Berta Sándor

Slusszkulcsba épített alkoholszonda

A Siemens olyan szenzort fejlesztett ki, amely a slusszkulcsba beépítve meggátolhatja, hogy valaki ittasan üljön a volán mögé.

"Az autósoknak csupán annyi a dolguk, hogy közvetlenül a beszállás előtt megfújják az alkoholszondát és megvárják az eredményt. Amennyiben az érték meghaladja a 0,5 ezreléket, akkor a kulcs automatikusan magától kikapcsol és nem lehet elindítani a járművet" - közölte a vállalat szóvivője.

Maga a chip körülbelül rizsszem méretű és a pontossága a rendőrségi eszközök pontosságával vetekszik, működése azonban eltér azoktól. Az érzékelő ugyanis egy gázokra reagáló fémoxid segítségével a tüdőben, és nem a szájban található levegő alkoholtartalmát méri.A technika biztonságos, rendkívül pontos és megfelel az európai uniós szabványoknak, amelyek csak egy legfeljebb 0,014 ezrelékes eltérést engedélyeznek. A slusszkulcs egyaránt használható személy- és tehergépkocsik, kamionok vagy buszok esetében.

A megoldás szinte tökéletes - azért csak szinte, mert azt senki sem garantálhatja, hogy a szondát valóban az autós és nem az egyik utasa fújja meg. Így hiába a csúcstechnológia, a szakemberek ezúttal is kénytelenek az emberek józan eszére apellálni.

Az autógyártók egyébként évek óta dolgoznak már olyan különböző biztonsági megoldások megalkotásán, amelyekkel csökkenthető az ittas vezetők száma. A Nissan például tavaly antialkoholista autót mutatott be, amely beépített készülékei elemzik a leheletet, figyelik a vezető arckifejezését és a tenyerét. Ha a csatasorba állított eszközök egyike alkoholfogyasztást észlel vagy szokatlan vezetésre "figyel fel", hangjelzéssel riasztja a vezetőt, majd a biztonsági övet kezdi "rángatni" és akár le is tudja állítani a kocsit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KissIstvan88 #26
    Én itt olvastam hasonlóról: https://www.alkoteszt.hu/alco-car-alkoholszonda/
    Egy ilyen indításgátlóval rendelkező gépjárműbe szerelhető alkoholszonda hasznos is, inkább jobb megelőzni a bajt, ez a "fújjon bele a másik", "csapjuk be a rendszert" hozzáállás pedig felelőtlenségre enged következtetni, az én véleményem ez róla.
  • Ede001 #25
    Kedves B0nFire!

    Mivel alkoholszondákkal foglalkozunk közel öt éve ( https://alkopro.hu ), így reagálnék a véleményére. Az alkoholszondák megléte évről évre egyre több életet ment meg attól, hogy közúti baleset áldozatai legyenek. A legtöbb sofőr a visszajelzések alapján nem ülne volán mögé ha tudná hogy még ittas állapotot mutat a készülék. A gond a találgatásból adódik, és abból hogy arra számítanok, hogy már úgyis kiment a szervezetből az alkohol. Viszont ha van egy ellenőrző készülék, akkor a valós adatok tükrében a legtöbben mérlegelnek és inkábbb várnak még pár órát vagy söfőrszolgálatot hívnak.
    Utoljára szerkesztette: Ede001, 2019.11.29. 01:59:06
  • B0nFire #24
    Az emberek nem lesznek hülyék olyasmire költeni a pénzüket, ami a szabadságukban korlátozza őket. És ha megpróbálnák kötelezővé tenni, szerintem lenne akkora társadalmi nyomás, hogy sehogy sem lehetne bevezetni. Nem kell a részegségre gondolni, elég a biztonsági övre. Törvénybe van, hogy kötelező használni, sőt meg is büntethetnek, ha nem használod, és legalább akkora az ellentábora, mint aki mellette érvel. A hatóság mit tesz? Leszarja, hogy be vagy-e kötve. Milliószor volt már részem közúti gépjármű-ellenőrzésben, de soha egyetlen egyszer sem szólt a rendőr, hogy miért nincs bekapcsolva az öv. Erről ennyit.

    Arra a kulcsra meg ráfingok! Az nem a tüdőből jön, hanem szívből.
  • szombi #23
    aki hüle haljon meg
  • JTBM #22
    Az emberi hülyeség ellen nincs orvosság - ahogy a Siemens is megjegyzi.
    Az ismerősöd előbb-utóbb úgyis kiszelektálódott volna - Darwin törvénye működik. ;-)))
  • L3zl13 #21
    Ja, mondjuk szegény beteg gyereket, akire úgyis annyian hivatkoztak lentebb...
  • sz4bolcs #20
    :D Írta. ...többek közt a cikk is.
  • TomecK #19
    :) Nem tudom irta -e mar valaki de nem egyszerűbb ha megkérem a melettem ülőt hogy lécci fujjá má bele ? :D
  • sz4bolcs #18
    "Jó kérdés, hogy ki lehet-e cselezni, mert mérheti, hogy valóban emberi kilégzésből jött-e a levegő. Ha méri, akkor egy egyszerű kínai kücsüvel nem lehet kicselezni..."

    -igen, egyből vesz dns mintát is. :D
  • sz4bolcs #17
    Emlékszem egy képre a humoros és aranyos képek topicjából, hogy mit nem illik csinálni ittasan...

    Hasonló lenne a helyzet itt is. Részegen a legjobb poén benyomkodni ilyen hülye gombokat, amiről te is beszélsz. :D

    Meg elképzeltem a haverom, aki miután részegen a trabantjával fölcsavarodott a fára, lestoppolta a rendőrautót, hogy megkérdezze, hogy hol van. :D

    Az ilyeneknek az első móka lenne benyomni azt a gombot és száguldozni, mint az őrült, mert "milyen jó poén..."