Berta Sándor

A Surface miatt kiábrándulhatnak a Microsoftból az OEM-partnerei

A tengerentúli vállalat által nemrég bejelentett tábla PC-k továbbra is bőséges témát szolgáltatnak a sajtónak, folyamatosan derülnek ki ugyanis az újabb részletek és bukkannak fel az új vélemények a készülékekkel kapcsolatban.

Egyes vélemények szerint a Microsoftot frusztrálta az iPad sikere és az, hogy partnerei nem tudtak olyan termékkel előrukkolni, amely eredményesen vehette volna fel a harcot az Apple készülékével szemben, ezért nem látott más megoldást, mint azt, hogy saját táblagéppel jelenjen meg a piacon. Akad azonban más nézőpont is.

Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy elnöke, az AMD egykori menedzsere úgy nyilatkozott, hogy a redmondi konszern - a Windows 8 fejlesztése és az OEM-partnereivel való együttműködése miatt - nagyon is jól tájékozott volt azzal kapcsolatban, hogy a különböző gyártók pontosan milyen eszközöket készítenek. A cég munkatársai betekinthettek a tervekbe és az éppen folyó munkákba, s ezek tapasztalatait felhasználhatták a Surface fejlesztésekor. Moorhead a különböző PC-gyártókkal képviselőivel folytatott beszélgetéseire hivatkozva állítja mindezt.

A szakember szerint az egész dolog különösen azért problémás, mert a Microsoft felhasználta az OEM-partnerei dizájnötleteit anélkül, hogy a társaságok tudtak volna arról, hogy a saját táblagépén dolgozik. Így a konszern titkos információkhoz jutott jóval azelőtt, hogy közölte volna: ő is a piac egyik szereplője lesz. A gyártók tehát elsősorban azért haragszanak a Surface bemutatása miatt, mert becsapva érzik magukat. A redmondi vállalat ráadásul a bejelentés előtt néhány héttel még találkozott is az OEM-partnerei képviselőivel és arról érdeklődött, milyen termékbevezetési, értékesítési és árképzési stratégiát követnek. Moorhead ezért úgy vélte, hogy a cégek a jövőben nem bíznak majd a Microsoftban. Az elemző hozzátette: a Surface táblák tervezése már egy évvel ezelőtt elkezdődött.

Egyelőre kérdéses, hogy miként hat a Surface megjelenése a Microsoft és az OEM-partnerei kapcsolatára, a helyzet ugyanis könnyen elmérgesedhet. A cég több évtizede együttműködik különböző gyártókkal, a legfontosabb partnere az Acer, az Asus, a Hewlett-Packard, a Dell, a Toshiba és a Sony. A nemrég bemutatott Surface táblagépekkel kapcsolatos első visszajelzések pozitívak voltak, a termékek sikere azonban kétséges. Ennek oka, hogy az Ivy Bridge processzorral ellátott és a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató változat várhatóan több mint 799 dollárba kerül majd, míg az Nvidia Tegra 3 chipjére épülő és a Windows RT operációs rendszert futtató változat ára több mint 599 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #29
    Ez mar az n. vita melybol az ervek es bizonyitekok kifogyasa utan sertodotten tavozol... mit is mondhatnek? :)

    "ismét szótár kell lassan a hozzászólásodhoz"

    Erdemes lenne azert kigyujteni, hogy mi volt az a "rengeteg" idegen szo, amit hasznaltam... amit ugy ereztem - mind a kettot(!) - hogy nem vagy eleg - retorikailag - muvelt ismerni, azt be is linkeltem neked :)

    "A Sony vs MS dolgot nem kommentálom már, leírtam, mi volt."

    Az egesz ebbol indult ki es SEMMIVEL sem tamasztottad ala a kijelenteseidet. SEMMIVEL!

    Eloszor ezzel jottel: "az MS nem volt hajlandó átadni a szoftverét senkinek, inkább csinált hozzá egy hardvert,"
    majd ezt mondtad: "miután a Sony laza mozdulattal visszadobta az ötletet, hogy a konzoljain egy Windows - kompatibilis rendszer fusson"

    Ellentmondasba kerult magaddal es probaltad elsikkadni hagyni a kerdest... Nem mondtad, hogy honnan jott az info, nem adtal rola linkeket es en hiaba probaltam keresni errol barmit is a neten - bar nem az en feladatom lett volna -, semmit sem talaltam... szoval BULLSHIT volt az egesz szoveged.

    Csakugy, mint a HIVATALOS Sony es Microsoft anyagokrol a next-gen konzolokkal kapcsolatban. Ugyanis ezekrol SEMMI HIVATALOS informaciot nem adott ki egyik ceg sem, sem hardware specifikaciok, sem megjelenesi datum, sem koncepcio-rajzok SEMMI. Egyetlen 2 evvel ezelotti - kiszivargott - dokumentum van az Xbox-rol, plusz a rengeteg talalgatas.

    A Windows-kompatibilatas - mint abszolut kijelentes - meg akarhogy is csurod-csavarod, nem azt jelenti, hogy halozaton tudsz csatlakozni a windows-hoz!

    Az ARM dolog meg ezen kijelentesemmel kezdodott: "Gondolom ezert is van, hogy egyetlen programot/jatekot sem szoktak touchscreen-re optimalizalni portolas kozben, hanem ugy ahogy van forditanak belole egy ARM valtozatot... oh wait!"

    Itt kezdtel el engem kioktatni, hogy az ARM egy architektura es van meg mellette Atom is meg blablabla... erre mondtam, hogy mivel jopar platformra - koztuk ARM-ra is - programoztam 30 ev alatt, ezert tisztaban vagyok vele, itt mindossze egy peldat hoztam es nem teljes szakmai korkepet adtam. Ennek ellenere te csak porogtel tovabb az ARM-on, holott soha nem is tagadtam, hogy lennenek Atomos tablet-ek. Szoval ismet egy straw man-t gyartottal... megjegyzem meg utolso hozzaszolasodban is ezen porogsz, mintha az univerzumod kozeppontja lenne az Atom kore epulo infrastruktura.
    btw: Pillanatnyilag az imadott Atom-od market share-je a beka segge alatt van es nem is nagyon varnak javulast a kozeljovoben, a tobbi x86 CPU-val egyutt sem:

    Az egesz cikk: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2395358,00.asp
    Kijelenthetjuk erre, hogy ez jelen pillanatban marginalis?

