Hunter

Föld körüli pályára állhat a Pentagon űrrepülője

Egy kis űrsiklóra emlékeztető katonai űrrepülőgép érkezett egy teherszállító repülőgép gyomrában Floridába, hogy előkészítsék április 19-i repülésére.

A Boeing Phantom Works dél-kaliforniai létesítményében épült 8,8 méter hosszú, 4,6 méter széles OTV (Orbital Test Vehicle) a légierő gyors reagálású hivatalának titkos projektje, az illetékesek azonban időnként kiadnak némi információt az űrrepülő fejlődéséről. "Jelenleg az összeszerelés zajlik, beleértve az ellenőrzéseket, üzemanyag feltöltést és az Atlas 5-höz való csatolást" - nyilatkozott a légierő egyik szóvivője.

A közel 5 tonnás újrahasznosítható űrrepülő - ami leginkább az X-37B néven ismert - egy Atlas 5 rakéta orrkúpjában fog utazni. Az elnevezésből kiderül, hogy egy NASA fejlesztésű X repülőről van szó, ezek egyike volt az X-37 is, amit a kezdeti munkák után a Pentagon vett át. A NASA-változatnak volt egy 4 × 1,2 méteres raktere is a különböző kísérletek és felszerelések számára. A Pentagon által továbbfejlesztett gép a DARPA (Fejlett Védelmi Projektek Ügynöksége) szárnyai alatt 2007-ben több leszállási tesztet is végrehajtott a Scaled Composites által tervezett, a SpaceShipOne óta széles körben is ismert White Knight hordozó repülőgépről leválva.

Az X-37 történelmét nem nehéz nyomon követni. A NASA 1999 júliusában kötötte meg az első szerződést a Boeinggel, és 2001-ben az űrügynökség több légköri tesztrepülést is elvégzett az űrrepülő egy kicsinyített modelljével. A DARPA 2004 szeptemberében lépett be a képbe, ekkor az X-37 az emberi űrrepülési tesztágy felől elkezdett a katonai alkalmazások felé tolódni, a NASA ugyanis ekkor már a Hold kutatásra kezdett fókuszálni.

A légierő OTV programja, különösen annak egyes rakományai már koránt sem nevezhetők ennyire ismertnek. A testület elzárkózott minden projekttel kapcsolatos interjútól, csupán írásos formában adnak ki információkat. Utóbbiak szerint az X-37 feladata "egy megbízható, újrahasznosítható, ember nélküli űr-tesztplatform demonstrálása az Egyesült Államok légiereje számára" - olvasható az állásfoglalásban. "Az OTV program célkitűzései között szerepelnek az űrkísérletek, a kockázatcsökkentés, valamint az újrahasznosítható űrjármű technológiákhoz kapcsolódó műveletek koncepciójának kifejlesztése".


Az áprilisi repülés végén az X-37B begyújtja hajtóműveit és elhagyja földkörüli pályáját, hogy automatikusan elnavigáljon a légkörbe történő tüzes belépéstől egészen a Vandenberg, vagy kedvezőtlen körülmények esetén az Edwards Légitámaszpontok 4500 méteres kifutópályájáig. A repülés várható időtartamáról nem közöltek részleteket, a Légierő követelményei szerint azonban az X-37B-nek akár 270 napon át pályán kell maradnia. "Az első küldetés tényleges hossza a célkitűzések teljesítésétől függ, ami az űrrepülőgép rendszereinek ellenőrzését és teljesítmény-karakterisztikáinak vizsgálatát foglalják magukba" - nyilatkozott a légierő szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #49
    Azert van ahol osszejott. A svajciak eloszor nekimentek a romai katolikus egyhaznak es kidobtak az osszes dogmat, kozepkori szabalyt es testuletet, meg a teljes felso vezetest. Aztan valasztottak a helyukre egy demokratikusan megvalsztott testuletet, ahol minden embernek van szavazati joga. Erre a nyakukra probalt maszni a nemet romai csaszarsag, de oket is elzavartak (fegyverrel). Aztan miutan mind az egyhaztol, mind a csaszarsagtol fuggetlenek lettek, ezert alapitottak egy sajat allamot, tisztan demokratikus modon, 3 kulonbozo nemzetbol szarmazo, 3 kulonbozo nyelven beszelo emberekkel, 2 eltero szokasu, de egyforman demokratikus kereszteny egyhazzal. A svajci szarzamazasu egyhazak is a demokratikus format kovetik, ezert is rugtak ki anno a magyar reformatusok a puspokot, amikor elkezdett tul szelsosegesen politizalni, ugyanis a reformatus egyhazban van visszahivas, tehat ha eleg ember szavaz ra akkor a legfelso vezetes is barmikor rovid tavon repul. Magyarorszagon ez a minta lenne az idalis allamforma, tehat a svajci demokracia. Meg akkor is ha ebben benne van, hogy neha az emberek nem politikailag korrekt modon szavaznak, pl. nemreg svajcban ugy dontottek, hogy tilos minareteket epiteni, fuggetlenul attol, hogy a vilag tobbi resze mit gondol, de ok nem szeretik a muzulman kulurat es nem is akarjak latni a sajat hazajukban. Mondjuk svajban a nepszavazas egyfajta nepsport, mindenki reszt vesz benne.
  • NEXUS6 #48
    A hősök azok hősök, tiszteletet érdemelnek, akik életüket adták azért, hogy mások élhessenek.
    Azonban habár minden forradalom a nép felszabadítását tűzi ki zászlajára, valójában csak azt a célt szolgálja, hogy a régi uralkodókat újra cserélje!
    A hamvába holt forradalmak megadják azt a romantikát, hogy talán ha befejezik őket, nem így lenne.

