Gyurkity Péter

Az Android 3.0 megdrágítja a tábla PC-ket

Néhány gyártó úgy véli, hogy a mobil operációs rendszer kifejezetten tábla PC-kre szánt harmadik generációja túlságosan felhajtja a költségeket, így maradnak a korábbi változatnál a kedvezőbb ár reményében.

A BetaNews oldalán megjelent cikkben arról olvashatunk, hogy a spanyolországi Alicante városában összegyűlt nagyjából 300 újságíró és blogger - mintegy a berlini IFA-ra készülve - megismerhette a több mint egy évtizede LCD-kijelzőket gyártó HannStar véleményét ebben a kérdésben. A cég európai termékmenedzsere ugyanis elmondta, hogy az Android 3.0 hardveres követelményei túlságosan megdobják a végső árat, ezért egyelőre maradnak a korábbi, 2.2-es verzió mellett.

A gyártó eddig egyetlen saját táblát dobott piacra, 10.1 hüvelykes kijelzővel (1024 x 600 pixel felbontás mellett), Tegra 2 processzorral, 16 GB-os belső tárolóval, a már említett szoftverrel ellátva azt. Májusban egy második példánnyal készülnek, amely szintén az Android 2.2-re épül, a harmadik negyedévben pedig érkezik majd a család harmadik tagja, immár Android 3.0-val, némileg magasabb áron - a pontos útitervet, valamint képeket és videókat itt láthatunk a készülékekről.


Fontos eltérés, hogy míg a korábbi szoftverrel 400 euró alatt tudják tartani a kereskedelmi árat, addig ez az Android 3.0 esetében már nem megy, márpedig azt több lap és piackutató cég felméréséből tudjuk, hogy a vásárlók jó része valahol itt húzza meg a határvonalat. Példaként említik, hogy a Motorola Xoom 600 és 800 dollár közötti áron kapható a tengerentúlon, a Verizon kínálatában, ami túlságosan magas - itt egyedül bizonyos funkciók, mint például a 3G/4G mellőzésével, avagy kétéves hűséggel közelíthetünk az alsó határhoz, ez pedig nyilván nem a legjobb opció a többség számára.

A HannStar azzal indokolja a fontos különbséget, hogy az Android 3.0 esetében (többek között) HD-kijelzőt kell biztosítaniuk a gyártóknak, ez pedig önmagában jelentős többletköltséget jelent. Könnyen előfordulhat tehát, hogy több cég követni fogja példájukat, és maradnak a korábbi, okostelefonokra szánt verzió mellett, amit pedig nyilván a Google nem néz majd jó szemmel.

A cég egyébként egyetért az Apple-lel a kijelző méretét illetően - ők sem hisznek a 10 hüvelykesnél kisebb példányokban, ezért is választották a fenti dizájnt saját megoldásuknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #28
    "HannStar"
    Pedig gyártanak monitort, képkeretet, meg "márkás" gépek alaplapjait is, mind más néven.
  • sanyicks #27
    Ez egy módon kerülheted el, keress egy olyan gyártót ami nem fejlesz a hw-n :D
    nyugodtan lehet most is c64-el nyomni és akkor nincs gond a hw igényyel. Amit arra írtak az megy rajta :)
  • Balumann #26
    Az a baj, hogy csak részben veszik át a PC tulajdonságait, hogy sokfajta hardver konfiguráció van, azt viszont nem, hogy ezeket cserélgetni lehessen az eszközben.
    Pc-t lehet ésszel bővíteni, eladni a már nem használt alkatrészeket, és kevesbb ráfordítással fejleszteni, míg konzoloknál, ill. telefonoknál teljesen újat kell venni.
  • z3d #25
    A userek agyi kapacitása miatt ne hibáztasd már a gyártót. Elég baj az az adott embernek, hogy nem tudja magától, hogy az árak közötti nagyságrendi különbség azonos platformon bizony teljesítmény különbséget is jelent.
    Ez olyan, mintha összehasonlítana a zember egy kisebb meg egy nagyobb képernyőjű macbook airt, megveszi a kicsit, mert az olcsóbb, majd elkezdene csodálkozni, hogy a kicsi monitoron kisebb a kép. :)
  • fergusonpapa #24
    talán mert a két készülék közt van 3 év.... a többi márkánál meg olyan jó z optimizáláls h amit megvettévél androdios telot (modnjuk felsö kategoriásat)
    1év után már az uj softok nem nagyon mennek rajta.söt a support és a frisitést is elfelejtik.

    Mondom még1x aza legnagyobb baj h minden gyártó csak ugy szarja a telefont kise adták például még a samsung galaxyt de már a ketöt hirdették...
    és ami még rosszabbá teszi ezt h a Google nem elenörizetti ezt h mire kerül az Andoridjuk,igy rossz benyomást téve rengeteg emebre aki alsó kategoriát tudja csak megfizetni és szenbesül azzal h nem tud vele csinálni semmit.
  • asysoft #23
    "A fejlesztőknek egyébként van emulátoruk"
    ...ami sajnos nem váltja ki minden esetben a fizikai eszközön való tesztelést, pl teljesítményjellemzők teljesen mások, de van pár implementációfüggő dolog is (pl glLineWidth iPhone Simulátoron "működik", azaz nem csak 1 szélességű vonalat lehet vele rajzolni, valós eszközön meg nem).

    Mcsiv (#7):
    iOS esetén van 4 iPhone (bár első kettő HW szempontjából megegyezik), meg 2 iPad (iPodok iPhone generációknak megfeleltethetők), ami 2+1 felbontást jelent; WP7-ből van 1 Chassis, és 2 felbontás (amelyből csak egyet használnak). Ez össze sem hasonlítható az androidos kavalkáddal.
    Még nem találkoztam olyan iPhone-os alkalmazással, ami szaggatott volna régebbi eszközön (nem azt mondtam, hogy nincs, csak hogy nem láttam még!), csak olyannal, ami el sem indult (gondolom OpenGL|ES 2.0 igény miatt).
  • narumon #22
    Így van, csak ezt a userek 5%-a fogja fel és cselekszik így.
    Köszönöm én nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy a játék minimum hw specifikáció eléri-e a gépemét, és a két hónap múlva megjelenő már nem.
  • z3d #21
    Igen, ugyanaz, mint a PC, ha megfelelő árfekvésűt veszel, biztos lehetsz benne, hogy jól futnak a dolgok.
  • narumon #20
    "Csak iPhone esetében 4 van, illetve 2 iPad. Ez sem fix."

    A nagy különbség az, hogy tudod, ha most veszel iphonet azon biztosan jól fut, mig ha most veszel egy androidos telefont akkor abszolút nem lehetsz benne biztos.
    Ezért mondom régóta, hogy az androidnak van itt egy nagy hibája, tiszta PC, ami nekem már ott sem volt szimpatikus (ezért jöttek láttak és győztek a konzolok)
  • Komolytalan #19
    Abban reménykedj inkább hogy még sokáig több magos procival rendelkező telefont adnak ki, merthogy így relatíve alacsony marad 1 mag sebessége, 1-nél több magot meg nem nagyon használ ki semmi se. Ha a 2-3-4Ghz 1 magos procik jönnének, akkor lennél bajban.