93
  • Penge4
    #93
    "HM tehát ha én bemegyek a lakásodba akkor te nem szólnál semmit?"

    Ha a lakás adásvételi szerződését elfogadtam és aláírtam, amiben az a pont is benne áll, hogy "Az épülettömb tulajdonosának jogában áll névtelen információkat gyűjteni.", akkor nem. Ha meg nem olvastam el, akkor élve elsüllyednék a szégyentől, egyesekkel ellentétben, akik a saját hibáikért másokat hibáztatnak. Vagy fogadják el, vagy használjanak Linuxot. Van választás. Mindenkinek nem lehet az igényeit szolgálni.

    " Akkor miért azt gyülyti ki hogy milyen filmeket nézegettem pl? miért nem azt hogy milyen programokat használok legtöbbször?"

    Talán bennfentes információid vannak ezzel kapcsolatban? Mert én nem tudom, hogy miket gyűjt, de már látom lelki szemeim előtt, ahogy könnyezve röhögnek a Microsoft rendszergizdái, amikor nézik a statisztikákat, hogy "LOL, a warezwindowsosok körében ebben a hónapban a Transformers.TS.HUNDUB.avi by Józskapista release volt a legnépszerűbb film."

    "de magától akkor se küldjön már adatokat a rendszer ha én nem akarom....."

    Gondolom nem láttad még a "Segítség a Microsoftnak névtelen információk küldésével a program jobbátétele érdekében" checkboxot.

    Amúgy örülök neki, hogy itt minden "Linux király MS csúnya gonosz" mentalitású egyén ennyire magas szinten tud programozni, hogy biztosan tudja: A Linux nem gyűjt adatokat. Lehet, hogy Linus Torvalds is fetreng a székében a userek családi videóit nézegetve. Nem valószínű, de a Te elméleted szerint bármi megtörténhet.
  • sathinel
    #92
    HM tehát ha én bemegyek a lakásodba akkor te nem szólnál semmit? csak úgy bemennék, és szétnéznék annélkül hogy szólnék? A pc-m az is az enyém és ha valaki adatot gyülyt rólam akkor az gyükérség. Ezt csinálják diktatúrában is. Bár ezt nem érted mert vagytok páran akik nem akarják megérteni, vagy csak pont nekik dolgoztok. Bemegy a gépedre? gyülyt adatot? és megkérdez hogy engeded-e? Ennyi erővel a barátnődet is elvihetem "lecsekkolni", mert nem lecsukjuk, csak adatot gyülytök róla, és hogy mit szeret. Neked meg ne legyen már egy szavad sem ellene hisz anonime fogjuk csinálni nem mondom el mindenkinek a neveteket, csak statisztika:DDDDDD amíg ez nem zavar kicsit sem, addig nem is fogod megérteni miért pampognak az emberek. Mindíg benyögsz valami jópofa beszólást, és hülyének nézed a másikat.

    "hogy jobbá tedd az általad használt oprendszert" te marketinges lehetsz az MS-nél. Akkor miért azt gyülyti ki hogy milyen filmeket nézegettem pl? miért nem azt hogy milyen programokat használok legtöbbször? hogy azokat fejlesszék? de magától akkor se küldjön már adatokat a rendszer ha én nem akarom.....
  • Penge4
    #91
    "De abban is biztos vagyok , hogy Linus ill. bármelyik open source fejlesztő nem fog szabadalmi perrel fenyegetőzni."

    Szerintem egy nyílt forráskódú szoftverrel kapcsolatban nem is lehet ilyesmire jogalapja.

    Meg ha lenne is (elég csavaros ma már a jogrendszer, szóval nem esküdnék meg rá), akkor sem lenne semmi értelme, mert neki egy kanyija nem lesz belőle, a MS meg pénzből él.

    Mondtam már, hogy ne hasonlítsunk egy nyílt forrást egy zárt forráskódú profitorientált mammutcéghet.

    Amíg mondjuk a személyes adataim kint nem landolnak egy nyilvános weboldalon, alatta a "by Microsoft adatgyűjtő bizbasz" felirat, addig hidegen hagy az ilyesmi. Emberek milliói regisztrálnak iwiwre, myvipre, myspace-re, (nyilvános rendőrségi adatbázis) ami azért jóval durvább hülyeség, mint névtelen főként technikai...egyéb adatokat szolgáltatni egy multicégnek, ahol bizalmasan kezelik és csak egy statisztika vagy, amivel hozzájárulsz, hogy jobbá tedd az általad használt oprendszert.

    És hol máshol jöjjön le, mint a Windows Updade-en keresztül? Azt hiszem ez rögzítve van az EULA-ban is, úgyhogy a pereskedő, pattogó userek olvassanak 7673894738 oldalt, vagy kussoljanak.
  • eszkaresz
    #90
    "A Windows azért gyűjt adatokat, hogy javítsa a hibákat és a felhasználók igényeire szabja a rendszert. Névtelen adatokat gyűjt, de ezt te soha nem fogod megérteni."

    Sajnálom, hogy nem tartasz képesnek arra , hogy megértsem a windows update a hibás fájlok kijavítását szolgálja. Abban azért egyetértünk remélem, hogy Linux rendszerben az online update nem helyez el (nem kell) mindenféle "rosszalkodás ellenőrzőt". De ez a záras, kulcsos példa nem nagyon állja meg a helyét, mer egészen másról szól Az hogy névtelen adatokat gyűjt, mit is mondjak keress rá neten ezzel kapcsolatban, meg fogsz lepődni.

    "Igen, sokáig tart, főleg mire visszarendezem a régi megszokott dolgokat. Ezért van többek között XP óta "Fájlok és beállítások átvitele" varázsló."

