Hunter

Tricorder: Újabb X-díj indul

Az isten háta mögött él? Gyűlöli a kórházakat, vagy egyszerűen csak retteg a fehér köpeny látványától? A legújabb X-díj egy olyan mobil eszköz kifejlesztését jutalmazza, amivel távolról is pontos diagnózisokat lehet felállítani használója egészségügyi állapotáról.

Az X-díj Alapítvány ezúttal a Qualcomm Incorporated-del társulva hirdette meg legújabb 10 millió dolláros díját, a Tricorder X-díjat, melynek célja egy szakképzett orvoséval egyenértékű, vagy annál jobb diagnózis felállítására képes mobil megoldás. A magát "a korunk nagy kihívásait széles köröket megmozgató, globális versenyek létrehozásával megoldó vezető nonprofit szervezetnek" nevező X-díj Alapítvány, valamint a vezeték nélküli alkalmazásokban érdekelt Qualcomm a szakértői rendszereket és az ellátás helyén kinyert, úgynevezett "point of care" gyógyászati adatokat szeretné kombinálni. A cél elérésében nagy segítséget nyújthatnak a vezeték nélküli szenzorok, a gyógyászati képalkotás és a mikrofolyadékok terén elért vívmányok.

A Tricorder X-díj kiszélesítené az egészségügyi információk és szolgáltatások elérhetőségét, illetve a felhasználói kört egyaránt. A díj a könnyen elérhető, értelmezhető információkat és méréseket biztosító mobil eszközök kifejlesztését segíti elő, ami önmagában vagy akár egy okostelefon részeként is szolgálhatná a betegségek korai észlelését, vagy segíthetné azok távoli diagnosztizálását, esetleg ellátását.


"Az X-díj Alapítvány számára megtiszteltetés, hogy a Qualcomm-mal együtt dolgozhat az egészségügyi fogyasztók pozitív irányú befolyásolásában, egy olyan díjat hozva létre, ami forradalmasítani fogja az emberek orvosi adatokhoz és információkhoz való hozzáférését" - nyilatkozott Peter Diamandis, az X-díj Alapítvány elnöke.

Az Alapítvány és a Qualcomm közötti együttműködéstől azt remélik, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző alkalmazott technikák, a vezeték nélküli szenzorok, a cloud computing és a mobil egészségügy szakértőit, felgyorsítva ezeknek a területeknek az együttműködését. Az X-díj Alapítvány szerint a győztes eszköz bármilyen helyszínen képes lesz az egészségi állapot gyors és hatékony felmérésére, jelezve, ha szakértői segítségre van szükség, illetve javaslatot téve a szükséges lépésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Omega #9
  vagy ha tud is mindent nem akkora lesz, mint a star trek-ben
 • Omega #8
  röntgen és más nem hordozható, drága technikák nélkül, hogy volna már ez pontos, van amit egy doki sem állapít meg csakúgy ránézésre
 • Crane #7
  Igen, hát a magyar egészségügyben dolgozó "orvosok" többségét nem lesz nehéz lekörözni egy ilyen eszközzel. Nagy tisztelet a kivételnek! Sajnos a jó dokik többsége meg már külföldön van.
 • Szefmester #6
  Ráadásul majd a titokban készült koponya CT eredményeid amit telefonálás közben végez el sutyiban el is küldi a központnak, és amikor a sci-fi neuronfényképezés is belekerül a szolgáltatásaikba akkor már az emlékeid is ki fogják olvasni. XD
 • Ender Wiggin #5
  Akkor pl. az iPhone 10 már nem csak rádióhullámokkal okoz majd agydaganatot, hanem rtg sugárzással és mágneses rezonancia kibocsátásával diagnosztizálja is azt. Bár megjegyzem, egyelőre még a diagnosztikai eszközök képének interpretálására sincs az embernél jobb számítógépes segítség, úgyhogy alig hihető, hogy pár éven belül lesz mobiltelóról futtatható, megbízható diagnózist felállító alkalmazás...
 • teddybear #4
  Kiírja, hogy semmi bajod, és ajánl egy pofa sört.
 • johnsmitheger #3
  A cikk szerint csak méregetni kell az embert innen-onnan és megvan a diagnózis. Máshol meg a lélek a lélek... Ha rossz passzban vagyok, mit ír ki a gép? Igyál még egyet? vagy zizegni fog, ha rágyújtok?
 • roliika #2
  Az első tricordert sótartóból készítették.

  Majd mikor a kommunikátort is meglátták a filmben, több cég jelezte, hogy ezt meg hogyan csinálják? :D

  A Motorola elhatározta, hogy szinte lehetetlen, de csinál ilyen kinyitható...kommunikátort.

  http://i.zdnet.com/blogs/33662-motorola_startac.jpg Így születtek meg ezek a csodás készülékek, és így hat a tudományra a sci-fi. :D
 • wraithLord #1
  "...amivel távolról is pontos diagnózisokat lehet felállítani használója egészségügyi állapotáról."
  Miva'??? Nem inkább a vizsgált személy egészségügyi állapotáról tud a használó pontos diagnózist felállítani távolról is? Vagy adnak hozzá távirányítót...? X)

  Már tudjuk, hogy az első tricordert orvosi célokra fogják kifejleszteni. :)