Dojcsák Dániel

LG Secret: Sci-fi divattelefon menő arcoknak

Ma már nem is létezhetne mobiltelefon-gyártó cég megfelelően felvágós csúcs divat készülékek nélkül. Az egyik cég művészi dekorációval, a másik mindenféle extra funkcióval próbál villantani, de a hazánkban most bemutatott LG Secret már talán kissé túlzás. Karbonszálas tokozás, edzett üveg kijelzőfelület és fejlett mozgásszenzor. Űrhajó vagy telefon?

A mobiltelefon bizonyos körökben tagadhatatlanul státusszimbólum, annak ellenére, hogy a felmérések időről-időre bebizonyítják, hogy az emberek még ma is főként hanghívások bonyolítására és üzenetküldésre használják kedvencüket. Nem elég viszont ruhával, kozmetikumokkal, autóval vagy ékszerekkel deklarálni manapság, hogy kik is vagyunk, a mobiltelefon ugyanolyan kellékké vált, mint a fent felsorolt bármelyik kategória. A gyártók időben felismerték a trendet, és míg eleinte az volt a kérdés, hogy kinek van mobilja, ma hogy kinek milyen van. Ehhez tegyük hozzá azt, hogy egy ideig a technokraták fejével gondolkodtak a gyártók és minden évben újabb elvakult funkciókkal tömték tele a telefonokat, az elmúlt években viszont a külcsín is meghatározó fogalommá vált.

Nem elég, hogy van benne kamera, legyen az legalább 5 megapixeles, nem elég, hogy strapabíró, hanem legyen szénszálas és összekarcolhatatlan kijelzőjű. Sőt az Apple iPhone után ma már elképzelhetetlen, hogy bármely csúcskészülék nélkülözze az érintőképernyőt, de ne feledjük el a Wii-hype nyomdokain egyre népszerűbbé váló mozgásérzékelőket se. Mindezek nagyon csábító funkciók, jól mutatnak csajozásnál, de valós mindennapi hasznosságuk erősen megkérdőjelezhető, mivel az eredetileg egyszerű telefonálás élménye science-fiction kalanddá válik. A legjobb példa a buta evolúcióra az érintőgombok megjelenése, hiszen a mára profin kiforrott kontaktbillentyűs megoldást lecserélni egy jóval drágább, ugyanakkor lassabban működő és kényelmetlenebb, igaz modernebb megoldásra elég buta dolog.


A csomagolás is elegáns

Ugyan nem meglepő, de mégis érdekes tény, hogy a készülékgyártók ezen csúcsmodelljeiket mutogatják a reklámokban, erre készülnek image kampányok, sok-sok milliót költenek el marketingre, pedig az eszméletlenül magas fogyasztói ára miatt ezek a modellek a legkevésbé keresettek. Amíg az autógyártók közül mondjuk a Ford a Mondeo kampány mellett hangsúlyt fektet a Focus és a Fiesta megismertetésére is, addig ritkán látunk LG KM500 tv szpotot, pedig az is fekete, az is szétcsúsztatható, az is kamerás. A trükk nyilván ott van, hogy a kedves fogyasztó beleszeret a csúcsmodellbe, majd a boltban a cédulát megpillantva két polccal lejjebb szegezi tekintetét.

Kérdésünkre válaszolva dr. Majorosi Emese a Pannon sajtó- és információs igazgatója elmondta, hogy náluk az összes készülékeladásnak alig 1-2%-át teszik ki a divattelefonok. Ha feltételezzük, hogy ez a másik két szolgáltatónál és a márkaboltokban is hasonló képet mutat, akkor a felsőkategória a 2007-es évben a 2,6-2,7 millió Magyarországon eladott mobilból körülbelül 30 ezres nagyságrendet jelent. Ezek szerint egy nagyon vékony réteg luxusa ilyen telefonokat használni, amik ráadásul alig egy év alatt retro modellé degradálódnak és minden ami naggyá tette őket, megjelenik a középkategóriás modellkínálatban is.


Divattelefonhoz divatos celebek dukálnak

Visszakanyarodva a téma apropójára, az LG KF750 kódnevű, de csak Secretnek becézett mobiltelefonról valóban van mit mesélni. A szerkezete robosztusra sikerült, a bemutató alatt egy tollal megpróbáltam összekarcolni az egyik készülék kijelzőjét, de nem hatotta meg az edzett üveget az acéltámadás. A szénszálas műanyag borítás pedig arról biztosíthatja a leendő vevőt, hogy viszonylag nehezen tudja összetörni a készüléket, bár attól függetlenül a fényes felületet komolyabb behatások felsérthetik hosszú távon.

