Gyurkity Péter

Évekig várhatunk még az üzemanyagcellás laptopokra

Bár jelenleg számos gyártó dolgozik az új technológián, a japán Panasonic szerint még évekre vagyunk a céltól - ők 2012-ben dobnák piacra első üzemanyagcellás laptopjukat, addig a hadsereg élvezheti ennek előnyeit.

Az Engadget a japán Nikkei értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy a Panasonic a napokban az üzemanyagcellák fejlesztéséről, az ezzel kapcsolatban várható eredményekről beszélt. Nagy reményeket nem fűzhetünk a fejlesztési munkálatokhoz, hiszen bár a technológia kedvező mutatókat és további előnyöket ígér, a mobil számítógépek szegmensében még évekre vagyunk a nagy áttöréstől. A cég egészen 2012-ig várna az első ilyen laptop piacra dobásával, ugyanis egészen addig tartana a megfelelő hatásfok elérése.

Négy év múlva azonban eljuthatunk odáig, hogy egyetlen 50 cm³-es, sűrű koncentrációjú metanolt tartalmazó egységgel akár 5 órán át üzemeltethetnénk a laptopokat - nyilván a pontos összetételtől függően, hiszen a mobil számítógépek energiaigénye nagyon eltérő lehet. Ez már elegendő lenne a kényelmes használathoz, az utántöltés pedig könnyű és egyszerű lenne, mindössze az egységet kellene kicserélni, vagy feltölteni némi üzemanyaggal. Elemzők megjegyzik, hogy bár a 4 éves várakozás lesújthatja a reménykedőket, ez jóval realisztikusabb időpontnak tűnik, mint az egyéb gyártók által meglebegtetett és korai prototípusokkal "alátámasztott" határidők.


A Panasonic üzemanyagcellájának prototípusa

Addig pedig marad az amerikai hadsereg egyeduralma: A Pentagon éppen a hónap elején adta át a díjakat korábban meghirdetett versenyében, amelynek célja könnyű és hatékony üzemanyagcellás rendszerek kidolgozása volt a terepen való korlátozott használatra. A 1 millió dolláros fődíjat egy amerikai-német páros vitte el, a DuPont  és az SFC Smart Fuel Cell ugyanis a 170 versenyző csapat közül a legjobbat nyújtotta. Az M-25 üzemanyagcella teljesítette a minisztérium kívánságait, ez ugyanis 20 watt biztosítása volt 96 órán keresztül, 4 kg alatti összsúllyal. A második és harmadik helyezettnek szintén sikerült ez, bár súlyuk valamivel nagyobb volt, de még mindig a 4 kg-os határ alatt maradt.

A haditengerészet tagjai által használt elektromos eszközök (éjjellátó, GPS stb.) jelenleg egy 9 kg feletti energiaforrásra támaszkodnak, amelyet a katonáknak végig magukkal kell cipelniük - itt nyilván jól jön majd a kisebb súlyt és nagyobb hatékonyságot biztosító fejlesztés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    meg vannak Plutonium elemek is.. :D
  • nirriti #4
    Vagy 1 jó éve volt itt 1 cikk valami pöpec hidrogén cellás aksiról ami béta sugárzás segítségével csinál áramot és tán kb 30 évig bírja, az a fejlesztés mikor lesz már kész?
  • Nonix #3
    "20 watt biztosítása volt 96 órán keresztül, 4 kg alatti "

    ez 80 watt 24 óránm keresztul ? Nem rossz...
  • varsam18 #2
    Mint minden komoly technológia a hadsereg miatt látott napvilágot.
  • roliika #1
    Csodás. Első a hadsereg.