Hunter

Cukor: a toxikus valóság

A közegészség megóvása érdekében a cukrot is ugyanúgy kontroll alá kellene vonni, mint az alkoholt vagy a dohánytermékeket, állítja egy kaliforniai kutatócsapat, melynek új jelentése szerint a cukor a fő oka annak a globális elhízási hullámnak, ami évente 35 millió ember halálához járul hozzá világszerte a diabéteszen, a szívinfarktuson és a daganatos megbetegedéseken keresztül.

A fenti nem fertőzés útján terjedő betegségek mára már nagyobb egészségügyi terhet jelentenek, mint fertőző társaik. Az Egyesült Államokban az egészségügyre fordított összegek 75 százaléka ezeknek a betegségeknek és a hozzájuk kapcsolódó fogyatékosságoknak a kezelésére folyik el. A San Francisco-i Kalifornia Egyetem (USCF) kutatói a Nature február 2-i számában igyekeznek felhívni a figyelmet a cukor potenciális veszélyeire, ami toxicitásával és áthatóképességével az a világszerte jelenlevő egészségügyi krízis első számú okozója.

Az endokrinológiában, szociológiában és közegészségügyben járatos tudósok összefogásának köszönhetően új fényben tűnik fel az a tudományos bizonyítékhalmaz, amit a cukor káros hatásairól sikerült összegyűjteni. A kutatás szerint a cukor koránt sem pusztán "üres kalória", ami kövérít. Azokon a szinteken, amit például az amerikaiak többsége elfogyaszt, a cukor megváltoztatja az anyagcserét, növeli a vérnyomást, kritikus változásokat idéz elő a hormonális jelzésekben és jelentős károsodásokat okoz a májban, ez utóbbi a legkevésbé ismert a cukor káros hatásai közül. Ezek az egészségügyi kockázatok emlékeztetnek a túlzott alkoholfogyasztás hatásaira, melyben ugyancsak szerepet játszik a cukor. Az elmúlt 50 évben a cukorfogyasztás világszerte megháromszorozódott és a járványos méreteket öltő elhízás fő okozójaként tekintenek rá.

A kutatók szerint azonban az elhízás csupán egy jele a túlzott cukorfogyasztás toxikus hatásaiból eredő egészségkárosodásoknak. Ez a nézet megmagyarázza, miért küzd az emberek 40 százaléka anyagcsere betegséggel, ami különböző egyéb betegségekhez, köztük szívbetegséghez és rákhoz vezet, miközben nem kórosan elhízottak. "Addig amíg a közvélemény csak üres kalóriaként tekint a cukorra, nincs esélyünk a probléma megoldására" - mondta a kutatás egyik vezetője, Robert Lustig gyermekgyógyász professzor az USCF Benioff Gyermek Kórháza endokrinológiai osztályának vezetője. "Vannak jó és rossz kalóriák, ahogy jó és rossz zsírok, jó és rossz aminosavak, jó és rossz szénhidrátok is. A cukor azonban a kalóriákon túl még mérgező is"

A cukorfogyasztás korlátozása jelentős kihívásnak bizonyul. "El kel ismernünk, hogy a cukornak kulturális és ünnepi aspektusai is vannak" - tette hozzá Claire Brindis, az egyetem Philip R. Lee Egészségpolitikai Tanulmányok Intézetének igazgatója. "Ezeknek a kialakult viselkedésformáknak a megváltoztatása nagyon bonyolult"

Brindis szerint egy hatékony beavatkozás nem alapulhat kizárólag az egyén viselkedésének megváltoztatásán, ahhoz környezeti és társadalmi változásokra is szükség van, hasonlóan az alkohollal és dohánytermékekkel kapcsolatos korlátozásokhoz, növelve a siker valószínűségét. A szerzők a társadalom elmozdulását szorgalmazzák a magas cukor bevitel irányából, aminek része lenne a cukorról szerzett ismeretek jobb propagálása is. "Óriási űr tátong a tudományos ismeretek és a valós gyakorlat között" - taglalta Laura Schmidt az USCF egészségpolitika professzora, addiktológus. "Ahhoz hogy elmozdulást érjünk el az egészség irányába, a kérdést globális méretű, alapvető problémaként kellene kezelnünk"

