Berta Sándor

A Microsoft saját maga konkurense

A Forrester piackutató cég elemzője úgy véli, hogy a Vista gyenge eladási adatait a redmondi konszern elsősorban saját magának köszönheti.

"Számos informatikai menedzser állt el az elmúlt hetekben és hónapokban attól a szándékától, hogy Windows XP-ről Vistára váltsanak. Ennek oka, hogy nem szívesen cserélnének le egy már bevált, stabil, működő operációs rendszert egy instabil új szoftverre. Ráadásul a Windows 2000-re 2010-ig, a Windows XP esetében pedig 2014-ig nyújt a Microsoft terméktámogatást" - közölte Benjamin Gray, a Forrester munkatársa.

"A Microsoft a Vista piacra dobásával a saját maga legnagyobb konkurensévé vált, hiszen a legtöbb cég az elmúlt 4-5 évben vagy a Windows 2000-et vagy a Windows XP-t használta. Ezek az operációs rendszerek stabilak, megbízhatóak, éppen ezért nehéz most a redmondi vállalat dolga, hiszen arról kellene meggyőznie a cégeket, hogy a bevált szoftvereik helyett válasszák a Vistát" - tette hozzá a szakember. Szintén komoly problémát jelent, hogy késik a Vista 1-es szervizcsomagja és nem lehet biztosat tudni a megjelenési időpontról. A Vista még mindig nem annyira kompatibilis számos régebbi programmal, mint amennyire azt a Microsoft állította. A hardverkompatibilitás szintén kérdéses, különösen az egy-másfél évvel ezelőtt vásárolt számítógépek esetében.



A redmondi szoftveróriás korábban azzal számolt, hogy sikerül gyors váltásra ösztönöznie a cégeket és a felhasználókat és az első esztendőben kétszer annyi cég vált majd át a Vistára, mint korábban a Windows XP-re. Nos, ez az elképzelés Al Gillen, az IDC elemzője szerint már szinte biztosan kútba esett. A Vista szintén komoly hiányossága még a driverek hiánya, igaz erről elsősorban nem a Microsoft, sokkal inkább a hardvergyártók tehetnek, akik az elmúlt egy évben sem voltak képesek számos eszközhöz megfelelő meghajtóprogramokat készíteni.

Mint ismeretes, korábban Gianfranco Lanci, az Acer elnöke is élesen bírálta a Vista korai piacra dobása és az operációs rendszer hibái és instabilitása miatt a konszernt. Lanci a Dell, a Lenovo és HP nevében is beszélve közölte, hogy az üzleti megrendelők gyakran kérik, hogy a megvásárolt PC-ket inkább szállítsák XP-vel és ezt alátámasztja az a korábbi hír is, miszerint pont a Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik az XP operációs rendszereket. Szintén komoly kritika, hogy néhány nappal ezelőtt a Pekingi Olimpia hivatalos számítástechnikai partnere, a Lenovo illetékesei bejelentették: Windows XP kerül az olimpiára szállított számítógépekre és notebookokra.

Ugyan a Microsoft igyekszik menteni a menthetőt, erre utal például, hogy augusztus elején Kínában - igaz, elsősorban a kalózkodás visszaszorítása miatt - a harmadára csökkentette a Vista Home Basic és felére a Vista Home Premium verziójának árát , azonban kétséges, hogy egy ilyen lépés elősegítheti-e és ha igen, milyen mértékben az operációs rendszer eladását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #93
    "HM tehát ha én bemegyek a lakásodba akkor te nem szólnál semmit?"

    Ha a lakás adásvételi szerződését elfogadtam és aláírtam, amiben az a pont is benne áll, hogy "Az épülettömb tulajdonosának jogában áll névtelen információkat gyűjteni.", akkor nem. Ha meg nem olvastam el, akkor élve elsüllyednék a szégyentől, egyesekkel ellentétben, akik a saját hibáikért másokat hibáztatnak. Vagy fogadják el, vagy használjanak Linuxot. Van választás. Mindenkinek nem lehet az igényeit szolgálni.

    " Akkor miért azt gyülyti ki hogy milyen filmeket nézegettem pl? miért nem azt hogy milyen programokat használok legtöbbször?"

    Talán bennfentes információid vannak ezzel kapcsolatban? Mert én nem tudom, hogy miket gyűjt, de már látom lelki szemeim előtt, ahogy könnyezve röhögnek a Microsoft rendszergizdái, amikor nézik a statisztikákat, hogy "LOL, a warezwindowsosok körében ebben a hónapban a Transformers.TS.HUNDUB.avi by Józskapista release volt a legnépszerűbb film."

    "de magától akkor se küldjön már adatokat a rendszer ha én nem akarom....."

    Gondolom nem láttad még a "Segítség a Microsoftnak névtelen információk küldésével a program jobbátétele érdekében" checkboxot.

