Berta Sándor

Az Acer vezetője is támadta a Vistát

A számítógépgyártó vállalat elnöke élesen bírálta az operációs rendszer miatt a Microsoftot, amely szerinte hibát követett el a Vista piacra dobásával. A sikertelenség cégére is kihat.

Élesen támadta a Microsoftot és az új operációs rendszert Gianfranco Lanci, az Acer elnöke. "Az egész ágazat csalódott a Vistában. A Microsoft hibát követett el az új szoftver piacra dobásával. Még soha egyetlen Windows-verzió sem növelte ilyen kis mértékben a számítógép-eladásokat, mint a Vista, s úgy tűnik, ez az idei esztendő második negyedévében sem fog változni" - jelentette ki a Lanci.


Gianfranco Lanci
Az Acer vezetője - amely cég egyébként a világ negyedik legnagyobb számítógép gyártója - ráadásul azt is a redmondi vállalat szemére vetette, hogy a Vista tele van hibákkal és még mindig instabil, pedig már hónapok teltek el a hivatalos megjelenése óta. (A magyar nyelvi változat február 20 óta kapható.) A kritika persze elég öncélú, de abból a szempontból mindenképp érthető, hogy a gépek lecserélésének elmaradása a vártnál kevesebb árbevételt jelent. Lanci a Dell, a Lenovo és HP nevében is beszélve közölte, hogy az üzleti megrendelők gyakran kérik, hogy a megvásárolt PC-ket inkább szállítsák XP-vel.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy a világ nagy számítógépgyártóinak egyike nyilvánosan bírálta a Vistát, a múlt héten pénteken számoltunk be arról, hogy pont a Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik az XP operációs rendszereket. A legtöbben kompatibilitási problémák miatt részesítenék előnyben a már igencsak koros Windows XP-t, mivel számos szoftver továbbra sem fut tökéletesen az új operációs rendszeren. Mindezt természetesen a PC-gyártók és a forgalmazók is észrevették, így többen ismét megkezdték az XP-vel szállított konfigurációk értékesítését és leszállítását. Ráadásul több vállalat nem hajlandó a Vistához nyúlni, amíg az első javítócsomag meg nem érkezik - emiatt legalább az év végéig vagy jövő év elejéig visszamaradhatnak az eladások.

Ezzel szemben a Microsoft közlése szerint a Vista hatalmas siker, a cég március óta már 20 millió Vista licencet értékesített. Viszont azt sem hallgatták el, hogy a Windows XP eladások a vártnál jobban alakulnak, részesedésük az eladásokból nagyobb szeletet kanyarított ki a korábban számítottnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #118
    " a lenytek nm az hogy melyik a jobb hanem miert van az hogy tok ingyen kapok 1 olyan progit ami ugyant tudja mit a fizetos tarsa."

    Nem tudja ugyanazt. Hányszor kell még elmagyarázni, hogy Vista nem egyenlő XP+Aero.
    Van egy jó nagy csomó más fícsör is benne, csak azok nem olyan látványosak (hacsak nem használja is az ember, mert akkor bizony érződik).
  • Penge4 #117
    "Latod, ebbol is latszik hogy nem ertesz hozza..."


    Visszatérve a 4 giga ramra: http://lacy.hu/index.php?lap=vista&ez=39
  • Penge4 #116
    ÉS más videókártyáknál miért nem áll fenn a probléma Vista alatt 2-től több ramnál?
    Ennyi infóból nem tudod eldönteni, hogy a Microsoft hibázott valamit, vagy az értintett gyártók a drivereikben.
  • formatuq #115
    Latod, ebbol is latszik hogy nem ertesz hozza...

    "..you need to bear in mind ATI card users are having this issue as well. And this issue doesn't appear to be limited to nforce users either. Do some googling. This is definitely an issue of 2+ sticks of memory meets vista meets fairly high performance video cards, those are the ONLY three things we all share..."

    http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=25381

  • floatr #114
    Nagyjából teszek arra h ki kicsodát mire kötelez, és mit integrál a saját -- ismétlem -- DOBOZOS termékébe. Csak és kizárólag annyi h működik-e amivel eladják, illetve ha problémáim vannak vele hogyan orvosolják, vagy hogyan tudok én egymagam segíteni a dolgon. Namost ha arra gondolsz hogy akinek valami nem jön be az vegyen mást hozzá, akkor rohadtul rossz úton jársz, mert éppen ezzel .asztak oda a windowsnak h elkezdtek mindent integrálni bele, és kapcsolt áru formájában a szádba tolják; természetesen az integrált cucc árát az OS árába integrálják. Namost mi is van akkor, ha pár dolog nem frankó az egészből: pénzt dobtál ki az ablakon. Mert mondjuk állatira nem használod az intézőt, mert használhatatlan, és van más (igaz shareware, újabb pár ezres -- jogszerűen), vagy nem használod a képbaszkurálót, mert használhatatlan, és veszel másikat (mondjuk ez is shareware, megint pár ezres), hasonlóképpen a médialejátszóval, böngészővel, task manager, shell, na meg az ablakkezelő is, amit -- ha gáz van -- nem is olyan egyszerű lecserélni. Ígyhát mégegyszer: ha nem tetszik a csomag egy darabja, amit az arcodba toltak viszonylag drágán, akkor szívás van, mert javarészt ezzel adták el neked, átlagfelhasználónak. Tetszik? Nem tetszik? Mert ha nem, akkor az egész termék nem tetszik. És ez nagyon nem az OS által nyújtott funkcionalitás, hanem csupán a körítés.

