Gyurkity Péter

A mobilweb uralma következik

Ugyan korábban a legtöbb előrejelzés jóval óvatosabbnak mutatkozott a mobiltelefonok és egyéb hordozható eszközök internetre való felcsatlakozásának trendjével, valamint a 3G terjedésével és szerepével kapcsolatban, mostanra már több nagy név is az évtized közepére jósolja a mobilweb igazi uralmának kezdetét, ami könnyen felválthatja, feleslegessé teheti a hagyományos számítógépek egy részét.

Kitűnő példa erre a BetaNews oldalán megjelent hosszabb elemzés , amely alapjában véve három fontos eseményre, három különböző nagy cég által megrendezett találkozóra, valamint az ott elhangzottakra helyezi a hangsúlyt. Ezen cégek sorrendben a Morgan Stanley, az Intel, valamint a Nokia - nagyon úgy tűnik, hogy mindannyian az eddigi trend erősödésére számítanak, amit igyekeznek majd kiaknázni.

Kezdjük talán a technológiai háttérrel, hiszen a mobilweb terjedéséhez először is szükségünk van a megfelelő sebességű és megbízhatóságú internetelérésekre. Itt természetesen a 3G kapja a főszerepet, amely napjainkban gyorsan terjed, a Morgan Stanley Internet Trends elnevezésű webinar alatt pedig megtudhattuk, hogy már 2014-re óriási előrelépést könyvelhetünk majd el ezen a téren. Japánban például már teljes lesz a lefedettség, míg a 3G-penetráció mértéke Nyugat-Európában 92 százalék, Észak-Amerikában 74 százalék, Kelet-Európában 40 százalék, az ázsiai-csendes-óceáni régióban 37 százalék, a Közel-Keleten és Afrikában 35 százalék, Közép- és Dél-Amerikában pedig 17 százalék lesz. Globálisan ez 43 százalékos lefedettséget, valamint 2,78 milliárd felhasználót jelentene, ami egyértelművé teszi a 3G kulcsszerepét a folyamatban.


Az Intel a maga részéről természetesen saját fejlesztésére, az Atom processzorok családjára helyezi a hangsúlyt, azon belül is az új ikermagos változatokra, hiszen ezekkel még szűkebbre szabhatják a hordozható eszközök és a laptopok között meghúzódó teljesítménybeli rést. A két hete megrendezett legutóbbi Intel Developer Forum alatt maga Paul Otellini vezérigazgató beszélt arról, hogy bár az Atomok elsősorban a netbook megoldásokban találtak eddig otthonra, ezen processzorok jövője egyéb lehetőségeket is rejthet magában. Ezzel egy időben bemutatták, hogy az Atom chipeken immár az Android operációs rendszer is vígan szaladgál, ami megnyitja annak a lehetőségét, hogy az eddig az ARM és a Qualcomm által uralt szegmensben is felbukkanjanak az Intel üdvöskéi.

Az újabb gyártók és fejlesztők beszállása természetesen azt eredményezi majd, hogy még gyorsabb ütemben csökken a kisebb hordozható eszközök és a noteszgépek/laptopok közötti különbség, így a vásárlók jó része kizárólag a képernyő mérete, valamint a különálló billentyűzet igényére alapozva hozhatja majd meg döntését, a teljesítmény itt jóval kisebb szerepet kap. Ezt egészítheti ki az Intel és a Nokia által közösen fejlesztett MeeGo operációs rendszer, amely szintén a hagyományos PC-k okostelefonokkal történő kiváltását hivatott megkönnyíteni (nem mellékesen azzal a céllal, hogy az Intel számára minél tágabbra nyissa az évente 1,3 milliárd darabos forgalmat lebonyolító piac kapuit).


A Nokia a maga részéről a hónap közepén három új mobiltelefont mutatott be, amelyek ugyan nem tartoznak a mostanában oly divatos okostelefonok közé, ám mégis azok egyes funkcióit honosítják meg az egyszerűbb készülékek szegmensében. A C3, C6, illetve E5 jelzésű fejlesztések az elsőként piacra dobott C5-öt egészítik ki, a cég által követett stratégia pedig világos: minél több, az okostelefonoknál megszokott, lehetőleg elsősorban közösségi funkció váljon elérhetővé az egyszerűbb megoldásokon, kedvezőbb áron és kisebb komplexitás mellett.

A gyártó nyilván azon vásárlókat célozza meg kínálatával, akik vagy nem tudják megfizetni a cicomásabb iPhone változatokat és a hasonló okostelefonokat, illetve nincs igazán szükségük az ezen készülékek által kínált funkcionalitásra. Ahogy arra a Morgan Stanley elemzése is rámutat, az internetezők 48 százaléka mindössze 5 országban található, ezek pedig az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, valamint Brazília. Rögtön kitűnik, hogy az ötből négy a fejlődő piacokként emlegetett államok sorába tartozik, vagyis itt még óriási lehetőségek adódhatnak az azokra leselkedő gyártók számára, amit az is jelez, hogy több mint 620 millió felhasználót tömörítenek az USA 238 milliós táborával szemben.


