MTI

Antialkoholista autó a Nissantól

Antialkoholista autót fejlesztett ki a japán Nissan-cég.

A Tokióban pénteken bemutatott jármű többféle módon is felismeri azt, ha valaki ittas állapotban ül a volánhoz: a leheletet alkoholszonda elemzi, az arckifejezést álmosságot felismerő kamera figyeli, a cikkcakkos vezetésre jelzőberendezés figyelmeztet és más gyanús jeleket is észlelnek a kocsi műszerei.

A Fuga nevű modellből kifejlesztett antialkoholista jármű kormánya példának okáért a vezető tenyerének verítékéből is kimutatja a szeszt, s ha az illető kesztyűt húz, akkor az üléseken elhelyezett leheletvizsgálók mutatják ki az alkoholt. A műszerfalon lévő kamera "nézi" a vezető szempilláinak mozgását és ha netán nem nyílnak fel elég gyorsan, vészjelzést ad. A fedélzeti számítógép a vezetést elemzi és rögtön jelez minden anomáliát, cikkcakkot.

Ha a csatasorba állított eszközök egyike alkoholfogyasztást észlel vagy szokatlan vezetésre "figyel fel", hangjelzéssel riasztja a vezetőt. Ha az nem reagál, a biztonsági övet kezdi "rángatni" - rövid időre szorosra fűzi, majd ellazítja -, s ha ez sem segít, leállítja a kocsit. Az antialkoholista autó egyelőre csak "concept-car", azaz nem kerül sorozatgyártásba, csupán arra szolgál, hogy jelezze a technika által az ittas vezetés megakadályozására kidolgozott eszközöket.

A Nissan azonban már gyárt olyan alkoholszondás kocsit, amely csak akkor indul, ha a vezető belefúj. Illetve ha a szonda alkoholt észlel, hiába fújja - akkor sem indul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spydee #2
    haladunk a teljes kontroll felé...majd a gépek megmondják nekünk, hogy mit mikor és hogyan csináljunk...természetesen a mi biztonságunk érdekében!:D
  • assdf #1
    én speciel attól is hülyét kapok hogy egy rokonom autója olyan hogyha beülök mellé és nem kötöm be magam akkor fél perc múlva elkezd sipolni és nem hagyja abba addig amig be nem kötöm...