Berta Sándor

Olcsó netbookkal a tábla PC-k ellen

Az Asus nem hajlandó elfogadni, hogy a táblagépek előretörése miatt háttérbe szorulhatnak a netbookok, ezért úgy döntött: olcsóbb készülékkel jelentkezik. E stratégia sikere azonban kérdéses.

Néhány éve még hatalmas népszerűségnek örvendtek a netbookok, hatalmas forgalmat haraptak ki a piacból a notebookok kárára, azonban most a tabletek teljesen a padlóra küldték a szegmens eladásait. Az Asust különösen érzékenyen érinti ez, mivel a netbookok terén nagyon erős szereplő volt, az Eee sorozat tagjai a leginkább jólsikerült darabok közé sorolhatók. Éppen ezért visszavágást terveznek, a DigiTimes szerint a gyártó júniusban dobja piacra a 200-250 dollárba kerülő új netbookját. A cél egyértelmű: az alacsonyabb árral minél több felhasználót arra ösztönözni, hogy tábla PC-k helyett inkább netbookot vásároljanak, illetve elkerülni a két készüléktípus közötti közvetlen konkurenciaharcot, elválasztani egymástól a két szegmenst. Azonban kérdéses, hogy az elképzelés beválik-e.

"A médialejátszási célokra kifejlesztett táblagépek a felhasználási forgatókönyveket tekintve gyakorlatilag bekebelezték a netbookpiacot" - jelentette ki Larysa Yolkina, az IDC elemezője. A szakember szerint mivel a tábla PC-k is egyre olcsóbbak lesznek, így inkább a klasszikus notebookok eladása erősödhet a közeljövőben. Az IDC adatai szerint Nyugat-Európában a tavalyi esztendő utolsó negyedévében közel 33 százalékkal kevesebb netbookot adtak el, mint 2009 hasonló időszakában. Az Asus az Intellel és más partnereivel közösen ezt a folyamatot szeretné megállítani és ezért dobja piacra legfeljebb 250 euróba kerülő termékét. Az alacsony ár többek között annak köszönhető, hogy a készülék Android 3.0 vagy Chrome operációs rendszerrel érkezik majd. A cél idén legalább 6 millió netbook eladása.


Az érintőképernyős Eee PC T91 tabletként is használható

Yolkina ugyanakkor rámutatott, hogy már korábban is kaphatók voltak 300 dollárnál olcsóbb netbookok, ennek ellenére bebizonyosodott, hogy a vásárlóknak nem az ár volt az elsődleges szempont. Talán az jobban segíthetne, ha a gyártók kihangsúlyoznák a netbookok és a táblák közötti eltéréseket. Emellett az Asusnak azzal is számolnia kell, hogy ha az idei második és harmadik negyedévben még több tábla PC jelenik meg, akkor ez hatással lesz e készülékek árára is. Ebből pedig nem csak a táblagépeket választó fogyasztók, hanem a notebookok vásárlói is profitálhatnak.

Bár számos jel arra mutat, hogy az idei esztendő a tábla PC-k éve szerint itthon egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi lesz a táblagépek kifutása. A kereskedők szerint a táblagépek füstje egyelőre nagyobb, mint a lángja, és a táblakészülékek Magyarországon nem vesznek el forgalmat a net- és notebookoktól. A forgalmazók az év végére várnak komoly felfutást az táblagépek forgalmában, elsősorban a jelentős áresés, illetve a piac gyártói oldalának bővülése, kiegészülése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #24
    Mire beírtam már ezt az üzenetet is törölték xD
  • Balumann #23
    Ezt a videót linkelték be nekem #6 -ban is, amit töröltek - nem tudom miért. Ez a videó úgy ahogy van kamu, vagy valami nagy hacker lehet az illető. Nekem EEE 900HA -m van, osztálytársamnak 701 -ese, elég sokat próbálkoztunk linuxokkal, közel sem futott így. Teljesen alap, lecsupaszított ubuntuval sem ment neki jól a compiz, és nagyon lassú is volt.

    Itt egy másik teszt 701 -essel, 9.04 -es ubuntuval, compizzal (és ezen látszik rendesne, hogy kb. diavetítés az egész).


