Kruza Richárd

Meglepő telefonszámlákat okozhat a mobilinternet

A mobilinternet a hírközlési piac fiatal szereplőjeként megfelelő tájékozottság hiányában komoly veszélyt jelenthet a pénztárcánkra - hangzott el a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének sajtótájékoztatóján. A tavalyi utolsó negyedév óta megszaporodtak a mobil internettel kapcsolatos fogyasztói jelzések, a felhasználók különösen magasnak a tartják a külföldi adatforgalmi díjakat.

Remek dolog a vezeték nélküli internet, és az ezekhez tartozó készülékek és berendezések is különféle formában egyre elérhetőbb áron kerülnek forgalomba. A szolgáltatók különféle akciók keretein belül propagálják szolgáltatásaikat, aminek köszönhetően Magyarországon mára 542 ezren fizettek elő ilyen szolgáltatásra. A növekvő igényt mutatja, hogy idén márciusban már naponta 500 új előfizetőt regisztráltak.

Takács Péter, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője egy sajtótájékoztató keretein belül hívta fel a figyelmet a mobilinternet potenciális veszélyeire. Mivel a vezetékes szélessávú internet szolgáltatásokkal szemben a mobilinternet tarifarendszere más alapokon nyugszik, a nem szakavatott, vagy a szolgáltató által nem kellőképpen tájékoztatott ügyfélt hónap végén nagyon kellemetlen meglepetés érheti, amikor megkapja mobil számláját. A képviselő információi szerint előfordult már az is, hogy valaki 100 ezer forintos számlát kapott hó végén. Mindennek hátterében részben az áll, hogy az előfizetők az adatforgalmi korlátot túllépve százszor is többet fizethetnek ugyanazon oldal letöltéséért.

Takács Péter felsorolta a legtipikusabb negatív eseteket. Első, ha kellő ismeret hiányában a felhasználó nem ismeri a különbséget a kilobit/kilobyte (kb/kB) és a megabit/megabyte (Mb/MB) mértékegységek között. Ehhez párosul, hogy az adatforgalmat a felhasználók gyakran keverik a letöltött adatok mennyiségével (a szolgáltatók mindig a teljes, tehát a le- és feltöltött adatok teljes mennyiségét számítják adatforgalomnak).

A mai mobiltelefonok szinte már mind alkalmasak az internet elérésére, és a szolgáltatók új előfizetés értékesítésekor automatikusan aktiválják ezt a szolgáltatást. Mindezt általában úgy teszik, hogy külön nem hívják fel erre a vásárló figyelmét, ráadásul megfelelő módosítás híján ilyenkor mindig egy "start csomag" lesz érvényben. Ennek következtében az avatatlan felhasználó gyakran gyanútlanul kezdi el használni a mobilinternetet, és mivel az ilyen csomagok árazása jelentősen eltér, az eredmény gyakran egy hatalmas összeg a havi telefonszámlán. A különbség extrém: például az egyik magyar szolgáltatót igénybevéve, az index.hu nyitóoldalát megnyitva egy 5GB-os csomag esetében 1,8 forintot kell fizetni, míg ugyanennél a szolgáltatónál a mobiltelefon előfizetéshez tartozó alapcsomag használata esetén, ugyanezen oldal letöltése 1843,2 forintba kerül.

Problémát szokott jelenteni továbbá a szándékolatlan adatroaming. Határmenti településeken a mobitelefon gyakran magától átvált a szomszédos országban lévő szolgáltatóra. Ennél még rosszabb a helyzet akkor, ha a felhasználó azzal sincs tisztában, hogy külföldön járva a barangolás milyen hatással van a letöltött adatok után fizetendő összegre. További problémát jelenthet az "extrém használat", amikor a felhasználó rendszeresen, vagy folyamatosan nagy mennyiségű adatot tölt le, és a mobilinternetet is erre a célra akarja használni. Elhangzott, hogy a mobilinternet technikai okok miatt alapvetően nem erre a célra javasolt, éppen az 5GB-os díjcsomagok szabnak ennek határt.

Takács Péter felhívta a figyelmet a tudatos magatartásra mely vonatkozik a fogyasztóra és a szolgáltatóra egyaránt: a fogyasztó tájékozódhat a Nemzeti Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Tantusz weboldalon, ami immár hat szolgáltatás terén részletes, személyre szabott információkkal segíti a vásárókat mobiltelefon, vezetékes és mobilinternet, roaming és televízió szolgáltatások közötti eligazodásban. Elmondta továbbá, hogy az NHH az ügyfelek megfelelő tájékoztatásában felelős magatartást vár a szolgáltatóktól, tehát részletes információt kell adniuk az adatcsomagok forgalmi díjairól, az megfelelő internetes díjcsomagokról, a lefedettségi adatokról (GPRS, EDGE, 3G, HSDPA), a szándékolatlan barangolásról és a külföldi használat díjszabásáról.

