Hunter

A vér szén-dioxid-szintje felelős a halálközeli élményekért?

Fény egy alagút végén, ismeretlen és rejtélyes hangok, mindezek a halálközeli élmények velejárói. Többször, több szemszögből foglalkoztunk már a témával, azonban egy szlovén kutatás szerint a misztikus érzetre van egy egészen hétköznapi magyarázat, a vér szén-dioxid-szintjének növekedése.

Elemzések szerint a szívrohamok alatt halálközeli élményben részesülőknél jellemzően megnő a molekulák száma a véráramban. "Nem jelenthetjük ki, hogy ez az egyetlen ok, de ez részben megmagyarázná a halálközeli élmények pszichikai mechanizmusát. Úgy vélem a szén-dioxid-szint emelkedése hallucinációkhoz vezet, ami része lehet a halálközeli élményeknek" - nyilatkozott Zalika Klemenc-Ketis, a Maribori Egyetem kutatója.

Nem Klemenc-Ketisé az első tanulmány, ami élettani magyarázattal szolgál a halálközeli élményekre, melyeket a szívrohamot túlélők 10-20 százaléka észlel. Mások az oxigén hiányára vagy hallucinogén szerekre gyanakodnak kiváltó okként, egy 2001-es tanulmány azonban a korábbi magyarázatok egyikét sem tartotta kielégítőnek.

A szlovén kutatónő munkatársaival 52 szívleálláson átesett pácienst vizsgált meg, melyek során a szívinfarktus után vett vérmintákat is kielemezték. Az 52 emberből tizenegyen jelezték a halálközeli élményt, ez az arány megfelel a korábbi tanulmányokban jelzettnek. A tizenegy főnél a vérben jelentős oldódott szén-dioxid-, illetve káliumszint-növekedést észleltek. Klemenc-Ketis megjegyzi, hogy több más tanulmányi is a magas szén-dioxid-szintnek tulajdonítja a vizuális hallucinációkat. Nagy magasságokban, ahol a vér szén-dioxid-szintje tetőződik az emberek időnként hallucinálnak, a halálközeli élmény fényeihez hasonló jelenségeket tapasztalnak meg.

Ugyanakkor úgy véli, ez önmagában nem magyarázza meg egészében a halálközeli élményeket, más tényezőknek is közre kell játszaniuk. A vér magas szén-dioxid-szintje nem mindenkinél idézte elő az élményt, a korábbi tanulmányok pedig demográfiai és pszichológiai tényezőket is felmutattak. A fiatalabbak például gyakrabban számolnak be halálközeli élményekről, ugyanez igaz a vallásos emberekre is, akik valamilyen formában hisznek a halál utáni létben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • IJK #43
  Ennek a hírnek van valami komoly forrása? Egy elsőéves orvostan, vagy bármely egészségügyi hallgató is tudja, hogy a sejtek ellátásához szükséges oxigén hiánya okoz különböző víziókat, képeket.
  A fő ok, a szívmegállás, vagyis a keringés megállása, vagy pedig a nagyarányú sokk, vérveszteség. Ha magas a vér CO2 koncentrációja természetesen ugyanúgy a sejtek fulladását okozza, mint a vérellátás hiánya.
 • Loverman #42
  "Együtt indulunk el a szebb jövő felé, drága nácizmus felé."?
 • sz4bolcs #41
  Akkor valszeg transzcendens. 'S így kergettem Istent, aki hátrált.'
 • Petys #40
  Istenem, miért olyan rohadt nehéz felfogni, hogy oxigén nélkül nem lehet élni az agyad folyamatosan működik amikor pedig csökken az O2 szint ezzel párhuzamosan nő a CO2 szint egy teljesen normális vészreakció lép fel, az agysejtek egyszerre kezdenek el O2-ér "kiáltozni". Valszeg azért is befolyásolja a CO2 szint az egész reakciót, mivel a belégzés reflexének ingerét is a nyaki artériák falában és a hipotalamusban található kemoreceptorok szolgáltatják, az O2/CO2 arány alapján.
  De ettől függetlenül még egy csomó más esetben is érezhetünk élményt, a lényeg hogy minden esetben az agy vészreakciójáról beszélünk legyen az fulladás vagy túl alacsony vércukorszint miatt. (habár glükózt még csak-csak, de O2-t aligha tud előállítani vagy mozgósítani a szervezet)
  Az viszont hogy az ember mit érez a halálközeli élménye alatt nagyban függ az egyén emlékeitől, személyiségétől, világnézetétől stb.
 • djhambi #39
  Csináljuk azt, mint a scientológusok - próbáljuk egy egzakt tudományra ültetni egy gyökér vallást!

  Az O2 és a CO2 az élet körforgása, és mikor az O2 kevés benned, akkor közel vagy a halálhoz, és minél kevesebb, annál közelebb vagy, míg végül teljesen átjutsz a túloldalra. Valójában mindig látjuk az alagutat, csak általában olyan kevés a CO2, hogy elfedi előlünk az O2 világ. Mikor nincs több O2 bennünk, alelkünk átjut a túloldalra. Egyébként is, ha belegondoltok, minden halál CO2 hiányban történik. Pl. ha lefejeznek, az agy ne kap oxigént. Ha egy betegség leálítja a aszerveidet, ne kap oxigént. Ha autóbalesetben szétroncsolódik az agyad, akkor az agy nem kap oxigént. Ha leáll a veséd, akkor meghalsz, és az agy nem kap oxigént. Szóval a halál oka az oxigénhiány mindig. Isten akarata az oxigén, és amikor nem akarja, hogy élj, egyszerűen a gonosz CO2-vel küld tele téged. Megvan az örök élet titka! Éljünk oxigénkamrában!

  OMG... ennyi hülyeséget...!
 • Zocsi #38
  Egészségedre!

  Engem csak az bosszant egy ilyen hír olvasatán, hogy elemezgetik a nagy semmit, és a végén lehozzák, hogy 10-20% számol be erről, meg arról... Ugyanaz az eredmény, mint korábban, és nagyjából nulla a referencia értéke. (lásd: a cikk utolsó bekezdése) Csak találgatnak, de az is biztos hogy nincs összefüggés az istenben való hittel. Uh boccs, de ez félrement...
 • NEXUS6 #37
  Mellesleg Moodi első könyvében az alagút motívum asszem időben talán megelőzi a testen kívüli élményt.

  Mellesleg ez nem bizonyít semmit, max azt, hogy az olyan traumák esetében, amikor CO2 hiány lép fel egy alagút utazásos élmény léphet fel.
  Azonban ez sem 100%-os magyarázat, az hogy a CO2 hiány hatására egy alagút élmény lép fel még egyáltalán nem bizonyíték arra, hogy a halálközeli élménykor tapasztalt hasonló dolog is CO2 hiány következtében lépne föl! És ez pusztán logika.

  Szal még mindíg ott tartunk, hogy a Moodi féle teljes halálközeli élményhez tartozó 5-6 motívumból, még talán egyet sem tudunk 100%-ig más, nem transzcendens, hanem fiziológiai, szomatikus magyarázattal ellátni.
 • dronkZero #36
  Ez nem jóleső, hanem jogos bunkóság, annak meg nincsenek...
 • Merces #35
  OFF a jóleső bunkóságnak is vannak határai.
  ON reméljük hogy megdöglünk mint a kutyák,mert ha van másvilág az nagy szivás lehet........különben meg jó a hivőknek ha tévedtek soha nem fogják megtudni xD.
 • dronkZero #34
  Az egy dolog, hogy te mit hiszel, és mit nem, de amihez hülye vagy, abba nem kéne beleugatni.