49
  • kvp
    #49
    Azert van ahol osszejott. A svajciak eloszor nekimentek a romai katolikus egyhaznak es kidobtak az osszes dogmat, kozepkori szabalyt es testuletet, meg a teljes felso vezetest. Aztan valasztottak a helyukre egy demokratikusan megvalsztott testuletet, ahol minden embernek van szavazati joga. Erre a nyakukra probalt maszni a nemet romai csaszarsag, de oket is elzavartak (fegyverrel). Aztan miutan mind az egyhaztol, mind a csaszarsagtol fuggetlenek lettek, ezert alapitottak egy sajat allamot, tisztan demokratikus modon, 3 kulonbozo nemzetbol szarmazo, 3 kulonbozo nyelven beszelo emberekkel, 2 eltero szokasu, de egyforman demokratikus kereszteny egyhazzal. A svajci szarzamazasu egyhazak is a demokratikus format kovetik, ezert is rugtak ki anno a magyar reformatusok a puspokot, amikor elkezdett tul szelsosegesen politizalni, ugyanis a reformatus egyhazban van visszahivas, tehat ha eleg ember szavaz ra akkor a legfelso vezetes is barmikor rovid tavon repul. Magyarorszagon ez a minta lenne az idalis allamforma, tehat a svajci demokracia. Meg akkor is ha ebben benne van, hogy neha az emberek nem politikailag korrekt modon szavaznak, pl. nemreg svajcban ugy dontottek, hogy tilos minareteket epiteni, fuggetlenul attol, hogy a vilag tobbi resze mit gondol, de ok nem szeretik a muzulman kulurat es nem is akarjak latni a sajat hazajukban. Mondjuk svajban a nepszavazas egyfajta nepsport, mindenki reszt vesz benne.
  • NEXUS6
    #48
    A hősök azok hősök, tiszteletet érdemelnek, akik életüket adták azért, hogy mások élhessenek.
    Azonban habár minden forradalom a nép felszabadítását tűzi ki zászlajára, valójában csak azt a célt szolgálja, hogy a régi uralkodókat újra cserélje!
    A hamvába holt forradalmak megadják azt a romantikát, hogy talán ha befejezik őket, nem így lenne.

    Ez azonban nem több romantikánál, ami sajna a demagógia testvére politikai szinten.
  • Epikurosz
    #47
    off
    Ennyire be vagy sz..va?
  • djhambi
    #46
    OFF

    Megemlékezünk a Holokauszt áldozataira, hála baloldai pártoknak. Megemlékezünk a kommunizmus áldozataira, hála a jobboldali pártoknak. Hogy nem emlékezünk meg az inkvizíció áldozataira, mutatja, hogy mindenféle megemlékezés csak propaganda, pártharc, eszmeütköztetés. Ha egy baloldai párt a zsidók áldozatáról beszél, egyben a jobboldai pártokra keni. Ha egy jobboldali párt a kommunizmus (legyünk korrektek: kommunista diktatúra) áldozatairól beszél, a párhuzamot a baloldai pártban láttatja. Rég nem az áldozatokról szólnak a megemlékezések.

    Akkor vajon november 7. a régi renszerben vagy március 15. most mennyire szól a nemzeti hősök megemlékezéséről, és mekkora mértékben felhasznált propagandaeszköz? Ha nem a forradalom dicsőségének felevenítése a megemlékezés célja, akkor ez nem a legnagyobb képmutatás, átverés, szemfényvesztés? Egy újabb hazugság? A forradalmiak forognak a sírjukban, hogy nemes ügyüket reklámnak és mellveregetésnek használják fel.

    Megemlékezésül inákbb mondanék értük egy imát.

    In flagelis, potm fellis bibisti amaris simum, omni genti recolenti, tuaemortis supplicium, Da virtutem et salutem, Christe Redemptor omnium. Honor et benedictio sit crucifixo Filio, Qui suo supplicio nos redemit ab inferno.
  • Epikurosz
    #45
    A határokat a komcsik hogy a francba tudták lezárni? (szögesdrót, vasfüggöny - mond vmit?)
    Meg ugye a taposóaknák. USA alá sem írta a betiltásukat.

    Ne gyertek nekem a kifogásokkal!

    U.i.
    Igaz is, a nyamvadt usa még a mexikói határt sme képes megfelelően őrizni. Tonnaszám viszik be a kábszert. A mexikói drogbandaháború jobban megritkította a rosszfiúkat, mint 30 éves usa határőrizet, meg a beleölt százmilliárdok.
    Komolyan nem értem, a fejlett demokráciák ennyire elnyomorékulnak, degenerálódnak, hogy képtelenek biztosítani a saját jövőjüket?
    Törvényszerű ez? Én nem hiszem.
  • NEXUS6
    #44
    Így van. A II. VH után a németek kultúráltan letették a fegyvert. Ezzel szemben Afganisztánban az utolsó kecskeól is potenciális veszélyforrás, ahol
    1. valami IED,
    2. és/vagy fegyverlerakat,
    3. és/vagy 5-10 fegyveres ellenálló
    vár arra, hogy a egy szövetséges járőr arrafelé tévedjen.
  • NEXUS6
    #43
    Igaz.

    Azonban a Szovjetunió megtett két fontos dolgot.
    1. Lezárta a határait, hogy a saját emberei ne szökjenek át nyugatra, amivel pl nem okoztak humanitárius katasztrófát az NSZK-ban.
    2. Elég korlátozottan élt a nem-konvencionális, aszimmetrikus hadviselés eszközeivel. Vagy is nem képzett minden tanyán terroristákat 100 számra.

    Irak és Afganisztán határai lezáratlanok, nem 20-30, hanem esetenként több száz évre vannak lemaradva a társadalmak a nyugattól, a demokrácia ott értelmetlen, értelmezhetetlen fogalom.
    A németek egy egységes nagy nemzet. Ezzel szemben az irakiak gyak 3 nagyobb nemzethez tartoznak, az afgánok meg vagy 50 kisebbhez.
    A németeknek elegük volt a háborúból, tudatilag elfordultak tőle. Az irakiak, pláne az afgánok többsége, az elbaltázott politika, propaganda, az elhúzódó szenvedések miatt egyre inkább nyugat ellenesek és telve vannak bosszúvággyal.