    Win8 eszrevetelem mindossze annyi volt, hogy hiaba lesz win95-...-win7 legacy kompatibilitas, ha nem lehet a programokat touchscreen-en rendesen es kenyelmesen iranyitani (peldakat is hoztam, hogy mire gondolok), akkor ez nem sokat fog szamitani a legtobb felhasznalonak.
  • lordsithlord #28
    Nos, elértük azt a szintet, ahol ismét kénytelen vagyok azt írni, hogy ez az utolsó hozzászólásom ide. Megint nekiállsz beszólni, ismét szótár kell lassan a hozzászólásodhoz, mint már korábban is, ilyen szinten pedig nem vagyok hajlandó senkivel se értekezni.

    Idő kellett már ahhoz is, hogy indulat nélkül írjak, mert olyan szakmaiatlanul írsz már (bár állításod szerint te is informatikával foglalkozol), hogy az már katasztrófa.

    A Sony vs MS dolgot nem kommentálom már, leírtam, mi volt.

    Valóban, az általam linkelt PS4 oldalt elnéztem, nem hivatalos, MEA CULPA ezért. Ugyanakkor valamennyi kép, ami rajta van, valamennyi videó, ami ott található, HIVATALOS Sony anyag, ez az oldal alján ki is van írva a jogi kinyilvánításnál.

    Te írtad, hogy nem igaz az az állításom, hogy csak a Sony platformja jöhetett szóba, mert a többiek technikailag messze le voltak maradva. Erre én reagáltam TÉNYEKKEL, hogy igaz. Most meg közlöd, hogy lényegében kitértem a téma elöl... Na, ez a ferdítés, méghozzá a javából.

    "Mivel a Windows az egy software, ezert ezzel kapcsolatban software kompatibilitasrol beszelunk. Vagy ha neked azt mondjak, hogy kihoznak egy Android kompatibilis telefont, akkor te arra gondolsz, hogy itt halozati kommunikaciorol van szo? Oszinten!!!"

    Na ez az a rész, amire azt mondtam az elején, hogy olyan szintű szakmai tudatlanság, hogy az már fájdalmas.

    Az XBOX egy KONZOL, más platform, lényegében egy célhardver, tehát mikor Windows kompatibilitásról beszélünk, akkor figyelembe kell venni ezt is. Szóval ilyenkor ha kompatibilitásról beszélünk, nem a szoftverkompatibilitás az alap,. De ugyebár pontosan az általad linkelt oldalról írtam a LEGELSŐ mondatot, hogy olvasd el és akkor ha kicsit gondolkozol, rájössz, hogy hülyeségen lovagolsz.

    Megjegyzem, mivel a konzol egy külön célhardver, úgy is kellene kezelni kompatibilitási kérdésekben. Ha már kommunikáció, csak megkérdezném, hogyan is nevezik azt, ha pl. egy 802.11 (gyengébbek kedvéért WiFi) only g szabványú routerre nem tud egy 802.11 a szabványú eszköz csatlakozni? Csak nem úgy, hogy inkompatibilisek egymással?
    Vagy hogyan is nevezték anno a Samba előtt a Linux - Windows csatlakozási problémát? Ja, csak nem azt is inkompatibilitásnak?

    Sorolhatnám még egy ideig, de szerintem felesleges, ha tényleg informatikus vagy és kicsit belegondolsz, rájössz, mit is magyarázok.

    "Mar mondtam parszor, hogy porogj le errol az ARM kerdesrol, de tudod mit, az Atom CPU-kal szerelt tabletek a vilag kozepe?! OK? Az osszes tobbi ARM-os szutyok meg csak egy utangondolas... elegedett vagy? Kinevezlek az Atom kiralyanak? Sot, a Molekulak csaszaranak is, csak, hogy jo napod legyen! :)"

    Ez az a szint, amire azt mondom, hogy primitív. Hülyeséget írsz, rámutatok, hol a bibi, te meg szépen lesepred a dolgot.

    Megjegyzem, nézz már utána, mi is az új trend a tabletek terén. Az általam felsorolt készülékek, amik Atomosak, nem olyan régiek (bár ugyebár szerinted ez egy elsüllyedt korszak), hanem átlagosan olyan fél éves típusok. A Dell Inspiron Duo kifejezetten új, alig 2 hónapja jött ki a piacra, ahogy a Transformers Prime is. Ezek már az új irányvonalat képviselik, a hibrid gépeket. És minő meglepetés, az új típusok nem ARM, hanem Atom procival szereltek... Ugyanígy kijön hamarosan a Toshiba új gépe, továbbá a Lenovo is tervez egy Atom-os készüléket, hogy csak pár gyártót emlegessek. Emellett jönnek ki az i3-i5-tel szerelt tabletek is, mivel a Win8 alá ezek az optimális gépek, nem pedig az ARM-mel szereltek.

    Tehát azt fogd végre fel, hogy a Win8-cal egy új korszak köszönthet be, már ha sikerült felfuttatniuk. Ezért is szoktam azt mondani, hogy ebből vagy hatalmas nagy siker és új korszak lesz, vagy hatalmas nagy bukás.

    "Mi olyasmit tudhat majd, amivel a jobb click+drag mukodni fog? Amivel a ctrl+click mukodni fog? Amivel a mouse-over mukodni fog? Mindezt ugy, hogy az ne menjen a produktivitas rovasara? Hogy a pixelpontos vezerlesrol es az altalam korabban felhozott tobbi dologrol mar ne is beszeljunk...

    ...

    Dupla jobb clicket hogyan kezelik le ezek? Vagy az egyszerre torteno bal+jobb click-et? Soroljam meg ezeket?"

    Win7 sehogy, mint írtam, nem érintő képernyőre készült verzió. Win8 alatt alapvetően külső gombok, plussz egyes kombinációk beállíthatóak lesznek szintén kombinációként (ujjak száma, ujjak helyzete, nyomógomb+ujjak, stb.) a tableten is.

    Tudom, most majd az jön, hogy ez bonyolult, meg hogy nem felhasználó barát, de ugyebár ugyanúgy megszokható, mint a hagyományos billentyűkombinációk, amiket ugyanúgy meg kell tanulnia a felhasználóknak. Ahogy a billentyűkombinációkat is meg kell szokni, úgy majd ezt is meg fogják tanulni kezelni.


    "En mindossze annyit probaltam bizonyitani, hogy a Win8 legacy kompatbilitasa (nem adathozzaferes halozaton keresztul, hanem a "software-kompatibilitas" fajta :))) ) nem jelent automatikus piacvezetoi statust, mivel csak korlatozottan lesz hasznalhato. Hiaba fog esetleg futni rajta az osszes korabbi program, ha ezek nem lesznek normalisan es kenyelmesen iranyithatoak. Ezt mar leirtam igy parszor, de csak nem tudod megerteni..."