A robosztusság viszont mára csak a készülék tűrőképességére értendő és nem a megjelenésére, hiszen annak ellenére, hogy erős, mindössze 11 mm vastag, szexin szétcsúsztatható, az elegáns hardvergombok mellett pedig az érintőképernyő taglózhatja le az innováció hívőket. Legalábbis, amíg álmodoznak a készülékről. Az első kézhezvétel után viszont csalódás lehet a lassan reagáló érintésérzékeny felület, illetve aki billentyűkhöz szokott, annak sokáig furcsa lesz, hogy nincs semmilyen visszacsatolás, hogy a gomb lenyomódott.

Egy klasszikus PDA-hoz vagy akár az Apple iPhone-hoz hasonlítva ez a felület sokkal kevésbé tűnik praktikusnak, mint inkább valóban divatosnak. Amennyire jól mutat, olyan könnyű véletlenül lenyomni egy virtuális gombot és máris bezártuk az épp futó alkalmazást, vagy újakat nyitottunk meg. A lassú reakcióidő miatt hozzá kell szokni ahhoz is, hogy hiába nyomkodjuk sebesen össze-vissza, maximum véletlenül kitörlünk valamit, amit nem is akartunk.

Az agyonreklámozott funkciók mellett viszont van néhány rejtett gyöngyszem is a készülékben. Ilyen például az automatikus fényerőszabályzó, ami a látási viszonyokhoz mérten állítja be a kijelzőt, ezzel alkalmasint energiát megtakarítva, illetve az éjszaka közepén SMS-re felriadókat a retinakiégetéstől is megvédi. A készülék szoftveresen is jól felszerelt, hiszen a klasszikus Office formátumok kezelése mellett képes mpeg és divx videók lejátszására is. Az előbbi puskázáshoz jöhet jól gazdag egyetemistáknak, míg az utóbbi lehetőséget ad gazdag BKV utasoknak a napi könyv kiváltására barátok közt vagy szitkom epizódokkal.

A szépség és a praktikum

A trendi funkciók mellett viszont némi kompromisszumra kényszerülhettek a tervezők, hiszen amíg 5 megapixeles kamerára futotta, addig a kapcsolódási képességek kimerülnek az alapokon kívül a HSDPA-ban ésUSB-ben. Nincs viszont WiFi képesség, és már az infraport is a múlt homályába veszett. A kameráról a gyártó fontosnak tartja kiemelni, hogy az 5 MP mellé autófókusz és arcfelismerő is dukál, ráadásul videórögzítésnél QVGA felbontásban 120 képkockát is képes rögzíteni a telefon másodpercenként.

Mindezt pedig egy 800 mAh-s akkumulátorral támogatták meg, ami a gyári adatok szerint 260 órás készenléti időt biztosít, (DRX 8 kódszámú teszt metódus alapján) amit maximum kikapcsolt állapotban tartva tudunk elképzelni... Átlagos használat mellett a külföldi tesztekből kiindulva az is örömteli, ha munkába indulástól a hazaérkezésig kibírja. A DRX 8 metódus pedig az interneten fellelhető információk alapján valóban a sleep módban mért értékeket takarja. A készülék a forgalmazó által ígért ára 100 000 Ft, de a T-Mobile kínálatában 141 500 Ft-os listaáron szerepel, 100 000 alatt csak akcióban vagy hűségszerződéssel elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • palm pilot #56
    Ezt valamivel alá is tudod támasztani, vagy csak engem próbálsz hülyének feltüntetni azzal hogy helytelenül idézel?
    Helytelenül? A szó szerint az neked helytelen?

    Van smartphone is, meg PDA is (meg PNA is), de hogy te most ezzel mit akarsz mondani, arra nem sikerült rájönnöm. A smartphone az belül ugyanolyan hardver mint egy PDA, de nincs touchscreen, ugyanúgy számbillentyűkkel irányítod mint a mezei telefont. A PDA alapkövetelménye a touchscreen, helyenként előfordul a qwerty billentyűzet is. Telefonálni meg azzal lehet amelyiket úgy gyártják. Ma már a HP 214c-n kívül nagyon nincs is telefonmentes PDA.
  • hdo #55
    el lehet mondani a PDA-ról hogy olyan mint XY okostelefon, csak nem lehet telefonálni vele
    "Tényleg? Erről valszeg a PDA gyártókat elfelejtették tájékoztatni. "

    Ezt valamivel alá is tudod támasztani, vagy csak engem próbálsz hülyének feltüntetni azzal hogy helytelenül idézel? "...a legtöbb mai okostelefonnal összehasonlítva el lehet mondani a PDA-ról hogy olyan mint XY okostelefon, csak nem lehet telefonálni vele." Azért kurvára nem mindegy hogy milyen az az okostelefon, nem hiába raktam oda azt a "mai" szót, és a "legtöbb" is arra vonatkozik hogy van amelyikre azt mondják hogy okostelefon de csak szeretnék ha az lenne.
  • palm pilot #54
    el lehet mondani a PDA-ról hogy olyan mint XY okostelefon, csak nem lehet telefonálni vele
    Tényleg? Erről valszeg a PDA gyártókat elfelejtették tájékoztatni.