    "Haladó szellemű alkotmányt kell ráerőltetni ezekre az országokra, amelyben pl. ki van mondva a vallásszabadság, sajtószabadság stb."
    Kúl, ez valami olyan, mint a közös megeggyezés alapján végrehajtott nemi erőszak!?
  • kvp
    #42
    "- Katonai jelenlét; olyan állandó támaszpontok, amelyek sokáig működnek. Ezzel szemben Irakból hamarosan kivonulnak a haverjeink és mi is, Afganisztánban sem terveznek tartós jelenlétet. Pedig a tartós változásokhoz kb. két emberöltő, azaz 70 év kell!"

    Ez az alapveto gond. Pakisztan eszaki reszet is meg kellene szallni, legalabb 50 evre. Amig hivatalosan az amerikai katonak be sem lephetnek az orszagba, addig nagyon nem tudnak mit csinalni. Ez olyan, mintha japan megszallasakor az amerikai katonak nem mehettek volna at a tobbi szigetre, hanem okinavarol kellett volna megszallniuk az egesz orszagot. Az eletben nem jott volna ossze...
  • Epikurosz
    #41
    Van valami abban, amit mondasz, de eléggé kihegyezett módon fogalmazol, akárcsak Nexus6, és lényegében kilátástalannak látjátok, állítjátok be a helyzetet.

    Picit unom már, hogy megint nekem kell a tövénél megragadnom a problémát, és megmondani a tutit, ráadásul valaki még el is lopja az ötletem, beépíti egy tanulmányba, doktori disszertációba, pártprogramba, besepri a zsetonokat, én meg maradok a hoppon, és szopom a kisujjam, majd rágom a körmeim. Bosszantó!

    Na, de mit tehetnék? Hagyjam, hogy tropára menjen az az egész bolygó? Ha volna több a naprendszerben, nem érdekelne a dolog annyira, de így... Én is benne vagyok a ladikban.

    Most mondom a lényeget!

    A II. világháború után az amcsókok által alkalmazott pragmatikus módszerek szerintem kiválóan működtek.
    Németországot és Japánt olyan szinten pacifikálták, hogy demokráciában ma mindkét egykori militarista állam túltesz Ámerikán, a Szovjet-utód Oroszországról nem is beszélve.

    Ehhez tudni kell, hogy több fronton folyt a pacifikálási hadművelet, és lényegében ez kellene leutánozni ma is:
    - Katonai jelenlét; olyan állandó támaszpontok, amelyek sokáig működnek. Ezzel szemben Irakból hamarosan kivonulnak a haverjeink és mi is, Afganisztánban sem terveznek tartós jelenlétet. Pedig a tartós változásokhoz kb. két emberöltő, azaz 70 év kell!
    - Az alkotmányozás kézben tartása. Haladó szellemű alkotmányt kell ráerőltetni ezekre az országokra, amelyben pl. ki van mondva a vallásszabadság, sajtószabadság stb.
    - Modern oktatási rendszer.
    - Gazdasági, pénzügyi támogatás, a Marshall-segélyhez hasonlóan. Ennek forrását az adott országok ásványkincseinek mérsékelt kiaknázása adná. Tehát, a rendszer önfinanszírozó lenne.

    Nem részletezem. Az ördög nem a részletekben, bár azok is nagyon fontosak. Ha sikerül megragadni egy probléma lényegét, megtalálni az optimális (!) megoldást, a többi már könnyű lenne, ha van politikai akarat. (Ennek megnyerése, más téma.)
  • NEXUS6
    #40
    Csak azt, hogy nem tudom hogy fognak az amcsik végül is az atomot érintően dönteni, de azt lehet mondani, hogy az atom az a fegyver, amit igazából senki sem akar bevetni és azért kell tartani, hogy ne is kelljen. Ha valaha még is be kéne, az már a vég lenne valszeg.

    Másrészt, ha Hirosímára nem dobják le, soha nem lett volna olyan jelkép, amit fel tudunk mutatni, amivel el tudjuk ijeszteni ellenségeinket. E nélkül valaki biztos bele ment volna az atomháborúba, az elmúlt 50 évben.

    Ha az amcsik ebben a "terror ellenes háborúban" felvállalták volna, hogy szétbombáznak egy országot, az szörnyű tett lett volna. Szörnyű és soha nem megbocsájtható, az emberek évezredeken keresztül megesküdnének, hogy soha többet nem fordul elő!
    De emellett olyan jelkép, amit elég felmutatni a következő 200-300 évben ahhoz, hogy minden ellenségük meghunyászkodjon.

    Sajnos vannak, és mindig is lesznek olyan emberek, akik csak az erő szavából értenek.
    Ők az okai minden szenvedésnek, még akkor is ha mi húzzuk meg a ravaszt, mert néha meg kell tenni!

    Ha Obama ismét engedékeny lesz, azért lehet, hogy kap még egy Nóbel békedíjat, de elhinti egy mindennél pusztítóbb háború magvait.
  • kvp
    #39
    "Az amerikai elnökök és vezérkari főnökök azt nem értették meg, amit bármely labdajátékos sport csapatkapitánya ma már kívülről fúj: egész pályás letámadás, a túlerő maximális kihasználása."

    A vezerkar ezt tudja, az elnokok viszont nem akarjak. A fo oka az, hogy nincs ra penz. Mar most is kina altal kolcsonadott penzbol haboruznak.

    "Utána jöhetne a jól bevált kommunista módszer, hogy hüségesküt kell tenni. Ha leteszed, dolgozhatsz, ha nem teszed le mész a gulágra."

