Berta Sándor

make.tv: videókészítés és online sugárzás

Egy új portál nem csak a saját videók és web-tv tartalmak elkészítését, de azok élő sugárzását is lehetővé teszi a felhasználók számára.

A make.tv esetében a filmek elkészítéséhez csupán egy kamerára, egy PC-re vagy notebookra és szélessávú internethozzáférésre van szükség. "A szolgáltatás elsősorban az amatőrök számára lehet érdekes, azonban a jövőben profi producereket is meg akarunk nyerni a program számára" - hangsúlyozta Andreas Meyer, a make.tv társalapítója. A céget már eddig is sok profi televíziós szakember kereste meg, köztük olyanok is, akik egy webes showműsort akartak készíteni, de nem volt hozzá megfelelő tőkéjük.

"A make.tv célja, hogy a látogatóinknak egyetlen platformon tegyük elérhetővé a műsorkészítéshez szükséges összes technikát, amelyek szükségesek az élő adások sugárzásához. Ezek általában csak egy stúdióban vagy egy közvetítőkocsiban találhatók meg. A felhasználóknak lehetőségük nyílik a kísérletezésre, legyen szó a videók vagy a hangok keveréséről, szerkesztéséről, de a filmekben elhelyezhetők például Power Point bemutatók is. A kép a képben funkciónak köszönhetően az adott tartalomtól függetlenül a műsorvezető mindig előtérben lehet."


"Nem csak egyetlen kamera képeit, hanem akár több forrásból származó felvételeket is meg tudunk mutatni. Így többen összeállhatnak egy olyan forgatócsoporttá, amelynek a tagjai később virtuálisan találkoznak a vágószobában és ott közösen készítik el a műsort. Lehetőség nyílik több élő képet mutató kamera felvételeinek összevágására, és a műsorok később igény szerint (on-demand) is elérhetők. A YouTube és a hozzá hasonló oldalak megnyitották a webes videopiacot, azonban még mindig csak nagyon ritkán találkozhatunk a világhálón a felhasználók által készített jó minőségű tartalmakkal. Ennek oka, hogy nagy körültekintést igényel az ilyen videók készítése és feltöltése. Egyszerűbb élőben műsort készíteni, hiszen elég csak elindítani a kamerát" - tette hozzá a szakember.

Andreas Meyer elmondta, hogy a műsorok lejátszásához szükséges program más oldalak, például a MySpace rendszerébe is könnyen integrálható. A megjelenítési helyek éppúgy lehetnek közösségi portálok, mint saját honlapok és blogok. A szoftver kinézete testreszabható, ezáltal illeszkedhet a honlapok dizájnjához és a számítógépen tárolt videók lejátszására is használható. Továbbá integrálható egy chatfunkció, amely lehetővé teszi egy interaktív kapcsolat kialakítását a műsor készítői és nézői között.

A make.tv bétaverziója tavaly év vége óta érhető el, azóta már több mint ezren tesztelték a szolgáltatásait. A készített videók között voltak hírműsorok, dokumentumfilmek, koncertek élő felvételei. "Mi készítettük el egy zenész Backstage-adását. Nyomon követtük a koncertje utáni perceit és az élő anyagot elérhetővé tettük a hivatalos rajongói honlapján. Bárki kérdezhetett tőle és ő válaszolt is" - ismertette egy példával a megoldás előnyeit Andreas Meyer.

A make.tv végleges verziója néhány hét múlva lesz elérhető és év végéig biztosan ingyenes marad. A szolgáltatásokat Meyer és az oldal másik társalapítója, Georg Lenzen ismertetik majd egy élő adásban. 2009-től csak az alapváltozat lesz ingyenes, amelynél a műsorokat egyszerre legfeljebb 100-an nézhetik. A profi verzió használatáért havi átalánydíjat kell majd fizetni. A két szakember jelenleg is tárgyalásokat folytat producerekkel, akik segíthetnek a felhasználók által készített videók értékesítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #10
    Aztán másnap a rendőröknek csak el kéne kérnie a listát ezekről a nevekről.
    Mindenkinek egy csomó idegeskedést spórolna meg!!!
  • NEXUS6 #9
    Ha én mobilcég lennék, csinálnék valami speckó "tömegoszlatásos" csomagot, ami garantálná, hogy ha esemény van és mindenki telefonál, akkor is kapjon a júzer biztosan vonalat és megfelelő sávszélességet is.
  • Sir Quno Jedi #8
    Meg vannak olyan spéci megfigyelő kamerák (lehet rá durva objektíveket, meg éjjellátó optikát, meg ami jólesik bármit tenni), amik webszerverként műxenek, sőt wifi kártya is megy beléjük, úgyhogy követlenül a netre megy az adása, ha pl. egy PDA/mda telóba tolsz mobil netet (nálunk is van egy cég az épületben, akiknek van ilyenjük, majdnem vettem én is). Sőt wifi helyett lehet CF karit tolni bele és akkor szépen arra rögzítget. :D
  • Sir Quno Jedi #7
    Vannak extra aksik, meg spéci, hordozható külső aksik. A gond inkább az, hogy tömegoszlatásokon annyira sokan próbálnak telefonálni egyetlen cellában, hogy a 3G, vagy ami éppne akad kimúlik, sőt a sima telók is használhatatlanok.

    Jobb egy erős wi-fi és egy eldugott vevő szerver valamelyik közeli házban/kocsiban (akár fix kábeles netre kötve).
  • Gerygrey #6
    Van már ilyen elég régóta, a ustream.tv, a nyáron az indexesek ezzel közvetítettek a Szigetről, és én is szemezgetek vele. Úgy látszik, ez az idei divat.

    Csak egy olyan laptop kellene, ami legalább 5-6 órát kibír miközben folyamatos netkapcsolat segítségével videót sugároz... És ami kellően kicsi és könnyű ahhoz, hogy egy tömegoszlatáson rendőrök elől szaladni lehessen vele ha olyan van :)
  • csorfab #5
    "azonban a jövőben profi producereket is meg akarunk nyerni a program számára"

    ROTFL
  • akyyy #4
    hogy lehet ide regisztálrni? megkapom az emailt, de semmi:S
  • Amcir #3
    no reklám például? annak örülnék
  • Alwares #2
    Ez nagyon jól hangzik.
  • NEXUS6 #1
    Szép lassan eljutunk azért oda, hogy az internet, ne elsősorban valami www hypertext szuperorganizmus legyen, hanem megjelenjenek, esetleg később már domináljanak a hangban és képben megjelenő információk.

    Itt fontos az egyidejűség, hiszen a chat, vagy fórum hozzászólások esetnén megengedhető, vagy inkább kívánatos az hogy azok egymás követően jelenjenek meg.

    De a nagy sávszélesség lehetővé teszi, hogy a kommunikációs csatornában jelenlevők egyszerre megjelenjenek, gesztusaikkal valós időben kommenteljék az eseményeket, vagy egyenesen hozzá is szóljanak. Ez méginkább intezzívvé teszi felpörgeti a kommunikációt. De ezt már nem lehet írásban csinálni.

    Ez lehet az igazi webkettő, nem az hogy testreszabhatom a kedvenc weblapom megjelenését!;)