    Nem, a te érveid sorra arról szólnak, hogy a tablet, mint olyan, nem használható, bármennyire is kijön a Win8 éas lehet majd rajta asztali progikat is futtatni. Lehet, hogy nem erre akarsz utalni, de mégis ezt teszed.
    Sorra olyan programokat (pl. ugye az AutoCAD) hozol fel, amiket valóban nem arra terveztek, hogy tableten fussanak. Ezt le is írtam, de ugye nem ezt emelted ki már megint mert úgy nem tudnál kötözködni.

    A Win8 tablet nem lesz teljes értékű munkaállomás, bármennyire is el fognak rajta futni a programok. Nem is ez a cél. Ez egy új eszköz lesz, ami sok feladatot át fog tudni venni a notiktól (pl. amit sokat emlegetek, az a bemutatók, vagy ha helyszínre kell kimenni, akkor ahhoz tökéletesek, hogy rövid jegyzeteket készítsenek, vagy hogy a számodra oly kedves AutoCAD-nél maradjunk, azt meg lehet vele oldani, hogy az ügyfél igényeinek teljesüléséhez szükséges változtatásokat be lehet rajta jelölni. Ennyi, nem több, nem kevesebb.

    És mint írtam, én itt be is fejeztem, elég volt abból, hogy kiemelsz 1-1 mondatot az összképből, ráadásul mint szintén írtam, lassan megint kellene egy szótár is (megjegyzem, én részemről értem, amit írsz, de mint azt másik "vitánknál" leírtam, alap dolog a fórumkultúrában, hogy magyar fórumon lehetőleg kerüljük az angol kifejezéseket, kivéve azokat, amiknek nincs magyar megfelelőjük), ráadásul mostanra olyan szinten írsz szakmaiatlan dolgokat (bár ugye saját bevallásod szerint informatikában dolgozol), hogy az már fájdalmas.

    Szóval nyugodtan írj erre (mert tudom, nem bírod, ha nem a tiéd az utolsó szó), én részemről ide vissza nem nézek, reagálást többet nem írok.
  • narumon #27
    Uram isten ennyi hülyeséget összehordani...
  • Papichulo #26
    "Nem írt volna, volt egy kész szoftvere, amit felajánlott a Sony-nak, akik azonban ezt lazán visszadobták. Ezután kezdett bele önálló hardver tervezésébe az MS és így született az XBOX."

    Akkor most mar nem ugy volt, hogy "az MS nem volt hajlandó átadni a szoftverét senkinek, inkább csinált hozzá egy hardvert"? :)

    Raadasul honnan van ez az egesz? Hol lehet olvasni errol? Link?

    "A sony ugyan magát a rendszert visszavágta, de érdekes módon ezután a megjelenő termékében újításként megjelent a hálózati csatlakozás lehetősége, ráadásul elég hasonló módon, mint ahogy a számukra bemutatott MS szoftverben volt. Ebből akkor mentek is a pereskedések."

    Akkor gondolom konnyeden fogsz is tudni talalni errol informaciot a neten... nekem nem sikerult!

    "HIVATALOS Sony PS4 honlapot: http://www.ps4playstation4.com/"

    HIVATALOS SONY OLDAL??? Jesszusom... ez egy fan-made oldal! Honnan veszel ekkora baromsagokat? Ha ezzel nem ertesz egyet, akkor bizonyitsd be, hogy ez hivatalos oldal. A sony.com-on EGYETLEN SZO SINCS a PS4-rol, na es annal hivatalosabbat nem tudsz mutatni!

    Azonkivul hol vannak az allitolagos hivatalos infok a next-gen XBOX-rol? Hmmm?

    "Hát igen, így is ki lehet forgatni a dolgokat, ha én tényeket hozok fel arra, hogy miért igaz az állításom, hogy a többi gyártó messze el volt maradva technikailag a Sony-hoz és az MS-hez képest... Hát tudod mit, én meg ezt a módszeredet találom undorítónak..."

    Ahhoz az MS-hez kepest aki meg egyaltalan nem is hozott ki konzolt?
    Ez amugy mar egy akkora ignoratio elenchi a reszedrol, hogy minositeni sem tudom. Azt kene mindossze bebizonyitanod, hogy az MS OS-t akart irni/ajanlani/megtartani a Sony-nak, nem pedig, hogy a Dreamcast es az N64, mennyiben volt erosebb vagy gyengebb a PS2-nel, ugyanis en sehol sem allitottam, hogy ezek jobbak lettek volna - arra utaltam, hogy ezek is globalis szereploi voltak az akkori konzolos torteneseknek. Magyarul te meg egy straw man-t is csinaltal a red herring-edbol... ez szamomra nagyon humoros igy mar :)

    "Igen, ez gyönyörű meghatározása a SZOFTVERKOMPATIBILITÁSNAK"

    Nagyon probalsz menekulni. Ez allitottad: "Az MS rendszere, amellett, hogy Windows kompatibilis volt[...]"

    Mivel a Windows az egy software, ezert ezzel kapcsolatban software kompatibilitasrol beszelunk. Vagy ha neked azt mondjak, hogy kihoznak egy Android kompatibilis telefont, akkor te arra gondolsz, hogy itt halozati kommunikaciorol van szo? Oszinten!!!

    De mondom, ha annyira biztos vagy magadban, akkor probald fel az ervelesedet itt az SG-n egy masik forumban. En nem fogom megtenni helyetted, mert nem akarlak lejaratni teged, de kivancsi leszek az eredmenyre.

    "Nem az Atom procik hibája az, hogy nem lehetett őket használni, hanem a barkácsolt Win7-é."

    Mar mondtam parszor, hogy porogj le errol az ARM kerdesrol, de tudod mit, az Atom CPU-kal szerelt tabletek a vilag kozepe?! OK? Az osszes tobbi ARM-os szutyok meg csak egy utangondolas... elegedett vagy? Kinevezlek az Atom kiralyanak? Sot, a Molekulak csaszaranak is, csak, hogy jo napod legyen! :)

    "Erre ismét csak azt mondhatom, hogy ki kell várni, mit fog tudni a Win8."