    Ezt mar a kommunistak probaltak, miutan elfoglaltak az orszagot. A vegeredmeny az volt, hogy a lakossag nagyobbik resze eltunt a hegyek kozott. Beloluk lettek a talibok. Most is hasonlo a helyzet, csak annyival bonyolultabb, hogy a lakossag pakisztanba is at tud menekulni.

    Az egesz terseget kellene tobb reszre osztani. Lehetne egyreszt az eszak afganisztani terulet, ahol nem oshonosok a talibok, ezekbol lehetne letrehozni egy viszonylag bekes orszagot. A del afganisztani teruleteket es az eszak pakisztani regiot ossze kellene vonni, itt a lakossag inkabb meghal, mintsem megadja magat. Aki tehette es nem akart harcolni mar elment mindket teruletrol. A talibok errefele laknak es szamukra semmit nem jelent az orszaghatar, mert mindket orszag az o osi torzsi teruletukon van. Nem igazan lehet megtorni oket, csak a civil lakossag teljes megsemmisitevel, amit nyugaton hitler es sztalin ota senki nem mer felvallalni, de meg a kinaiak sem. (afrikai nepirtasoknal azert meg elofordul ez a modszer es tenyleg mukodik is, csak a civilizalt vilagban ez seninek sem tetszik) Itt lehetne hasznalni az atomot, csak es kizarolag nepirtasra. Aztan harmadiknak marad pakisztan maradek resze, ami igazabol ket ellentetes ertekrendu csoport lakohelye, de oket valoszinuleg mar konnyebb lenne osszebekiteni, mint a talibokkal megegyezni.

    Mint szinte mindenutt a gondot a termeszetes lakohelyi (torzsi) hatarok es az allamhatarok elterese okozza. Ez volt anno a gond europaban is, pl. francia-nemet vita kirobbanasanal, de ez a baj magyarorszag es a kornyezo allamok eseten is. Legutobbi peldanak meg ott van szerbia esete az albanokkal.

    A jovoben mar ilyen gondok mar nem nagyon fordulhatnak elo, de masfajta gond lesz a belso kulturalis ellentet, mint pl. a francia muzulmanok vagy a nemet torokok esete, ahol a ket eltero kultura egy lakohelyen osztozik, ezert nem biztosithato a szeparaltsag. Hasonlo gond okozza az izrael-palesztin konfliktust is tehat valami hasonlora lehet szamitani europaban is, csak a tobb ezer eves helyett par evtizedes ellentetek hatasara.
  • Epikurosz
    #38
    +
    természetesen Afga. esetében hagyományos fegyverek masszív bevetésére gondoltam.
  • Epikurosz
    #37
    Mellesleg, a normandiai partraszállás épp amiatt sikerült, emrt az általam említett taktikát alkalmazták. Ja, és egyszerre mentek a dolgok Normandiában, Olaszországban, Görögországban, a keleti fronton, afrikai gyarmatokon. Amikor egyszerre megindult 2000 repülőgép, plusz a haditengerészet, a harckocsik, a gépesített gyalogság, annak megvolt a hatása.
    Montgomerryék még tudtak tervezni, és a politikai akarat is megvolt.
  • Epikurosz
    #36
    Afganisztán és Pakisztán két külön dolog.
    Ha nagyon akarná, Amerika nagyon rövid idő alatt el tudná foglalni teljes mértékben Afganisztán, csak ugye megy ott is a töketlenkedés, mint máshol, pl. Koreában vagy Vietnamban.

    Az amerikai elnökök és vezérkari főnökök azt nem értették meg, amit bármely labdajátékos sport csapatkapitánya ma már kívülről fúj: egész pályás letámadás, a túlerő maximális kihasználása. Utána jöhetne a jól bevált kommunista módszer, hogy hüségesküt kell tenni. Ha leteszed, dolgozhatsz, ha nem teszed le mész a gulágra.

    Pakisztánba most idő hiányában nem mennék bele.
  • kvp
    #35
    "1. Miért is kellett volna, kellene atommal hinteni Afganisztánt?"

    Valoszinuleg nem konkretan afganisztanra gondolt, hanem ugy altalaban a tersegre, foleg pakisztanra. Egy instabil, de atommal rendelkezo orszagrol van szo, ahol par eve a hadsereg parancsnokanak kellett kirugnia a kormanyt, mert azok megszortak volna atommal indiat. (a parancsnok meg nem akart a nep nagy reszevel egyutt meghalni az ellencsapasban) Azota viszont sokat romlott a helyzet, nemreg a talibok csak par kilometerre voltak az atomfegyverek tarolasi helyetol (a fovaros kozeleben vannak). Ha egyszer megszerzik es talalnak a bazison legalabb egy kepzett embert aki mellejuk all (valoszinuleg van par ilyen a pakisztani hadseregben), akkor egy viszonylag veszelyes es szvsz agyhalott terrorszervezet fog atombombakkal rendelkezni. Na erre mondjak sokan azt, hogy a megelozo csapast a vilag egy resze elnezne. A kinaiak amugy is utaljak a pakisztaniakat, az indiaiak ugyancsak. Az oroszokat es a iraniakat viszont zavarna, hogy a szomszedjukban masok atomot hasznalnak. Arrol nem beszelve, hogy tovabb rongalnank a bolygot.

    Strategiai szempontbol meg arrol van szo, hogy az amerikaellenes nezeteket vallo allamok lakossaganak kiirtasa megszuntetne az adott allamokban az amerikaellenes hangulatot. (mivel nem maradna elo ember) Ez egy nagyon antidemokratikus, semmikeppen sem humanista megoldas, de alapvetoen izrael is ezzel szeretne probalkozni a palesztin lakossag ellen, csak nem hagyjak neki.

    "2. Mi a bánatért is kell ott háborút viselni bárkinek bárki ellen?"

