Alex

Miért vesznek az emberek tablet PC-t?

2010 februárjában, az első iPad megjelenésekor a felhasználók többségében jogosan merült fel a kérdés "Miért vegyek tabletet?" Most, egy év elteltével, az iPad 2 hazai premierje kapcsán a kérdés aktuálisabb, mint valaha.

Idén várhatóan nagyságrendileg annyi tabletet értékesítenek világszinten, mint az utóbbi évek mobil-pc piacát fenekestül felforgató netbookot, ezért amíg 2010 a piacra lépés miatt marad emlékezetes, addig idén várhatóan tömegtermékké válnak itthon is a tabletek - derül ki a GKIeNET - T-Mobile: Jelentés az internetgazdaságról kutatásából. Az elmúlt egy év során a kütyükre fogékony vásárlókon túlmenően sokan feltették maguknak ezt a kérdést, és 17 millióan a tablet vásárlás mellett döntöttek - számol be az IDC márciusi jelentésében, mely a tabletek tavalyi nemzetközi világszintű eladásait összegzi. A növekedés dinamikus, amíg az első negyedévben 2 millió darabot adtak el ezekből a készülékekből, addig a negyedik negyedévre ez a szám átlépte a 10 milliót. Azonban mára az eldöntöttnek látszik, hogy a netbook piac nem szűnik meg, csak némiképp átpozícionálódik, és megmarad a laptopok alsó kategóriás képviselőjeként.

A felhasználók tevékenységük alapján megkülönböztethetők tartalomkészítés, vagy tartalomfogyasztás szempontjából. Azt könnyen beláthatjuk, hogy tartalomkészítésre a laptopok és a netbook-ok (ha csak a hordozható eszközöknél maradunk) alkalmasabbak a ma kapható, részben mobilplatformokból kinőtt operációs rendszerekkel ellátott tabletekhez képest. Azonban egy amerikai felmérés arra is rávilágít, hogy egy átlagfelhasználó egész napját vizsgálva mindössze 25%-nyi időt tölt tartalomkészítéssel, és a nap maradék 75%-ában csupán tartalmat fogyaszt, böngészik, videót- filmet néz, e-bookot olvas, játszik. Ezekre a tevékenységekre viszont kevés kényelmesebb megoldás létezik, mint a tablet.

Az internetezőknek mindig szükségük lesz nagy számítási kapacitású eszközökre, legyen az laptop vagy asztali PC, hogy komolyabb munkákat végezhessenek, grafikai alkalmazásokat futtathassanak, hosszú, összetett e-maileket írhassanak, rendezhessék videó mappáikat, vagy szerkeszthessék a családi fotóalbumaikat. Ennél fogva, ha a mindennapokban fontosabb a tartalomkészítés, akkor egy laptop, vagy felsőkategóriás netbook mindenképpen jobb választás.


Egy mobil eszköz kapcsán általában mindenki értékeli, ha az kicsi, és könnyű, de az apró kijelző és a virtuális billentyűzet nem segítik eléggé a produktív tevékenységeket. Persze, sokan kötnek kompromisszumot, de hosszútávon jellegüknél fogva nem alkalmasak összetett feladatok elvégzésére.

Amint eljön a nap azon része, amikor a kikapcsolódásé és tartalomfogyasztásé a főszerep, a tabletek gyakorlatilag verhetetlenek. Az okostelefonokhoz hasonlóan könnyen hordozhatók, ám azoknál egy jóval kényelmesebb, egyszerűbb és rugalmasabb módját jelentik az internetezésnek, videó nézésnek, zenehallgatásnak, játéknak, vagy akár e-book olvasásnak. A tabletek használatának elsajátítása, nem igényel sokórányi kézikönyvbújást köszönhetően az érintés érzékeny kijelzőknek, melyekkel bármilyen tevékenység elvégezhető.

Egy 2010-es felmérés szerint, melyet a Retrevo Amerika legnagyobb szórakoztató elektronikai termékeket tesztelő és forgalmazó hálózata készített vásárlói között, kimutatta, hogy 1000 vásárlásból 780 tablet mellett dönt a netbookkal szemben. Idén becslések szerint 50 millió tablet találhat gazdára a világban, ami a netbookok számaival azonos, de 2012-re a tablet piac meg is haladhatja az alsó kategóriás 11-12 colos netbook-ok értékesítési volumenét.


Az S1 és S2 modellekkel a Sony is belépett a piacra

A netbook gyártók ma már sokkal inkább a laptopok alsó kategóriájaként pozícionálják termékeiket, viszont az eladási adatokból látható, hogy az otthoni asztali PC-k korábbi elsődleges "számítógép szerepe" megszűnni látszik - ami persze ez nem csak kizárólag a tabletek megjelenésének köszönhető. A felhasználói igények a hordozható eszközök felé terelik a gyártókat, mert egyre több felhasználó bárhol bármikor hozzá akar férni az általa kívánt tartalomhoz.

