Dojcsák Dániel

Mobil nettel izmosít a Vodafone

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója számmisztikai előadásában a jövőbe látva 2010-re minden második hazai internetezőhöz kábel helyett egy SIM kártyát képzel el. A döcögős indulás után idén erős lökést kap az elméletben villámgyors mobil net.

A számmisztika első fontos elemét a Gemius Hungary ismétlődő kutatásának legújabb eredményeinek vizsgálata jelentette. Ez azt vizsgálja, hogy a magyarországi leglátogatottabb weboldalakat a különböző szolgáltatók ügyfelei milyen arányban látogatják. A vezetékes piacon ez egyáltalán nem mérvadó információ, hiszen ott viszonylag pontos adatok állnak rendelkezésre arról, hogy melyik szolgáltatónak hány ügyfele van, a mobil internet auditálása viszont még igen kezdetleges, mivel mindhárom szolgáltató titokként kezeli, hogy pontosan mennyien használják a reklámokban már jó ideje húzott 3G Internet szolgáltatást.

A Gemius 2008. februári adatai szerint a Vodafone 38,3%-os részesedéssel vezeti a két konkurens előtt a tabellát. Ez az adat viszont nem bizonyítja, hogy a Vodafone-nak lenne a legtöbb mobilnetes ügyfele, csupán azt, hogy az ő felhasználói bizonyulnak a legaktívabbnak. Ez pedig papírforma is kell, hogy legyen, hiszen nekik van (majdnem korlátlan) mobilnet csomagjuk, ami egyrészt vonzza a többet internetező felhasználókat, illetve a kezdők esetén is motiváció lehet arra, hogy többet böngésszenek, lévén nem kell beérni napi 166 Mbyte adatforgalommal, mint egy 5 Gbyte korláttal rendelkező csomagnál.

Beck szerint a családban a szülők egy ilyen csomag mellett bátran engedik a gyereket is akciózni, bár a szülők helyében én ezt nem tenném. A fiatalok első dolga nyilván az lenne, hogy letöltenének pár okos dolgot, vagy akár kipróbálnák a Joost-ot, de bármilyen peer-to-peer alkalmazást használnának, az engedékeny szülők következő hónapban máris a limites csomagban találják magukat.


Ajándék 3G net a kézben

Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy egyre többen választják a rézdrót helyett a levegőt adatátvitelre, így ma körülbelül 400 ezren érik el a világhálót ilyen módon. Egy másik felmérés nagyon figyelemre méltó pontja azt vizsgálja, hogy a mobil netesek hol és mivel használják a szolgáltatást. A reklámok természetesen azt sugallják, hogy a pázsit közepén ülve a legjobb ilyet csinálni, de a valóság épp ellentétes ezzel. A legtöbben otthon, asztali gépre kötik a fehér Huawei modemet a SIM kártyával, de a notebookot használók közül is többen használják otthon, mint útközben vagy a szabadban. Ez az adat azt sugallhatja, hogy a legtöbb belépő valóban "új" felhasználó és többnyire nem tehetősebb veterán netesek veszik meg második kapcsolatnak a noteszgépükbe.

Az új és laikus felhasználók viszont valamivel toleránsabbak a valóságban az ígért sávszélesség alatt teljesítő mobilnet kapcsán, hiszen többnyire nem képesek megítélni, hogy milyennek is kellene lennie a szolgáltatásnak. A rutinosabb felhasználók persze panaszkodnak is a fórumokban rendszeresen. A PR dumában szajkózott 7,2 Mbit-es maximum talán csak a bázisállomás szomszédságában lakóknak adatik meg a hajnali órákban. Többen viszont arra panaszkodnak, hogy a munkaidő után, mikor sokan elkezdenek (a lakóövezetekben) telefonálgatni, akkor lezuhan a sebesség, sőt annak is örülni kell ha nem szakad meg a kapcsolat óránként valamiért.

Fejlesztésekre tehát nagy szükség van, de Beck György szerint ebben elkötelezettek. Korábban beszámoltunk a kínai Huawei céggel kötött megállapodásról, aminek részeként végponti eszközöket és főleg a hálózati infrastruktúrát prezentálják az új hálózatokhoz. A Huawei új termékei között egyébként laikus számára is figyelemre méltó dolgok vannak. Korábban teherautóval kellett a bázisállomásokat szállítani, át kellett gondolni a logisztikai kérdéseket az új generációs bázisállomások viszont körülbelül akkorák, mint egy vékonyka blade szerver. Körülbelül úgy is néznek ki, kézben simán elférnek. A szerelők csak bedobnak 8-at a kocsi csomagtartójába és egy kanyarból lefednek egy fél kistérséget.


A bázisállomás

Ha valóban ilyen egyszerű az adótornyokat kiegészíteni az új szolgáltatáshoz szükséges dolgokkal, akkor a lendület remélhetőleg folytatódni fog. Beck György szerint ugyan az elmúlt hónapok tempóját nem lehet majd fenntartani, viszont nyár elejéig a mostani 111 település helyett már 150-et látnának szívesen a hálózatban.