    Az okorban a sejemut miatt, aztan a modern korban eloszor a szovjetek ellen, aztan urugykent az olaj miatt, most meg mar azert, hogy a talibok nehogy elfoglaljak pakisztant, last fent.
  • asdefge
    #34
    Tényleg, Nexus, mondd meg légyszi, hogy:
    1. Miért is kellett volna, kellene atommal hinteni Afganisztánt?
    2. Mi a bánatért is kell ott háborút viselni bárkinek bárki ellen?
  • Epikurosz
    #33
    Ezzel mit akarsz mondani?
  • NEXUS6
    #32
    Az atomfegyvert 50 éven keresztül elrettentő terror eszköznek használták, amely azzal fenyegetett mindenkit, aki katonai erőt alkalmaz egy ilyen fegyvereket birtokló állammal szemben, hogy lakosságát totálisan megsemmisítik. A lakosságát és nem a katonai potenciálját, amelyeket viszonylagos védelmet élveztek még az atomfegyverekkel szemben is.
    Erre az elrettentő terrorpolitikára épült az előző 50 év politikája, és viszonylagos békéje.

    Ha még érvényben lenne, akkor ma Afganisztán a világ legnyugalmasabb helye lenne, és persze mellette valszeg a legkihaltabb is.
    És persze a világ boldogabbik fele meg örülne, mert nem kéne évi 100 mrd $-okat elkölteni a a háborúra, és nem kéne attól félni, hogy a visszatérő veteránok 10 000-i milyen időzített bombát jelentenek a társadalom számára, saját családjaikra.
  • Epikurosz
    #31
    Itt van a lényeg!
  • NEXUS6
    #30
    Ez a Mythbusters jó ötlet lenne. Be lehetne pl mutatni, hogy kell az egelikereket megforgatni egy vasalóval, meg ilyenek.
  • kvp
    #29
    ""A repülés várható időtartamáról nem közöltek részleteket, a Légierő követelményei szerint azonban az X-37B-nek akár 270 napon át pályán kell maradnia."
    Arra gondolok, hogy ez valszeg alapvetően egy újrafelhasználható, és így viszonylag olcsó felderítő műholdnak/űrrepülőgépnek készül."

    Arrol nem beszelve, hogy a sojuzok is legalabb fel evet vannak az iss-hez dokkolva, tehat ha szemelyszallitasra akarjak hasznalni, akkor birnia kell a minmum fel eves fold koruli palyan tarolast. De a jarmu tenyleg felderito urrepulonek keszul, arrol nem beszelve, hogy vihet fel kisebb geostacionarius muholdakat, vagy akar fegyvereket is. Igy hosszu ideig fent lehet, majd ha nem hasznaljak fel mondjuk azt az atombombat amit visz, akkor egyben vissza tudjak hozni ugy hogy senki nem tud rola, hogy fent volt. Arrol nem beszelve, hogy egy visszatero ursiklo kepes atjutni szinte az osszes balliszikus raketa vedelmi rendszeren, de a siklo ugyanigy kepes leszedni mas ellenseges jarmuveket is, pl. a kinaiaket.
  • djhambi
    #28
    "Aha, a középkorban az inkvizíció is gondolom így toborzott aktivistákat magának."

    Ez ugye vicc volt? Mármint a tudomány igazolt létjogosultságú, és az inkvizíció pedig pont hogy filozófiai, spekulatiív eredetű volt, milliószor megáfolt, és ma is folymatosan cáfolás alatti léetsítmény (mint az egyház eszköze, mely a vallásra épül).

    "Egy 10 perces vitában nem lehet alaposnak lenni. Az győz akinek jobb retorikai képességei vannak, függetlenül a mondandója valóságtartalmától. Asszem volt is már, hogy valami auralátó beégette az akadadémikust az Ikszaknákban. Ki a faxomnak hiányzik ez?"

    A Szkeptikus Konferenciák pont azért vannak, mert ott egész nap ezekről beszélne. Az emberek szeretik az egyszerű magyarázatokat, de a világ bonyolult, és bonyolult érveket kell átadni a tudomány bizonyosságára. Erre nem alkalmas az X-Aknák. Egely is 2:0-ra nyert a szkaptikusokkal szemben az egyszerűnek tűnő válaszaival, és Vágó is majdnem akkorát égett Tihanyi Úrral folytatott vitájában, mint Tihanyi.

    Viszont, ha elérhető lesz például a most bemutatott majdnem egyórás film, akkor az mérföldkő lesz, mert az az egyszerű embereknek a lehető legprecízebb formában tálalja a dolgokat, kísérletekkel, és nem képletekkel, mégis egyértelmű, világos, és a célja inkább a gondolkodásra való ösztönzés. Kicsit Mythbusters jellegű, de al sokkal pontosabb, precízebb, megfontoltabb.

    Ilyenre gondolok, mikor azt mondom, hogy precízebb. Van egy benzinadalék anyag, ami állítólag 20%-kal jobb hatásokot eredményez, 1 literes flakon, 12 ezer huf. A Mythbusters-ben lemérnék a kocsi fogyasztását a sztrádán, konstatálnák, hogy nincs különbség és busted. Itt először végeztek egy hármas fogyasztásmérési kísérletet a BME laborjában, a különbség egyszázad % alatti volt, utána elmentek vegyészekkel bevizsgálni, és bár a flakon atz írta, hogy 95% alkohol, és 5% szabadalmaztatott titkos adalék, kiderült, hogy 99,2% alkohol (nem etil, hanem egy másik fajta, ami lehet ilyen tömény), gyakorlatilag 12 ezer forintos szesz, és megmagyarázták a nanotechnológiás oxigén szenzációhajhász, de tudományosan üres, semmitmondó (sőt, ételmetlen) kifejezés jogosulatlanságát. Tehát nemcsak kísérletet végeznek, de szét is szedik, és az okokat is megvizsgálják, de közben közérthető marad. És a hozzáállás is inkább a "kíváncsi" jelleget, mint a "most cáfolni akarom" jelleget adja visza.
  • NEXUS6
    #27
    "A repülés várható időtartamáról nem közöltek részleteket, a Légierő követelményei szerint azonban az X-37B-nek akár 270 napon át pályán kell maradnia."

