Hunter

Fogfúrás helyett regeneráló zselé

Egy francia kutatás szerint hamarosan megszabadulhatunk a fogászati fúróktól. Az Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Nemzeti Egészségügyi és Gyógyászati Kutató Intézet) által kifejlesztett eljárással egy lyukas fog elvileg egy hónap alatt regenerálódik, eltüntetve a lyukat.

Az eljárás egy új peptiden alapul, amit egy lágy zselébe ágyaznak vagy egy vékony, rugalmas hártyára visznek fel. Ez a lyukra helyezve a fogban található sejtek segítségével gyógyítja a fog sérüléseit, ezáltal kiváltja a fogászati töméseket. "Nem olyan mint a fogkrém, ami megelőzi a fogszuvasodást" - magyarázta Nadia Benkirane-Jessel, az intézet egyik tudósa, a kutatással kapcsolatos tanulmány szerzője. "Itt mi már egy kialakult szuvasodást próbálunk leküzdeni."

A fog fúrása és tömése hatékony és biztonságos módszer. Ma már akár egy fúrásnál is érzéstelenítik az érintett területet, mégis sokan rettegnek a fúró hangjától. Az új kutatással nyugodtabb szívvel mehetünk a fogorvosi rendelőbe, emelte ki Berkirane-Jessel. A fúró helyett egy gyors ecsetelés a zselével, vagy egy vékony hártya felhelyezése a beteg fogra belülről indíthatja el a gyógyulási folyamatot.

A fogszuvasodás baktériumok munkája. A lyukak a fogon, vagy a fogban eleinte csak kellemetlenségekhez, majd fájdalomhoz, később akár a fog elvesztéséhez is vezethetnek. Amikor az emberek savas élelmiszereket, cukros rágcsálnivalókat fogyasztanak, vagy egyszerűen csak nem fordítanak elég figyelmet fogaik karbantartására, a baktériumok elkezdik átrágni magukat a fogat védő zománcon és a fog belsejében található egyéb ásványokon. A gyógymód minden esetben ugyanaz: megfúrják a fogat, eltávolítva a szuvas területet, majd a lyukat betömik, megakadályozandó a további sérüléseket.

A zselé vagy a hártya egy MSH, teljes nevén melanocitastimuláló hormonként ismert peptidet tartalmaz, amiről már több kutatás is bizonyította, hogy elősegíti a csontok regenerálódását. A csont és a fog igen hasonló, ezért a francia tudósok feltételezték, hogy az MSH a fog esetében is elősegíti a gyógyulást. Elméletük teszteléséhez egerek lyukas fogain alkalmazták a zselébe ágyazott anyagot. A rágcsálóknál a lyukak egy hónap leforgása alatt eltűntek.

Benkirane-Jessel figyelmeztet, hogy az MSH-tartalmú hártyák vagy zselék csak a fogszuvasodás kezelésére alkalmasak, a megelőzést nem segítik elő, tehát nem váltják ki a fogkefét, a fogselymet és a szájvizet. Hom-Lay Wang, a Michigani Egyetem fogorvosa szerint több előnye is van a fúró nélküli kezeléseknek. A fúró megsértheti a fog belsejében lévő idegeket és vércsatornákat, aminek következtében a fog törékenyebbé válhat. A regenerálódással elkerülhető a koronák felhelyezése is.

Ugyanakkor Wang szerint a fog belülről történő regenerálódása csak viszonylag kevés esetben bizonyulhat hasznosnak, a legtöbb fogszuvasodás esetén továbbra is szükséges a fog fúrása és betömése, és nem szabad megfeledkezni a száj higiéniájáról sem. Összességében elmondható, hogy még jó néhány évre és klinikai kísérletre lesz szükség mire a fogászatban alkalmazhatják az MSH-tartalmú készítményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phoenix1 #40
    Úgy-szint nálunk is ugyanez a helyzet. Sajnos erre még rátesz egy lapáttal, hogy a fogorvosunk nem igazán törődik a páciensekkel, csak azzal akivel akar; már évek óta mondom neki, hogy fogszabályzó kellene, de még csak azt sem mondja, hogy bakancs. Annyira utálatos olyankor, mintha a falnak beszélnék.
  • noland #39
    Mr. Fusion-t minden autóba! 2030-ig hangár nagyságban még talán meg is lesz!