Magyarországon még korai a tabletek forradalmáról beszélni, de a kereslet élénkülése már érzékelhető. 2010-ben közel 420 ezer hordozható számítógépet adtak el, amiből megközelítőleg 50%-ot tesznek ki az ultra hordozható netbook-ok. Noha a tabletek kezelése és megjelenése is sokkal közelebb áll az átlag felhasználók igényeihez, itthon még csak a korai befogadók körében népszerűek ezek az eszközök. A tabletek terjedésének kedvez, hogy a mobilszolgáltatók kifejezetten tablet-internetezésre összeállított díjcsomagok esetén a készülékekre támogatási kedvezményt adnak, ahogy a mobiltelefonok esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #80
    Mhm akkor mondjam, hogy nekem a számítógép mellett van az asztalon? (ettől függetlenül mint mondtam műanyag)
    A cégünknél a tárgyaló sarkában van?
    Azt is mondtam már a legelején, hogy azt már nem Józsinak gyártják otthonra. (legtöbbször). Az ilyen emberek jönnek, hogy óóó minek a 4M forintos Cisco switch, valamelyik kínai 120e forintért tudja ugyanazt (papíron).
  • Komolytalan #79
    A drága öltöny akár lehet értelmes is, de az aluházas router az már konzumidiotizmus. Mivel eleve nem szokta az ember kirakni dísznek, hanem lepakolja oda ahol bejön a net mondjuk 1 szekrénybe, oszt jónapot. Ha már arról beszélünk, hogy valami jól nézzen ki, akkor nem árt ha az a valami látszik is.
  • morden #78
    Az üzletpolitika ezek szerint csak üres szavak, a konkrét végrehajtás meg egy nagy 0 :P ( hirdetésnek meg nem illik bedőlni.. )
  • vasedeny2 #77
    azért vesznek tabletet, mert netbookjuk már van...
  • opeca #76
    Figyelj, miért kell a kákán is csomót keresni?

    Szerinted mi a mérvadó?
    A cég üzletpolitikája és hirdetései vagy pedig az ezredik sufniban levő tízezredik eladó?
  • morden #75
    De én az eladóval találkozok először és ha látom, hogy még a csoportvezető is telefonálgat egy tök alap kérdéssel, akkor nem az fogalmazódik meg bennem, hogy a mobil net szolgáltatók nagyon készülnének a tabletes netre.
  • opeca #74
    Manapság a nagy tömegeknél van még kultúrája az informatikának, vagy kialakult egyáltalán?

    Mert ez a mérhetetlen tartalomfogyasztás és mindig mindenhol on-line lenni, hát ez nagyon aberrált dolog, legalábbis én annak tartom.
  • opeca #73
    "A felhasználói igények a hordozható eszközök felé terelik a gyártókat, mert egyre több felhasználó bárhol bármikor hozzá akar férni az általa kívánt tartalomhoz. "

    Ez meg a másik. Korábbi cikkhez szólva már ezt is feszegettem. Aki nem ismeri megfelelően az adott technológiát, az nem is tudja megfelelően használni. Persze biztos vannak kivételek, de nagy általánosságban ez igaz.

    Ahhoz tudnám hasonlítani amikor a az európai találkozott az indiánnal. Az indiánoknál a dohánynak komoly kultúrája volt, az európaiaknál az alkoholnak.

    És mi lett a vége? Az indiánok megkóstolták a tüzes vizet és nagy részük alkoholista lett, az európaiak meg egymás után kaptak szájrákot.

    A lényeg, a nem megfelelő tudás a fogyasztott termék esetén mértéktelenséget szül, ami ide vezet.

    Pont azoknak készül, akik pont a legkevésbé akarnak tudást szerezni, a felhasználást megtanulni az informatikáknak és éppen ezért bennük teszik az ilyen eszközök a legnagyobb kárt.
  • opeca #72
    Ez az eladók felkészületlenségéből adódik, nem a gyártók elszántságából. Az egyszeri eladó tkp. leszarja, hogy lehet egy usb-vel netezni tableten. Neki nincs benne biznisz, hogy felvilágosult legyen a tabletek világában. Valószínűleg felesleges nyűgnek érzi, hogyha ikszedik okostelefon mellé még egy raklapnyi tabletet is rásóznak.

    De ez az eladók szintjén van és mint írtam, azt teljesen külön kell választani a gyártók törekvéseitől.

    Amúgy mégiscsak volt valaki aki tudta, nem? Akkor mi a gond?
  • morden #71
    " tabletek terjedésének kedvez, hogy a mobilszolgáltatók kifejezetten tablet-internetezésre összeállított díjcsomagok esetén a készülékekre támogatási kedvezményt adnak, ahogy a mobiltelefonok esetében is. "

    3 héttel ezelőtt a vodánál a 3. ember tudta csak megmondani, hogy az androidos tabletre lehet-e usb netet tenni ....