    Arra gondolok, hogy ez valszeg alapvetően egy újrafelhasználható, és így viszonylag olcsó felderítő műholdnak/űrrepülőgépnek készül.
  • NEXUS6
    #26
    "Akiket te felsorolsz, bárki által ellenőrizhető készítményeket árulnak."

    Ja, persze, most már igen.:D
    Néhány évtizedig meg xopatták őket, mint atom. Ha már akkor aktív tudott volna lenni Vágó, akkor ma valszeg nem is lennének.

    "Hiszen minden tudományt ismerő, tisztelő embernek kötelessége lenne beállni a seregbe, így nem nyerhetnének tért az áltudományok."
    Aha, a középkorban az inkvizíció is gondolom így toborzott aktivistákat magának.
    De most már ugye ők már nem olyan népszerűek.


    "Elismerem, aláírom, hogy tudósoktól nem várt agresszivitással mentek harcba, de másképp nem is lehet ma érvényesülni. Senki sem fog törődni egy valahol egyszer leírt tudósi véleménnyel, az a tapasztalat, hogy az emberekhez a szenzáció és a meghökkentő jut el."
    Aha, miért szűnt meg pl. a Tudomány c. folyóirat (Scientific American magyar kiadása)!!!!!????
    Engem egy ilyen újság érdekelne inkább, nem pedig hogy Vépé a maga félműveltségével hőzöng egy másik félművelt emberkével a tévében.
    A tudománynak valóban korrektnek kell lennie, de a korrektség alaposságot is jelent. Egy 10 perces vitában nem lehet alaposnak lenni. Az győz akinek jobb retorikai képességei vannak, függetlenül a mondandója valóságtartalmától. Asszem volt is már, hogy valami auralátó beégette az akadadémikust az Ikszaknákban. Ki a faxomnak hiányzik ez?

    A szkeptikus társaságok nem népszerűek, mert az emberek nem ezt várják el a tudománytól, nem ezt az acsarkodást.
    Inkább arra kéne odahatni, hogy az olyan kezdeményezések, mint a pl. a 3. évezred c. újság ne botladozzanak ilyen látványosan. Régebben nem volt egyetlen oldal benne, amiben ne lett volna 1-2 tárgyi tévedés, elírás, de meguntam és azóta nem veszem. nem tudom most mi a helyzet ezzel az újsággal.
    Az ilyen bakiktól hemzsegő kiadvány az áltudomány, nem pedig amikor Katónéni nyilatkozik, hogy a nagymamája libaszart rakott a szemölcsre, és ezért most őt jól meghurcoljuk!


    Szal, majd ha a tudományos élet, a tudományos ismeretterjesztés háza-táján is minden rendbe lesz nagyjából, akkor jöjjenek elő szerintem só műsorokat tartani, addig nem igazán hiteles ez az egész.
  • djhambi
    #25
    Akiket te felsrolsz, bárki által ellenőrizhető készítményeket árulnak. Akikről én beszélek, különböző jogi páncélok miatt ezt szándékosan ellehetetlenítik, hogy ne derüljön ki a szélhámosságuk. És itt jön be a bűnözés, és a feljelentések.

    Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy a szkeptikusok egyre nőnek, gyarapodnak, és kisebb-nagyobb sikerélményeket is elkönyvelhettek maguknak, a MTA elnöke melléjük állt, illetve egy ma bemutatott filmmel a közvéleményhez is eljuthanak. Támgatói bázisuk gyarapodik. Persze ez azt is jelenthei, hogy mindenéle alakok beszűrődnek, akik bizonyos témák iránt nem elég szkeptikusok, illetve áltudományos bérencek, spionok. De ez cseppet sem von le elkötelezettségükből, a tudomány hírnevét csorbító, a tudományon élősködő áltudósokkal vívott harcuk nemességéből.

    Elismerem, aláírom, hogy tudósoktól nem várt agresszivitással mentek harcba, de másképp nem is lehet ma érvényesülni. Senki sem fog törődni egy valahol egyszer leírt tudósi véleménnyel, az a tapasztalat, hogy az emberekhez a szenzáció és a meghökkentő jut el. Pontosan így jutnak el az emberekhez az áltudományok, és ez legyőzi az iskolában tanultakat. A módszereik intenzitásában ezért van hasonlóság, de ez koránt sem jelenti, hogy a módszerük is ugyanaz. A szkeptikusok külön nagy figyelmet fordítanak a pontos és megalapozott állításaikra, teljesen megbízható, érthető, publikus és naprakész információkkal rendelkeznek, hiszen a tudósi hivatás nem egyszeri alkalommal kitanulható szakma, hanem 24 órás folyamatos tanulás, öntanítás.

    Hiszen minden tudományt ismerő, tisztelő embernek kötelessége lenne beállni a seregbe, így nem nyerhetnének tért az áltudományok.
  • NEXUS6
    #24
    "Ezen áltudományos gyógyító eszközök minden vizsgálat vagy ellenőrzés nélkül forgalomba hozhatók, az orvosok öt évig tanulnak az ország legnehezebb egyetemein, magas felvételi pontszám szükséges a bekerüléshez, emellet állanó tanulás, meg diploma, emellett minden képzettség nélküli sarlatánok, sámánok gyógyítanak embereket, és a betegség időben nem kezelése akár halálhoz is vezethet!"
    Jogos! De az a gond, hogy a dolgok nem feketék és fehérek. Az emberiség ismerettára nem korlátozódik az intézményes, elfogadott, tanított tudományra magára.
    Béres József: "1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, amely később Béres Csepp néven vált közismertté. Elismertetéséért szélmalomharcot vívott. Bár sok ezren könyörögve fordultak hozzá a gyógyszerért, de a hatóságok börtönnel fenyegették, ha terjeszti a készítményt. A segítő szándék és a börtön közötti csapdahelyzet igen megviselte. 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indul ellene, de 1976-ban bejelenti a szabadalmat. 1978-tól forgalomba is kerülhet, gyógyhatású készítményként. 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították. A gyógyszer erősíti az immunrendszert, és jótékony hatású a daganatos betegségek gyógyításában."
    Vagy ott van a Dr. Kulcsár féle Culevit, Lenkeit is támadják, pedig ő is az egészségügyben dolgozott, hasonló életútjuk van.
    Persze vannak csalók, vagy jó szándékú tudatlanok is.
    Azonban egy biztos, nincs olyan tudományos módszer, amivel el lehetne dönteni, hogy egy ismeretlen dolog, valós-e, egy gondolati rendszer működőképes-e, amíg nem vizsgálják tudományos igénnyel. Ott van az akupunktúra, a hipnózis. A mai napig egyik működését sem ismerjük, csak azt, hogy működik, pedig ezeket legalább tudományosan is vizsgálták.
    Aztán amikor a TB esetleg az eljárás/gyógyszer költségeire hivatkozva nem hajlandó egy kezelést finanszírozni, akkor a rendszer automatikusan löki a sarlatánok kezébe az embereket. Az eü rendszerünk messze van a tökéletestől és mellette még iszonyú sebességgel romlik is.

