Berta Sándor

PPLive - egy P2P-TV sikersztori

Míg Európában és Amerikában továbbra is azon folyik a vita, hogy mennyire használhatók legális terjesztési eszközként a fájlcserélő hálózatok, addig a kínai PPLive egyre nagyobb sikereket ér el világszerte.

A Kazaa alapítói által két évvel ezelőtt létrehozott Joost válságban van. Egyrészt technikai problémák, másrészt hiányzó tartalmak nehezítik a cég dolgát. A PPLive-nak nincsenek ilyen gondjai. A kínai program egyre népszerűbb, és az ázsiai paicon az elmúlt években számos P2P-alapon működő TV jelent meg. A PPLive kínálatában jelenleg 1000 élő televíziós csatorna műsora érhető el, ezenkívül pedig számos kiegészítő on-demand szolgáltatás van.



James Seng, a PPLive alelnöke az ORF.at-nek adott exkluzív interjújában csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy a nyugati világban a cégek és a szakemberek még mindig nem ismerték fel a fájlcserélő hálózatokban rejlő nagyszerű tartalomterjesztési lehetőségeket. Szerinte az is komoly problémát jelent, hogy Európában és Amerikában a P2P-t továbbra is a kalózkodással azonosítják. A kínai szolgáltatónak jelenleg 34 millió aktív felhasználó a tagja és a szoftvert több mint százmillió számítógépre telepítették fel.

Átlagosan hetente 13 órán keresztül nézik ilyen módon a televíziók műsorát. Ezek olyan számok, amikről a nyugati konkurensek jelenleg csak álmodhatnak. A PPLive különösen a pekingi olimpia alatt vált népszerűvé. Akkor a segítségével 1,6 millión látták élőben a megnyitót. Csak összehasonlításul: a BBC online szolgáltatást ugyanebben az időszakban csupán 200 000-en vették igénybe. Az is tény ugyanakkor, hogy a program elsősorban annak köszönheti a sikereit, hogy Kínában van a legtöbb internetező. Seng ugyanakkor úgy vélte, van egy másik magyarázat is. Azok számára, akik - a jobb és könnyebb megélhetés reményében - vidékről a nagyvárosokba költöznek, egyedül a PPLive segítségével nézhetik továbbra is a kedvenc helyi csatornáikat.

A cég és társai remekül profitálnak a kínai médiarendszer hiányosságaiból. Ugyan a kínai állami televízió műsorait országosan lehet fogni, azonban pont vidéken kevés az alternatív csatorna. Ezzel párhuzamosan szintén jól jön a P2P TV-ket üzemeltetőknek, hogy folyamatosan nő a szélessávú internethozzáféréssel rendelkező háztartások száma. Tavaly év végén már 122 millió ilyen kínai otthon volt. A PPStream, a QQLive és a UUSee az iResearch kínai piackutató cég becslései alapján havonta 10-23 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet. A fájlcserélő hálózatokon működő televíziók már a reklámipar érdeklődését is felkeltették. Csak a PPLive az idei első esztendő első felében kereken 2,3 millió euró reklámbevételt könyvelhetett el.

"Nagyon szomorú, hogy sokan még mindig a kalózkodással azonosítják a fájlcserélő technológiát, holott egy technológia mindig semleges. Egyaránt felhasználható jó és rossz célokra. Az Egyesült Államokban nem igazán kapott esélyt a P2P tartalomterjesztési megoldásként. Az emberek azt hitték, úgysem fog működni, ezért ki sem próbálták. Igaz, hogy valóban kell egy stabil felhasználói bázis, anélkül nem is működik" - hangsúlyozta James Seng.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #18
    Vegye visszatekeros TV-t oszt akkor nezed amikor akarod. Nekem is felig van mar a doboz, nem tudom mikor lesz idom megnezni azt a kb16 oranyi cuccot :)
  • peterxy #16
    én gyakran nézek online tvket. Főleg a tvu-t és sopcast-ot hasznaltam, és ha a minőség nem is a legjobb, gyakorlatilag bármelyik meccset meg tudom nézni ami érdekel:) Éljen a p2p!
  • Petys #15
    Ha jól tudom a Joost is p2p és ott az anyagokat akkkor nézed meg mikor akarod... habár nemtudom van e live csatornája meg a másik hátránya hogy a fele tartalom nem érhető kicsin kis országunkban...
    De p2p programból van jópár, én inkább sportot szoktam rajtik nézni, de ezen kívül van még jónéhány érdekesség ezen az oldalon.
    Éljen a p2p technológia! :)
  • kukacS3K #14
    már azt hittem ez valami olyasmi hogy este 8kor megy az indiana jones cam változat aztán meg egy riddick axxo dvdrip, az lenne az igazi:D
  • waterman #13
    az ilyen p2p tv-vel vajon azokat a filmeket is meg lehet nézni, ami tegnap este volt, vagy ez csak élő közvetítésre van belőve? mert ha pl én szerda este nem érek rá dr házat nézni, viszont ha szombet délelőtt meg ráérnék megnézni, akkor ez egy nagyon jó dolog.
    az meg, hogy az amcsi meg európai főhupákok nem jönnek rá, hogy ha csinálnának p2p alapú havidíjas szolgáltatást, akkor lenne piacuk és rögtön nem kalózkodás lenne a p2p, arra utal, hogy iszonyatosan beszűkült agyuk van és kb csak 5-6 évvel vannak lemaradva a piaci igénykehez képest..
  • cliff #12
    Látni hát... csak ki tudja kit érdekel...
  • NEXUS6 #11
    Rengeteksok mondást ismerek, az aláírásombanis láthacc 1-2-őt!
    ;D
  • winters123 #10
    jaj bölcsebb maradtál volna ha nem szólaltál volna meg.

    ilyen alap szólást nem ismerni... De úgy látszik már ezt is Győzikével párosítják egyesek.
  • rigidus #9
    Akkor ha nyilvanos helyen teszed. Lasd utolso mondatom - ezuttal szorol-szora ha lehet.
  • NEXUS6 #8
    Nem tuucc írnyi wazze:
    Mi jaz hogy Gőzeke???

    Győzike talán wazze!!!??
    ;)))