Dojcsák Dániel

Bill Gates: A nagyfőnök utoljára beszélt

"Ez az utolsó megnyitó beszédem (a CES-en)" - hangzott el Bill Gates szájából a las vegasi Consumer Electronic Show vasárnapi nyitógáláján. 17 éves kora óta főállásban dolgozik a Microsoftnál, de úgy tűnik idén végleg visszavonul és csak a szeme sarkából követi majd az eseményeket, de előtte még utoljára megmondja a frankót a világnak. Lássuk mit jósolt idén, mitől hízik az MS máj.

Indításként büszkén jelentette be a százmilliomodik Vista licenc értékesítését, ami nem csak számukra siker, de az egész PC platformot vonzóbbá teszi, sőt egy ekkora volumen elérése komoly mérföldkő lehet az alkalmazásfejlesztés és a specializált hardverek esetében is. Mondandója természetesen nem merült ki a Microsoft egyébként kétes fogadtatású operációs rendszerének simogatásában, hanem szokás szerint igyekezett a következő év technológiai sarokpontjait is kitűzni, nem kímélve a versenytársakat sem, mint az Apple vagy a Sony.


A korábbi évek nagy durranásának szánt eszközök, mint a Tablet PC vagy a Home Media Server ugyan nem hódították meg a világot (egyelőre), de a Microsoft máris egy újabb elképesztő ötlettel rukkolt elő. Legújabb kütyüjük, a "mobil navigátor" egy olyan eszköz, mellyel rámutatva egy személyre, tárgyra vagy helyre, extra információkat tudhatunk meg róla. Az ezt működtető szoftver ugyan már készen áll a bevetésre a Microsoft laborjaiban, de még Gates sem gondolja, hogy ez a megoldás önálló eszközként megállná a helyét, viszont elképzelhető, hogy amennyiben elterjed, akkor mobiltelefonokban, fényképezőgépekben tűnik majd fel.

Szintén az együttműködés jegyében jelentette be, hogy a Samsung kínálatában hamarosan megjelenik egy olyan adapter, melynek segítségével egy bármilyen Samsung LCD TV-ből Media Center egységet varázsolhatnak a fogyasztók, ami gyakorlatilag egyfajta válasz az Apple TV megoldására és persze egy jó nagy pofon a HTPC gyártóknak. Az ígért eszköz lehetővé teszi majd, hogy a lakás egy másik helyiségében működő Vista PC-n tárolt képek, videók és zenék a nappaliban bukkanjanak majd fel újabb számítógép bevonása nélkül.


PC fronton egy új ASUS féle Lamborghini laptop mellett a legnagyobb dobás a Lenovo új konzumer rétegnek szánt IdeaPad családja lehet, ami a merevlemezes meghajtók helyett már a mozgó alkatrész nélkül operáló flash memóriákat preferálja majd. Szoftver szinten pedig a nagyfőnök szerint a közeljövőben komoly szerepet játszik majd a beszédfelismerés és az érintés alapú irányítás. Sőt egy igazán "cool" kombinációt is elhintettek, ami a mobiltechnológiákon belül ötvözi a GPS megoldásokat és a hangfelismerést. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a GPS egységgel felszerelt telefonunknak azt mondjuk, hogy "mozik", majd az megnézi hol is vagyunk, és ehhez képest kilistázza a környékbeli multiplexeket. A kombinációk és lehetőségek száma pedig végtelen, csak sajnos a magyarországi megvalósulás esélyei korlátosak kicsit.

A szórakoztatás témakörben szintén simogathatják saját fejüket a Microsoftnál, hiszen ahogy a pódiumon Bill Gates-hez csatlakozó Robbie Bach is elmondta: a 17,7 millió eladott Xbox és a 10 millió Xbox Live előfizető magáért beszél. Az iPod ellen kiállított Zune-ról viszont egyelőre nem zengtek ódákat, de Xbox360 fronton nem csak a géppel, hanem a forgalmazott szoftverekkel is csúcsokat döngetnek: a szeptemberben megjelent húzónév, a Halo 3 már több, mint 8,1 millió példányban kelt el, míg a Mass Effect nevű játék 1,6 milliónál tart hat héttel a start után.


Robbie Bach

Nem elhanyagolható terület a Microsoft szemében az IPTV sem, sőt egyre erősebben tolják az IP alapú digitális televíziózást, igyekezve minél jobban kiszorítani a klasszikus kábeles és műholdas megoldásokat. Már most legalább 1 millió Mediaroom szoftvert futtató set-top box működik világszerte, ez a szám pedig állítólag jelenleg is félpercenként nő eggyel, köszönhetően többek közt az egyik legnagyobb amerikai szolgáltatónak az AT&T-nek. A Mediaroom IPTV szolgáltatások között végre már be tudnak mutatni olyan megoldásokat is, ami nem csak ráncfelvarrása a régimódi TV-nek, hiszen az amerikaiak hamarosan megválaszthatják milyen szögből és melyik autót kívánják követni az élő NASCAR futamok közvetítésekor. Ez - valljuk be - egy Forma 1-es futam vagy éppen bármely focimeccs vagy olimpiai közvetítés során is nagy durranás lenne a világon bárhol.

