Gyurkity Péter

Táblájában és operációs rendszerében bízik a Microsoft

Hosszú évek változatlansága után némileg módosult a szoftvercég jövőbe vetett képe, a riválisok komoly sikerei láttán most végre valóban lépnek és egyszerre több fronton vetik harcba magukat. Meglévő bázisukra, a cég felépítésére, méretére, valamint tapasztalataira építve a Windows 8 mellett a saját tábla PC, valamint kiépülőben lévő bolthálózatuk is a zászlóshajó szerepét vállalhatja fel. Mindhárom területen megfigyelhető azonban a kétkedés az érdeklődők részéről, akik az új operációs rendszert máris a Vistához hasonlítják, míg a Surface és a boltok esetében azt emelik ki, hogy valószínűleg nem sikerül majd az Apple receptjének lemásolása.

A Microsoft Torontóban kerített sort a Worldwide Partner Conference elnevezésű éves rendezvényre, ahol a mintegy 16 ezres hallgatóság előtt maga Steve Ballmer vezérigazgató beszélt a vezetés elképzeléseiről. Ballmer szokásos stílusában kiáltotta az éterbe, hogy minden követ megmozgatnak, ezúttal nem hagynak lehetőséget az elmúlt években felemelkedő új riválisoknak, mindent elsöprő támadásuk pedig sikerrel jár majd. A cégvezető ezt követően a vele készített interjúban is az innováció jelentőségét emelte ki (az elhíresült Developers, Developers... csatakiáltás mintájára), hozzátéve, hogy komoly előny birtokában vannak a produktivitás, valamint a vállalati szegmens bevonása tekintetében. A partnerek bevonásával kezdődik az új kör, amelyben már a Surface táblák is komoly szerepet kapnak - az Apple mintájára egységes, integrált platformot nyújtva az érdeklődőknek.


Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk a Surface bejelentéséről, és bár a lépéssel kapcsolatban többen azt emelték ki, hogy ezzel magukra haragíthatják az OEM-gyártókat, a visszajelzések többnyire pozitívak voltak. Olyannyira, hogy rögtön felmerült egy saját okostelefon elkészítése, és jóllehet ezt nem sokkal később cáfolták, Ballmer most mégsem zárta ki a lehetőséget - igaz, ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a táblára koncentrálnak. Az is később dől el, hogy a partnerek pontosan milyen szerepet kapnak majd a Surface terjesztésében és népszerűsítésében, egyelőre a megjelenés az elsődleges feladat.

A táblával kapcsolatban egyébként olyan véleményeket is hallani, miszerint valóban szembe kell kerülniük eddigi partnereikkel, hiszen a várva-várt sikert csak úgy érhetik el, ha a Surface nem egyedül az iPad, hanem egyben a mobil PC-k ellenében is csatába indul. Amennyiben a felhasználók elhiszik, hogy tulajdonképpen a hagyományos PC-t leváltó megoldásról van szó, sokkal több példányt adhatnak el a fejlesztésből, és a gyártóknak egyébként is nagyobb szükségük van a szoftvercégre, mint a Microsoftnak rájuk. Ezután kerülhetne sor egy saját telefonra, már csak azért is, mert a Nokia egyszerűen nem tud megkapaszkodni az új nagyok mellett, és ha már egyszer a Microsoft az Apple mintájára egyben hardvergyártóvá is avanzsál, ezt semmiképpen nem hagyhatják le az étlapról. Az almás cég mindenesetre készül a válasszal, amely egy mini iPad képében jöhet el, valamikor az év vége előtt.

A Microsoft ezzel egy időben folyamatosan bővíti saját boltjainak számát, ahogy azt a konferencián is megemlítették. Jövő év közepére már 44 Microsoft Store üzemelhet, ezek között pedig megjelenhetnek az első külföldi egységek is, többek között éppen a kanadai Torontó városában. Ezt az Egyesült Királyságban megnyíló további üzletek követhetik majd, és bár a korábban elhatározott ütemet nem sikerült tartaniuk, az idei ünnepi szezon közeledtével felgyorsulhat az iram.


A Windows 8 kapcsán hétről-hétre jelennek meg az újabb és újabb részletek, legutóbb a fájlarchiválásban, valamint az elveszett állományok visszanyerésében várhatóan nagy segítséget nyújtó File History funkciót ismerhettük meg. Ez nem a teljes adattároló vagy meghajtó anyagát, hanem a kijelölt mappákat és fájlokat menti el automatikusan, a változásokkal együtt, mégpedig egy különálló tárolóra, a nagyobb biztonság érdekében. Mivel a Windows Backup funkció nem túl népszerű a felhasználók körében, több szempontból ez váltja majd ki az elődöt, bár nyilván némileg eltérő szerepkörrel, ahogy azt itt is említettük. A Mac alatt jól ismert, évek óta elérhető Time Machine mintájára működő funkció a Storage Space opcióval együtt is működik, ez utóbbi feladata pedig egy közös, egységes tárolási felületet kialakítása, akár az eddig polcokon heverő USB-kulcsok bevonásával.

