    #14
    Ez sem nyert. A Lidl és a Tesco mobile is MVNO tehát virtuális operátorok, akik más kereskedelmi szolgáltatók, például a Vodafone vagy a Telenor fizikai hálózatát használják. Így nem csak hogy nem kötelezhetők az adatok kiadására, de lehetőségük sincsen erre, mivel azokat a hálózati elemeket ahol az előfizető adatainak a kitükrözése lehetséges, nem birtokolják, felettük nincs semmilyen kontrolljuk. Persze ebben az esetben a Telenor és a Vodafone kötelezhető arra, hogy adják ki a hálózatukon áthaladó Tesco-s vagy Lidl-ös előfizető adatait.

    Nem véletlen, hogy a törvény szövegezése nem távközlési szolgáltatót, hanem távközlési hálózatüzemeltetőt említ. A Tesco ebben az esetben távközlési szolgáltató, de nem hálózat üzemeltető.
  • VolJin
    #13
    Elvileg akkor a Tesco és Lidl mobile sem kötelezhető az adatok kiadására, mert nem üzemeltetnek hálózatot. Viszont ott szerintem törvényileg szabályozott, hogy mégis.
  • UUUU
    #12
    Szerintem itt pont nem az a hangsuly, hogy tavkozlesi szolgatato es a Skype vagy sem, hanem, hogy milyen jogon akarja barki is a felhasznalok adatait barmilyen szolgaltatastol.
  • dchard
    #11
    Még egyszer. Nem az volt a kérdés, hogy alkalmas-e a Skype telekommunikációra, nem az volt a kérdés, hogy mi a telekommunikáció definíciója, és nem az volt a kérdés, hogy távközlési vállalat-e a Skype.

    A kérdés az volt, hogy idézem "Távközlési hálózat­üzemeltető-e a Skype?". A válasz továbbra is nem, mivel ahhoz hálózattal kéne rendelkeznie, hogy üzemeltetni tudja, amivel nem rendelkezik.

    "tehát akkor nem tekinthető hálózatnak az a rendszer ami más hálózatot vesz igénybe a saját klienseinek az összekapcsolására... "

    A Skype más hálózatüzemeltetők hálózatát veszi igénybe, mint ahogyan a legtöbb webkettes szolgáltatás is, de ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Ők szolgáltatásokat üzemeltetnek. De máshogy mondom: ha én telekomos vagyok, te meg inviteles és én felhívlak téged Skype-on, akkor a kettőnk között két hálózat üzemeltető lesz: a telekom és az invitel, de semmiképpen sem a Skype.

    Hogy értsétek a vita lényegét: minden távközlési hálózatüzemeltetőnek kötelessége olyan hálózatot üzemeltetni, melyben biztosítja az államapparátus megfelelő részének a teljes körű lehallgatás lehetőségét. Ezt hívják Lawful Interception-nek. Például kérésre ki kell tükrözniük egy előfizető minden forgalmát: telefont, sms-t, adatot, mindent. Namost mivel a Skype titkosítja a hívásokat, ezért hiába kapják meg a szolgáltatóktól az adatot, semmire se mennek vele. Ezért most megpróbálják ráhúzni a Skype-ra, hogy ő hálózatot üzemeltet, csak hogy bevonhassák a legálisan lehallgathatók körébe. De ettől még nem lesz hálózat üzemeltető. Azok az egyes internet és interconnect szolgáltatók, akik a biteket ténylegesen "elviszik" a rendeltetési helyükre. Ilyen egyszerű.
  • Macropus Rufus
    #10
    "...az, hogy mi tartozik..." a mi kimaradt...
  • Macropus Rufus
    #9
    ezért kellene újragondolni azt, hogy tartozik a ebbe a körbe. Mert különben az az irreális helyzet állhat elő amit írtál.
  • cipo000
    #8
    Az a helyzet, hogy ha a skype távközlési hálózatnak minősül, akkor innentől kezdve minden az. Az összes chat, a facebook, a hangouts, de még a teamspeak serverek is, és még ez az SG fórum is, hiszen úgy juttatok most is el információt, hogy megkísérelném bármely másik olvasót áthelyezni.
  • Macropus Rufus
    #7
    mivel a Skype csak telekommunikációra jó ezért eléggé nehéz elképzelni, hogy az ezt üzemeltető cég nem távközlési vállalat.
    Távközlés definiciója: "A távközlés nagy távolságra történő kommunikációt jelent: a kommunikáció lehetőségének kibővítését nagyobb távolságokra, anélkül, hogy az információ eredeti hordozóját kísérelnénk meg áthelyezni" -wikipedia.