Az alkohol és a dohány fogyasztás csökkentésére tett intézkedések többsége modellként szolgálhatna a cukorprobléma kezeléséhez. Ilyen az adóterhek megemelése, a hozzáférés kontrollálása, a magas cukortartalmú termékek árusítása engedélyezési feltételeinek szigorítása. "Nem tiltásról beszélünk" - mondta Schmidt. "Nem egy nagymérvű kormányzati intézkedést sürgetünk, amivel beavatkozunk az emberek életébe. Olyan megoldásokról beszélünk, amik egy kicsit kényelmetlenebbé teszik a cukorfogyasztást, ezáltal elfordítják az embereket a koncentrált adagok elfogyasztásától. Mi valójában az emberek választási lehetőségeit szeretnénk növelni azáltal, hogy azok az élelmiszerek, amik nincsenek tele cukorral könnyebben és olcsóbban elérhetővé váljanak"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mizar1 #216
    Szerintem kár volt ideokádnod.
  • ugh #215
    meg egy dolog.
    Nem art rakeresni a fejekre akik a cikkben szerepelnek.
    A robert lustigra egy taknyos zsebkendot nem mernek ra bizni nem hogy egy gyereket.
    Ilyen fasiszta diszno feje van hogy minimum 30 evvel jutalmaznam. Nemelyeik foton ugy nez ki mint egy pedofil mengele utanzat.
    A Claire Brindis is egy gyonyoru joszag..
    Tuti ha jobban raneznenk a dologra nemi lobbi penzt itt is megtalalnank ....
    UFF
  • ugh #214
    Lofaszt.
    A sztressz az oka.
    Erdekes ezt nem mondja senki, hogy a csokkeno eletszinvonallal jaro idegeskedes a tulhajszosag a stressz az rossz.
    Mert nem ?
    1 Mert nem uzlet.
    2 meg sertene azoknak a korokknek az erdekeit akik az egeszsegugyre szant penzt "is" megcsapoljak es nagyjabol nekik(illetve cegeiknek) dolgozunk es a torvenyeket is ok hozzak (ez milyen jo kis paradoxon, nem?).
    Gondolkazzal mar egy kicsit.
    A bolti tejnek amugy nem sok koze van a tejhez...
    Az alomany javitok, a tartositoszerek, a szilardito es izfokozo anyagok szerintem sokkal inkabb karosak mint a laktoz.
    Meg azert valamit satanaizalni mert vannak emberek akik rosszul reagalnak ra es mindjuk betiltani egy faszsag.
    Azok ne egynek olyat.
    En teriszonyos vagyok (meg meg sokan), akkor tiltsuk be a repulest, meg a bazisugrast meg az urhajozast ,meg a madarakat is lovoldozzuk le nem ?
    Soka ember tengeri beteg a hajokon, akkor hogy meg a kisertes se legyen meg ne a hajozast tiltsuk be hanem bontsuk le az osszes vizet hidrogenre meg oxigenere.
  • ugh #213
    Az aszpartam meg egy mellektermek, szemet.
    Annak idejen hegyekben allt es nem tudtak vele mit kezdeni mert VESZELLYES HULLADEK".
    Ezert valami penzehes takony kitalata hogy zabaltassak fel az emberekkel.
    A margarin is valmi hasonlo.
    Beleoltek egy rakas penzt a pulykak meg hullottak tole mint a legyek. De hogy a befektetett penzt visszakapjak es meg haszonra is szert tegyenek eladdjak mint emberi taplalalek.
    Ugyanez az etolaj vs zsir .
    A 90es evek elejen elterjesztettek hogy a zsir az evil. Tonkrebasztak a kereslet csokkenessel a husipart (tuti hoyg csak keleteuropaban nyomtak). Most meg megveszed a szar minosegu belga meg a holland szarokat amiket meg ott sem esznek meg.
    Aztan amikor mar importalni kellett, akkor kiderult hogy az etolaj meg se olyan jo.
    A cukrot meg azert kialtottak ki gonosznak mert ha nem veszik az emberek akkor nincs ra kereslet le lehet epiteni az iparagat. Nem lesznek cukorrepa foldek es feldolgozo uzemek az etanol gyartasnak is lottek...
  • ugh #212
    Nem az a gond hogy mit eszunk hanem hogy sokat es keveset mozgunk .
    Az osszes kover ember tohonya.
    Olyat meg nem lattam, hogy valaki, ha nem zabalja magat napjaban 8* komasra es mozog (par kilometert fut) de panaszkodik mert hizik......
    Ennyi
    A tobbi faszsag
    Az emberek evezredek ota isszak a tejet.
    A teljes kiorlesu gabona meg azert "egseszseges" mert tobb. Bele van daralva az emeszthetelen szemet, igy ugyanannyi buzabol tobb lisztet lehet gyartani(nagyonm jo biznisz).
    A szemet miatt meg kevesbe taplalo .
    Az osszes taplalkozas kutato meg ilyen megelhetesi-sarlatan "beveheti a veget", de csak az egyiket mert a masik vegere oda vagyok nove ....
  • ugh #211
    A terhet az egezsegyugyre nem a cukor meg a dohanyzas meg stb teszi .
    HANEM AZ A KIBASZOTT SOK PENZ, AMIT LENYULNAK A MOCSKOS TOLVAJ, ROHADEK POLITIKUSOK MEG, MINDENFELE GENNYLADAK...
    A vilag "yugati" felenek az allamformaja nem demokracia hanem korrupt.
    Ha nem lenne dohanyzas ,elhizas, stb es mindenki egeszseges lenne, akkor se lenne eleg penz mert azt is ellopnak, es ez faj nekik, mert minek koltsek rank, amikor el is lehetne venni es a csendes oceanon egy-ket-szaz szigetet venni belole.
    Az faj nekik, hogy meg tobbet szeretnenek lenyulni nem az hogy erre vagy arra nincs cash.
    Dogoljenek meg.
    Aki ezt az egeszet beveszi olyan nyomorult mint ok ....
  • mizar1 #210
    Azért egy picit én is konyítok a biológiához.
    Annyit amennyi elég ahhoz, hogy vitatkozhassam biológusokkal is.
  • Alfa Of NS #209
    Lehet hogy nem úgy festek, de ne akarj vitatkozni velem ezeken a területeken :) Elég ha annyit tudsz, hogy a paleolit táplálkozásnak nincs tudományos ellenérve. Ez együtt jár azzal is, hogy a hivatalos táplálkozástudomány komoly kritikát kapott.
  • SlickAdam #208
  • mizar1 #207
    Már ne is haragudj, de nem úgy festesz mint akinek mély biológiai és evolúciós ismeretei lennének.