A stratégia helyességét jelzi, hogy a Nokia ezen országokban kivétel nélkül 30 százalék feletti piaci részesedést mondhat magáénak, erről pedig a legtöbb rivális még csak nem is álmodozhat. Miközben tehát az amerikai elemzők jó része többnyire fanyalogva ír a cég készülékeiről és a szolgáltatókon keresztül kínált csomagokról, sokszor az Apple megoldásaihoz hasonlítva azokat, addig a Nokiát ez nem nagyon zavarja, hiszen tudják, hogy a többi piac kellemesebb jövőt tartogat számukra. Azt is tudjuk, hogy a fejlődő országokban sokszor átugornak néhány technológiai lépcsőfokot, hogy rögtön a legújabb megoldásokat alkalmazzák - így fordulhat elő, hogy sokak számára a saját okostelefon jelenti az első kapcsolatot a világhálóval.

Könnyen lehet, hogy ezen felhasználók a jövőben nem hagyományos PC-re, hanem egy újabb okostelefonra, vagy ahhoz nagyon hasonló készülékre váltanak majd. A fent említett gyártók is erre számítanak, és a jelek szerint mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ez így is legyen. Az elkövetkező néhány évben meglátjuk, vajon igazuk volt-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • medom #12
    Helló kis segítséget szeretnék kérni. Weblapokho van köze. Most tanulok weblapot készíteni és csináltam egy egyszerű kis weblapot ami htmlben van behívva egy flash kocka a képernyő közepére de OPERA alatt nem jelenik meg semmi. IE,firefox, és még telefonon is működik de Opera alat nem akar. Ezt a gondt szeretném megoldani. a oldalam címe

    www.tarolo1989.atw.hu
  • sathinel #11
    Ja pókerezni a neten 3-4 embert is látok szünetekben.
  • sathinel #10
    Jaja főleg hogy idekinn 5 font feltöltős telefonra a korlátlan internet. Tehát itt kell is a nagy sávszél mert vannak akik símán netről néznek filmeket, stb. És a mobilok egy részét már TV-re is lehet kötni, hazamenve, a 40" környékén lévő TV-n megnézed a youtube hd, vagy más videókat. Sokszor láttam munkahelyen hogy szünetben a focimeccseket nézték, vagy más videókat a netről telefonon. Ugye angliában nagyon megy a fociőrület.
  • Gerygrey #9
    Marhaság ez az "arra való" duma. Minden eszköz arra való, amire képes. Nálam a telefon telefonálásra, SMS és e-mail írására, határidőnaplónak, játékra, netezésre, zenehallgatásra, útközbeni filmnézésre, térképnek, navigációra, kerékpáros teljesítménymérésre, zeneszám felismerésére, számolásra, ébresztésre való. Ezeket a funkciókat használom is.
  • Lack #8
    Nálam a telefon telefonálásra való, meg sms írásra.
  • Gerygrey #7
    A mobilnet és az okostelefon nagyon jó dolog, biztos nem volt még a kezedben egy normális képernyőméretű, normális böngészővel ellátott telefon (újabb HTC-k, Nexus One, vagy épp az iPhone 3GS)

    Én már reggelente sokszor csinálom azt, hogy ha nincs fontosabb dolgom a gépen, csak kiülök az erkélyre a Desire-rel a kezemben egy kávé mellett, és elolvasom a híreket meg az e-maileket, Facebook, Twitter meg ilyenek, ehhez tökéletesen kiváltja a nagy behemót asztali gépet.

    @B0nFire: tökéletesen egyetértek, röhej az amit ma a szolgáltatók mobilinternetnek neveznek. Őszerintük extrém felhasználásnak számít az internet értelmes használata - nekem például a munkám miatt az FTP alapkövetelmény lenne, ami nélkül nem sokra megyek. Ha még bicajozás közben tudnék netrádiót hallgatni, akkor előfizetnék esetleg, de ha azt se lehet... Akkor mit? E-mailezni jó bármelyik söröző-kávézó, ahol van bármilyen sebességű wifi, csak emiatt nem fizetnék elő mobilnetre.

    15 giga pedig tényleg lófasz. Én ha csak munkába menet és haza hallgatnék netes rádiót, az napi 2*1800*128/8 = 57,6 megabyte, havi több, mint egy giga, és ez még csak a rádió, az is kompromisszummal bevállalva a vacak 128 kilobites minőséget. A Youtube 2 megabites bitrátával kódolja a HD videókat, egy ilyenből 10 perc 600*2048/8 = 153 megabyte... 10 darab 10 perces videó újabb másfél giga, márpedig én átlagban heti szinten nézek MIMIMUM ennyi videót.