    Amúgy örülök neki, hogy itt minden "Linux király MS csúnya gonosz" mentalitású egyén ennyire magas szinten tud programozni, hogy biztosan tudja: A Linux nem gyűjt adatokat. Lehet, hogy Linus Torvalds is fetreng a székében a userek családi videóit nézegetve. Nem valószínű, de a Te elméleted szerint bármi megtörténhet.
  • sathinel #92
    HM tehát ha én bemegyek a lakásodba akkor te nem szólnál semmit? csak úgy bemennék, és szétnéznék annélkül hogy szólnék? A pc-m az is az enyém és ha valaki adatot gyülyt rólam akkor az gyükérség. Ezt csinálják diktatúrában is. Bár ezt nem érted mert vagytok páran akik nem akarják megérteni, vagy csak pont nekik dolgoztok. Bemegy a gépedre? gyülyt adatot? és megkérdez hogy engeded-e? Ennyi erővel a barátnődet is elvihetem "lecsekkolni", mert nem lecsukjuk, csak adatot gyülytök róla, és hogy mit szeret. Neked meg ne legyen már egy szavad sem ellene hisz anonime fogjuk csinálni nem mondom el mindenkinek a neveteket, csak statisztika:DDDDDD amíg ez nem zavar kicsit sem, addig nem is fogod megérteni miért pampognak az emberek. Mindíg benyögsz valami jópofa beszólást, és hülyének nézed a másikat.

    "hogy jobbá tedd az általad használt oprendszert" te marketinges lehetsz az MS-nél. Akkor miért azt gyülyti ki hogy milyen filmeket nézegettem pl? miért nem azt hogy milyen programokat használok legtöbbször? hogy azokat fejlesszék? de magától akkor se küldjön már adatokat a rendszer ha én nem akarom.....
  • Penge4 #91
    "De abban is biztos vagyok , hogy Linus ill. bármelyik open source fejlesztő nem fog szabadalmi perrel fenyegetőzni."

    Szerintem egy nyílt forráskódú szoftverrel kapcsolatban nem is lehet ilyesmire jogalapja.

    Meg ha lenne is (elég csavaros ma már a jogrendszer, szóval nem esküdnék meg rá), akkor sem lenne semmi értelme, mert neki egy kanyija nem lesz belőle, a MS meg pénzből él.

    Mondtam már, hogy ne hasonlítsunk egy nyílt forrást egy zárt forráskódú profitorientált mammutcéghet.

    Amíg mondjuk a személyes adataim kint nem landolnak egy nyilvános weboldalon, alatta a "by Microsoft adatgyűjtő bizbasz" felirat, addig hidegen hagy az ilyesmi. Emberek milliói regisztrálnak iwiwre, myvipre, myspace-re, (nyilvános rendőrségi adatbázis) ami azért jóval durvább hülyeség, mint névtelen főként technikai...egyéb adatokat szolgáltatni egy multicégnek, ahol bizalmasan kezelik és csak egy statisztika vagy, amivel hozzájárulsz, hogy jobbá tedd az általad használt oprendszert.

    És hol máshol jöjjön le, mint a Windows Updade-en keresztül? Azt hiszem ez rögzítve van az EULA-ban is, úgyhogy a pereskedő, pattogó userek olvassanak 7673894738 oldalt, vagy kussoljanak.
  • eszkaresz #90
    "A Windows azért gyűjt adatokat, hogy javítsa a hibákat és a felhasználók igényeire szabja a rendszert. Névtelen adatokat gyűjt, de ezt te soha nem fogod megérteni."

    Sajnálom, hogy nem tartasz képesnek arra , hogy megértsem a windows update a hibás fájlok kijavítását szolgálja. Abban azért egyetértünk remélem, hogy Linux rendszerben az online update nem helyez el (nem kell) mindenféle "rosszalkodás ellenőrzőt". De ez a záras, kulcsos példa nem nagyon állja meg a helyét, mer egészen másról szól Az hogy névtelen adatokat gyűjt, mit is mondjak keress rá neten ezzel kapcsolatban, meg fogsz lepődni.

    "Igen, sokáig tart, főleg mire visszarendezem a régi megszokott dolgokat. Ezért van többek között XP óta "Fájlok és beállítások átvitele" varázsló."

    Ebből is látszik mennyire jó és hatásos egy egészséges "konkurencia". :) Ezeket a dolgokat már régen megoldották Linux alatt és én csöppet sem bánom, hogy ha csak valami hasonlót is, de lehet használni egy XP-ben is. De abban is biztos vagyok , hogy Linus ill. bármelyik open source fejlesztő nem fog szabadalmi perrel fenyegetőzni. Na ezért nem jó az a példa , hogy kitől vettem a zárat a lakásomba + parázzak!!!

