Berta Sándor

Windows helyett MeeGo kerülhet a Nokia tábla PC-ire

A finn mobiltelefon-gyártó még nem döntötte el, hogy milyen operációs rendszert használ a tábla PC-in. Könnyen előfordulhat, hogy a Windows 7 vagy a Windows Phone 7 helyett a MeeGo lesz a befutó.

A Reuters tudósítása egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva arról ír, hogy a finn vállalat vezetői még nem döntötték el, hogy melyik operációs rendszer kerüljön a hamarosan piacra dobandó tábla PC-kre. A szakemberek többek között a Windows 7, a Windows Phone 7 és az Intellel közösen fejlesztett MeeGo közül választhatnak.

A kérdés közel sem egyszerű, hiszen a Nokia mindenképpen egy hosszú távú stratégiát akar kidolgozni és semmiképpen sem szeretne elhamarkodott döntést hozni. Ugyan a Microsofttal kötött megállapodás miatt kézenfekvő lenne, hogy a mobiltelefon-gyártó a Windows 7 vagy a Windows Phone 7 mellett tegye le a voksát, de számos dolog ez ellen szól. A társaság jelenleg még azzal van elfoglalva, hogy szélesítse a portfólióját, hogy a jövőben a televíziók és más készülékekhez is kínáljon szoftvereket, illetve szolgáltatásokat.


A Reutersnek nyilatkozó szakember közölte: a Microsoft az együttműködés ellenére elveszítheti ezt a megrendelést, mivel az elemzők abból indultak ki, hogy a Nokia a Windows Phone 7 helyett a Windows 7-est választaná. A probléma csak az, hogy a redmondi konszern várhatóan csak jövőre készíti el a Windows 7 tábla PC-kre optimalizált változatát, ennyi időt pedig a finn társaság semmi esetre sem akar várni, ezért más alternatívák után kutat.

Épp a napokban vált ismertté, hogy a finn cég szakemberei már dolgoznak a Windows Phone 7 operációs rendszerre támaszkodó első telefonokon, de ezek leghamarabb csak 2012 elején bukkanhatnak fel a boltokban. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója ugyanakkor azt mondta, hogy számításba vették a Google Android felhasználását is, ám ezt végül elvetették, mondván, hogy ebben az esetben nem tudnák megkülönböztetni saját termékeiket a - többek között a Samsung és a HTC kínálatában - már jelenleg is kapható készülékektől, így nem lenne értelme egy ilyen lépésnek. Ez csak tovább erősítheti azt a verziót, hogy rövid távon a Nokia tábla PC-ire a MeeGo kerülhet. Hosszú távon azonban a befutó a Windows Phone 7 lehet, hiszen az együttműködési megállapodás értelmében a Nokiának olyan eszközöket kell kifejlesztenie, amelyeken a WP7 futtatható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #7
    A MeeGo ~ 'amíígóóó' :D
  • asysoft #6
    Az, hogy mi a fos és mi nem, inkább ne taglaljuk, mások az igényeink, de gyanítom, ha MS Android lenne a bizonyos platform neve, azt is ugyanolyan elánnal köpködnéd, mint az összes többi MS-terméket...:)
    "UI hozzányúlás most is van"
    Hol? Az, hogy gyárilag telepítenek rá 1-2 alkalmazást (amelyek nem mellesleg gond nélkül letörölhetők), nem egyenértékű az UI átszabásával. HTC sírt is amiatt, hogy nem lehet rá Sense-t készíteni (csak HUB formájában).
    "gyanúgy késlekednek a szolgáltatók a wp7 frissítésekkel is, mint az android frissítésekkel "tesztelik"."
    Sajnos MS engedett korábbi álláspontjából, s szolgáltatók beleszólhatnak a frissítésekbe. Késleltetni késleltethetik, de maximum a következő frissítésig, úgyhogy kimaradni senki sem fog update-ből. Androiddal nem kéne itt összemosni, mert ott a gyártók feladata a frissítés eszközökre szabása, itt meg minden az MS-től jön, nincs Motorola-féle szopás, hogy amelyik OS-el jött az eszköz, azzal is fog kimenni a piacról, s csak custom ROM-okban bízhatsz...
  • sanyicks #5
    És a fosból kiemeledni miért jobb mint a nem fosban csak egynek lenni a sok közűl? UI hozzányúlás most is van, ugyanúgy késlekednek a szolgáltatók a wp7 frissítésekkel is, mint az android frissítésekkel "tesztelik".
  • asysoft #4
    Nokiának több beleszólása van a rendszerbe, mint pl HTC-nek vagy Samsungnak (helyesebben van beleszólása:)), valahol olvastam, hogy állítólag UI-hoz is hozzányúlhatnak, csak nem tervezik. Androidnál egy lenne a sok közül (ZTE-féle kínai gyártókat meg sem említem, remélem nem fogják bezúzni a "többieket"), itt meg kiemelkedhet...
  • FtranX #3
    en nem ertem, hogy megkulonboztetes szempontjabol miert jobb a wp7. Az oprendszer ugyan ugy elerheto mas gyartok szamara is. A Nokia altal fejlesztett szolgaltatasok pedig Androidon is lehetnenek Nokia exkluzivak.
  • asysoft #2
    S hogy merült fel a Windows Phone 7 neve tablettel kapcsolatban? Tabletra Windows Embedded Compact 7-et lehet max tenni, illetve Desktop Win7-et. Nem tudom, mennyi ideig bírná egy töltéssel egy normál Windowst futtató tablet, de szerintem normálisan összerakott ARM alapú rendszerekkel aligha veszi fel a versenyt.

    sanyicks: az az 1 milliárdos "lefizetés" jól hangzik, kár, hogy sántít, mivel Nokia nem csupán egy OEM lesz a sok közül, hanem rendesen hozzátesz a platformhoz (Nateq térképek, mobilszolgáltatókon keresztül történő fizetés az alkalmazásokért, stb...), amit ugye MS két szép szeméért aligha tenne.
  • sanyicks #1
    de nagy pofon ez az ms-nek :D lefizették 1 milliárddal a nokiát és még így sem az van amit az ms akar :))