A megfelelő tájékoztatás pedig azt is jelentené, hogy a szolgáltatóknak köznapi nyelven kellene a fent jelzett problémakörban érthető információt adni a hozzá nem értő felhasználóknak is. Ez egyébként a szolgáltatók saját érdeke is lenne, hiszen így azokban a potenciális ügyfelekben is bizalom alakulna ki a mobilinternet iránt, akik eddig nem nagyon értették hogy pontosan miről is van szó. Érthető tájékoztatás nélkül számukra ugyanis csak egy misztikus dolog marad, melyet a gyerek vagy a szomszéd tud csak beállítani, és ami a hónap végi számlák vonatkozásában nagy meglepetéseket tud okozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mahalo #44
    Hát nézd meg az akciókat, és azon belül is olyat keress ahol nincs túlszámlázási díj.

    Amúgy túlszámlázással kapcsolatban: a T-ávközlési vállalat nemrég bevezette az automatikus roaming adatlimitet ha külföldre utaznánk és ott mobilneteznénk. Ezzel nem tudsz egy bizonyos adatmennyiséget túllépni ameint eléred azt rögtön lekapcsol és csak akkor tudsz tovább netezni ha manuálisan kiiktatod a limitet. Szal nincsnek horribilis számlák még külföldre utazás esetén sem.

    Az, hogy gyakorlatilag hányan fogják hasznlni más kérdés (bár ez ilyen EU-s cucc)
  • katakpult #43
    Egyetértek kevingold-dal, épp most nézelődöm mobilnet témában, mivel szeretném igénybevenni én is, éppen a vonatozás miatt, elég sok dolgomat el tudnám intézni egy-egy út alatt, bár nekem nincs szükségem 50megabit/sec-re :D
    tudtok ajánlani valami jó csomagot?
  • kevingold #42
    Nem feltétlen luxus, pl: hosszú vonatutakon munkához jól tud jönni vagy letölteni az emaileket stb...

    a 4g-re meg én is kíváncsi leszek, kicsit hihetetlennek tűnik azaz 50mbps, dehát majd meglátjuk :)
  • Wattin #41
    Mobilon át lehet jó megoldás ám még mindig nem filléres dolog szerintem. A mobilnet otthoni felhasználásra nem alternatíva, csak kiegészítésnek jó. És fenntartani több előfizetést a mobilitásért...luxus (SZVSZ)
  • Megtörhetetlen #40
    Igen és mennyi lesz az ára? Árban a 3g perpill szerintem verhetetlen, persze ha a mobilnetet tényleg telefonon használja valaki...
  • Kasabian #39
    ebben igazad van, de még mindig jobb, mint ha gyanútlanul tudnál torrentezni és utána jönne a meglepi számla. Egyébként utána is tudsz torrentezni "korlátlanul" csak számolgass, hogy a 128 kbps -ből mennyi jut letöltésre 4
    A 4G-re (LTE) gondolsz?! 50 mbps lesz a teljes sávszél és elvileg olcsóbb lesz üzemeltetni mint a 3g-t, ill nagyobb lesz a lefödöttsége is...
  • mamutvadasz #38
    Hát az korántsem korlátlan ha nem tudsz róla pl. torrentezni már megbocsáss. Pont ezért nincs nekem mobilom, mármint Netem, a jó öreg kábelest nem tudja ütni. Bár azért erre az új generációs mobilnetre kíváncsi leszek, hogy mit húznak ki belőle.
  • Kasabian #37
    Nekem olyan usb-s wnw-m van amin ugyan van adatforgalmi korlát. de ha túlléped sem számlázza fel, csak lelassítja a netet 128k-ra :) így végülis korlátlan neted van, csak torrentezni nem tudsz túl sokat :)
  • mamutvadasz #36
    Hát bizony ha 3-4 napig nem bírod ki Net nélkül akkor ott már lehet függőségről beszélni akárki akármit mond . De el kell ismernem hogy engem is idegesítene, ha éppen otthon vagyok és nincs széles sáv. Bár én pont a hétvégén voltam 3 napig lazítani és zéró Net, túléltem , de manapság már mindenre van Net megoldás, wifi, mobil, akkor is netezel lassan ha nem akarsz.
  • ppesla #35
    Attól még idegesítő. Sőt hogy ha pont abban a 3 napban kell sürgősen az internet például tárgyalás, pénzátutalás, állásra jelentkezés miatt akkor az nem csak egyszerűen idegesítő hanem káros is. Ezért jó ha van valami vészmegoldás ilyen esetekre.