    Az iPhone valóban nem PDA, csak szeretne az lenni, de mégis közelebb áll ahhoz mint a mezei telefonokhoz.
  • hdo #53
    Na igen, ez az egyik dolog. Nekem is esett a SE D750i-m már sokszor, nagyon sokszor le a földre, azon kívül hogy ki vannak kopva a sarkai picit, az égvilágon semmi baja. A másik az hogy hiába van ennek a telónak akármilyen törésálló háza, attól az elektronika még mindig egy vékony műanyag lapkán van, és az ütődést még ugyanúgy megérzi. Ebből a szempontból tök fölösleges a drága szénszálas ház edzett üveggel, csak azért hogy egy-egy koppanástól ne látszódjon semmi sérülés a készüléken.
  • Egerwin #52
    Én pont tegnap ejtettem le a csigalépcsőn a mobilom (SE k750i) és azon kívül, hogy kiesett a memóriakártyája semmi baja nem lett, pedig esett pár lépcsőfokot.
    A memóriakártyának se lett baja csak vissza kellett rakni a helyére.
  • hdo #51
    Az iPhone-hoz például adnak SDK-t is, és az sehol nem PDA. Bárki fejleszthet hozzá szoftvert, olyat amilyet csak akar. SIM nélküli PDA-nak emiatt nem látom értelmét, mivel a legtöbb mai okostelefonnal összehasonlítva el lehet mondani a PDA-ról hogy olyan mint XY okostelefon, csak nem lehet telefonálni vele. Tehát itt mindenképpen a SIM nélküli PDA húzza a rövidebbet.
  • TVelvet #50
    szerintem az n82 a legjobb telo, minden szempontból, nem csili villi, kommersz, és sokat tud, annyit tud amiért már megéri ennyiért venni telefont.
  • palm pilot #49
    Az új PDA-k 100k+ árban vannak - de az új telefonok is! Régebbi PDA-kat jóval olcsóbban is kapsz. A HTC Touch (nem Diamond, nem Cruise) pl. 64k +fa körül van újonnan (használtan ~45k), fut rajta az iGo8 is (igaz beépített GPS-e nincs, kell külső), de van TouchFLO kezelőfelület, amivel gyakorlatilag stylus nélkül, csak ujjal is meg tudsz csinálni bármit (pont az a lényege).
  • palm pilot #48
    És persze minden új PDA egyben telefon is (van SIM kártya csatlakozó). Amiből egyre kevesebb van, az pont a SIM nélküli, "classic" PDA, pl. Asus, FuSi régebbi modelljei.
  • palm pilot #47
    ??? Sztem te nagyon nem jó helyről szerzed az infóidat. ^^ Épphogy ellenkezőleg, mindenki áll át PDA gyártásra. A HTC, aki az i-mate / Qtek,s tb. beszállítója volt, mostmár saját néven gyakorlatilag etalon a PDA-k közt, az imate is fejleszt saját modelleket (9502 Ultimate, stb), vagy ott az ugyancsak ismert Mio / Eten / HP, és a (nálunk) kevésbé ismertek mint a Toshiba (G900), Blackberry.

    És egyre több az új beszálló: Apple (iPhone - a 3G-ben már GPS is van), Gigabyte, Sony-Ericsson (Xperia X1 - sokan rá vannak már izgulva), Samsung (i900), Philips (X800).

    Az NS egyre újabb Win Mobile verziókat ad ki, a szolgáltatók kínálatában mind több saját márkás (más gyártó PDA-ja saját márkanévvel, pl. O2 XDA, T-mobile Vario) cucc. Ez nem épp a megszűnés jele. ^^

    A PDA-t sokan azért nem szeretik mert nagy, aztán vesznek helyette egy fele annyi tudású de nem sokkal kisebb telefont
    Te mikor láttál utoljára PDA-t? A lentebb linkelt HTC Touch Diamond alatt méretben nem nagyon tudsz telefont mondani, de az átlag PDA se sokkal nagyobb.