    Ez azonban nem több romantikánál, ami sajna a demagógia testvére politikai szinten.
  • Epikurosz #47
    off
    Ennyire be vagy sz..va?
  • djhambi #46
    OFF

    Megemlékezünk a Holokauszt áldozataira, hála baloldai pártoknak. Megemlékezünk a kommunizmus áldozataira, hála a jobboldali pártoknak. Hogy nem emlékezünk meg az inkvizíció áldozataira, mutatja, hogy mindenféle megemlékezés csak propaganda, pártharc, eszmeütköztetés. Ha egy baloldai párt a zsidók áldozatáról beszél, egyben a jobboldai pártokra keni. Ha egy jobboldali párt a kommunizmus (legyünk korrektek: kommunista diktatúra) áldozatairól beszél, a párhuzamot a baloldai pártban láttatja. Rég nem az áldozatokról szólnak a megemlékezések.

    Akkor vajon november 7. a régi renszerben vagy március 15. most mennyire szól a nemzeti hősök megemlékezéséről, és mekkora mértékben felhasznált propagandaeszköz? Ha nem a forradalom dicsőségének felevenítése a megemlékezés célja, akkor ez nem a legnagyobb képmutatás, átverés, szemfényvesztés? Egy újabb hazugság? A forradalmiak forognak a sírjukban, hogy nemes ügyüket reklámnak és mellveregetésnek használják fel.

    Megemlékezésül inákbb mondanék értük egy imát.

    In flagelis, potm fellis bibisti amaris simum, omni genti recolenti, tuaemortis supplicium, Da virtutem et salutem, Christe Redemptor omnium. Honor et benedictio sit crucifixo Filio, Qui suo supplicio nos redemit ab inferno.
  • Epikurosz #45
    A határokat a komcsik hogy a francba tudták lezárni? (szögesdrót, vasfüggöny - mond vmit?)
    Meg ugye a taposóaknák. USA alá sem írta a betiltásukat.

    Ne gyertek nekem a kifogásokkal!

    U.i.
    Igaz is, a nyamvadt usa még a mexikói határt sme képes megfelelően őrizni. Tonnaszám viszik be a kábszert. A mexikói drogbandaháború jobban megritkította a rosszfiúkat, mint 30 éves usa határőrizet, meg a beleölt százmilliárdok.
    Komolyan nem értem, a fejlett demokráciák ennyire elnyomorékulnak, degenerálódnak, hogy képtelenek biztosítani a saját jövőjüket?
    Törvényszerű ez? Én nem hiszem.
  • NEXUS6 #44
    Így van. A II. VH után a németek kultúráltan letették a fegyvert. Ezzel szemben Afganisztánban az utolsó kecskeól is potenciális veszélyforrás, ahol
    1. valami IED,
    2. és/vagy fegyverlerakat,
    3. és/vagy 5-10 fegyveres ellenálló
    vár arra, hogy a egy szövetséges járőr arrafelé tévedjen.
  • NEXUS6 #43
    Igaz.

    Azonban a Szovjetunió megtett két fontos dolgot.
    1. Lezárta a határait, hogy a saját emberei ne szökjenek át nyugatra, amivel pl nem okoztak humanitárius katasztrófát az NSZK-ban.
    2. Elég korlátozottan élt a nem-konvencionális, aszimmetrikus hadviselés eszközeivel. Vagy is nem képzett minden tanyán terroristákat 100 számra.

    Irak és Afganisztán határai lezáratlanok, nem 20-30, hanem esetenként több száz évre vannak lemaradva a társadalmak a nyugattól, a demokrácia ott értelmetlen, értelmezhetetlen fogalom.
    A németek egy egységes nagy nemzet. Ezzel szemben az irakiak gyak 3 nagyobb nemzethez tartoznak, az afgánok meg vagy 50 kisebbhez.
    A németeknek elegük volt a háborúból, tudatilag elfordultak tőle. Az irakiak, pláne az afgánok többsége, az elbaltázott politika, propaganda, az elhúzódó szenvedések miatt egyre inkább nyugat ellenesek és telve vannak bosszúvággyal.

