• Epikurosz
    #41
    Van valami abban, amit mondasz, de eléggé kihegyezett módon fogalmazol, akárcsak Nexus6, és lényegében kilátástalannak látjátok, állítjátok be a helyzetet.

    Picit unom már, hogy megint nekem kell a tövénél megragadnom a problémát, és megmondani a tutit, ráadásul valaki még el is lopja az ötletem, beépíti egy tanulmányba, doktori disszertációba, pártprogramba, besepri a zsetonokat, én meg maradok a hoppon, és szopom a kisujjam, majd rágom a körmeim. Bosszantó!

    Na, de mit tehetnék? Hagyjam, hogy tropára menjen az az egész bolygó? Ha volna több a naprendszerben, nem érdekelne a dolog annyira, de így... Én is benne vagyok a ladikban.

    Most mondom a lényeget!

    A II. világháború után az amcsókok által alkalmazott pragmatikus módszerek szerintem kiválóan működtek.
    Németországot és Japánt olyan szinten pacifikálták, hogy demokráciában ma mindkét egykori militarista állam túltesz Ámerikán, a Szovjet-utód Oroszországról nem is beszélve.

    Ehhez tudni kell, hogy több fronton folyt a pacifikálási hadművelet, és lényegében ez kellene leutánozni ma is:
    - Katonai jelenlét; olyan állandó támaszpontok, amelyek sokáig működnek. Ezzel szemben Irakból hamarosan kivonulnak a haverjeink és mi is, Afganisztánban sem terveznek tartós jelenlétet. Pedig a tartós változásokhoz kb. két emberöltő, azaz 70 év kell!
    - Az alkotmányozás kézben tartása. Haladó szellemű alkotmányt kell ráerőltetni ezekre az országokra, amelyben pl. ki van mondva a vallásszabadság, sajtószabadság stb.
    - Modern oktatási rendszer.
    - Gazdasági, pénzügyi támogatás, a Marshall-segélyhez hasonlóan. Ennek forrását az adott országok ásványkincseinek mérsékelt kiaknázása adná. Tehát, a rendszer önfinanszírozó lenne.

    Nem részletezem. Az ördög nem a részletekben, bár azok is nagyon fontosak. Ha sikerül megragadni egy probléma lényegét, megtalálni az optimális (!) megoldást, a többi már könnyű lenne, ha van politikai akarat. (Ennek megnyerése, más téma.)