    Mi olyasmit tudhat majd, amivel a jobb click+drag mukodni fog? Amivel a ctrl+click mukodni fog? Amivel a mouse-over mukodni fog? Mindezt ugy, hogy az ne menjen a produktivitas rovasara? Hogy a pixelpontos vezerlesrol es az altalam korabban felhozott tobbi dologrol mar ne is beszeljunk...

    "A Win7-es tablet alatt futottak az asztali progik, ugyanis az érintő képernyőt simán lekezelik mutató eszközként (minthogy valamilyen szinten az is), akárcsak az egeret."

    Dupla jobb clicket hogyan kezelik le ezek? Vagy az egyszerre torteno bal+jobb click-et? Soroljam meg ezeket?

    "Viszont fel lehet rá tenni az AutoCAD-et és lehet vele bemutatót tartani a kedves ügyfeleknek, be lehet rajta jelölni, hol és milyen változtatásokat igényel a kedves ügyfél, stb. "
    Sokkolni foglak, ezt meg az iPad-del is meg lehet tenni: http://itunes.apple.com/us/app/autocad-ws/id393149734?mt=8
    Es allitom, hogy ezzel a klienssel mindezt jobban meg lehet csinalni, MIVEL TABLETRE OPTIMALIZALTAK!!!

    "Valóban, nem arra készül, hogy felváltsa a notikat vagy az asztali PC-ket,"

    En mindossze annyit probaltam bizonyitani, hogy a Win8 legacy kompatbilitasa (nem adathozzaferes halozaton keresztul, hanem a "software-kompatibilitas" fajta :))) ) nem jelent automatikus piacvezetoi statust, mivel csak korlatozottan lesz hasznalhato. Hiaba fog esetleg futni rajta az osszes korabbi program, ha ezek nem lesznek normalisan es kenyelmesen iranyithatoak. Ezt mar leirtam igy parszor, de csak nem tudod megerteni...
  • Tikal #25
    Nekem az a playstation4 oldal nem tunik hivatalosnak:)
  • lordsithlord #24
    Valóban, a VITA nem a PS4, ebben tévedtem. Megesik.

    Lássuk a többit.

    "Hogy az MS akart/nem akart/irt volna/homalyos szamomra... egy OS-t a PS2-re."

    Nem írt volna, volt egy kész szoftvere, amit felajánlott a Sony-nak, akik azonban ezt lazán visszadobták. Ezután kezdett bele önálló hardver tervezésébe az MS és így született az XBOX.

    "Raadasul mi volt ez a lopas dolog? Errol is nagyon kenyelmesen megfeledkeztel."

    Nem feledkeztem meg, leírtam már korábban. Ismét bizonyítva, hogy nem olvasod el, amire reagálsz.
    De akkor mégegyszer: az MS be akart kerülni valamilyen formában a konzol piacra. Elkészítettek egy rendszert, ami tartalmazott hálózati támogatást. Ezt a rendszert prezentálták a Sony-nak, mint Windows kompatibilis rendszert. A sony ugyan magát a rendszert visszavágta, de érdekes módon ezután a megjelenő termékében újításként megjelent a hálózati csatlakozás lehetősége, ráadásul elég hasonló módon, mint ahogy a számukra bemutatott MS szoftverben volt. Ebből akkor mentek is a pereskedések.

    "Be is jott ez a joslatom: "bar persze most azon fogsz porogni, hogy nalad az "olyan szinten" az valami egesz specialist jelent..." :)"

    Hát igen, így is ki lehet forgatni a dolgokat, ha én tényeket hozok fel arra, hogy miért igaz az állításom, hogy a többi gyártó messze el volt maradva technikailag a Sony-hoz és az MS-hez képest... Hát tudod mit, én meg ezt a módszeredet találom undorítónak...

    "Mutass hivatalos adatokat a next-gen XBOX-rol es PS4-rol!"

    PS4-ről javaslom, nézd meg a HIVATALOS Sony PS4 honlapot: http://www.ps4playstation4.com/
    Itt minden van, képek, bemutatók, sőt, ott a már említett visszaszámlálás is a megjelenésig.

    "Akkor a tv-m is kompatibilis a szamitogepemmel, mivel onnan tud lejatszani filmet? Vagy az iPad is kompatibilis egy webserverrel, mert jatszik le onnan zenet? Erted te mit beszelsz?"

    Bármilyen poénos, ez is bizonyos szinten kompatibilitás kérdése, igen. Mert ugye ha a TV nem tud együttműködni a gépeddel, mert esetleg más szabványt használ, vagy az iPad-od nem ismeri fel a webszerver fájlrendszerét, mert az valami egyedi megoldás, akkor mi is a probléma? Ja, csak nem az, hogy nem kompatibilisak egymással?

    "Most kivetelesen MAGYARUL kerestem meg neked, hogy az informatikaban mit jelent a komaptibilitas:
    "Egy számítógépcsalád modelljei akkor kompatibilisek egymással, ha az egyiken futó szoftver futtatható a számítógépcsalád többi, általában teljesítményben, memóriamennyiségben vagy más képességekben eltérő tagján is." - http://hu.wikipedia.org/wiki/Kompatibilit%C3%A1s_%28technika%29#Informatika"

    Igen, ez gyönyörű meghatározása a SZOFTVERKOMPATIBILITÁSNAK. Csakhogy még informatikán belül is van egyebek között hardverkompatibilitás is, hogy csak egyet említsek. A kompatibilis szó alapvetően azt jelenti, hogy a két felület képes egymással együttműködni valamilyen cél elérése érdekében. Ha tényleg programozással foglalkozol, ahogy írod, ezt neked is tudnod kellene ugyebár...

    Megjegyzem, szépen ferdítesz, mivel egy gondolatot kiemeltél a WiKi oldalból, persze pont azt, amivel beszólhatsz, a lényeget meg kihagytad. Tessék, a ténylegesen lényeges gondolat: "A kompatibilitás a (számítás-)technikában készülékek, berendezések, programok együttműködését, egymással való helyettesíthetőségét vagy összekapcsolhatóságát jelentő tulajdonság." . Legalább elolvasnád azt az oldalt, amiből idézel (legelső mondat volt...)