    Nálam megy a compiz, Ubuntu viszont hamar fölzabálta az erőforrásokat, Debian alatt is picit lassú, de egyelőre most compizzal használom.
  • kpbendi #22
    Az, hogy mi mennyit ér azon múlik, hogy ki mennyit hajlandó érte fizetni, illetve hogy mekkora hasznot hoz az adott eszköz a használójának.
    Az első IBM XT-k 5000 USD-be kerültek annak idején. Ha a mai teljesítményt felszoroznánk az akkori árral, akkor ma egy PC-nek kb. 1-2 millió USD-be kellene kerülnie.
    Túlárazott volt akkoriban az IBM? Nem, mert a felhasználóinak megérte megvenni azt a gépet annyiért és nem valami hülye hype miatt, hanem mert munkaeszközként használva többszörösen behozta az árát.
  • kanduhr #21
    Szar hasonlat. A lényeg az, hogy nem ér annyit, amennyiért adják.
  • Balumann #20
    A gyengébb alkatrészek olcsóbbaknak kellene lenniük, de laptopoknál, netbookoknál nem csak a teljesítmény az, aminek ára van, hanem pl. maga a méret és az energiatakarékosság. Egy PC jóval olcsóbb mint egy laptop, és egy laptop - azonos teljesítményű és fogyasztású - olcsóbb, mint egy netbook.
    Ennek ellenére a laptopok jóval nagyobb teljesítményűek ma már, mint a netbookok (bár netbookok is kaphatók már dualcore -os procival ha jól láttam), nyilván azért, mert a netbookok méretükből adódóan nem is annyira kényelmesek jópár dologra, és nehéz is olyanba nagy teljesítményt belezsúfolni. (elég csak a melegedésre gondolni, nem igazán van elegendő hely hűteni, és megvédeni a többi alkatrészt is a melegtől).

    Mindenesetre tényleg kicsit rossz az, hogy a régebbi típusokat, amiket már tényleg nem tudnának 30-50 felett eladni (pl. a 4G -s 7" -os netbook), nem lehet olcsón kapni. Pedig egy jól belőtt linuxal egész gyors, sok dolgot lehet csinálni vele.
  • MsUser #19
    Egy szónak is száz a vége :) az olcsóbb gép gyengébb a drágább jobb kell hogy legyen! Ha nem is arányos az ár függvényében de van hozzá valami köze, egy Ram zabáló több Gb-os SSD-s gép ami jó GPU-val bír ha P3-as teljesítményű akkor nem ér sokat senki szerint "kivéve a gyártót" teljesen mindegy mire használod. Ha viszont a teljesítménye is jó akkor joggal kérhetnek többet érte, persze nem úgy hogy mindenféle Linux hack-tuningal vagy Win nyirbálással mert nem vissza fele kell fejlődni hanem előre! A tablet sem fog jobban terjedni ha drágább gyengébb teljesítményű punk-tum. ÚJSÁGOT OLVASNI OTT AZ ÚJSÁG!
  • narumon #18
    Ez nem teljesen így van, ugyanis amíg nem ér el a gyártás egy bizonyos szintet addig drágább is lehet. Konkrétan nézd meg mennyibe kerül mondjuk egy 10" monitor. Sokszor 23"-ost kapsz az áráért, ez nyilván azért van mert az egyikből 2milliót gyártanak havonta a másikból meg csak 200 ezret. Ettől még ahova a 10" kell oda meg kell venni azt. (most csak egy példát mondtam, de szerintem te is találsz nagyon sok ilyet)
  • Justil #17
    "Annyi a titok, hogy a megvétele előtt két napig minden szabad időmet olvasgatással töltöttem, magyar és angol nyelvű beszámolókat, gyári specifikációt, chipkészlet-jellemzőket, teszteredményeket bújva. Megérte."

    de azért a márkájára már nem emlékszel. hát ööö
  • sanyicks #16
    De rohadtul egy kategória. Egy gyengébb gép, legyen is olcsóbb... ugyanis a gyengébb alkatrészek olcsóbbak is... tehát a gép nem lehet drágább.
  • Stryker #15
    Na ezért találták ki a Chrome OS-t ,mert netezésen kívül semmire sem jó a netbook és a felhőben kell élned.