    Remélem érted ;)

    Üdv: Karesz
    http://kareszka.extra.hu
    24 óráig nem írhatok semmités
    30 napig nem helyezhetek el Linket.
    Fő a bizalom !
  • Penge4 #89
    A Windows azért gyűjt adatokat, hogy javítsa a hibákat és a felhasználók igényeire szabja a rendszert. Névtelen adatokat gyűjt, de ezt te soha nem fogod megérteni. Amúgy jól nézz szét a lakásodban is, mert amikor vetted a zárat lehet, hogy akitől vetted volt neki egy másolata, követett és amikor nem voltál otthon lehallgatóberendezéseket helyeztek el a lakásodban. Én a helyedben paráznék.

    Igen, sokáig tart, főleg mire visszarendezem a régi megszokott dolgokat. Ezért van többek között XP óta "Fájlok és beállítások átvitele" varázsló.
    Amúgy a jelszavakat jó, hogy megemlítetted, mert épp most fejlesztgetik és már a Live.com-on be is vezették béta fázisban a Windows CardSpace-t. Olyan mint az OpenID, elég egy jelszó mindenhova, ami támogatja.
  • eszkaresz #88
    <i>"a Linux honnan szerzi azokat a híveit, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat attól, hogy ők azt használnak"</i>

    Szerintem azok akik egy Linuxot kipróbáltak, és tényleg kipróbálták, és nem csak a dupla klikket keresgették, könnyen ráéreztek arra, mi az szabadon rendelkezni a s a j á t számítógépünkkel.
    Általában az igazi megismerése egy Linuxnak időigényesebb, mert feladataiban sokkal több megoldást kínál (mert ez is feladata). Személyesen én sem „rajongok” a Windowsokért. A híres produkciói ;) mellet nagyon zavar, hogy állandóan jogosítványokat állít ki magának az MS, hogy most éppen milyen fontos fájlokat helyez el az ÉN gépemen mert vélelmezi, hogy esetleg lopok. Szóval, ha ilyen meglátással bír akkor pl. tőlem ne várja el senki, hogy szeressem, és igenis érzek magamban annyit, hogy megmutassam van másképp!
    http://www.kareszka.extra.hu/viewpage.php?page_id=21


    <i>"Én is felsorolhatnék pár ismerőst, akik kipróbálták a Linuxot, aztán mégjobban megszerették utána a Windowst"</i>

    Nem fog mindenki Linuxot használni és nem is kell.
    De hagy kérdezzek egy apróságot: mennyi munkád van abban, ha újra kell telepítened a Windowst?
    Vagy mint a cikkben váltani szeretnél egy újabb Windows verzióra. Tele vagy jelszavakkal beállításokkal amiket jó esetben hosszabb ideje megszoktál, driverek....stb szóval tiszta telepítés esetén nem egyszerű. Túl vagyok jó pár verzióváltáson Linuxszal és van olyan beállításom, jelszavam amire nem is emlékszem, mert a telepítések folyamán ezeket soha nem kellet újra megadni...


    Üdv: Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • turul16 #87
    OS revolution(2001)


    Nekünk tök jó szabadságról és hasonlókról szóló dumánk van. Ez abszolult jól eladható, rengeteg hívet hoz.
  • sathinel #86
    SecondLevelDataCache records the size of the processor cache, also known as the secondary or L2 cache. If the value of this entry is 0, the system attempts to retrieve the L2 cache size from the Hardware Abstraction Layer (HAL) for the platform. If it fails, it uses a default L2 cache size of 256 KB. If the value of this entry is not 0, it uses this value as the L2 cache size. This entry is designed as a secondary source of cache size information for computers on which the HAL cannot detect the L2 cache.

    This is not related to the hardware; it is only useful for computers with direct-mapped L2 caches. Pentium II and later processors do not have direct- mapped L2 caches. SecondLevelDataCache can increase performance by approximately 2 percent in certain cases for older computers with ample memory (more than 64 MB) by scattering physical pages better in the address space so there are not so many L2 cache collisions. Setting SecondLevelDataCache to 256 KB rather than 2 MB (when the computer has a 2 MB L2 cache) would probably have about a 0.4 percent performance penalty.
  • A1274815 #85
    "Processzor L2 chache használata:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
    L2 Cache használata.(128, 256, 512, procitól függ. XP 256)"

    Ha 0-ra állítod akkor automatikusan felismeri az L2 gyorsítótár méretét és teljesen kihasználja (ez általában az alapértelmezett érték).
  • Penge4 #84
    Ezt fel tehetném én is, hogy a Linux honnan szerzi azokat a híveit, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat attól, hogy ők azt használnak, lelámáznak minden Windows usert és erőszakosan próbálnak mindenkit meggyőzni, hogy nekik az a jobb.
    Én is felsorolhatnék pár ismerőst, akik kipróbálták a Linuxot, aztán mégjobban megszerették utána a Windowst.

    De felesleges, az emberek különbözők, mindenki azt használ, amit akar.