Gyurkity Péter

Lefordítja beszélgetéseinket a Skype

A Microsoft automatikus fordítással egészítené ki a VoIP-platformot, a béta az év végére készülhet el.

A Kaliforniában a hét közepén zajló Code Conference alatt a Microsoft egy érdekes bejelentésre kerített sort, amelyben a Skype soron következő fontos kiegészítését taglalták. Megtudhattuk, hogy már javában dolgoznak egy automatikus fordítóprogramon, amelynek segítségével beszélgetéseinket csaknem valós időben ültethetjük át egyik nyelvből a másikba, ezzel pedig jelentős mértékben mérséklődnek a hiányzó nyelvtudás számlájára írható kommunikációs korlátok.

Az egyelőre a béta fázis előtt járó megoldás révén az egyik fél által elejtett mondatokat (a mondandó befejezését követően) az automatika gyorsan lefordítja, annak tartalmát pedig feliratként jeleníti meg a videóchat ablakán belül. A mellékelt üzenetben megemlítik, hogy a terület kutatói több, mint egy évtizede dolgoznak a beszédfelismerő technológia tökéletesítésén, az eltérő modellek közül pedig a Deep Neural Networks hozta el az áttörést, amelynek révén lehetővé vált a csaknem valós időben történő fordítás és a lefordított tartalom gyors megjelenítése. Az is látható, hogy a szolgáltatás fel is olvassa a feliratokat, így annak kibetűzésével sem lesz gondunk.


Az eddigi információk alapján az automatikus fordításhoz nem kell semmilyen további opciót vagy szolgáltatást kijelölnünk, a Skype-on belül történő beszélgetések alatt minden magától történik. Érdemes azonban ehhez hozzátenni, hogy a béta fázis valamikor az év végén indulhat majd el, vagyis még picit messze vagyunk a végleges változattól - ennek felhasználási feltételei pedig menet közben még sokat változhatnak. Egyelőre annyit vehetünk biztosra, hogy a funkció az első körben Windows 8 alatt lesz elérhető egy új app formájában.

A sikeres, szélesebb körben lezajló tesztelést követően a Skype Translator 2015-ben indulhat majd el útjára, az érdeklődők addig az alábbi linken olvashatnak a munka részleteiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pityugonzales #1
    Wow, bár igaz hogy a beszélgetés meg volt előre szervezve, de azért akkor is szép.
    Soha sem hittem a Skype centralizált megoldásában (régebben peer-to-peer volt), de ez az egy funkció biztosan jó lenne. Nekem az is elég lenne ha csak feliratozza.