Steve Jobs az Apple TV bukása után azt nyilatkozta, hogy ez számukra csak egy hobbi, amit Robbie Bach is felemlegetett, persze megjegyezve, hogy a Microsoft számára a TV az nem hobbi, véresen komolyan gondolják. Olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban a British Telecommal épp most kötöttek szerződést az Xbox360-ak set-top boxként való hadrendbe állításáról, amit épp a tavalyi CES-en ígért meg Gates. A tervek szerint a konzoljátékot és a Mediaroom szolgáltatást kombináló megoldás nyártól lesz elérhető a brit ügyfeleknek.

Ha pedig TV, akkor nem maradhat ki az idei nyári olimpia sem, amire a Microsoft az NBC-vel kötött megállapodást. A két nagy cég közösen üzemeltet majd egy on-demand videó szájtot, ahonnan a reklámok megtekintéséért cserébe a netezők ingyenesen hívhatnak le közel 3000 órányi videót a sporteseményekről. Gates szerint éppen ez a lehetőség különbözteti meg az internet alapú televíziózást a normálistól, hiszen mindenki azt néz, amit akar és akkor, amikor neki jól esik.

Figyelembe véve, hogy idén Kínában lesz az olimpia, ez a lehetőség még akkor sem rossz ötlet, ha az amerikai TV lobbinak sikerült elérnie, hogy ottani idő szerint kora reggel legyenek az úszódöntők, hisz az USA-ban az éppen főmüsoridő (nálunk pedig hajnal 4). Mindenesetre az on-demand közvetítések beköszönte sokak számára jelent majd örömet, hisz nem kell nélkülözniük kedvenc sportolójának körét, amennyiben az nem tartozik a legérdekesebbek közé. Ahogy a beszédben is elhangzott, ez az első "long-tail olimpia", ahol mindegy, hogy egy műsorszámot tízen vagy egy millióan néznek, ha téged érdekel, megkapod.


A legendás gitáros, Slash is csatlakozott Gates beszédéhez

Az olimpiamentes időkre is gondolva a Microsoft bejelentett további együttműködéseket is, mégpedig mozifilmekre és sorozatokra kihegyezve, egyelőre az MGM és a Disney kínálatából. Az Xbox 360 felhasználók ezen túl több száz órányi műsort érhetnek el, tölthetnek le, akár normál, akár HD minőségben. A kínálatban már induláskor olyan nevek szerepelnek majd, mint a Született feleségek, a Lost vagy a Grace Klinika.

Zenei fronton viszont egyelőre gyengén muzsikálhatnak, hiszen nem büszkélkedtek konkrét eladási számokkal a Zune háza tájáról. Kizárólag annyit lehet tudni, hogy 1,5 millióan használják a Zune Social-t, a lejátszóhoz kapcsolódó zenei közösségi szájtot. Habár az ígéretek szerint gyorsabban meg kellett volna jelennie a lejátszónak a világ egyéb tájain is, de az MS egyelőre az amerikai piacokra fókuszál és Kanadában is csak tavasztól fekszenek rá az eladásokra.

Tudva, hogy Gates korábbi demói után sem jött el a kánaán, az ideit sem kell teljesen készpénznek venni. Mindenesetre jól látszik, hogy egyre kevésbé az új hardverek, az új technológiák dominálnak, hanem a szolgáltatás és a konvergens média, ami nekünk fogyasztóknak csak jó lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #87
    Esküszöm, szánalmas vagy. Nem "irigykedni" kell, hanem normálisan használni az OpRendszert.
  • gabr #86
    Bill Gates utolsó munka napja! Bill Gates saját vicces videója, tele van sztárokkal!

    http://www.break.com/index/bill-gates-last-day-of-work.html
  • Narxis #85
    Esküszöm, hogy irigyellek.
  • Csaba42 #84
    Én is ezt mondom, de a sok kis tetű, aki életében nem próbálta ki, egyből fikázza orrba-szájba, pl. a GSO-n. Ott a színvonal már nudli, mert rengeteg a tizenéves kis "anyuci-enged-fél-órát-netezni-így-fikázok-amit-csak-tok" gyerek. Érdekes módon amióta feltettem, egyszer sem volt gondom a Vistával, semmilyen tekintetben, és nem futnak rajta számottevően lassabban a progik.
  • rootkiller #83
    Máár unalmas a fikázódás, h mekkora szar a vista. Érdekes, hogy nekem 4 éves hardware van, egy videókártya cserével, meg ram bővítéssel, és tökéletesen fut. Megjegyzem, nálam kevesebb a probléma a Vista-val, mint az XP-vel.
  • turul16 #82
    MCE
  • KLT #81
    Menéztem a videót, nem biztos, hogy jól értettem, de ha igen, akkor jóadag önirónia van benne, és nagyon jópofa film!

    Szeretném, ha én is ilyen jókedvűen mehetnék majd nyugdíjba!
    (Bár sejtem, hogy erre mekkora az esély ;))
  • KLT #80
    Hát nem tudom, én láttam egyszer egy koncertfilmen Eric Claptont klotgatyában (vagy ahhoz hasonlóban) meg strandpapucsban gitározni. Na, ha topi, akkor ő nyert!
    :)))
  • Csaba42 #79
    Nem gondoltál rá, hogy esetleg hardware-hiba lehet? Havernak is egy 7900-asa van (nemré vette), és nem panaszkodik rá.
  • aDannyBoy #78
    tedd fel a 20.12-es noobVidia drivert :)