    "A Win8-at lehet, hogy touchscreenre optimalizaltak, viszont a legacy programokat - melyek kompatibilitasa esszencialis a platfrom sikere szempontjabol - NEM. Hiaba fog futni az Win8 tablet-en a Photoshop vagy a Half-Life, ezeket nem lehet majd hasznalahato szinten iranyitani! Mit nem tudsz ezen megerteni? Eddig szinte minden tablet-re portol programnal a UI-t is at kellett irni. Itt sem lesz maskepp... vagy errol is olvastal abban a rejtelyes osi magazinban valamit? :)"

    Erre ismét csak azt mondhatom, hogy ki kell várni, mit fog tudni a Win8. A Win7-es tablet alatt futottak az asztali progik, ugyanis az érintő képernyőt simán lekezelik mutató eszközként (minthogy valamilyen szinten az is), akárcsak az egeret. A probléma alapvetően abból indult ki, hogy a Win7 Starter verzióját alakították át oly módon, hogy belebarkácsolták a kijelző kezelését. Ez azonban oda vezetett, hogy a Win7-nek nem voltak megfelelő hibahatárai, hiszen míg egy érintő képernyőnél 15-20px hibatűrés szükséges, addig a rendszer pusztán 3-5px hibatűrést kapott (ennyi az asztali rendszer hibatűrése). Ez persze oda vezetett, hogy a rendszer alapvetően is kifejezetten nehézkes volt. Éppen ezért mondom, hogy ki kell várni a Win8-at, mivel az már kifejezetten az érintő kijelzőkre lett optimalizálva, így valószínűleg ennek megfelelően sokkal pontosabb és könnyebb lesz a kezelése.

    "Az Atom-os tabletek sem tudtak elterjedni, mert hasznalhatatlanok voltak, pontosan! Es igen, ezekre valoban nem kellett portolni a win programokat, mint ARM-ra. Legyoztel ebben. Ezekrol teljesen meg is felejtkeztem mivel ezek a hulladek kategoriaban indultak es ott is maradtak. Az igazan sikeres tablet-ek, mind ARM archetikuraval birnak."

    Ez így ebben a formában bizony erős ferdítés. Nem az Atom procik hibája az, hogy nem lehetett őket használni, hanem a barkácsolt Win7-é. Ergo nem kellene egyből közölni, hogy felejtősek, csak mert a rájuk telepített rendszer egy gányolt valami, aminek semmi keresnivalója nem lenne tableten. Ismét csak oda jutottunk, hogy ki kell várni a Win8-at, majd azzal kiderül, mire is képesek ezek a gépek. Egyébként volt szerencsém Androidos Atom-os gépet is tesztelni, érdekes módon csont nélkül ment rajta jó pár Linux-os szoftver akadás nélkül. De ehhez hozzátartozik, hogy gyárilag emlékeim szerint nem jött ki Atom-os és Androidos gép, de Atom-os Android verzió volt kint a neten. Ezzel próbálva kisül, mennyire jók is ezek a gépek, csont nélkül fut rajtuk jó néhány asztali progi fennakadás és nehézkes kezelés nélkül is.

    Azt azért nem ártana, ha tisztáznánk, hogy a tablet nem AutoCAD-es szerkesztésre készült! Arra ott a noti. Viszont fel lehet rá tenni az AutoCAD-et és lehet vele bemutatót tartani a kedves ügyfeleknek, be lehet rajta jelölni, hol és milyen változtatásokat igényel a kedves ügyfél, stb.

    Valóban, nem arra készül, hogy felváltsa a notikat vagy az asztali PC-ket, ezt gyorsan el kell felejteni. Arra viszont kiváló lesz (ha végre kész lesz a Win8), hogy bizonyos feladatokat lehessen rajta csinálni.
    Minden korlátját a Win8 se fogja tudni eltörölni (pl. nem valószínű, hogy tableten fog bármelyik titkárnő is gyors és gépírni, sőt, nem valószínű, hogy ezeken fog bárki is teljes tervezéseket végrehajtani AutoCAD progival. Ugyanakkor nagyon sok feladatra alkalmasabb lesz, mint egy noti, mint ahogy már ma is sok feladatnál ki tudja azokat váltani.

    Tehát a Win8-cal ne várjunk már csodákat, az csak egy használható oprendszert fog jelenteni, meg megkönnyíti a dolgokat, mert az asztali progik is futni fognak rajtuk. De a készüléknek ugyanúgy meglesznek a korlátai, csak jelentősen lecsökkennek majd.
  • Papichulo #23
    "Itt jegyezném, meg, hogy a PS4 (alias VITA)"

    Itt jegyeznem meg, hogy a Vita az a PSP utodja, egy handheld konzol es SEMMI KOZE a PS4-hez ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Vita
  • Papichulo #22
    Eloszor is, ismet alkalmazod azt a nem kicsit gusztustalan modszert, hogy figyelmen kivul hagysz alapveto vitapontokat. Mibol is indult ki ez az eszmecsere?
    Hogy az MS akart/nem akart/irt volna/homalyos szamomra... egy OS-t a PS2-re.

    EZT AZ ALLITASOD BIZONYITSD BE MINDENEKELOTT! HOGY VOLTAK TARGYALASOK EGYALTALAN!

    Eloszor ezzel jottel: "az MS nem volt hajlandó átadni a szoftverét senkinek, inkább csinált hozzá egy hardvert,"
    majd ezt mondtad: "miután a Sony laza mozdulattal visszadobta az ötletet, hogy a konzoljain egy Windows - kompatibilis rendszer fusson"

    Most akkor nem akartak atadni vagy a Sonynak nem kellett??? Nem latsz diszkrepenciat a kijelenteseidben?

    Raadasul mi volt ez a lopas dolog? Errol is nagyon kenyelmesen megfeledkeztel.



    "Lássuk, hol is tartott ekkor (azaz 1998-1999 környékén) ez a két konzolgyártó. "

    Be is jott ez a joslatom: "bar persze most azon fogsz porogni, hogy nalad az "olyan szinten" az valami egesz specialist jelent..." :)

    "Konkrétan azt jelentette, hogy képes volt összekapcsolódni hálózatban Windows-os gépekkel"

    Akkor a tv-m is kompatibilis a szamitogepemmel, mivel onnan tud lejatszani filmet? Vagy az iPad is kompatibilis egy webserverrel, mert jatszik le onnan zenet? Erted te mit beszelsz?

    Hulyeseget mondtal es most csavarod a szot, hogy kigyere belole. Patetikus...