A sajtóesemény, melyen ezeket az információkat megosztották, Gödöllőn volt, hiszen ez a város volt a 100. a sorban, ezt pedig egyértelműen meg kellett ünnepelni. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gödöllő város polgármestere, Gémesi György (MDF) is, aki látszólag kicsit kellemetlenül érezte magát a sok technológiai kifejezéstől, de azért szeretett volna nyomot hagyni a közönségben. Miután ő is méltatta a mobil internet terjedését, sőt kiemelte, hogy az épülő wellness szálloda vendégei is biztosan örülnek majd neki, egy rövid felvetéssel bizonyította, hogy a politikusaink átlátják az IT területek lényeges kérdéseit.

Gémesi: "ha viccesen akarnék fogalmazni" - kezdte a sztorit - akkor a mobil internet terjedését azért is hálás dolognak kell tartani, mert az egyébként sok gondot okozó színesfém-tolvajok sem tudják majd a jövőben felszedni a kábeleket. A jó politikus úgy látszik a köznép szintjére emeli a kommunikációt. Miért is jó a mobil net? Mert nagy a sávszélesség? Mert bárhonnan elérhető? Mert egyre olcsóbb? Nem! Azért, mert a színesfém-tolvajok nem tudják ellopni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #44
    404
  • Yoshimitsu #43
    Üdv!

    Szerintem nagyon helyes, hogy torrentezni nem lehet a mobil nettel. mert aki torrentezni akar, az köttesse be az ADSL-t vagy kábelnetet. A mobilnetet nem az otthonülő emberkéknek találták ki, hogy a buszon a suli felé is mehessen a letöltés a hátizsákban. Hanem elméletileg az üzeletemberek a célcsoport. Akik híreket olvasnak, e-maileznek msneznek, stb.

    Tény hogy én nem vagyok éppen üzletember, de sírnék ha a vodás mobilnetem, még ettől is lassabb lenne. :S Mert így is van néha hogy nagyon lassú. De azért általában jó. :)
  • DooDoo #42
    Ha már kábellopás...

    http://cfsweb.extra.hu/rm/kabel.pdf
  • atibacsi1 #41
    Ja behülyítik a reklámokkal az előfizetőket, két évet aláíratnak velük, és mikor haza viszi a dolgozó, és kipróbálja kidrül hogy nála nincs is térerő.
    Pár nap mulva visszaviszi, és a képbe röhögnek, hogy ez csak egy kiegészítő szolgáltatás, a telefonáláshoz. Én pontosan igy jártam pár éve.
    A másik meg ahova tényleg kéne a lefedettség, nem a városok központjai, hanem a külterületek. De hát ki foglalkozik a tanyasiakkal????? Van olyan hely ahol még a GPRS sem megy rendesen.
    Ugyhogy hajrá VODAFONE vágjatok át még több embert.
  • Inquisitor #40
    Hát nem tudom, de a cikkben 7.2 Mbit szerepelt, annak köze sincs a 3G-hez, azóta már volt pár "geyébb" is, ez meg erősen HDSPA. Ellenben a lefedetség tényleg fontos.

    Vannak "aljas" emberek, akik nem lopnak mástól Arrakistor.

    "aki túlvan a kisiskolás koron már rég nincs rászorulva a p2p-re, "
    Na jah, mennyivel korrektebb egy fizetős FTP. :D
  • Roli012 #39
    chuky123:

    hát én se nagyon mennék ki a vodás 3G-vel a városon kívülre.
  • chuky123 #38
    Az a vicces hogy a vodának a legrosszabb a 3G-és lefedettsége MO-n.
    Nem tudom mit verik magukat ennyire Elöbb fedjék le teljesen MO-t aztán nyomassák a mobilnetjüket.
    lefedettségi térképük: http://mapinfo.vodafone.hu/mapxtreme/Content.aspx
    (bár már fejlödtek)
  • SoXxX #37
    Pesten belvárosban használok voda netet.
    2.5-5 mbit között ugrál a sebessége. Stabilan töltök vele 60k-seccel..ez alá nem megy soha.
    WC3-azni szoktam rajta (azonbelül dota), 100 alatti a pingem és egyáltalán nem szaggat.

    Szvsz nagyon megvagyok vele elégedve. Ha ezen sikerül gyorsítaniuk akkor még akár többet is fizetnék érte. p2p leszarva..ha nagyon akarsz ftpzz...(mellesleg p2p is lehet ha nem léped túl az 5 gigát).

    Egy dolog zavaró, de ez az usb dongle hibája..ha készenlétire vált a laptopom akkor ki-be húzva éled fel csak a készülék.

    Be lehetne lassan fejezni az ócsárolást meg a PR gyalázásokat..próbáld ki, ha megfelel igényeidnek használd (ingyenesen kipróbálható mellesleg). A normális felhasználó, aki túlvan a kisiskolás koron már rég nincs rászorulva a p2p-re, ha mégis, ez is megoldható.

    Utószó: EZ EGY MOBILNET! NE HASONLÍTGASD ÖSSZE A FIX HELYRE BEKÖTÖTT SZOLGÁLTATÁSOKKAL!
  • ziipp #36
    "aki pedig nem akarja lopni a netet? hát most erre mit mondjak?"

    Ezen szakadtam. :b
  • arrakistor #35
    aki nem pesti lakásban nyomorog, annak viszont jók a vételi körülményei, vesz szépen egy erősen polarizált antennát és a szomszéd faluból lopja a netet.

    aki pedig nem akarja lopni a netet? hát most erre mit mondjak?

    az fizessen érte... a vodafonosoknak vagy akinek akar.