MTI

Star Trek-féle betegségfelismerőért jár az X-díj

Tízmillió dollárral járó X-díj üti a markát annak, aki kifejleszt egy 15-féle betegség vezetékmentes kapcsolat és szakértői segítség nélküli diagnosztizálására képes hordozható készüléket.

A lehetetlennek tűnő tudományos felfedezéseket támogató legújabb X-díjat (X Prize) a Las Vegasban zajló szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) hirdették meg csütörtökön. A versenykiírás szerint a pályázóknak nagyjából a Star Trek című televíziós sci-fi sorozatból ismert legendás tricorder valóságban is működőképes változatát kell kifejleszteniük. A győztes kütyütől azt várják el, hogy a lehető legpontosabban diagnosztizáljon 15 különböző betegséget 30 páciensnél, és könnyen hordozható legyen, vagyis lehetőleg ne nyomjon többet 2,2 kilónál.

A kultikus tudományos-fantasztikus filmsorozatban először 1966-ban felbukkant szerkentyűvel, a tricoderrel az űrhajó legénységének orvos tagja képes volt diagnosztizálni egy betegséget pusztán a páciens átvilágítása révén. A szervezők reményei szerint a díj kiírásával talán elérhetik, hogy "a 23. századi sci-fi 21. századi valósággá" váljon. A díjat kiíró X Prize Alapítvány elnöke, Peter Diamandis kijelentette, hogy valószínűleg ő Las Vegasban az egyetlen, aki boldogan elveszítene 10 millió dollárt.


Egy szakértő, akit a BBC brit közmédium kérdezett meg a díjról, elmondta, hogy már most is léteznek olyan berendezések, amelyek egy betegség kémiai jeleinek érzékelésével segítik a diagnózis felállítását. Szerinte az igazi nagy kihívás az, hogyan sűrítsék össze mindezeket a technológiákat egyetlen, tricoder méretű szerkentyűbe. Jeremy Nicholson, a londoni Imperial College sebészeti és onkológiai osztályának vezetője kétli, hogy egyhamar bárkinek is kifizetnék a díjat, mindazonáltal jó ötletnek tartja a kiírását, mert ösztönözheti az innovációt.

Peter Diamandis, az alapítvány elnöke is úgy véli, hogy a díjnak már a puszta léte is átalakíthatja az egészségügyet, egy egész új iparág fejlődését indíthatja el. Szerinte a Star Trekből ismert kütyü talán a jövő egészségügyét vetítette előre, amelyben a vizsgálatokhoz használt készülékek zsinórmentesek, hordozhatók, kevéssé vagy egyáltalán nem invazívak, talán digitális képalkotást használnak vagy a helyszínen elemzik a páciens DNS-ét annak kimutatására, hogy nem allergiás-e az éppen elfogyasztott élelemre.


Az X Prize-zal látszólag lehetetlennek tűnő technikai kihívásokat díjaznak, ám a valóságban új technológiák, új iparágak elindítását ösztönzik, és már több esetben is kénytelenek volt kifizetni a megígért jutalmat. 1994-ben például többször használatos magánfinanszírozású űrjárműre hirdettek pályázatot, amelyet 2004-ben meg is nyert a SpaceShipOne építője. E fejlesztés eredményeként már több cég is turisztikai célú űrutazások indítását tervezi. Egy másik alkalommal olyan autót kellett kifejleszteni, amelynek 100 mérföld (160 kilométer) megtételéhez nincs szüksége egy gallonnál (3,78 liter) több üzemanyagra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vumbi #32
    hat figyelj en nem akarok trollkodni, u h ha azt mondod, akor legyen gepileg elemezhetetlen.
    Van ez igy.
  • vumbi #31
    Valoban felreerthetoen fogalmaztam.
    A diagnosztika fontossagat peldaztam a rak estevel. Egyelore nme hiszem hogy FACSot akarnak beepiteni ebbe a tricoderbe meg real time PCR-t.
    Amire en gondoltam azok az alap muszerek, homerseklet, vernyomas, pulzus, elektrolit szint, bioszenzorok egy egyszeru verkep elemzesre stb.
    En magam nem vagyok orvos, tehat lohetek melle kapitalisat, de ugy gondolom hogy
    ennyi adatbol, egy adatbazissal osszehasonlitva mar lehet komolyabb kepet alkotni. masreszt a fenti technolgiak megvannak csak miniaturizalni kell, es egy alklamas mesterseges intelligenciat moge tenni, meg ele egy felhasznalo barat feluletet. Azt meg hogy mire lesz hasznalhato, talan jobb a nagykozonsegre bizni. Az emeber lehet hogy ostobanak tunik nagy tomegekben, az az onban biztos hogy a legjobb "modellezo szamitogep"
  • EnxTheOne #30
    Egyébként a trek hajók nem túl "kényelmesek"? Széles folyosók, szobák stb. Láttam képeket hajókról, és tengeralattjárókról és ott nagyon kicsi minden.