    Most kivetelesen MAGYARUL kerestem meg neked, hogy az informatikaban mit jelent a komaptibilitas:
    "Egy számítógépcsalád modelljei akkor kompatibilisek egymással, ha az egyiken futó szoftver futtatható a számítógépcsalád többi, általában teljesítményben, memóriamennyiségben vagy más képességekben eltérő tagján is." - http://hu.wikipedia.org/wiki/Kompatibilit%C3%A1s_%28technika%29#Informatika

    Tudom, tudom, nalad persze valami egesz specialist jelent ez a kifejezes... :)

    De ha ugy erzed, hogy mindenki ugy ertelmezi a kompatibilatas szot, mint ahogy te probalod itt eloadni, akkor egy iOS/Android/WP7/Win/OSX/Linux vitaban dobd fel itt a forumon, hogy dehat ez mind kompatibilis egymassal, mivel ossze tudod kotni oket halozaton! Korbe fognak rohogni! Ne felejts el linket kuldeni errol a kiserletrol, ott szeretnek lenni! :)

    "Szóval valóban, arról lehetett sejteni valamit, hogy lesz PS2, de konkrétumok nem voltak (se megjelenési idő, se technikai adatok, semmi, amire egy vetélytársat építeni lehetett volna)."

    Akkor hogy a fenebe tervezett erre egy OS-t az MS?

    "azaz minden újítást kiközölnek, megy a nagy reklámkampány és akár évekkel előre is lehet tudni, mit fog tudni a következő készülék."

    Mutass hivatalos adatokat a next-gen XBOX-rol es PS4-rol!

    "Bemutatók már dögivel voltak, már vannak képek a leendő készülékről is."

    Mutass hivatalos kepet a PS4-rol!

    "Várhatóan ezeken a problémákon a Win8 változtatni fog, hiszen azt már alapvetően is érintő képernyőre optimalizálták."

    A Win8-at lehet, hogy touchscreenre optimalizaltak, viszont a legacy programokat - melyek kompatibilitasa esszencialis a platfrom sikere szempontjabol - NEM. Hiaba fog futni az Win8 tablet-en a Photoshop vagy a Half-Life, ezeket nem lehet majd hasznalahato szinten iranyitani! Mit nem tudsz ezen megerteni? Eddig szinte minden tablet-re portol programnal a UI-t is at kellett irni. Itt sem lesz maskepp... vagy errol is olvastal abban a rejtelyes osi magazinban valamit? :)

    Az Atom-os tabletek sem tudtak elterjedni, mert hasznalhatatlanok voltak, pontosan! Es igen, ezekre valoban nem kellett portolni a win programokat, mint ARM-ra. Legyoztel ebben. Ezekrol teljesen meg is felejtkeztem mivel ezek a hulladek kategoriaban indultak es ott is maradtak. Az igazan sikeres tablet-ek, mind ARM archetikuraval birnak.

    "Az asztali progik ugyan felerőltethetőek rá (kisebb ügyeskedéssel), de mint írtam, a Win7 nem érintő képernyőre készült, ennek megfelelően bizony nem igazán van a helyzet magaslatán. "

    A regebben megirt windows-os programok sem erintokepernyore keszultek es ezen a Win8 sem fog tudni valtoztatni. Ezeknel rengeteg dolgot nem lehet ugy megoldani touchscreen-en, hogy az ne menjen a produktivitas rovasara!
    Egy AutoCAD felhasznalot nem fogsz tudni meggyozni, hogy ne hasznaljon keyboard shortcut-okat (mivel akkor nyitogatni kell a billentyuzetet), hanem mindig a menubol valassza ki egy nagyitas mellett, hogy mit szeretne csinalni es ha pontosan pozicionalni akar egy vonalat, akkor zoomoljon bele a 20 pixeles vonalmeretig! Detto a Photoshop es ezer mas dolog!

    Persze sokminden fog tudni futni hasznalhato mertekben, de a legacy kompatibilitas nem lesz a "be all & end all" feature-je a Win8-nak!
  • lordsithlord #21
    "Valoban nem... Csak a Nintendo es a Sega... bar persze most azon fogsz porogni, hogy nalad az "olyan szinten" az valami egesz specialist jelent..."

    Lássuk, hol is tartott ekkor (azaz 1998-1999 környékén) ez a két konzolgyártó.

    SEGA ekkor már javában mélyponton volt, a SATURN Japánon kívül akkorát bukott, hogy mindenki azon csodálkozott, mikor bepróbálkoztak még a Dreamcast-tal. Mivel ugye 1998-1999 tájáról beszélünk, ekkor már a Dreamcast volt a piacon, de már ekkor sejteni lehetett, hogy a SEGA befejezi a konzolok gyártását, mivel a Dreamcast után nem kezdtek újabb kézülék fejlesztésébe (a konzol részleg megszűnését végül 2002-ben jelentette be hivatalosan). A Dreamcast képes volt ugyan akár Windows-t is futtatni, így felmerült, hogy a SEGA fog Windows alapú konzolt gyártani, de végül tárgyalások nem indultak a konzolrészleg megszűnése miatt. A Dreamcast több tekintetben el volt maradva vetélytársaitól, körülbelül a PS1 szintjén állt (maximum 1GB-os optikai lemezekkel dolgozott, ráadásul az internet kapcsolatot elavult modem technológiával kívánták megvalósítani).

    A Nintendo ekkor még javában a Nintendo 64 korszakánál tartott, a Gamecube még tervezet sem volt. Ez a készülék messze elmaradottabb volt, mint akár csak a PS1, optikai lemez helyett cardride olvasót használt, emellett techniaki lehetőségei is igencsak elmaradottak voltak: CPU: MIPS R4300i 64-bites RISC 93.75 MHz, GPU: Silicon Graphics RCP (Reality Co-Processor) 62.5 MHz, Memória: 4 MB RDRAM Rambusnak (8MB-ig bővíthető). Szóval a készülék még csak a közelében sem volt teljesítményileg a vetélytársak gépeihez. A GameCube terve pedig, mint mondtam, ekkor még sehol nem volt, az a készüléket 2000-ben kezdték el tervezni (miután az XBOX és a PS2 azzal fenyegette a Nintendo-t, hogy végleg kitúrják a konzolpiacról) és csak 2001-ben jöttek ki vele.

    "Mit jelent nalad a Windows kompatibilitas? Merthogy SEMMILYEN Windows program nem futott rajta. Meg kernel szinten sem azonosak! "

    Konkrétan azt jelentette, hogy képes volt összekapcsolódni hálózatban Windows-os gépekkel (tudomásom szerint ekkor még a Linux-os gépekkel nem volt hajlandó együttműködni, ezért is jelentek meg a kalóz Linux verziók erre a konzolra), illetve ezekről a gépekről már képes volt médiatartalmak (film, zene) lejátszására is. kompatibilitás -> összeférhetőség, összeegyeztethetőség

    "Azzal ugye tisztaban vagy, hogy ahogy kiadnak egy konzolt, mar rogton neki is allnak a kovetkezo generacio fejlesztesenek? Van, hogy meg elotte is! Vagy szerinted ez ugy megy, hogy egyszercsak ugy dontenek, hogy kene mar egy ujabb konzol es egy-ket honap alatt osszedobjak azt? Akkora siker volt a PSX, hogy egy pillanatig nem volt kerdeses a PS2.

