Gyurkity Péter

Felére csökkent a Vista ára Kínában

A Microsoft felére-harmadára csökkentette a Vista árát, abban reménykedve, hogy ezzel nagy lendületet adnak a keresletnek. A Linux előretörésének elmaradását eközben a szakértők az PC-gyártók számlájára írják.

A szoftvercég némileg meglepő lépésre szánta el magát Kínában: egy speciális akció keretében a Vista Home Basic verzió árát 200 dollárról 66 dollárra, vagyis éppen az eredeti ár harmadára csökkentette, a Home Premium pedig eközben 250-ről 120 dollárra, vagyis éppen a felére esett. A kezdeményezéstől Redmond a kalózkodás visszaszorulását és a legális példányok előretörését várja.

Egy hasonló lépést nyilván a világon mindenütt kitörő örömmel fogadnának, ám a cég célja az ázsiai óriás piacának meghódítása, ezért itt láthatóan különleges engedményekre is hajlandó. A problémát a kalózkodás mértéke jelenti, Kínában ugyanis túlnyomó többségben illegális példányok találnak gazdára, nemcsak az interneten keresztül, hanem akár a szaküzletekben is, amit a gyártók és szoftverfejlesztő cégek évek óta próbálnak visszaszorítani. A Microsoft a jelek szerint úgy látja, hogy a drasztikus árcsökkentésben lehet a kiút, amely egyben azt is jelenti, hogy a helyi fizetésekhez és pénztárcákhoz némileg jobban illeszkednek majd a hivatalos árak.

A különböző Linux disztribúciók és a platform előrenyomulását és a Windows leváltását már számos alkalommal megjósolták, ez azonban a nagyarányú kalózkodás ellenére sem akar bekövetkezni. A piaci elemzők szerint ebben szerepet játszik az is, hogy a PC-gyártók nem igazán hajlandók nyílt forráskódú operációs rendszerekkel szállítani saját konfigurációikat, ezért a vásárlók jelentős része soha nem is találkozik az alternatívával. Azok a bátrak pedig, akik Linuxot telepítenek az előre összeállított konfigurációkra, korlátozott támogatásban részesülnek, ha valamilyen probléma merül fel.

Kivételt képez a Dell, amely megkezdte az Ubuntuval szállított gépek árusítását az USA-ban, valamint az Acer, amely szintén ezzel a disztribúcióval szállítja egyik modelljét, igaz kizárólag Szingapúrban. A Toshiba és több más gyártó azonban az alig mérhető igénnyel indokolja távolmaradását - a cég példaként említi, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon az elmúlt három év során összesen 5-6 esetben regisztráltak Linuxra vonatkozó érdeklődést, ami szinte nevetséges szám.

A jelenleg körülményeket figyelembe véve a legtöbben elhúzódó, sok kínnal járó időszakot jósolnak, mielőtt a Linux egyáltalán eséllyel szállhat versenybe az asztali uralom megszerzéséért. A nagy esélyek kétségtelenül a fejlődő országokban mutatkoznak, amelyek csak ritkán engedhetik meg a maguknak a legális szoftverek megvásárlását - az ingyenes megoldások azonban áttörést hozhatnak, bármilyen keserves is lesz az átállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MisterZ #38
    Jah és azt se felejtsük el, hogy erre az oldalra informatika iránt érdeklődök járnak, így nekünk (vagy egy részünknek) hiába élvezet Linux beállításokkal szöszölni, vagy manualokat, wikiket olvasni, ezt a "csak használni akarom, működjön" user nem fogja megtenni... Akinek egyszerű használhatóság kell, ott a Windows, akit zavar a sok fagyás, szemetelős registry, de csak használni akarja a gépét, az Mac-et vesz (itt centralizáltan minden finomhangolt, nem írnak 1000-en milliónyi bugos drivert és szoftvert.). A Mac ilyen szempontból nem divatozás.

    Akit meg a finom beállítások érdekelnek, az Linuxot telepít... Akár még a mobiljára is:

    http://www.openmoko.com/
  • MisterZ #37
    DirectX, Direct3D, .net Framework, asp, IE motor... Mindent megtesz a Microsoft, hogy a Windows alá írt programok ne induljanak el (a jövőben sem) könnyen és egyszerűen más OS-en... Mivel piacvezető és dominanciája vitathatatlan a piacon, így megteheti, hogy belső szabványokkal megöli a kicsit.

