Berta Sándor

Fizetés slusszkulccsal

A BMW és az NXP Semiconductors mérnökei egy olyan slusszkulcsot hoztak létre, amely nemcsak az autók ajtajának kinyitására alkalmas, hanem a beépített chip segítségével akár fizethetünk is vele egy bárban vagy beléphetünk egy rendezvényre.

A két cég közös fejlesztésének köszönhetően a jövőben már nem csak a mobilunkkal fizethetünk. Az eszköz prototípusa az NXP SmartMX biztonsági chipjére épül és egyaránt feleslegesé teszi a készpénzt, valamint a bank- és a hitelkártyákat. Ezenkívül a slusszkulcs együttműködik a BMW gépkocsik személyre szabható online szolgáltatásaival. Képes automatikusan továbbítani a tulajdonosa összes személyes adatát, a hozzáférési jogait és a különböző beállításait. A rendszernek köszönhetően előre aktiválhatók egyes szolgáltatások is.

A két cég a terméket a világ első okos slusszkulcsának nevezte, amely hozzájárulhat a vezetők további kényelméhez, rugalmas ügyintézéseket, helyfoglalásokat, rendeléseket és vásárlásokat tesz lehetővé. Legyen szó benzinkútról, hotelről, élelmiszerboltról vagy parkolásról az eszköz bárhol megállja majd a helyét. A slusszkulcs előnye, hogy átmenetileg akár más járművekhez is hozzárendelhető, így a szolgáltatásai akár egy baráti társaság 2-3 gépkocsijában utazók számára is elérhetők.

"A vezeték nélküli fizetési rendszerrel egyesítettük a vezetéstechnikai technológiát és az életstílust. A slusszkulcs jelentősen meg fogja könnyíteni a BMW-t vezető emberek életét és a segítségével könnyen kapcsolatba léphetnek majd más autósokkal" - jelentette ki Raymond Freymann professzor, a BMW kutatási és technológiai részlegének ügyvezető igazgatója. Az NXP a prototípust először a november 4. és 6. között Párizsban megrendezendő Cartes & Identification kiállításon mutatja be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JL666 #11
  itt elbukna a dolog
 • Mister #10
  minden rendőrnek tudnia kéne olvasni! :)
 • Tetsuo #9
  Angliaban pl, akinek nincs biztositasa a kocsira az nem vezetheti. Akar a felesege is a tulajdonosnak..
 • Nonix #8
  hát igen, meg tegyük hozzá hogy minden rendőrnél kéne legyen ilyen leolvasó akkor ? Na hagyjuk már...
 • JL666 #7
  ja, mintha a forgalmi olvasása sokkal több időt venne igénybe, mi?!
 • JL666 #6
  ezt akartam mondani pontosan.
 • ocsieu #5
  A kezdeményezés jó, pláne, ha elég biztonságos lesz... Én speciel jobban örülnék, ha a mobilgyártók/szolgáltatók lépnének valamit ezügyben, hisz telefonja majd mindenkinek van, nade BMW-je... Ha nem szerepel a BMW tervei között 1 fullextrás, vízzel működő autó piacra dobása 3-4000 eur körüli áron (ami persze hülyeség:), akkor ez nem fog kellőképpen elterjedni, hisz a kevés user miatt a gyártása/használata drága lesz (pl 1 mastercardhoz képest)...
 • robertone #4
  Miért volna tilos egy barátom autójával furikázni???

  Egyébként semmi új ötlet nincs a nap alatt, nekem már most is fizethet bárki a BMW-je kulcsával...
 • Cuchulainn #3
  Viszont cserébe mondjuk megoldható, hogy a rendőrnél van egy gép, amibe csak bedugja a slusszkulcsot, és már ki is derül ha valaki nem a saját autójával furikázik.
 • Nonix #2
  Igen ez kezd olyan lenni mint a ferrari nyalokaja a forma1-ben. Túl modernek akarunk lennei. Fizetni pénzel kell, pont.