Az operációs rendszer várható népszerűségével kapcsolatban komoly kételyek merülnek fel a szaksajtóban és az érdeklődő laikusok körében egyaránt. Néhányan máris a Vistához hasonlítják az új verziót, amelynek Metro felülete vegyes érzelmeket vált ki a tesztelőkből, és bár a hagyományos PC-k és táblák bevonása az egységes ökoszisztémába mindenképpen előnyös, a Metro ráerőltetése a felhasználókra sokak számára idegesítő lesz - ők inkább úgy érzik, hogy a platformot nem a munkavégzés támogatására, hanem a népszerű közösségi funkciók és médiatartalmak kényelmes és gyors elérésére hegyezik ki, ami számukra nem kínál előnyöket.

Iparági szereplők eközben arról beszélnek, hogy mivel a vállalatok jó része éppen ezekben a hónapokban szánja el magát az XP-ről történő váltásra, számukra elsősorban a Windows 7 jön szóba lehetséges utódként. Hiába tehát a kedvezményes frissítési opciók és árcímkék, a takarékossági intézkedések, valamint az üzleti szféra hagyományosan lassabb váltási üteme a ma kapható elődöt helyezi előtérbe - eddig 630 millió példány fogyott el a Windows 7-ből, az utódnak pedig minden bizonnyal évekig tart majd valamilyen hasonló eredmény elérése. Annál is inkább, mert a sok esetben szükségesnek ítélt hardvercsere valószínűleg nem következik be egy éven belül.

A Gartner és az IDC friss felméréseikben arra mutatnak rá, hogy bár a PC-forgalom globális szinten stagnált a második negyedévben, az USA-ban visszaesés mutatható ki, ami nyilván nem hat majd kedvezően a Microsoft esélyeire. Bár az még nem világos, hogy mindez a vihar előtti csend, avagy a vég kezdete, többen ismét a PC kimúlását vetítik előre, az új korszakot pedig a felhő-platformok és ezzel együtt a vékonykliensek és táblák további gyors terjedése fémjelezheti. Kétségtelen, hogy az amerikai vásárlók jó része inkább a táblák és okostelefonok iránt érdeklődik egyre nagyobb hevülettel, ez azonban felfogható a divat követéseként, amit a Windows 8 befutása, valamint a korosodó számítógépek fokozatos leváltásának megindulása akaszthat meg.

Az IT-költések idén meghaladhatják a 3,6 billió dollárt, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, ezt pedig újabb 4 százalékos bővülés követheti majd jövőre. Meglátjuk, a Microsoft mekkora szeletet tud majd kisajátítani ebből a hatalmas tortából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #46
    Ha a Win8 bukik, annak csak egyik oka lesz a METRO és a vele járó cirkuszok.

    Az sokkal nagyobb ütés lehet, hogy az MS ostoba módon kijátszotta lényegében a BRAND gyártókat azzal, ahogy a Surface fejlesztését végezet (teljes titokban, de a gyártókkal egyfolytában egyeztetve, milyen hardvereket fognak azopk kiadni, mondván ez szükséges a Win8 optimalizálásához). Az már most sejthető, hogy ilyen előzmények után a gyártók ugrásra készen várják a Surface megjelenését és előre láthatóan az MS igen sok per elé néz. Másik dolog, hogy az első Win8-as készülékek lényegében készen vannak ,azok biztos, hogy kijönnek, de azt nem lehet tudniu, hogy lesz-e folytatás a gyártók részéről vagy ezt az etikátlanságot azzal bosszulják meg, hogy elpártolnak az MS-től. Ha meg is maradnak, az legfeljebb annak lesz köszönhető, ha a Win8-as készülékek kirobbanó sikert aratnak, ám ez a dolgok jelenlegi állása szerint nem reális, mivel az MS elég magas licencdíjat kér, ez pedig jelentősen drágítja a készülékeket.
  • Balumann #45
    "Úgy látom te még ahhoz is lusta vagy, hogy az általad linkelt videót végig nézd. "

    Tényleg nem néztem végig, beletekergettem, nem lustaságból, amire kíváncsi voltam azt megtudtam. Lehet háttérképet cserélni, a véglegesben talán külső appra se lesz szükség. Bár amennyit én is bámulni fogom a metrót, teljesen lényegtelen szerintem.

