Hunter

Az ember, aki teljesen új arcot kapott

Napvilágot látott az első teljes arcátültetés híre. A műtétet Spanyolországban hajtották végre, a sajtótájékoztató szerint a páciens felépülése jó ütemben zajlik.

A Newscientist az eddigi legteljesebb transzplantációt elvégző csapat vezetőjét szólaltatta meg a témában. Az új arc tulajdonosa egy harmincas éveiben járó spanyol gazdálkodó, aki véletlenül szétlőtte arca alsó felét. A műtétet még március 20-án hajtották végre, 24 órán át 30 sebész dolgozott a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Kórházban Joan Pere Barret vezetésével, akik elsőként a férfi eredeti arcának maradványait távolították el, bőrt, ereket és artériákat, csak a szemgolyók és a nyelv maradt a helyén.

Az új arc egy halott donortól származott, amit a fenti művelet befejezése után kezdtek beültetni az összes izommal, ideggel, a teljes orral, ajkakkal, szájpadlással, fogakkal, arccsontokkal és az alsó állkapoccsal együtt. Az új részeket mikrosebészeti úton kapcsolták össze a páciens saját arcának maradványaival és vérkeringésével.

Az első arcátültetést 2005-ben végezték el Franciaországban egy Isabelle Dinoire nevű hölgyön. Az eset óta tízszer ismételték meg az eljárást, azonban ez volt a legkiterjedtebb műtét, nyilatkozott Maria Siemionow, az Ohio állambeli Clevelandi Klinika Alapítvány részéről, aki 2008 decemberében maga is közel állt a teljes arctranszplantációhoz, azonban a spanyol csapat az első, ami az alsó és a felső állkapcsot, és mindkét szemhéjat transzplantálta. Sieminow csapata egy nő arcát javította ki, aki szintén egy fegyver lövésétől sérült, neki viszont "csak" a felső állkapcsát és az alsó szemhéjakat állították helyre. A teljes átültetést a szakemberek csak végső esetnek tartják, az arc "túlélő" részeinek szükségtelen eltávolítása ugyanis rendkívül kockázatos, ha a szervezet nem fogadja be a beültetést.


A spanyol arcátültetés lépései

Az egyik francia átültetett tavaly elhunyt egy bakteriális fertőzés következtében, aminek nem volt köze az átültetéshez. Dionoire jól érzi magát, annak ellenére, hogy két kilökődési időszakot is végigszenvedett, melyben immunrendszere támadást intézett az arc új részei ellen, ezt azonban immungyengítő gyógyszerekkel sikerült kezelni. Siemionow elmondása szerint páciensük felépülése rendkívül jó ütemben halad. "Mindenre kiterjedő rehabilitációt végzünk, a fizikai mellett beszédterápiát is beiktattunk a felépülési programjába" - nyilatkozta Siemionow. "Most már mosolyog, minden magánhangzót ki tud mondani, és az arc normális érzékelése is kezd helyreállni."

Az arcátültetés legnagyobb előnye, hogy sokkal több egy deformitásokat takaró maszknál. A donoridegeket és a vércsatornákat összekötik a befogadó saját szöveteivel, így a transzplantátum teljes egészében életre kel, és nem csak kozmetikai javításokkal, de funkciókkal is ellátja az arcot. A páciens képes lesz arckifejezések formálására, mosolyogni, beszélni és enni. "Ez nem csupán a hiányzó részek technikai lefedése, hanem egy funkcionális helyreállítás" - tette hozzá Siemionow.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Intensify #28
  Egyetértek.Viszont ez nyilvános mi lehet még amiről nem is tudunk....Az emberi kegyetlenség mérhetetlen
 • hiftu #27
  Szerintem csak simán zombi volt a fickó.
  Akkor meg miért ne fényképezné magát?
  Végre sikerült csinos arcot csinálnia magának!
 • Julius Caesar #26
  Szerintem ez kamu. Iyen sérüléssel véreznél mint atom - ja meg haldokolnál, nem fényképezkednél...
 • Nos #25
  na és az idegpályák természetesen nem kötődtek össze, szóval ez csak egy nagyon rövid ideig fenntartható helyzet
  anélkül meg a gyakorlati haszna édeskevés
 • hispan2 #24
  Ez a majmos videó... meg ez az egész... hátborzongató.
  A majmos dolgohoz csak annyit, hogy folyamatosan dőlt a vér a szájából és az orrából, nyílvánvalóan nem egy stabil állapotot hoztak létre, csak "életben tartották az agyat egy másik testtel".

  Ez majd akkor lesz durva, ha a saját DNS-eddel növesztenek arcot és nem lökődik ki.
 • Nos #23
  Az nem fej, hanem testátültetés. Hiszen a testedet ha kicserélik, attól még te maradsz, de ha a fejedet . . .
 • Professzore #22
  Szerintem meg nem. Ezt az ipsét jópár (8+) évvel ezelőtt érte motorbaleset, sisak nélkül ütközött és a szélfogó plexi levitte az arca alsó felét.
 • Vogel #21
  Rotten.com faq-jában van ez a kép: DURVA! Szerintem ő a fickó.
 • Tetsuo #20
  A majmok csupan nehany orat eltek, komoly idegrostokat nem tudnak osszekotni, pl a gerincvelot.. ma eselytelen.
  Ez egy nagyon kegyetlen beavatkozas volt, en kb azt csinalnam az orvosokkal is, akik ezt tettek a majmokkal..
 • tomonor #19
  Azt hittem először Michael Knight esett át ilyenen.