Berta Sándor

Egységes mobil parkolási rendszer Németországban?

Hiába vannak már számos európai és magyar városban jól működő, mobilról is kifizethető parkoló berendezések, az egységes szabványok hiánya komoly problémát jelent.

A szabad parkolóhelyek megtalálása különösen csúcsforgalomban, de egyébként is meglehetősen stresszes művelet. Öröm az ürömben, hogy egyre több helyen lehet kifizetni a parkolási díjakat a mobil segítségével. Azonban a kiépített rendszerek közel sem tökéletesek. "Jelenleg már több mint 25 német városban van lehetőség a parkolási díjak készpénz nélküli kifizetésére. Jövőre ez a szám további 20-25 településsel fog bővülni" - jelentette ki Michael Sandrock, a TelematicsPRO nevű egyesület elnöke.

A szervezet nemrég felkarolt egy kezdeményezést, amelynek célja, hogy egységesítsék a meglévő megoldásokat. Ezenkívül létrehozták a mobil-parken.de oldalt, ahol mindenki tájékozódhat arról, hogy az ő környékén van-e lehetőség mobil parkolási fizetésre. A gond ott van, hogy mindez ugyan működik a gyakorlatban, de Németországban összesen nyolc szolgáltató van jelen ezen a piacon és az általuk használt rendszerek nem igazán kompatibilisek egymással.

S hogy mindez mit jelent az autósok számára? Nos, mindenekelőtt azt, hogy ahány városban akar az illető ily módon fizetni, annyi helyen és rendszerbe kell bejelentkeznie. A szerződéskötések miatt pedig nagy a bürokrácia. A Frankfurt am Main-i Régió Integrált Közlekedési Menedzsmentje ezért 2009-től egy olyan platformot akar létrehozni, amely nyilvántartásában megtalálható mindegyik cég, de csupán egyetlen regisztrációra van szükség.

Miután valaki online kitöltötte a szerződést, bejelentette a mobil telefonszámát, az autója rendszámát és a banki adatait, postán vagy PDF-fájlban megkapja a jelentkezését visszaigazoló papírokat és a parkoláshoz használható matricát. Utóbbit elég kiragasztania a szélvédőjére és minden városban a mobiljával fizetheti a parkolási díjat. A megoldás előnye nemcsak a kisebb bürokrácia, hanem a szabad parkolóhelyek gyorsabb megtalálása, hiszen a rendszer nyolc cég adatbázisára támaszkodik.

Az egységes nyilvántartás nem hoz változást a számlázásban, az továbbra is perc alapon történik, a parkolási díjak percenként 2 és 26 euró cent közötti összegbe kerülnek. A számlát az illető havonta kapja meg. Az egységes rendszerhez eddig Köln, Neustadt a. d. W., Hamburg, Lemgo, Detmold, és Lübeck csatlakozott, Wolfsburg pedig a közeljövőben csatlakozik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #1
    Ó jaj, szegény autósok seggének már a parkolójegyért is fájdalmas elmenni :(