    "Értelmetlen nekünk egymással beszélgetni. Szép napot."

    Számomra nem volt értelmetlen, megerősítetted az álláspontomat. :D De az idő fogja úgyis eldönteni, melyikünken van igaza (legalábbis W8 terén, mert a WP8-nak én sem jósolok túl nagy sikert, nekem se jön szóba Android helyett).
    De ez a hozzáállás eleve érdekes, vagy csak azért írtad, mert kifogytál az érvekből? (bár az eddig se volt értelmes).
  • dyra #44
    Úgy látom te még ahhoz is lusta vagy, hogy az általad linkelt videót végig nézd. Értelmetlen nekünk egymással beszélgetni. Szép napot.
  • Balumann #43
    "Egy szóval nem mondtam, hogy a rendszer rossz! Annyit mondtam, hogy a Metro szar. "

    Igen ezt mondod, én meg pont azt mondom, hogy a rendszer (Wp7) szar, a Metro viszont használat szempontjából egyáltalán nem az.
    Kérdezem tőled ismételten, miért szar a Metro, Windows 8 alatt mivel rosszabb a start menünél?

    "Ellenkezős esetben maradok Windows 7-nél. Nem vagyok én rákényszerítve a váltásra."

    Nemrég leírtad, hogy te hogyan használod a Start Menüt. Miután ez ugyan úgy működik a Metroval, sőt még hatékonyabban is, nem leszel olyan hülye, hogy ez miatt ne válts. Nem vagy rákényszerítve, magadtól fogsz váltani :D

    "Táblának meg veszek valami Droidot vagy Ipad-t. Telefonnak úgyszintén. "

    Ezzel többek között én is így vagyok, de nem a Metro miatt. Bár én még valószínűleg megleszek jópár évig az androidos ZTE Blademmel.
  • dyra #42
    Egy szóval nem mondtam, hogy a rendszer rossz! Annyit mondtam, hogy a Metro szar. És mivel ez van a kirakatba a kutyának sem kell. Mint ahogy nem is kell ezt teljesen tökéletesen mutatják az eladások.

    Ezért nem is értem mindek véded. Hagyják meg az olyan embereknek mint te. ellenbe legyen meg a lehetősége az olyanoknak mint én, hogy teljesen kigyomlálhassuk a rendszerből. Ellenkezős esetben maradok Windows 7-nél. Nem vagyok én rákényszerítve a váltásra. Táblának meg veszek valami Droidot vagy Ipad-t. Telefonnak úgyszintén.

    MS elvan tévelyedve. Hozzá voltak szokva, hogy one konkurencia. Hát most van. Kettő is. Ráadásnak a keményebb fajtából.
  • Balumann #41
    "Nem értelek. Akkorát bukott az egész koncepció amekkorát az MS még életében nem bukott. Viszi magával a Nokiat is. Te meg itt letagadod a valóságot. Nem tetszik az embereknek a Metró. Ez van. A többi csak duma."

    Milyen valóságot tagadok le, olvastál már egy kurva tesztet is a Wp7-ről, milyen hiányosságai vannak, mennyi mindent javítottak a frissítésekben, és még ígyis? A későn belépés (ami miatt kevesebb fejlesztés is van rá nyilván), magas ár, alapvető funkciók (copypaste, multitasking, megfelelő szabvány támogatás) hiánya, korlátozottsága, és a wp8-ra frissítés lehetetlensége nem is játszik szerinted szerepet abban, hogy ilyen lassan terjed?
    Lehetne akármilyen kezelőfelület rajta, ezek mellett akkor se tudna gyorsabban terjedni, értsd már meg! Sok embernek nem tetszik a metro, ez tény, de nagy butaság arra fogni a bukást.

    "Ilyen alapon minden késő érkezik a piacra"

    Hát ez no komment...

    "Bármilyen MS konferenciára megyek első kérdés. "Jó jó ez a Metró UI csak azt szeretnénk megkérdezni hol lehet kikapcsolni. ""

    Sok embernek nem fog tetszeni a Metro, de ha a Microsoft nem fogja engedni kikapcsolni (már pedig szerintem nem fogja, akármennyire is támadják ez miatt), akkor használni fogják. Mint azt leírtam, hátránya nem nagyon van a start menühöz képest, előnye viszont igen, hogy érintőképernyővel is jól használható, ami egyre nagyobb szerepet kap a jövőben. Egyébként elgondolkodtató kérdés, hogy pl. egy kevésbé gyakorlottabb felhasználónak, aki az egeret is állandóan keresi hol van és nehezen tud rákattintani is az ikonokra, betűket is keresi a billentyűzeten (sok ilyen van), neki is a régi start menü-e a jobb, kikeresni a Minden program közül és rákattintani a kis indítóikonra, vagy itt rákattintani a nagy ikonra és egyszerűen át is tudja rendezgetni magának...