    Anno amikor indult ez a szkeptikus mozgalom a tudományos tevékenysége miatt igen csak tiszteletre méltó Szentágothai János, hihetetlen vehemenciával támadt neki mindennek, ami nem szerepelt az ő 60 évvel azelőtti egyetemi tankönyveiben, pedig egyik másik jelenséget a tudomány már akkor elfogadta.
    A részemről ekkor alakult ki a szkepszis ezzel a szkeptomániás társasággal szemben.

    Újra csak azt tudom mondani, attól nem lesz rend az országban, ha pár önjelölt emberke ugyan úgy tépi a száját, csak egy másik hangnemben csatlakozik a kórushoz.

    Vágó szkepticizmusa is egyoldalú, ráadásul az ő jelmondata volt ez a "Jelentsük fel őket!" Ezek után nem fogom sajnálni, hogy bíróságra kell járnia, hiszen 1-2 estben talán pont ő kezdeményezte az ügyet!;D
  • fade2black
    #23
    " az orvosok öt évig tanulnak az ország legnehezebb egyetemein, magas felvételi pontszám szükséges a bekerüléshez, emellet állanó tanulás, meg diploma, emellett minden képzettség nélküli sarlatánok, sámánok gyógyítanak embereket, és a betegség időben nem kezelése akár halálhoz is vezethet!"

    6éves az orvosi egyetem + ezután még 2-3évig rezidensnek tanulsz +2-3év mire szakorvossá válsz. Rezidensként és szakorvosira való képzés közben is heti 60ht dolgozol. (Mostmár csak 60ht az EU betiltotta a heti 80-90h munkahetet.)
  • djhambi
    #22
    Más dolgokról beszélünk, mikor azt mondom, hogy "az emberek hiszékenységét célzó haszonszerzési formák", melyek tudományosnak tűnő hívószavakkal próbálnak érvényt szerezni a köztüdatban. Gravomágnesesség, biorezonancia, biofoton, olyan készülékek, melyek ezekkel a nemlétező dolgokkal gyógyítanak, ha pedig a szerkezet működésének utána szeretél nézni, akkor azt szabadalmi titok védi. Ma egy gyógyszer forgalomba hozásához 20 év, 20 millió dollár kell, emellett vegyi tesztek, állatkísérleetk, emberkísérletek. Ezen áltudományos gyógyító eszközök minden vizsgálat vagy ellenőrzés nélkül forgalomba hozhatók, az orvosok öt évig tanulnak az ország legnehezebb egyetemein, magas felvételi pontszám szükséges a bekerüléshez, emellet állanó tanulás, meg diploma, emellett minden képzettség nélküli sarlatánok, sámánok gyógyítanak embereket, és a betegség időben nem kezelése akár halálhoz is vezethet!

    "sem az emberek talán nincsenek rászorulva erre"

    Az előzőpélda jól mutatja, hogy a hiszékenyég az egyik oldalon, és a mindenre képes gátlástalan,gerinctelen haszonszerzés halált is okozhat! Ennek gyógyszere a természet mélyebb ismerete.

    "a Föld klímája az emberi tevékenység hatására melegszik, mellesleg 10 ezer éve, mióta véget ért a jégkorszak, ugyan ezt teszi"

    Ez a következő konfrencia témája lesz, ebbe sajnos már nem fért bele időben.

    "Ha valamilyen cég törvénybe ütközően, a vásárlókat is megtévesztve forgalmaz bizonyos termékeket, azt a hatóság, tudományos háttérrel rendelkező szakértők véleménye alapján majd bezárja, ennyi. Ha nem teszi, akkor rosszul végzi a feladatát és át kell alakítani."

    Korábbi konferenciákon, de ma is előfrdult ez a kérdéskör. Sajnos ma a szabadalmi hivatal nem úgy működik, hogy találmányoknak érvényt kell szerezni, be kell bizonyítania a feltaálónak, hogy a találmánya működik, hanem a szabadalmi hivatalnak kell cáfolnia a működésképtelenséget, ipari alkalmazhatatlanságot. (Hátha Földműves Béla felfedez egy féregirtó vegyszert, de nem ért a kémiához.) Azt kell tudni, hogy attól, mert valami szabaadlmat nyert, még nem biztos, hogy működése igazolt. Egyik korábbi konferencián elhangzott, hogy 639 örökmozgóból 18-at sikerült szabadamaztatni az elmúlt húsz évben Magyarországon. Ekkor a feltaláló már lökheti a rizsát, hogy ilyen és olyan hipertérrel működik a találmánya, és ellenőrizhetetlen az állítás, mert szabadalmi titok védi a szerkezetet. Tehát téves elfogadni azokat a találmányokat, melyek sikeres szabadalommal csalogatnak! Tehát nem lehet ezen találmányok forgalmazását betiltani.

    A #21-en közölt vdeóarchívumban megtalálható néhány korábbi konferencián Vágó István szereplése, akit temost "mégiageci"-nek hívsz, jelenleg is perben áll az áltudmányok elleni küzdelme miatt. Aki ezt a harcot felvállalja, hogy megpróbálja megtisztítani környzetünket a célzott átverésektől, és ezzel sebet is ejtenek rajta, semmiképp sem ezzel a szóval jellemezendő.

