Gyurkity Péter

Üzemanyagcella-töltő okostelefonokhoz

Érdekes megoldással könnyítené meg egy brit cég azok dolgát, akik a távoli régiókban, a megszokott opciók hiányában szeretnék biztosítani hordozható eszközeik folyamatos áramellátását.

Az Intelligent Energy bejelentette, hogy elkészültek az Upp névre keresztelt hordozható töltővel, amely hidrogén üzemanyagcellákra támaszkodva kínál alternatív feltöltési lehetőséget a sokat utazók, illetve a megfelelő infrastruktúrát nélkülöző felhasználók számára. Az Upp különlegessége, hogy többé-kevésbé elérhető áron, a megszokottnál kisebb méretben teszi elérhetővé azt, amit az utóbbi évtizedekben kizárólag speciális körülmények között, jól elkülöníthető területeken alkalmaztak. Maga a berendezés 500 grammot nyom, méretében alig nagyobb egy átlagosnak mondható okostelefonnál, feladata pedig nem a hagyományos akkumulátorok lecserélése, hanem azok kiegészítése, elsősorban a távoli vidékeken, ahol a folyamatos áramellátás nem tekinthető a mindennapok részének.


A töltőhöz egy külön hidrogéncella járul, ezt a kijelölt boltokban, avagy futárszolgálaton keresztül szerezhetjük be, egy-egy cella pedig 5 feltöltéshez elegendő. A mellékelt app időben figyelmeztet az üzemanyag fogyására, a szükséges elérés megléte esetén pedig automatikusan meg is rendeli a következő példányt - a házilag történő feltöltést nem említik az elérhető opciók között. Ameddig a hidrogén tart, nagyjából a megszokott időtartam alatt tölthetjük fel telefonunkat, maga a készülék pedig 199 dollárba kerül, ami szolgáltatótól és a körülményektől függően tovább csökkenhet.


A cég elsősorban a szubszaharai Afrikának szánja a fejlesztést, azt remélik, hogy az itt is gyorsan bővülő felhasználói bázis kellő alapot ad majd a további fejlesztéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Atyuska #13
  Azt a kurblit aztán tekerheted, mire feltölti a mobilodat.. :-)
 • MsUser #12
  "lapaleves" Feltalálták a BateryBank-ot LiFePo akkumulátorokkal Koreát ez húzta ki a gazdasági válságból, pontosabban ennek a technológiának a megvásárlása az Amerikaiaktól és a nagyüzemi gyártása.
  Aztán erőmű telepek létesítése ahol tárolják az elektromos áramot!
  De gyártják a LiFePo4 -et az Oroszok is!
  Kína sem marad le a Battery erőművekkel.
  Itt egy kis erőmű méretű technológia áram tárolással!
  Az ilyesmiről csak a Magyarok maradnak le, meg a napelemes erőművekről vagy bármilyen támogatásáról :(
 • AgentKis #11
  Ez sokkal hasznosabb! 9800-é nem is kellhet ennél jobb!
 • SupraMKIII #10
  Kövezzetek meg, de én nem értem, hogy mennyire életszerű az, hogy valaki olyan területen van huzamosabban, ahol nincs áram, viszont van mobil adótorony....
 • AgentKis #9
  Na de ha 5 napig nem süt a nap (ami angliában sanszos), vagy barlangban kell, akkor ez nem jó megoldás. Meg ebből nem tud megélni a hidrogéncella szállító sem!
  Szerintem jobb megoldás lenne, ha vízzel és árammal házilag tölthető lenne a cella, így nem kellene rendelgetni, meg futározgatni, logisztikázni miatta, ami valószínűleg sokkal nagyobb geológiai lábnyomot okoz. Bár ez a megoldás nem hinném, hogy környezetbarátsági megfontolásból született. Rendelni egyébként lehet sima cinkes elemet is, meg vagy 3000 féle kisebb nagyobb akksit, sőt sok "kijelölt" bolt árulja is ezeket, a velük működő töltőt sem elkészíteni, sem venni nem különösebben nehéz, vagy drága. De ha van kocsid, hogy boltba menj, akkor a szivargyújtó töltő sem rossz.
  Szóval ez a fejlesztés szerintem a teljesen értelmetlen és a 4-5 indokolt felhasználó/ország közötti fontosságú kb.

  Brittek, akik afrikát képeslapokról ismerik...
 • Cefet #8
  Egy jó minőségű 156x156 mm-es napelem cella több mint 8A áramot képes leadni. Ha egy ilyet 10 darabra szeletelek, akkor máris van egy - az átlagos telefon töltőkhöz hasonló - 5V/800mA-es tápom...
 • kvp #7
  Az elozot megette az sg motorja:
  http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief%E2%80%99s-girl-poses-saddam%E2%80%99s-golden-ak47

  http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief%E2%80%99s-girl-poses-saddam%E2%80%99s-golden-ak47
 • lapaleves #6
  hát igen bárcsak sütne a nap afrikában, akkor lehetne battery bankot tölteni napelemmel. csak hát ezeket még nem találták fel, szóval épp kapóra jön ez a használhatatlan exkluzív műbroki.
 • kvp #5
  http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief’s-girl-poses-saddam’s-golden-ak47
 • Vol Jin #4
  Aranyozott kalasnyikov?
  Komolyan van ilyen?