    Open source-vel hatalmas gond, hogy nem hoz pénzt a konyhára annak, aki rászánja magát a community-ben való bármiféle munkára. Így csak a lelkes, megszállottak fejlesztenek rá. Nagyon szimpatikus az open source, de egyetem elvégzése után valamiből élni is kell tehát ha nem vmi embedded eszközre fejlesztek majd esetleg platformfüggetlen VM-re (pl. Java), akkor előbb utóbb a Microsoft malmára fogom hajtani a vizet. (Webfejlesztőként is IE-hez kell igazítani a kódot...)

    Az más kérdés, hogy szervernek az ember Linuxot használ, erre lett kitalálva igazából, nem User Bélák desktop OS-e szeretett volna lenni.

    A Windows és a Linux összehasonlíthatatlan, mivel mindkettő másra való. (A motorbicikli és autó esete, mindkettő előnye, hátránya...)

    Amit én szeretek a Linuxban, hogy ha hibába ütközik valami, akkor a megoldást fórumozással, keresgéléssel, a hibaüzenet értelmezésével pillanat alatt megtalálom, de ha ez nincs így, akkor legalább tudom mi a rossz.

    Mikor Windows-os szoftverrel van valami probléma, akkor sokszor "csak nem működik és kész", sose tudja meg az ember, hogy miért...

    Másik történet, mikor a családban WLAN-t építettem ki (Win minden gépen kivéve a sajátomon), rájöttem, hogy a router jelét az egyik hálókártya jobban veszi, mint a másik. Sajnos a rosszabbik 3 falon át kommunikált a routerrel, így sokszor szakadt. A közelebbi PC-ben volt a jobbik kártya. Nosza, gondoltam, cseréljük meg a kettőt... Ez hibás döntésnek bizonyult, hiába uninstalláltam a drivereket és cseréltem ki a két wireless kártyát, egyiket se sikerült normálisan életre lehelni azután... Ez hardvergyártói hanyagság. Egyrészt hogy van az, hogy az IEEE szabvány szerinti kártyák között hatalmas különbség van? Másrészt a driver készítői nem gondoskodtak a megfelelő uninstallról. Az MS ott hibás, hogy az egész egy "black box" így aztán nem tudsz mit tenni, húzhatod újr az OS-t. (Jah, rendszervisszaállítás se jött be.)

    Linux alatt meg a notebookom integrált hangkarijával vannak gondok, hang van, de a hangerőszabályzó gomb nem működik, ahogy a beépített mikrofon sem... (Nekem FuSi-m van de a hangmegoldás ugyanaz... Feisty-ben is ua. a probléma.)

    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/42600

    Ami nagy hiányosság tényleg, hogy mérnököknek pl. mindenféle CAD-ek nem találhatóak meg (tudtommal) Linuxos változatban. Azt hiszem erre gondolt egy hozzászóló... Hátmég ha mondjuk még ritkábban elterjedt alkalmazást használ az illető... Persze lehet virtuális gépet futtatni de az jóval lassabb lesz, olyan ez, mint egy óvszert többször használni. Lehetséges de nem egészséges. :P

    Video és multimédia is kevesebb (más) van, levédett szabványok ugye...

    Megjegyzés, hogy aki játékok hiányára panaszkodik, annak nem való a Linux, mert ugye egy PC-vel nem csak játszunk. ;) Arra ott a Playstation. (Wine alól poén a winemine. :P)

    Titkárnéniknek meg tökmindegy, mi fut a gépen. Windows-t is, Linuxot is rendszergazda fogja nekik beállítani... Utána meg fusson vmi irodai cucc, legyen böngésző, stb.

    Speciel nekik a Win azért jelenthet könnyebbséget, mert az MS ad Support-ot, ha eredeti szoftvert használnak...