    Közben megtaláltam, meg lehet oldani a metroban a háttérkép cserét:


    "Ilyen az mikor az ember már csak személyeskedni képes mivel érvtelenné válik."

    Az is ilyen ,de itt nem erről van szó.
  • dyra #40
    Egyéb iránt, hogyan is tudnám magam lejáratni? Tudod te ennek a szónak a jelentését? Gondolod, hogy itt (vagy bárhól) én bárki előtt is le tudom járatni magam? Ilyen az mikor az ember már csak személyeskedni képes mivel érvtelenné válik.
  • dyra #39
    Nem értelek. Akkorát bukott az egész koncepció amekkorát az MS még életében nem bukott. Viszi magával a Nokiat is. Te meg itt letagadod a valóságot. Nem tetszik az embereknek a Metró. Ez van. A többi csak duma. Ilyen alapon minden késő érkezik a piacra. Az emberek egész egyszerüen nem vevők erre a koncepcióra. Bármilyen MS konferenciára megyek első kérdés. "Jó jó ez a Metró UI csak azt szeretnénk megkérdezni hol lehet kikapcsolni.

  • Balumann #38
    "Nem kell pöcsölni kismillió ikon között, hogy egy szerencsétlen progit elindítsak, csak beírom és lön csodát ott van mit több ha nyomsz egy entert indul a program!"

    Ez pontosan ugyanúgy működik Windows 8-ban is, csak a win gombra a metro jön be, oda kell elkezdeni beírni, majd enterrel indítani. Nem értem ezt miért írtad, netán fingod sincs arról amit fikázol?!

    "Háttérnek meg mehet valami pofás kép bármiről. Egyből otthonosabb a munkakörnyezete az embernek. Mit bámuljam állandóan a programok indító gombját? "

    Nem értem miről beszélsz. Az asztalon ugyanúgy lehet háttérképet változtatni. Szerintem a metroban is lehet majd egyébként, de azt kb. addig fogod bámulni, ameddig a start menüt bámultad eddig (ha nem érintőképernyővel használod).

    "Ez a Metro nem hogy fejlesztés asztali vonalon ha visszalépés 20 évvel. "

    Miért, mert neked nem tetszik? Vagy miben lépett mégis vissza a start menühöz képest, mivel tudott többet a start menü?!

    "A Windows 7 meg jó lenne ha nem lenne csempe hanem a jó öreg bejáratott ikonok figyelnének ott. Nagyságrendileg előrébb lennének az eladások. Amit mondasz mellébeszélés. Azért nem veszik mert nem tetszik az embereknek."

    Ismét elmondom, azért nem veszik, mert drága és alapvető hiányosságokkal kűzd. Akik vettek, azok is tűkön ülve várják a frissítéseket. Ráadásul a WP8-ra se lehet frissíteni elvileg, így meg is szopta az, aki WP7-es telót vett gyakorlatilag, én nekem már ez is elég ok lett volna, hogy ne azt vegyem, bár ezen kívül is van sok sajnos. Szakadj le erről a metro fikázásról, mert csak magadat járatod le.
  • dyra #37
    "A programok indítóikonjait, parancsikonokat rakod oda akkor, kis kockákba... Amiket gyakrabban indítasz azokat előrehuzogatod, amiket ritkábban, azokat jobbra. Próbáld ki, hidd el nem olyan rossz az..."

    Nekem teljesen jó PC vonalon a Windows Vistával megjelent kereső mező a windows gomb megnyomására. Nem kell pöcsölni kismillió ikon között, hogy egy szerencsétlen progit elindítsak, csak beírom és lön csodát ott van mit több ha nyomsz egy entert indul a program! Háttérnek meg mehet valami pofás kép bármiről. Egyből otthonosabb a munkakörnyezete az embernek. Mit bámuljam állandóan a programok indító gombját?

    Ez a Metro nem hogy fejlesztés asztali vonalon ha visszalépés 20 évvel.

    A Windows 7 meg jó lenne ha nem lenne csempe hanem a jó öreg bejáratott ikonok figyelnének ott. Nagyságrendileg előrébb lennének az eladások. Amit mondasz mellébeszélés. Azért nem veszik mert nem tetszik az embereknek.