    ...

    Nem volt szo? Nem volt szo??? Mar joval elotte tele volt a sajto PS2 hirekkel. A PS4 sincs meg bejelentve, megis mindenki tudja, hogy fejlesztes alatt all es hirekbol sincs hiany."

    1998-ban a PS2-ról még szó nem volt technikai szinten! Kiszivárgó hírek voltak, hogy a Sony valami nagy durranásra készül, ezért is voltak a tárgyalások, amiket említettem, az MS nem akart a konzol piacról kimaradni, főleg, hogy már ekkor sokan azt rebesgették (és persze mind a mai napig ezt rebesgetik), hogy a PC-s játékpiacnak leáldozott, a konzol teljesen át fogja venni a játékpiacot.
    Szóval valóban, arról lehetett sejteni valamit, hogy lesz PS2, de konkrétumok nem voltak (se megjelenési idő, se technikai adatok, semmi, amire egy vetélytársat építeni lehetett volna).

    Azt azért megjegyezném, hogy 1999 óta a konzolok piaca gyökeres változáson ment át. Már nem "szupertitkos" projektek futnak, hanem amint elkezdenek egy új konzolt tervezni, azt azonnal ki is hirdetik, folyamatosan bemutatókat tartanak, kihirdetik az aktuális haladást, stb. Egészen más üzletpolitikát követnek, mint akkortájt. Ez alapvetően abból következik, hogy átalakultak az erőviszonyok, a SEGA kiesésével megváltoztak a piaci résztvevők, ráadásul az MS egy egészen új piaci modellre kényszeríti a vetélytársait, hiszen a konzol piacra átvitte ugyanazt a modellt, ami a szoftvereknél már jól bevált, azaz minden újítást kiközölnek, megy a nagy reklámkampány és akár évekkel előre is lehet tudni, mit fog tudni a következő készülék. Ma már csak egy dolog szokott titkos lenni: a készülékek megjelenésének ideje. Általában vannak célzások, hogy mikor jelennek meg, de ezek a legtöbb esetben nem pontosak.

    Itt jegyezném, meg, hogy a PS4 (alias VITA) pontosan ennek az új modellnek köszönhetően már a tervezés indulásakor (2009 július) is igen komoly hírverést kapott, emellett az új XBOX szériák megjelenésével sejteni lehetett alapon is, hogy a Sony-nak valami nagyon nagyot kell alkotnia, hogy ne szoruljon ki a konzolpiacról. Éppen ezért megy a nagy hírverés, mennek a bemutatók ezerrel. Bemutatók már dögivel voltak, már vannak képek a leendő készülékről is. Ami titkos az a megjelenés ideje, jelenleg annyit szivárogtattak ki, hogy várhatóan az új XBOX generáció elött jön ki (csavar a helyzetbe, hogy az új XBOX széria megjelenése sincs még kihirdetve), várhatóan idén decemberben. Már megy a visszaszámlálás is a PS4PlayStation4.com oldalon.

    ""ami az akkori modern hangrendszereket (DD - Dolby Digitl ; DS - Dolby Surround; stb.) mind külön chippel kezeli"

    Van ugyan benne kulon Dolby chip, de csak egyetlen darab. Szoval bizonyitek, hogy kulon chippel kezeli a DD/DS/stb... hangrendszereket?"

    Imádom, ha valaki nem tud valamit, de nekiáll vitatkozni... Javaslom, nézd már meg az általad linkelt XBOX oldalt, pont ott szerepel az, amit leírtam
    Bár ha jól értelmezem a problémádat, akkor a megfogalmazáson lovagolsz, hát tessék, pontosítás: EGYETLEN, KÜLÖNÁLLÓ CHIP VAN, DE EZ VÉGZI A ÚJ HANGRENDSZEREK KEZELÉSÉT, NEM PEDIG A CPU. Remélem, ebbe már nem kötsz bele.

    "Ha te maradektalanul tudsz kezelni barmilyen desktop windows-ra fejlesztett programot egy tableten, akkor ezzel szerintem cirkuszban is fellephetsz"

    Ez szerintem leghamarabb október-november tájékán fog kiderülni pontosan, mikor kijön a PC-kre is a Win8 meg kijönnek a Win8-as tabletek is. Addig a dolog meddő vita.
    A jelenlegi tabletek, amik Win7-tel jöttek ki (pl. Fujitsu Stylistic Q550) igazából nem mérvadóak, mivel gyakorlatilag egy asztali Win7 verzió lett megerőszakolva, hogy felmenjen egy tabletre. Mivel a Win7 nem érintő képernyőre lett optimalizálva, nem lehet igazán megmondani, hogy mennyire lehet az asztali programokat tableten kezelni. Alapvetően fel lehet rá nyomni az asztali progikat is, ki is próbáltuk, de nem vált be a dolog. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy jelenleg a Win7-es oprendszer alapon is szenved a tableten, nem lehet jól bekalibrálni alatta a kijelzőt, nem tud pontosan navigálni, stb. Várhatóan ezeken a problémákon a Win8 változtatni fog, hiszen azt már alapvetően is érintő képernyőre optimalizálták.

    "De mivel az "osszes" tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem, hogy nem eleg csak egy ilyen valtozatot forditani a programbol, hanem a UI-n is valtoztatni kell a tablet specialis vezerlese maitt. Ne porogjel mar ezen az ARM dolgon, mondtam, hogy jopar software-t irtam mar kulonbozo processzorokra es tisztaban vagyok az architekturak kozti kulonbseggel!"

