Rónai György

Az eddigi legkisebb üzemanyagcella a Casiotól

A Casio kifejlesztette a világ legkisebb üzemanyagcelláját, amelyeket majd a laptop számítógépekben fognak használni. Ezek az üzemanyagcellás mobil számítógépek várhatóan 2007-ben jelennek meg a piacon.

A polimer elektrolit üzemanyagcella - amelyet eredetileg az otthoni, és az autós felhasználási területekre kezdtek el fejleszteni - most olyan méretre zsugorodott, amely már versenyképes egy hagyományos lítium ion akkumulátorral is. Kapacitása a normál elemeknél csaknem négyszer nagyobb, és egy átlagos hordozható számítógépet 8-16 órán keresztül is képes működtetni.

A hidrogént egy külön egység választja ki a metanolból, amelyet azután a fő üzemanyagcellába küld. A Casio munkatársai Akira Igarashival, a Kogakuin egyetem professzorával közösen vévezték a kutatásokat, és sikerült egy olyan kis méretű üzemanyagcellát létrehozniuk, amely már egy notebooknak is tökéletesen megfelel. A . A Casionak sikerült legyőznie a legnagyobb gondot, a túlmelegedés problémáját is, amelyet a hidrogén kiválasztódásánál termelödő hő okoz.


Persze már metanolt használó üzemanyagcellák is fejlesztés alatt állnak, azonban ezekben egy pumpára is szükség van a folyadék kezelésére, ami viszont már túl naggyá teszi az eszközt. Ezen kívül a jelenlegi törvények szerint a metanol veszélyes besorolású anyag, mivel nagyon gyúlékony. Ezáltal a gyártóknak nincs könnyű dolguk vele, mivel túl drága biztonsági megoldásokra van szükség hozzá.

A kormányok és az illetékes hatóságok ugyan tervezik a metanollal kapcsolatos szabályozások enyhítését, de ez legkorábban 2007 körül történhet meg, vagyis az előtt nem terjednek el ezek a megoldások. A Casio reményei szerint új üzemanyagcelláival az előirások enyhítése után azonnal meg is jelenhet a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #8
    Egyébként érdekes hogy majd enyhítenek az előírásokon... Talán időközben a metanol megváltozottt és most hogy üzleti érdekek fűződnek hozzá már nem is olyan veszélyes?
    Ha meg mégis kit érdekel csak haszon legyen rajta? A felhasználó meg gyulladjon ki mi ....
  • Improve #7
    Ideális terrorcselekményekhez ... :))))