Spencer

Újfajta üzemanyagcella a Samsungtól

A Samsung Electronics kutatási és fejlesztési részlege, a Samsung Advanced Institute of Technology bejelentette, hogy kifejlesztett egy újgenerációs DMFC (Direct Methanol Fuel Cell) üzemanyagcellát.

A DMFC technológia lényege nem más, mint hogy az üzemanyagcellában metanol, levegő és víz elegyéből elektromos energia termelődik. Szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló üzemanyagcellák a hordozható számítógépekben, mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorok potenciális utódainak tekinthetők. Manapság egyébként lényegében az összes nagy elektronikai vállalat folytat különböző üzemanyagcellás kísérleteket. A Samsung fejlesztőinek elmondása szerint a most elkészített üzemanyagcella egy 100 köbcentiméter metanolt tartalmazó kazetta révén mintegy tíz órán át képes működtetni egy notebookot.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Samsung új energiaforrásával mikor találkozhatunk majd a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre az NEC már az idei esztendőben számos üzemanyagcellás hordozható számítógépet kíván piacra dobni. A notebookokba szánt üzemanyagcellák tehát tulajdonképpen már érettek a sorozatgyártásra, a kisebb eszközökbe, így például kéziszámítógépekbe és mobiltelefonokba szánt változatok fejlesztési munkálatai pedig még javában folynak. Amennyiben minden jól megy, akkor 2005-2007 körül bemutatkoznak majd az első üzemanyagcellás mobilok és PDA-k.

Az üzemanyagcellákat számos különböző módon fejlesztik a vállalatok. Egyes cégek a cella központi részét képező membránt, illetve katalizátort fejlesztik, mások pedig inkább a cellák méretének csökkentésére, illetve a metanol koncentrációjának növelésére fókuszálnak. A Toshiba úgy véli, hogy a DMFC üzemanyagcellák jelenleg még nem elég kicsik ahhoz, hogy alkalmazni lehessen őket a hordozható fogyasztói elektronikus eszközökben, viszont arra tökéletesen megfelelnek, hogy hordozható akkumulátortöltőként funkcionáljanak. A Hitachi üzemanyagcellás kéziszámítógép kifejlesztésén fáradozik, ezenkívül pedig a Fuijtsu is előrehaladott fejlesztéseket folytat DMFC ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Na végre már a Samsung is! Akko' talán lesz valami..
  • [HUN]PAStheLoD #1
    10 óra egész jó .. majd viszek kannába metanolt (faszesz :P) csak nehogy összekeverjem az etillel ;>