    Remélem összefüggő, nem fogom visszaolvasni, erről ennyit. Nekem marad az Ubuntu Feisty
  • Sanyix #36
    Én meg felraktam a gépemre, mindent alapból felismert, még a nyomtatót is, amit az xp nem, mivel csak alap videodrivert telepít, komolyabb 3d alkalmazásokra nem jó, ezért telepítettem a radeon9600-nak egy flglx-et, amivel már minden ment, doom3-al, gugliörtel, il2-vel tesztelve :)

    Ezenkívül anyám gépére, amiben a másik gyártó procija van, más alaplap, nv videokártya, ugyanígy felment, és mindent felismert alapból, mellesleg ezen a gépen bármilyen haxolt nem haxolt vinfos akárhány reinstallnál, induláskor a windows xp feliratnál csontra fagy (ctrl-alt-del se segít, csak reset), ubuntu szó nélkül megy, tökéletesen.
  • turul16 #35
    Sis vga -t kivéve minden jól megy szvsz. (Állítólag némelyik sis is megy)

    Hangnál az volt a legdurvább, amikor kiderült, hogy az alaplapon USB keresztül csatlakozik a hangkari. Ez után megoldás azonnal jött.
  • turul16 #34
    lspci kimenetet küldjéé.
  • szabi0 #33
    Pár hónapja beprobálkoztam az ubuntuval.
    A vga támogatás pocsék, de legalább látom a képernyőt viszont hangom az nincs.
    Bármi gondomra a win alatt kis keresgélés után megtalálom a választ, ubuntu alatt ez nem megy.
    Megvannak a bevált alkalmazásaim amik linux alatt nincsenek.
    A játékok futtatása meg fentebb emlitettem normális VGA müködés nélkül problémás.
    Jelenleg ott tartok, hogy egy hónapja el sem indítottam.
    Majd valahogy le kellene pucolni a gépről.
    Számomra csalódás.

    Üdv
    szabi
  • Sanyix #32
    Ja azt olvastam, csak nem működött :)
  • turul16 #31
    Lenovo és HP szállít Linuxos gépeket mezei usereknek.
    (Ha jól tudom serveren megszokott dolog, a Linux támogatás)
  • turul16 #30
    NI Labview, Xilinx WebISE és egyéb szoftverei, EAGLE Layout Editor ... stb. van Linuxra. Munkára sokan használják, első sorban embedded fejlesztő cégek.

    wine fejletsége előbb utóbb eléri azt a szintet, hogy minden XP progi menni fog vele jó sebességgel. Én szinte soha nem használom, ami nekem kell van Nativan Linuxra.

    Piaci elemzők úgy látják, hogy a Linux teret fog hódítani ők 2010 környékére teszik a bevételek megduplázódását ami duplánál nagyobb elterjedést jelent tekintve, hogy Linux és rá elérhető programok tekintélyes része ingyenes , én 2008 at mondtam , de én optimista vagyok :)
  • tacsaby #29
    Úgy néz ki, hogy ez a windóz vs. linux vita soha nem fog véget érni, de nem baj, mert szerintem mókás. Mindenki szentül hisz a maga igazában. Olyan mint ha arról vitatkoznánk, hogy a vörös vagy a fehér bor-e a jobb. Persze ez ízlés dolga. Egy kicsit nyitottabb hozzáállás, és valódi tapasztalat azért nem ártana, mielőtt véleményt alkotunk egy dologról.
    Hivatalból ms office-t kell használnom minden nap, a feladatát jól ellátja ez a szoftver is, de vele szemben az égvilágon semmi kivetnivalót nem találok az OO-ban sem, sőt! Otthon csak ezt használjuk. Aki annak idején egy 1.0-ás OO-t kipróbált, az akkor mondhatta, hogy egy rakás kaka, mert tényleg az volt, de most, több mint öt éves folyamatos fejlesztés után az OO 2-t lefikázni, pláne szembeállítani a konkurens kereskedelmi termékekkel nem vall túl nagy tájékozottságra.
    Abban maximálisan egyetértek, hogy nagy szívás a linux, nem támogatott hardveren, de emiatt nem kéne utálni a rendszert, mivel az szinte kifogástalan. Én inkább a hardvergyártókat gyűlölöm, mivel miattuk van, hogy ez a jobb sorsra érdemes rendszert annyian kivágják a kukába a support hiánya miatt.
    Sanyix-nak üzenem, hogy nagyon király tartalomjegyzék generátor van az OO-ban. Csak olvasd el a help-jét, ami már úgyis magyar!