• B0nFire
    #5
    Amíg ekkora árakon adják, méghozzá forgalomkorlátosan, addig marad a gazdagok játékszere. A Pannon korlátlan mobilinternet csomagot hirdet, potom 990 Ft-ért, ez persze csak az első 2 hónapig érvényes, mert onnantól már 5490, és tovább olvasva az apró betűs részeket, kiderül, hogy szinte semmire nem használhatod a "korlátlan" mobilinternetet. Ízelítő:

    " * Egyéb forgalomtípus: netrádió, internet video (pl. YouTube, Videa), voice és video chat; multimédiás alkalmazások használata; online játékok használata; egyéb, a kiemelt és nem támogatott forgalomtípusokba nem sorolható forgalomtípus.
    * Nem támogatott forgalomtípus: fájlmegosztás (pl. P2P (BitTorrent, eDonkey,…), FTP, OCH (RapidShare), stb.). A teljes számlázási ciklus ideje alatt a fel- és letöltési sebesség: 32/32 kbps.
    "

    Magyarán: minden, amitől a web ma vonzó, vagy webkettő tiltott. Ezért egy kicsit ez luxus szvsz

    A Tré-mobil nem árul zsákbamacskát, de az összes csomagjuk a vicc határát súrolja. 30 MB 1390 Ft-ért oké, hogy olcsó, de mire jó? Egy havi email forgalom meghaladja a keretet, és mellette tényleg nem csinált semmit. Ami megütné a mércét, az a legdrágább csomagjuk, 15 Gigát adnak 15590! Ft-ért. Na, ez már egy kicsit vaskos.

    Egy időben volt forgalomszámláló feltelepítve a desktop gépemre, mert kíváncsi voltam, mennyit is forgalmazok. 15 Giga akkor is megvolt egy hónap alatt, ha nem warezoltam! Amikor millió videomegosztót lehet bámulni, egy részüket HD-ban, egyáltalán nem nehéz összehozni ezt az adatforgalmat.

    Ja, majd elfelejtettem: A szolgáltatók általában mélyen hallgatnak arról, hogy az adatkeret a feltöltést is tartalmazza. Akkor is kopik, ha küldök mailt, nem csak ha fogadom a másét. Egy-két képet hozzácsapunk, hamar elfogy ez a keret. Nem kell az extra forgalomhoz videócsetelni egyáltalán. De videócsetelünk, online stream-ben nézzük a filmet, online rádiót hallgatunk, és HD videókat bámulunk a YouTube-on. Ez a jövő, nem az, hogy letöltjük a HDD-re és itt porosodik az anyag. Minek, ha streamben is nézhetjük? Na, de ha forgalomkorlát van, akkor nem bámulhatjuk annyit, amennyit szeretnénk.

    Végül – de nem utolsósorban: azért az a 15 Giga sem olyan extra sok. Általában elég lehet, de mi van, ha mégsem? Kényelmetlen dolog a forgalomszámlálót lesni, és azon aggódni, hogy bár még csak 10-e van, de már elfogyasztottam 11 Gigát, a maradék 4-et meg be kéne osztani 20 napra. És biztos, hogy pont akkor fogyna el a keret, amikor leginkább szükség lenne rá.

    Egy szó mint száz, szeretném már nagyon látni, hogy a szolgáltatók ezekre megfelelnek, és kialakítanak valami olyan rendszert, ami felhasználó- és pénztárca-barátabb, valamint lépést tartanak a 2010-es trenddel. Mert amiket kínálnak, az maximum a Balkánon piacképes. De nem az Európai Unióban.