    Tehát a mobilweb uralma majd akkor következik, ha lesz egyáltalán mobilweb szolgáltatás - jelenleg Magyarországon NINCS ilyen.

    50 GB, amit arra használok amire akarom, mindez havi 3000 Ft-ért - szóljon az a szolgáltató aki először kijön egy ilyen csomaggal, és máris szaladok aláírni a két év hűséget.
  • Justil #6
    "De videócsetelünk, online stream-ben nézzük a filmet, online rádiót hallgatunk, és HD videókat bámulunk a YouTube-on. Ez a jövő, nem az, hogy letöltjük a HDD-re és itt porosodik az anyag."

    egyáltalán nem vitatom annak a tényét, hogy ez a jövő, viszont más kérdés, hogy nekem egyáltalán nem tetszik ez a fajta jövő :)

    a mobilneten és az okostelefonokon meg jókat szoktam nevetni :) de akinek kell és jó is vmire, hát egészségére...
  • B0nFire #5
    Amíg ekkora árakon adják, méghozzá forgalomkorlátosan, addig marad a gazdagok játékszere. A Pannon korlátlan mobilinternet csomagot hirdet, potom 990 Ft-ért, ez persze csak az első 2 hónapig érvényes, mert onnantól már 5490, és tovább olvasva az apró betűs részeket, kiderül, hogy szinte semmire nem használhatod a "korlátlan" mobilinternetet. Ízelítő:

    " * Egyéb forgalomtípus: netrádió, internet video (pl. YouTube, Videa), voice és video chat; multimédiás alkalmazások használata; online játékok használata; egyéb, a kiemelt és nem támogatott forgalomtípusokba nem sorolható forgalomtípus.
    * Nem támogatott forgalomtípus: fájlmegosztás (pl. P2P (BitTorrent, eDonkey,…), FTP, OCH (RapidShare), stb.). A teljes számlázási ciklus ideje alatt a fel- és letöltési sebesség: 32/32 kbps.
    "

    Magyarán: minden, amitől a web ma vonzó, vagy webkettő tiltott. Ezért egy kicsit ez luxus szvsz

    A Tré-mobil nem árul zsákbamacskát, de az összes csomagjuk a vicc határát súrolja. 30 MB 1390 Ft-ért oké, hogy olcsó, de mire jó? Egy havi email forgalom meghaladja a keretet, és mellette tényleg nem csinált semmit. Ami megütné a mércét, az a legdrágább csomagjuk, 15 Gigát adnak 15590! Ft-ért. Na, ez már egy kicsit vaskos.

    Egy időben volt forgalomszámláló feltelepítve a desktop gépemre, mert kíváncsi voltam, mennyit is forgalmazok. 15 Giga akkor is megvolt egy hónap alatt, ha nem warezoltam! Amikor millió videomegosztót lehet bámulni, egy részüket HD-ban, egyáltalán nem nehéz összehozni ezt az adatforgalmat.

    Ja, majd elfelejtettem: A szolgáltatók általában mélyen hallgatnak arról, hogy az adatkeret a feltöltést is tartalmazza. Akkor is kopik, ha küldök mailt, nem csak ha fogadom a másét. Egy-két képet hozzácsapunk, hamar elfogy ez a keret. Nem kell az extra forgalomhoz videócsetelni egyáltalán. De videócsetelünk, online stream-ben nézzük a filmet, online rádiót hallgatunk, és HD videókat bámulunk a YouTube-on. Ez a jövő, nem az, hogy letöltjük a HDD-re és itt porosodik az anyag. Minek, ha streamben is nézhetjük? Na, de ha forgalomkorlát van, akkor nem bámulhatjuk annyit, amennyit szeretnénk.

    Végül – de nem utolsósorban: azért az a 15 Giga sem olyan extra sok. Általában elég lehet, de mi van, ha mégsem? Kényelmetlen dolog a forgalomszámlálót lesni, és azon aggódni, hogy bár még csak 10-e van, de már elfogyasztottam 11 Gigát, a maradék 4-et meg be kéne osztani 20 napra. És biztos, hogy pont akkor fogyna el a keret, amikor leginkább szükség lenne rá.

    Egy szó mint száz, szeretném már nagyon látni, hogy a szolgáltatók ezekre megfelelnek, és kialakítanak valami olyan rendszert, ami felhasználó- és pénztárca-barátabb, valamint lépést tartanak a 2010-es trenddel. Mert amiket kínálnak, az maximum a Balkánon piacképes. De nem az Európai Unióban.
  • ipodrom #4
    maaargit gondolkodjálmár hát mobilon focimeccset nézni, látod egyáltalán a labdát,vagy elég ha a szép zöld gyepet nézed ahogy futkároznak az egerek.
  • hdo #3
    Engedjétek meg nekem most az egyszer, hogy szokásomtól eltérő módon - az első hozzászólóval lényegileg egyetértően - kommenteljek:

    "A mobilweb uralma következik"
    Faszt!
    ______________________________
    Köszönöm.