    :D
  • Lollerka #29
    nem bonyolult az egk csak egy gepnek bonyolult, neked konnyu folismerni hogy egy kocka kocka, viszont egy gepnek nehez, lasd h jatekos formaban vegezik a proteinek formajanak meghatarozasat http://fold.it/portal/ mert egy szamitogenpnek sok ido felismernie az alakzatokat, es egy ekg csak a sziv elektromos tevekenyseget mutatja meg, mi szonografot is bele akartok gyomoszolni szegeny gepbe?
  • Lollerka #28
    igen, kepzeld gyakorlatbol irtam nem veletlenul tanitanak vlkit 6ev+ tesztacio miatt, amit en lattam ekgt az 50-50%ban volt helyes helytelen, neha akkora hibakkal h hazakuldte volna az embert akinek infarktusa volt, egy gep amig nem kepes helyettesiteni az mebert abban hogy kerdez, lat es a kettot egyutt meg is erti nicns ertelme adatokra hagyatkozni, nalunk az iskolaban azt tanitjak hogy a beteget gyogyitod nem a betegseged, a gep pedig csak a betegseget tudna gypgyitani, ami nem lesznek AIk amik emberre hasonlitanak majd addik nem lesz ien dekode, valljuk be h egy egesz albort pedig ilyen kutyu nagyon nehezen helyettesithet, de igen nagyon sokara egy messzi messzi galaxisban persze, lehet, viszont akkor en arra irok ki egy X dijat h csinaljunk egy ugyan ilyen foldet 50millio fenyevre innen
  • hdo #27
    " ... de ezzel még nem vagy előrébb...Szóval az orvos, a kórház nem kihagyható, akkor meg minek?"

    Ezzel a logikával ... számítógép meg el tudja látni az összes okostelefon feladatát és még sok minden mást is, akkor meg minek?
  • Ender Wiggin #26
    Egyik sem alkalmas arra, hogy orvos felügyelete nékül 100%-os diagnózis adjon. Az EKG elemzés az egyik legnagyobb felkészültséget kívánó készség.
  • Ender Wiggin #25
    A markerek nem mérvadók, egészséges emberben is lehet magasabb a szint, betegben meg alacsonyabb.
  • Ender Wiggin #24
    @vumbi, csacsiságokat írsz. A rák legtöbbször nem specifikus tönetekkel kérkezik, sőt, mire vannak tünetek, már eléggé előrehaladott a legtöbb fajtája.
    A 15 féle betegség nyilvánvalóan nem a trükkösebb fajtából lesz a gép adatbázisában, viszont az sablonos tüntek alapján egy orvos 1 perc anamnézis alapján (lehet, hogy meg sem kell vizsgálnia) megmondja mi a gáz.
    A másik, mindimum száz tünet van, ami megint csak száz különböző bajban is felüti a fejét, erre programot, algoritmus írni lehetetlen, mert a differenciál diagnózis az orvos tapasztalatának, intelligenciájának köszönhető.
    Otthoni alkalmazásnak megint csak butaság, egyrészt azért, amit írtatok, hogy a hipochonderek ezzel a szarral az orvosok rémálmai lesznek, másrészt, jó-jó, diagnosztizálod magad, hogy cukorbeteg vagy (ha elmondod mit érzel, az orvos azonnal felismeri ezt is :-), de ezzel még nem vagy előrébb...Szóval az orvos, a kórház nem kihagyható, akkor meg minek?
  • hdo #23
    ditl.org weboldalon megtalálsz mindent ... csak a fehér szövegbe ne nagyon bújj bele, mert az úgy ahogy van a weboldal főszerkesztőjének az agymenése