    Hm... Szabadna tudnom, az Atomos tabletek is ARM architecturán futnak...? Csak pár példa: Fujitsu Stylistic Q550; N455 Tablet PC, Dell Inspiron Duo, Archos 9, InnoVision THC-97 és még lenne pár, ha folytatnám a felsorolást. Ráadásul a Win8-cal jön az új széria, amikben már i3-i5 procik lesznek.
    Ezekre a gépekre érdekes módon nem írtak teljesen más verziót a programokból, ami az asztalin elmegy, az általában ezen is (igaz, a Dell Inspiron Duo kicsit kilóg a sorból, mivel az egy hibrid készülék, így használható notiként is). Mint írtam, ebből nekem még csak a Fujitsu Stylistic Q550-hez volt szerencsém, amin a Win7 szerencsétlenkedett. Az asztali progik ugyan felerőltethetőek rá (kisebb ügyeskedéssel), de mint írtam, a Win7 nem érintő képernyőre készült, ennek megfelelően bizony nem igazán van a helyzet magaslatán.
  • Papichulo #20
    "Ha elolvastad volna figyelmesen, akkor pont s általad említett részben van a válasz: "XBOX SZOFTVERÉBEN""

    Ohhh, figyelmetlen voltam... Ezek szerint te azt allitod, hogy annak ellenere, hogy a MS hasonlo rendszere kesobb valt a nagykozonsesg szamara elerhetove, ok elobb implementaltak ezt a fejlesztes alatt az OS-be? Meresz... akkor most mar csak ezt barmivel is ala kell tamasztanod! Hajra!

    "miután a Sony laza mozdulattal visszadobta az ötletet, hogy a konzoljain egy Windows - kompatibilis rendszer fusson."

    Meg mindig semmivel sem bizonyitottad, hogy a Sony barmennyit is foglalkozott volna egy MS alapu OS implementalasaval a PS2-nel. Hajra!

    "Mivel más konzolgyártó akkor még nem volt olyan szinten, mint a Sony, így nem is létezett más vas, amire jó lett volna az MS által fejlesztetett rendszer."

    Valoban nem... Csak a Nintendo es a Sega... bar persze most azon fogsz porogni, hogy nalad az "olyan szinten" az valami egesz specialist jelent...

    "Az MS rendszere, amellett, hogy Windows kompatibilis volt"

    Mit jelent nalad a Windows kompatibilitas? Merthogy SEMMILYEN Windows program nem futott rajta. Meg kernel szinten sem azonosak! Egy teljesen uj OS-t irtak ra: "I am honestly not sure where the Win2K misperception comes from, but Xbox runs a custom operating system built from the ground up." - http://blogs.msdn.com/b/xboxteam/archive/2006/02/17/534421.aspx

    "Ez ugyebár abból adódott, hogy míg folytak a tárgyalások"

    Mutass mar valamit ezekrol a targyalasokrol!

    "ugyanis 1998-ban az MS emberei a PS2 ellen akartak egy konzolt, csakhogy ezzel van egy aprócska probléma: a PS2 koncepciója először csak 1999 márciusában látott napvilágot"

    Azzal ugye tisztaban vagy, hogy ahogy kiadnak egy konzolt, mar rogton neki is allnak a kovetkezo generacio fejlesztesenek? Van, hogy meg elotte is! Vagy szerinted ez ugy megy, hogy egyszercsak ugy dontenek, hogy kene mar egy ujabb konzol es egy-ket honap alatt osszedobjak azt? Akkora siker volt a PSX, hogy egy pillanatig nem volt kerdeses a PS2.

    "Tehát kérdem én, mi ellen is szánták vetélytársnak 1998-ban (mikor még szó nem volt a PS2-ről!) "

    Nem volt szo? Nem volt szo??? Mar joval elotte tele volt a sajto PS2 hirekkel. A PS4 sincs meg bejelentve, megis mindenki tudja, hogy fejlesztes alatt all es hirekbol sincs hiany.

    "ami az akkori modern hangrendszereket (DD - Dolby Digitl ; DS - Dolby Surround; stb.) mind külön chippel kezeli"

    Van ugyan benne kulon Dolby chip, de csak egyetlen darab. Szoval bizonyitek, hogy kulon chippel kezeli a DD/DS/stb... hangrendszereket?

    De ertem most mar, hogy mire gondoltal... a PS2-ben valoban nem volt ilyesmi.

    "bár a Sony lenyúlta a hálózati támogatás ötletét"

    Mi az, hogy lenyulta? Ipari kemkedes volt, vagy mi? A Sony elobb allt elo az online funkcionalitas tamogatasaval. Szoval honnan jon ez a nyulas dolog?

    "azonban még így is sok olyan elem maradt, amiket az XBOX előbb tartalmazott, mint a PS2."

    Senki sem allitotta az elenkezojet. Szerintem az Xbox egy nagyon jo konzol volt es en is elobb vettem, mint PS2-t. Igazabol ez utobbit csak par eve vasaroltam, hogy a masra nem elerheto JRPG-kkel tudjak jatszani az unalmas teli napokon...

    "egy jól kalibrált érintő kijelzőn gond nélkül lehet bármely olyan alkalmazást futtatni, ami egérrel kezelhető! "

    En ezt meg senkitol sem hallottam. Ha te maradektalanul tudsz kezelni barmilyen desktop windows-ra fejlesztett programot egy tableten, akkor ezzel szerintem cirkuszban is fellephetsz. Eleve nem is ertem, hogy a cca. 15x15px-t egyszerre megerinto ujjaddal, hogy tudsz potensen lepegetni a 8-10px karaktermeretu menukben... ja tudom, nagyitva... ami egy kicsit sem maceras es nem csokkenti a produktivitast. Meg persze mouseover, shift/alt/ctrl+click, dupla jobb mouse click, bal+jobb mouse click egyszerre, jobb mouse click+drag, soroljam? Szoval a "barmely" nem allja meg a helyet!

    Meg aztan az is gyonyoru lesz, ahogy pixelpontosan pozicionalsz az ujjaddal, merthogy ez jopar helyen esszencialis.

    "az általad kiemelt gyorsbillentyűk pedig feleslegesek, mivel funkcióik javarészt külön gombokhoz vannak rendelve"

    Hol? Az AutoCAD-ben, meg a Photoshop-ban? Bar nem vagyok nagy Word magus... de meg szerintem abban sem. Nem veletlen, hogy a Microsoft kulon tablet valtozatot csinal az Office programokbol.

    "ARM-re a teljesen más architectura miatt fordítanak külön verziót elsődlegesen"

    De mivel az "osszes" tablet ARM architektura alatt fut, ezert emlitettem, hogy nem eleg csak egy ilyen valtozatot forditani a programbol, hanem a UI-n is valtoztatni kell a tablet specialis vezerlese maitt. Ne porogjel mar ezen az ARM dolgon, mondtam, hogy jopar software-t irtam mar kulonbozo processzorokra es tisztaban vagyok az architekturak kozti kulonbseggel!