    "Haladó szellemű alkotmányt kell ráerőltetni ezekre az országokra, amelyben pl. ki van mondva a vallásszabadság, sajtószabadság stb."
    Kúl, ez valami olyan, mint a közös megeggyezés alapján végrehajtott nemi erőszak!?
  • kvp #42
    "- Katonai jelenlét; olyan állandó támaszpontok, amelyek sokáig működnek. Ezzel szemben Irakból hamarosan kivonulnak a haverjeink és mi is, Afganisztánban sem terveznek tartós jelenlétet. Pedig a tartós változásokhoz kb. két emberöltő, azaz 70 év kell!"

    Ez az alapveto gond. Pakisztan eszaki reszet is meg kellene szallni, legalabb 50 evre. Amig hivatalosan az amerikai katonak be sem lephetnek az orszagba, addig nagyon nem tudnak mit csinalni. Ez olyan, mintha japan megszallasakor az amerikai katonak nem mehettek volna at a tobbi szigetre, hanem okinavarol kellett volna megszallniuk az egesz orszagot. Az eletben nem jott volna ossze...
  • Epikurosz #41
    Van valami abban, amit mondasz, de eléggé kihegyezett módon fogalmazol, akárcsak Nexus6, és lényegében kilátástalannak látjátok, állítjátok be a helyzetet.

    Picit unom már, hogy megint nekem kell a tövénél megragadnom a problémát, és megmondani a tutit, ráadásul valaki még el is lopja az ötletem, beépíti egy tanulmányba, doktori disszertációba, pártprogramba, besepri a zsetonokat, én meg maradok a hoppon, és szopom a kisujjam, majd rágom a körmeim. Bosszantó!

    Na, de mit tehetnék? Hagyjam, hogy tropára menjen az az egész bolygó? Ha volna több a naprendszerben, nem érdekelne a dolog annyira, de így... Én is benne vagyok a ladikban.

    Most mondom a lényeget!

    A II. világháború után az amcsókok által alkalmazott pragmatikus módszerek szerintem kiválóan működtek.
    Németországot és Japánt olyan szinten pacifikálták, hogy demokráciában ma mindkét egykori militarista állam túltesz Ámerikán, a Szovjet-utód Oroszországról nem is beszélve.

    Ehhez tudni kell, hogy több fronton folyt a pacifikálási hadművelet, és lényegében ez kellene leutánozni ma is:
    - Katonai jelenlét; olyan állandó támaszpontok, amelyek sokáig működnek. Ezzel szemben Irakból hamarosan kivonulnak a haverjeink és mi is, Afganisztánban sem terveznek tartós jelenlétet. Pedig a tartós változásokhoz kb. két emberöltő, azaz 70 év kell!
    - Az alkotmányozás kézben tartása. Haladó szellemű alkotmányt kell ráerőltetni ezekre az országokra, amelyben pl. ki van mondva a vallásszabadság, sajtószabadság stb.
    - Modern oktatási rendszer.
    - Gazdasági, pénzügyi támogatás, a Marshall-segélyhez hasonlóan. Ennek forrását az adott országok ásványkincseinek mérsékelt kiaknázása adná. Tehát, a rendszer önfinanszírozó lenne.

    Nem részletezem. Az ördög nem a részletekben, bár azok is nagyon fontosak. Ha sikerül megragadni egy probléma lényegét, megtalálni az optimális (!) megoldást, a többi már könnyű lenne, ha van politikai akarat. (Ennek megnyerése, más téma.)
  • NEXUS6 #40
    Csak azt, hogy nem tudom hogy fognak az amcsik végül is az atomot érintően dönteni, de azt lehet mondani, hogy az atom az a fegyver, amit igazából senki sem akar bevetni és azért kell tartani, hogy ne is kelljen. Ha valaha még is be kéne, az már a vég lenne valszeg.

    Másrészt, ha Hirosímára nem dobják le, soha nem lett volna olyan jelkép, amit fel tudunk mutatni, amivel el tudjuk ijeszteni ellenségeinket. E nélkül valaki biztos bele ment volna az atomháborúba, az elmúlt 50 évben.

    Ha az amcsik ebben a "terror ellenes háborúban" felvállalták volna, hogy szétbombáznak egy országot, az szörnyű tett lett volna. Szörnyű és soha nem megbocsájtható, az emberek évezredeken keresztül megesküdnének, hogy soha többet nem fordul elő!
    De emellett olyan jelkép, amit elég felmutatni a következő 200-300 évben ahhoz, hogy minden ellenségük meghunyászkodjon.

    Sajnos vannak, és mindig is lesznek olyan emberek, akik csak az erő szavából értenek.
    Ők az okai minden szenvedésnek, még akkor is ha mi húzzuk meg a ravaszt, mert néha meg kell tenni!

    Ha Obama ismét engedékeny lesz, azért lehet, hogy kap még egy Nóbel békedíjat, de elhinti egy mindennél pusztítóbb háború magvait.