    „[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” - R. P. Feynman
  • djhambi
    #21
    Itt lesz majd elérhető a konferencia: http://vod.niif.hu/index.php?lg=hu&mn=archive
  • djhambi
    #20
    Nem gond, vidóarchívumban elérhető lesz, úgy, ahogy a többi konferencia is. Nagyon örültem ennek a mai eseménynek, roppant érdekes, szemléletes, borzongató és mélyen igaz volt, de emellett nem reklámfogás, nem csinált borzongatás. Nagyon örültem az ötvenperces kisfilmnek, O.L. előadásának, érdekes volt az energetikai részleg, és akkor most mondom el NEXUS6-nak, ez nem vállaltok érdekeit képviselik, ezek jelenlegi számadatok, amik útmutatást adnak a jövőt illtően, a lehetőségeinket, amikkel élhetünk vagy visszaélhetünk. Ezek az előadók nem pénzből beszélnek, (hiába támogatja a programot az ELMŰ) állításaik megalapozottak, előremutatóak, sok grafikonnal mutatják a lehetséges előrementelt, nem állástfoglalnak, megismertetnek a szélerőművek előnyeivel-hátrányaival, azzal a hibával, hogy a médiában a megújuló energiát ekvivalenssé teszik a széndioxid-mentes energiaforrásokkal, ezáltal kikerülve az atomenergiát, melynek ugyanúgy előnye és hátránya is van. Ugyanígy megmutatják azt a hibás állítást, hogy a geotermikus energia nem haszálhtó nagy mennyiségben, legfeljebb energiatermelésre, de lokális fűtésre üzemeltetés szempontjából rendkívül hasznos. A biomasszáról nem hallunk sokat, mégis létező energiaforrás, errő is hallhatunk részletet. Tájékoztató, tanító jellegű előadás, nem üzleti reklámfogás. A konferencián foglalkoznak a bűvészettel, illetve a mentalistával, ami definíció szerint magában hordozza azt, hogy a közönséget elhitetik, csak az emberek nem tudják ezt. Van bűvész, aki állítja, hogy csal, és van olyan, aki ezt nem állítja. A konferencián a bejátszott film volt az egyik legjobb pont, konkrét tesztelése - és Mythbuster-nél pontosabb - cáfolása áltudományos eszközöknek és szolgáltatásoknak. Az tetszett benne, hogy ez a hétköznapi, átlagember nyelvén szólal meg. O.L. előadása tőle elvrt magas színvonalú és közérthető, mindenknek ajánlahtó.
  • Epikurosz
    #19
    Úgy néz ki, hogy már lemaradtam erről a konferenciáról, mert helyette a bendőm tömtem, de megnéztem a honlapot, és legalább elolvastam még1x az Egely kontra Barabás perről szóló pdf-et, és jókat nevettem. :-D
  • NEXUS6
    #18
    Mondjuk szerintem az energetika az, ahol a legnagyobb terelések vannak, és a tudomány mindig is annak az érdekeit fogja hangoztatni, akik látványosabb, több pénzt megmozgató projektet tudnak letenni az asztalra, mert hogy abból neki is több jut.

    A jelenlegi energetikai lehetőségeinket lehet, hogy megismerjük ebből az előadásból, de a döntést a gazdasági érdekek szerint hozzák meg majd. Ráadásul a pillanatnyi érdekek, konkrétan, hogy kinek mennyi kerül a zsebébe.

    Persze ettől még lehet, és bizonyos szempontból érdemes is ezzel foglalkozni, megnézni egy ilyen előadást.

    "A másik része pedig az emberek hiszékenységét célzó haszonszerzési formák azon része, ami tudományosnak tűnő köntössel próbálja elhitetni a emberekkel, hogy azok tudomány által bizonyosságot nyert eszközök. Az ember hisz a tudósoknak, mert okosak, és a tudományban, mert nem szokott csődöt mondani..."
    Ja pl. a tojás, meg a só ártalmas, az alkohol is minden mennyiségben, a tej viszont minden mennyiségben jó, a béta-karotin nagyon hatékony a rák ellen, mint antioxidáns, de mellesleg ha szedése mellett cigizel, nagyobb valószínűséggel kapsz tüdőrákot, mintha nem szednéd, a Világegyetem tágulása is lassul, illetve nem is, mert gyorsul, a biodízel és az elektromos/hidrogénes kocsik környezet barátok, illetve épp ellenkezőleg, a műanyag palackos kiszerelés a környezet-barátabb, illetve nem is, mert az üveges, vagy az alumínium dobozos, és a Föld klímája az emberi tevékenység hatására melegszik, mellesleg 10 ezer éve, mióta véget ért a jégkorszak, ugyan ezt teszi.

    Egyrészt valójában talán nincsenek is könnyen tálalható, abszolút érvényes tudományos eredmények, de épp ezért könnyű "nem csődöt mondani", ha mindig elő tudok olyan kicsit leegyszerűsített "tudományos" elméletet rántani a kalapból, ami az éppen aktuális - mások által kialakított - véleményemet igazolja.
    Ezek akkor is csak só műsorok, a tudománynak meg van a saját helye, sem ők, sem az emberek talán nincsenek rászorulva erre.
    Ha valamilyen cég törvénybe ütközően, a vásárlókat is megtévesztve forgalmaz bizonyos termékeket, azt a hatóság, tudományos háttérrel rendelkező szakértők véleménye alapján majd bezárja, ennyi. Ha nem teszi, akkor rosszul végzi a feladatát és át kell alakítani.
    Amikor rendetlenség, zsibvásár van az országban ilyen szempontból is, akkor azon nem segít, hogy majd mi is jól bekiabálunk.
    Attól még, hogy Vágópista pl. okosabb mint a Balázs, még mindig egy médiageci, és nem lesz tudományos szintű műsor a vetélkedője. Pláne hogy ő pl pont természettudományból olyan sötét mint a Marianna-árok feneke, mint nagy szkeptikus!
    LOL

    "Olvasd az idézetet az aláírásomban R. P. Feynmantól!"
    ∮Bdl ≡ μ∑'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t?
    Okos! De hogy jön ez most ide?
  • Pares
    #17
    Mondom, titokban már a Csillagrombolókat fejlesztik!

    nonicks:
  • fade2black
    #16
    Nem véletlen ezt (is) az orosz kötödéssel rendelkező "független" energiaklub vagy vmelyik alteregója csinálja?