    Tehát nem kell saját hálózattal bírnia a cégnek ahhoz, hogy távközlési cég legyen...
  • Macropus Rufus
    #6
    "A válasz egyértelműen nem, hiszen nincs saját tulajdonú hálózata"
    tehát akkor nem tekinthető hálózatnak az a rendszer ami más hálózatot vesz igénybe a saját klienseinek az összekapcsolására...
    A távközlési vállalat nem azt jelenti, hogy saját hálózattal bíró cégről van szó.
  • dchard
    #5
    Csakhogy nem ez volt a kérdés. Hanem az, hogy távközlési hálózatüzemeltető-e. A válasz egyértelműen nem, hiszen nincs saját tulajdonú hálózata, helyette az internetszolgáltatók által üzemeltetett infrastruktúrát, hálózatok összességét veszi igénybe.

    Dchard
  • Macropus Rufus
    #4
    ez igaz. De a Skype-val nehezen játszol. A Skype elsődleges funkciója a kommunikáció továbbítása, míg a CS játék, ami nem igazán tekinthető távközlési programnak, hiszen ki a fene fog csak azért belépni, hogy a haverjával beszélgessen? A Skype-t meg ezért használod.
  • cateran
    #3
    Viszont a Skype fo profilja a kommunikacio, szemben az emlitett CS-vel, ami a voip nelkul is mukodik. Bar az infrastrukturat nem a Skype szolgaltatja, de ez csak a technologiai fejlodes miatt van. Ideje ujraertelmezni a fogalmakat ezzel kapcsolatban :)
  • Cat #2
    Ez azért nem ilyen egyértelmű, ilyen alapon az összes olyan program, amivel neten át élőszóban beszélhetsz az távközlésnek számít, és azért senki nem gondolja ezt egy online játékban egymással beszélgető emberekről, pl. CounterStrike-ban lövöldözőkről. A Skype egy internetes hívásokat lehetővé tévő szoftvert készített, és a cég szerződést kötött több országban több távközlési szolgáltatóval, hogy a hívásokat hozzájuk is továbbíthassa. Hogy emiatt egyből távközlési szolgáltató lenne? Ezt minden országban a helyi jogszabályok alapján kell eldöntenie a helyi hatóságnak.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.05.29. 12:05:21
  • Macropus Rufus
    #1
    sztem igen. Ez kb. olyan mint anno volt a tele2 nálunk. Nem tudom mennyien emlékeznek rá. Ha a hívás elött egy megadott számot beütött a user akkor a tele2 szolgáltatón ment keresztül a hívás és ezért olcsóbb volt a tarifa adott esetben.
    Namost a tele2-nek nem volt se telefonja, se kábele, csak szolgáltatása. És bizony távközlési cég volt.
    Namost a Skype is valami ilyesmi: ő adja a szolgáltatást, ami távközlés. Csak a hagyományossal ellentétben neki nem kell a szó klasszikus értelmében vet telefon, bárhol elfut. Egyébként ha nem az, akkor miért van olyan lehetősége, hogy előfizethetek és akkor bárkit felhívhatok, akár mobilt is. Igaz ebben az esetben már van díj is a hívás mellé (arra most nem emléxem, hogy perc v. másodperc alapú )