Gyurkity Péter

Marad a táblákon az Android 3.0

A Google mindent megtesz annak érdekében, hogy operációs rendszerének harmadik változata kizárólag a táblákon legyen elérhető, ezért most a forráskód megnyitása ellen döntöttek.

Több forrás is beszámolt a keresőcég döntéséről, amelynek értelmében a Honeycomb néven ismert Android 3.0 forráskódja zárt marad, vagyis ahhoz a felhasználók nem férnek majd hozzá, ez egyedül a fejlesztők, illetve az együttműködő OEM-gyártók privilégiuma lesz. Ez meglepetést okozott, hiszen a projekt eddig nyílt jellegű volt, a Google azonban szeretné megelőzni a meggondolatlan lépéseket.


A döntés elsősorban azzal indokolják, hogy nem szeretnék viszontlátni a szoftvert a különböző okostelefonokon, ennek esélyét igyekeznek minimalizálni. Mivel a forráskód megnyitását követően várhatóan több különböző csoport, illetve független programozók állnának neki a portolásnak, könnyen elképzelhető, hogy egymás után bukkannának fel az egymástól is eltérő példányok, amelyek így vagy úgy, de elfutnak egy-egy készüléken.

A keresőcég illetékesei azonban korántsem biztosak azt illetően, hogy a szoftver problémamentesen működne egyéb megoldásokon, így szeretnék annak elérhetőségét a tábla PC-kre korlátozni, hogy megelőzzék a gondokat. Ezzel egy időben a set-top-boxokon, illetve autókban sem szeretnék látni a 3.0-ás verziót, ezt pedig a fenti lépéssel látják biztosítottnak.


A bejelentés egyben azt is tartalmazza, hogy maga a projekt nem változik, marad a nyílt jelleg, vagyis ez egy kivételes döntés marad, míg a többi verzió követi a megszokott vonalat. A cég a maga részéről továbbra is az Android 2.3-at ajánlja az okostelefonokon történő alkalmazásra, szerintük egyelőre továbbra is ez a változat alkalmas leginkább ezen feladatkör ellátására. Ez azonban nyilván nem marad végig így, hiszen azt már korábban jelezték, hogy az Android 3.5 révén egyesítik a két különálló vonalat, és egy olyan változatot készítenek el (Ice Cream Sandwich néven), amely mind a telefonokon, mind pedig a különböző tábla PC-ken is kényelmesen elfut majd.

Az, hogy erre pontosan mikor és milyen körülmények között kerülne sor, majd csak az elkövetkező hónapokban derül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • keysersoze #11
  "nem szeretnék viszontlátni a szoftvert a különböző okostelefonokon"

  Pedig fogják, jobb ha már most elkezdenek hozzászokni. Ilyen kijelentés után már csakazértis.
 • grobs #10
  A Google nem hív ki senkit, csak erősen cinikus módon játsza ki a GPL-t. A lényeg, hogy a GPL nem rögzíti a "mikor"-t. Kb. fél év "késés" elfogadott ilyen esetekben. Tehát nem áll senki ugrásra készen a kiadás napján, hogy pereljen. Várnak egy kis időt, hogy valóban tudatos licence sértés történt, vagy csak mulasztás. A Google 6-8 hónap múlva kiadja a kódot, ezzel teljesíti a licence-t feltételeket és megelőzi az akkor már esedékes pereket. Viszont akkor már az OEM-ek cuccai hónapok óta a piacon lesznek, a kínaiai meg rághatnak gittet.
 • dchard #9
  Nekem ott hibázik a dolog, hogy a 3.0-án is ugyanaz a GPLv2 licensz hatálya alá eső kernel fut, mint bármilyen más androidon vagy linux disztribben, ergó ha a forráskód zárt, azzal a Google jogsértést követ el. Arról nem beszélve, hogy a kernelen kívül rengeteg - a felhasználók számára nem mindig látható - alkalmazás van az androidban, ami GPL licensz alá esik.

  Én nem hívnám ki magam ellen a sorsot még a Google helyében sem. Megpróbálta már ezt több cég és csúnya bukás lett a vége. Ha valaki mások munkájából építkezik, az tartsa is ezt tiszteletben.

  Dchard
 • wroadd #8
  Remek. Akkor mostantól a Galaxy Tab egy nagy telefon? Merthogy a Samsung (nem teremtve konkurenciát az újabb tábláinak) nem portolja a Tab-ra a 3.0-t.
  Egyébként ez az autós eg mittudoménmilyen szöveg igen gyenge próbálkozás, nyilván más van itt a háttérben.

  Egyébként 2 észrevétel:
  1, a fejlesztők és az OEM gyártók privilégiuma: Na onnan fog első körben kiszivárogni
  2, Kernel több projekt folyamán is fordítanak, most kapásból csak az openetna (LG GW620) illetve a Cyanogen mod készítői jutnak eszembe.
  Ha a firmware-en a rádió és a fasboot partíciókra célzol, akkor valóban azok nem kerülnek újrafordításra, de nincs is rá szükség.
 • willcox #7
  "Ezzel egy időben" - helyesen: Ezzel egyidőben. Vagyis egybe kell írni.
 • sanyicks #6
  Kernelt csakis őstermelőtől!
 • saba30 #5
  "kernelt forrásból" -nál kicsit pontosabb a "firmware -t forrásból"
 • saba30 #4
  Én, még olyan buherátorról sem hallottam (pedig páran azért lehetnek), akik kernelt fordítottak androidra. A jellemző inkább a már leforgatott részek ide-oda pakolgatása, config állományok módosítása. Ha nagyon könnyű lenne kernelt forgatni, gyanítom már az összes telefonon 2.3 lenne, holott csak hegesztések vannak. Tényleg, tud valaki egyetlen egy telót is itt EU-ban amibe a kernelt forrásból csinálták?
 • sanyicks #3
  Én még nem láttam olyan buherátor usert aki visszafejtette volna a forráskódot binárisból... sőt igazából más usert sem.
 • Sir Quno Jedi #2
  Kíváncsi vagyok hány másodpercig marad "titkos" a forráskód?! Ismerjük a buherátor lelkületű júzereket... :D