    Tudod akik leírják profi marketingel, hogy atomenergia=csernobil és MOnak erre nincs szüksége...
  • djhambi
    #15
    Félreérted a lényeget.

    Egy rendkívül progresszív és hasznos előadásorozat, ami a jelenlegi energetikai lehetőségeket tárgyalja. Ez az egyik téma.

    A másik része pedig az emberek hiszékenységét célzó haszonszerzési formák azon része, ami tudományosnak tűnő köntössel próbálja elhitetni a emberekkel, hogy azok tudomány által bizonyosságot nyert eszközök. Az ember hisz a tudósoknak, mert okosak, és a tudományban, mert nem szokott csődöt mondani, és ha valaki kijelenti azt, hogy gravomágneses sugárzással működő antenája megakadályozza a fal nedvesedését, akkor az ember jobban hisz. Ez az emberek becsapását célzó tudatos haszonszerzés. A szkeptikusok ezeket az áltudományos eszközöket támadják, mintegy megvdve a természettudomány méltóságát. Olvasd az idézetet az aláírásomban R. P. Feynmantól!
  • NEXUS6
    #14
    "Szepen lassan akarmit is csinal az eppen aktualis amerikai elnok, ugy nez ki lesz egy hasznalhato urrepulo, csak legfeljebb nem a nasa vagy az amerikai kormany iranyitasa alatt."

    A haderő pláne az amcsi kormány irányítása alatt áll!:)
    Meg ugye most ezt pont a NASA teszteli ezért is van X-sorozatú elnevezése.
    Az is lehet, hogy annak, hogy ez a hír megjelent és nem tök kusban csinálják az is lehet az oka, hogy Obama döntését elég sokan kritizálták. Adnak valamit, amin az emberek elcsámcsoghatnak, de a lényegről valszeg továbbra sem tudunk semmit.
  • NEXUS6
    #13
    Kétkedni, fikázni mindenki tud a maga szintjén.
    Majd ha a magyar tudomány és felsőfokú oktatás olyan szinten lesz, hogy annyit hallunk róla az újságokban a saját területükön elért eredmények miatt, mint az általuk támadott bulvártémákról, akkor majd elmegyek ilyen mítingre.
    Szal, ha valaki a máunikasót fikázza az még nem azt jelenti, hogy el is szakadt ettől a szinttől, mert hogy nézi többek között.
    Ezzel az egésszel inkább magukat minősítik a tisztelt magyar tudósok.
  • kvp
    #12
    "Volt egyébként ilyen a venture star. Már csak a megfelelően könnyű üzemanyagtartály hiányzott, de bokorgyuri elkaszálta a programot"

    Ez a gep annak a leszarmazottja. Ha bevalik, akkor semmibe nem kerul epiteni belole egy nagyobbat. Viszont ez pont azert akkora, amekkora, hogy repulorol is lehessen inditani. Jelenleg indithato az orosz-amerikai atlas5-ossel es leo-ra ket pegasus gyorsitoval bombazo alol. Ez utobbi az amit nem akarnak annyira publikalni a hadseregnel, mert ez lenne a tenyleges bevetheto osszeallitas. Viszonta a nasa hasznalhatja szemelyurhajonak is, ugyanis valamivel tobb embernek van hely benne mint egy sojuz-ban, cserebe vagy csak terhet visz vagy csak szemelyzetet, mig a sojuz-ok korlatozottan de mindkettore alkalmasok.

    Az erdekes csak az, hogy ez is a nagy ipari vallaltok project-je, tehat egy boeing geprol van szo, aminek egy reszt valojaban a scaled composites rakta ossze, mint ahogy a pegasus-t is ok kovettek el a nasa es a hadsereg szamara az orbital sciences megrendelesere. Szepen lassan akarmit is csinal az eppen aktualis amerikai elnok, ugy nez ki lesz egy hasznalhato urrepulo, csak legfeljebb nem a nasa vagy az amerikai kormany iranyitasa alatt.
  • djhambi
    #11
    A Budapesti Szkeptikus Konferencia online nézhető:

    http://szkeptikus.bme.hu/

    A tervezett témák:

    A délelőtti előadások az energiapolitika kikerülhetetlen kérdéseit járják körül: a villamosenergia-igények kielégítésének lehetőségeit és feltételeit, és ehhez kapcsolódóan a megújuló energiák hazai kínálatát. Mit várhatunk a széltől, a biomasszától, a geotermikus energia hozamától? Kell-e új atomerőmű?


    "Kételkedem, tehát vagyok!"

    Filmvetítés és beszélgetés:

    Az elmúlt évben a Cinemart Kft. filmet készített a Szkeptikus Társaság közreműködésével. Az ötvenegynéhány perc alatt számos olyan témát járunk körül, amelyek felpiszkálják a kriktikus ember kétkedését: pálcás vízkeresés, asztráltest, gázfogyasztáscsökkentő mágnes, fogyasztáscsökkentő benzinadalékok, horoszkópok, méregtelenítés, falszárító...


    Délutáni program a szkeptikusok áltudományok elleni fellépésének médiabeli lehetőségeit vizsgálja. Tehát akarva-akaratlan a tudományos újságírás kérdései is szóba kerülnek.
  • Sanyix
    #10
    pl ilyet? :D

    Volt egyébként ilyen a venture star. Már csak a megfelelően könnyű üzemanyagtartály hiányzott, de bokorgyuri elkaszálta a programot