    Hogy csatlakozzak érintőlegesen a cikkhez, egy ataomreaktor lenne jó a böcsességfogba, az lenne aztán a szép új világ!
  • djhambi #38
    Az olajmaffiás beszólásai pedig csak arra jók, hogy az összeesküvésekben hívőket meggyőzze, és igazolja, hogy miért nem létezik ma vízautó. A válasz pedig nem a maffia, hanem a fizikai képtelenség, az energiamegmaradás törvénye.
  • djhambi #37
    A vízautó fizikailag badarság. A víz bontásához uyanannyi energia kell, mint amennyit nyersz a hidrogén elégetésekor. Az energiaátalakís során sohase tudod a teljes energiátbefogni, így enrgiaveszteségek keletkeznek. Vagyis jobban megéri az akkumulátoros autó, mint az akkumulátorból nyert árammal bontott vízből hidrogént égető dugattyús autó. Egely pedig közismert áltudós.

    http://totalcar.hu/magazin/technika/vizauto/
  • Ender Wiggin #36
    A körzeti csak az alapellátásért kap pontot, miért küszködjön a szájsebészeti feladatokkal? Ingyér?
  • Ender Wiggin #35
    Jujj, ne már! Milyen fogcsatorna? Amiben a fogbél van? Az sosem záródik el embernél, max beszűkül idős korban. A szuvasodás "begyógyulása" nem növekedési folyamat, semmi köze a bölcsességfogakhoz, melyek ugyanúgy kifejlődnek, mint a többi, legfeljebb az előt9résük akadályozott, ezért nem jelennek meg. A dentinben vannak élő sejtek, ezek egész életen át képeznek dentint maguk körül. De a gond a zománccal van. Itt nincs élő sejt, csak a zománcprizmák. Ezt nem lehet hókusz pókusszal regenerálni. Elég nagy kamu az egész.
  • noland #34
    És egy bizar ötlet, mi lenne ha fogbankokat hoznánk létre, és a már kihúzott fogakból lenne kialakítva a tömés, korona!? mennyivel természetesebb lenne!
  • noland #33
    Jó pénzért, házhoz jön a mobil fogorvos, csak ki kell sétálnod a kapuba! :D

    Egyébként, kopaszodás ellen miért nem fejlesztenek már ki valamit?
    Ha ilyen ütemben haladnak a dolgok, még kopaszon és fog nélkül kell megöregednem!
  • B0nFire #32
    Igazad van, mindenesetre nekem a megyeszékhelyre kéne ehhez beutazni. Ugyan csak 36 km, de az oda-visszaút, ácsorgással, bécsorgással, várakozással, lóvéval nem olcsó. Csak a buszjegy 1350 pénz. Ott van szájsebészet, további jó pénzért. Mindent összevetve egy egész napja rámegy az embernek. És még szerencséje van, ha nem hívják vissza további kezelésekre.

    Nem tudom, ki hogy van vele, de én 1 km-t utazni is kibírhatatlanul utálok. Ott lenni valami frankó helyen, azt élvezem (kivéve a fogorvost), de magát az oda- és visszautat nem bírom elviselni. Minden bajom van, ha menni kell.
  • tmisi #31
    Az ilyen "világ végi" fogorvosok tényleg csak az alap dolgokat tudják megcsinálni, mihelyt valami komolyabb dolog adódik, elküld vagy 5 várossal arrébb a szájsebészetre. Lusta disznók. Inkább átmegyek a szomszédos városba, kifizetem magánrendelésen a plusz zsét, de csinálja meg normálisan. Szokták mondani: a minőséget meg kell fizetni! :)