    És mégegyszer mondom: nem keverném bele ebbe az egészbe a Linuxot, mert erről szól.
  • sathinel #113
    a linux-os how-to oldalakon álltalában elég jól szádbarágják mit írj be a konzolba.

    Ez pl akkor nehéz ha valakinek a copy paste nehezére esik.

    és nem kötözködésképp, de az OTP akkor miért így keres munkatársat?:
    Adatbázis kezelő


    Feladatkör:
    * Informatikai rendszerek, szerverek adminisztrációja operációs rendszerek valamint adatbázis szinteken
    * Rendszerek biztonságának fenntartása (felhasználói jogok, biztonsági patch-ek, stb.) Elemzi az operációs rendszerbe és az adatbázisba való bejelentkezéseket.
    * Disaster Recovery és Business Continuity szabályzatok dokumentálása, tesztelése és gyakorlatba ültetése.
    * Dokumentálja a rendszerek installálását, karban tartását és a biztonsági ellenőrzését.

    Követelmények:
    * Felsőfokú végzettség, IT szakterület előnyt jelent.
    * Legalább 3 év tapasztalat Oracle adatbázis kezelésben
    * Oracle Database 10G, 9i, Real Application Cluster, Oracle Application Server 10G alapos ismerete
    * Minimum 2 év tapasztalat Linux, Unix operációs rendszerek kezelésében
    * Microsoft SQL Server, Windows 2000 Server kezelésének ismerete előnyt jelent.
    * Ügyfél orientáció
    * Csapatmunka
    * Angol nyelv ismerete

    A minimum 2 év tapasztalat azért kell hogy menőzzenek hogy király linux arcok? vagy munka miatt kell tuniuk??? Amit látsz a fiókokban az lehet hogy win....
  • Penge4 #112
    Javítás:
    "Nem választhatok más ablakkezelőt/képnézegetőt/bármit, ha a default nem tetszik, mert ezeket integrálták, és ennyi."

    Na már itt is jó irányba haladunk, a végén még ezért is meg fogja őket büntetni az EU és kötelezi, hogy Windowsra is tehessenek az emberek KDE-t vagy Gnome-ot, ha úgy tartja kedvük, mert a szabad választás joga...
  • Penge4 #111
    Nem választhatok más ablakkezelőt/képnézegetőt/bármit, ha a default nem tetszik, mert ezeket integrálták, és ennyi.


    "Mester, köszönöm a felvilágosítást, most már tudom, hogy a NASDAQ, Myspace, OTP és hasonló volumenű cégek IT-sai hülyék. El kéne küldeni őket egy linux-továbbképzésre, ugye?"

    Annyi igazság van benne, hogy a Windows otthoni felhasználóinak 90%-a nagyon kezdő, ezért ilyen felhasználóbarát a rendszer. A Linuxos kollégák meg gondolom úgy kezdték, hogy 4 évesen már kernelt fordítottak és nem egérrel katintottak a Start menüre meg "felfedezték" mit nyújt a "számítógép". Ha megláttak volna egy parancssort, valószínűleg elriasztotta volna őket. De a Linuxosos többsége a felületből itél. A Windows is közel olyan részletesen konfigolható, testreszabható, aki már ért hozzá. A Linux kapott az alap feladatokra egy GUI-t, ennyi.
    Egy power user meg maximum akkor fog áttérni Linuxra a jól megszokott rendszeréről, ha olyan beállítottságú. Aki már eljutott egy bizonyos szintig és nem omlik össze nála a rendszer, tehát nincs vele semmilyen problémája, az nem fogja egy új rendszerrel a 0-ról kezdeni. Az meg hogy kinek melyik a jobb, az megint szubjektív.
  • Zoleeca #110
    "Szóval akkor most mit is akartál megcáfolni?"


    "Persze ez csak a saját tapasztalatom :)"

    Szóval semmit :P
  • Zoleeca #109
    Hmm...ezt én is tudtam. De elhiheted nekem, hogy egy progi (RAMdrive) felrakásával olyan szép kékhalált produkált a gépem hogy csak na. Sőt továbbmegyek, úgy tönkrevágta a rendszert hogy semmit nem tudtam kezdeni vele. Újrahúztam ghost-tal és kész. Azóta sem dobott még kékhalált.

    Persze az is lehet hogy szar a gép és csak ez a progi hozta ki belőle a dolgot, nem tudom. De az biztos, hogy előtte nem volt jellemző rá az ilyesmi és azóta sem.

    Na most akkor mi van? :)