Berta Sándor

A PC- és a TV-gyártók kezdhetnek félni a táblagépektől

A Google AdMob aktuális tanulmánya rámutatott, hogy a napjainkban egyre népszerűbb készülékek okozhatnak még kellemetlen perceket a PC- és a TV-piac szereplőinek.

A felméréséről Harsh Shah, a Google mobilreklám- és marketingcsapatának tagja blogbejegyzésben számolt be. A társaság munkatársai összesen 1430 személyt kérdeztek meg asztali számítógép és televízióhasználati szokásaikról. Kiderült, hogy folyamatosan nő a tábla PC-k előtt eltöltött idő, ezzel párhuzamosan pedig csökken az asztali számítógépeket, a laptopokat és a televíziókat rendszeresen használók száma. A felhasználói szokások megváltozása elsősorban a reklámiparnak érdekes.

A megkérdezettek 77 százaléka mondta azt, hogy tábla PC-je megvásárlása után a korábbinál jóval kevesebb időt tölt el az asztali számítógépe előtt, míg 43 százalékuk közölte, hogy többet használja a táblagépét, mint a PC-jét vagy a laptopját. A válaszadók 33 százaléka kijelentette, hogy sokkal érdekesebbnek találja a tábla PC-ken megjelenő tartalmakat, mint a televíziós műsorokat.


A felhasználók 82 százaléka otthon használja a táblagépét, 7 százalékuk a munkahelyén kapcsolja be a készülékét és csak 11 százalékuk veszi kézbe utazás közben. A megkérdezettek 62 százaléka éjjel, míg 69 százaléka hétvégén is használja az általa megvett eszközt, ugyanakkor 84 százalék mondta azt, hogy játszik a tábla PC-jén. Az emberek 78 százaléka információkeresésre, 74 százaléka e-mail írásra, 61 százaléka pedig hírek olvasására használja a készülékét. Érdekes módon könyvek és újságok olvasására csak 59 százalék alkalmazza a táblagépét, míg ugyanez az arány a közösségi portálok látogatása esetén 56 százalék, a zenehallgatás és a videónézés esetén pedig csupán 51 százalék.

A felhasználók kitértek arra is, hogy átlagosan naponta mennyi ideig kapcsolják be az eszközöket. 38 százalékuk naponta több mint 2 órát, 30 százalékuk pedig 1-2 órát tölt a tábla PC-je képernyője előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #14
  Ezen besírtam b+! Automatikusan letölti a "jó" zenéket, és törli a "szarokat". Meg az auto video editálás is haláli.
 • Polemius #13
  Ízlés kérdése.
  Én filmet televízión nézek, netezni, dolgozni asztali gépen szoktam 22"-os monitoron, olvasni e-inkes könyvolvasón vagy papíron. Kertben kertészkedni vagy madarakat nézni szoktam (netán olvasni). Rokonoknál, barátoknál meg velük vagyok elfoglalva.
  Vessetek a mókusok elé, de telefonnal telefonálni szoktam, fényképezni pedig fényképezővel.

  Ennek ellenére látom jogosultságát kiegészítő gépként, de úgy érzem nekem még sokáig nem lesz szükségem ilyenre. :)
 • JTBM #12
  Nekem arra kell, hogy bárhova cipelhessem magammal a házban v. máshol.
  Pl. a nappali fotelben, a gyerekszobában, kint a kertben v. ha megyünk az anyósékhoz, akkor is tudjak netezni, filmet/sorozatot nézni v. olvasgatni.

  Ne legyek a PC-hez v. laptophoz kötve.

  A billenytűzet ezen nagyon nem hiányozna, de az on-screen billenyűzet azért persze van ezeken is.
 • ZeemanX #11
  Ez?
  :-)
 • MsUser #10
  Tényleg egy táblát kell majd a hátunkon vinni, jó lesz hegymászóknak lecsúszni a csúcsról ráfér még a hátizsák is.
  Viszont lassan eléri a teljesítményük a használható szintet és akkor rezeg a léc a laptopok alatt.
  Az asztali platformot meg soha nem fogja veszélyeztetni, részben mert sokkal olcsóbb és sebességre egy régi közepes teljesítményű PC simán jobb otthon mint egy pici hordozható mutty.
 • Balumann #9
  Nálam a hordozhatóság az kb. 14 colnál kimderül. Én eleve nem szeretem a billentyűzetnélküliséget, de ennek is van előnye, hogy tényleg bárhol lehet használni, akár állva is (ülve viszont kevesebbre, bill+egérrel azért jobban lehet kezelni a gépet szerintem, pláne ha írni kell).
  Otthonra meg a lehető legnagyob baromság ilyet venni. 60-70 -ért már olyan gépet összeállítasz, ami fullhd -t visz, abba bennevan a gigabites hálózat is, amin megy a fullhd, és marad is pénzed egy nagyobb kijelzőt venni (pl. 22 -est), bár nem tom mennyibe fog kerülni a 21 -es tablet (van egy sejtésem, hogy nem olcsó, és még egy fullhd -s tv is kijön belőle...).
 • Thrawn #8
  Ja, még valami:
  "A válaszadók 33 százaléka kijelentette, hogy sokkal érdekesebbnek találja a tábla PC-ken megjelenő tartalmakat, mint a televíziós műsorokat."
  Miért, asztali PC-n nem ugyanazokat a tartalmakat látja, mint a tableten? Én speciel asztali PC-n netezek, nem tableten, mégis sokkal érdekesebbnek találom, mint a tv műsorokat.
 • Thrawn #7
  21"-es tablet? Az meg mire lesz jó? Cipelni nagy, otthonra meg kicsi, én legalábbis már megszoktam a 27"-es monitorom. Miért nem mindjárt 42"-es tablet, oszt' mintha asztallapot cipelnél a hónod alatt.
 • Polemius #6
  Tegye fel a kezét, aki 25 cm-es képernyőn akar filmet nézni, 125 cm helyett.
 • pasi29uk #5
  Ha egyszer veszel egyet akkor majd megérted, hogy mire is akar utalni a cikk...