    Ebből is látszik mennyire jó és hatásos egy egészséges "konkurencia". :) Ezeket a dolgokat már régen megoldották Linux alatt és én csöppet sem bánom, hogy ha csak valami hasonlót is, de lehet használni egy XP-ben is. De abban is biztos vagyok , hogy Linus ill. bármelyik open source fejlesztő nem fog szabadalmi perrel fenyegetőzni. Na ezért nem jó az a példa , hogy kitől vettem a zárat a lakásomba + parázzak!!!

    Remélem érted ;)

    Üdv: Karesz
    http://kareszka.extra.hu
    24 óráig nem írhatok semmités
    30 napig nem helyezhetek el Linket.
    Fő a bizalom !
  • Penge4
    #89
    A Windows azért gyűjt adatokat, hogy javítsa a hibákat és a felhasználók igényeire szabja a rendszert. Névtelen adatokat gyűjt, de ezt te soha nem fogod megérteni. Amúgy jól nézz szét a lakásodban is, mert amikor vetted a zárat lehet, hogy akitől vetted volt neki egy másolata, követett és amikor nem voltál otthon lehallgatóberendezéseket helyeztek el a lakásodban. Én a helyedben paráznék.

    Igen, sokáig tart, főleg mire visszarendezem a régi megszokott dolgokat. Ezért van többek között XP óta "Fájlok és beállítások átvitele" varázsló.
    Amúgy a jelszavakat jó, hogy megemlítetted, mert épp most fejlesztgetik és már a Live.com-on be is vezették béta fázisban a Windows CardSpace-t. Olyan mint az OpenID, elég egy jelszó mindenhova, ami támogatja.
  • eszkaresz
    #88
    <i>"a Linux honnan szerzi azokat a híveit, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat attól, hogy ők azt használnak"</i>

    Szerintem azok akik egy Linuxot kipróbáltak, és tényleg kipróbálták, és nem csak a dupla klikket keresgették, könnyen ráéreztek arra, mi az szabadon rendelkezni a s a j á t számítógépünkkel.
    Általában az igazi megismerése egy Linuxnak időigényesebb, mert feladataiban sokkal több megoldást kínál (mert ez is feladata). Személyesen én sem „rajongok” a Windowsokért. A híres produkciói ;) mellet nagyon zavar, hogy állandóan jogosítványokat állít ki magának az MS, hogy most éppen milyen fontos fájlokat helyez el az ÉN gépemen mert vélelmezi, hogy esetleg lopok. Szóval, ha ilyen meglátással bír akkor pl. tőlem ne várja el senki, hogy szeressem, és igenis érzek magamban annyit, hogy megmutassam van másképp!
    http://www.kareszka.extra.hu/viewpage.php?page_id=21


    <i>"Én is felsorolhatnék pár ismerőst, akik kipróbálták a Linuxot, aztán mégjobban megszerették utána a Windowst"</i>

    Nem fog mindenki Linuxot használni és nem is kell.
    De hagy kérdezzek egy apróságot: mennyi munkád van abban, ha újra kell telepítened a Windowst?
    Vagy mint a cikkben váltani szeretnél egy újabb Windows verzióra. Tele vagy jelszavakkal beállításokkal amiket jó esetben hosszabb ideje megszoktál, driverek....stb szóval tiszta telepítés esetén nem egyszerű. Túl vagyok jó pár verzióváltáson Linuxszal és van olyan beállításom, jelszavam amire nem is emlékszem, mert a telepítések folyamán ezeket soha nem kellet újra megadni...


    Üdv: Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • turul16
    #87
    OS revolution(2001)


    Nekünk tök jó szabadságról és hasonlókról szóló dumánk van. Ez abszolult jól eladható, rengeteg hívet hoz.
  • sathinel
    #86
    SecondLevelDataCache records the size of the processor cache, also known as the secondary or L2 cache. If the value of this entry is 0, the system attempts to retrieve the L2 cache size from the Hardware Abstraction Layer (HAL) for the platform. If it fails, it uses a default L2 cache size of 256 KB. If the value of this entry is not 0, it uses this value as the L2 cache size. This entry is designed as a secondary source of cache size information for computers on which the HAL cannot detect the L2 cache.

    This is not related to the hardware; it is only useful for computers with direct-mapped L2 caches. Pentium II and later processors do not have direct- mapped L2 caches. SecondLevelDataCache can increase performance by approximately 2 percent in certain cases for older computers with ample memory (more than 64 MB) by scattering physical pages better in the address space so there are not so many L2 cache collisions. Setting SecondLevelDataCache to 256 KB rather than 2 MB (when the computer has a 2 MB L2 cache) would probably have about a 0.4 percent performance penalty.
  • A1274815
    #85
    "Processzor L2 chache használata:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
    L2 Cache használata.(128, 256, 512, procitól függ. XP 256)"

    Ha 0-ra állítod akkor automatikusan felismeri az L2 gyorsítótár méretét és teljesen kihasználja (ez általában az alapértelmezett érték).
  • Penge4
    #84
    Ezt fel tehetném én is, hogy a Linux honnan szerzi azokat a híveit, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat attól, hogy ők azt használnak, lelámáznak minden Windows usert és erőszakosan próbálnak mindenkit meggyőzni, hogy nekik az a jobb.
    Én is felsorolhatnék pár ismerőst, akik kipróbálták a Linuxot, aztán mégjobban megszerették utána a Windowst.

    De felesleges, az emberek különbözők, mindenki azt használ, amit akar.
  • turul16
    #83
    Csak tudnám az MS mivel szerzi az olyan híveit,
    akik szerint, ha az MS bármit csinál az csak jó lehet ami emberiség javát szolgálja. És ezt minden eltévejedetnek a tudtára kell hozni.
    Akik bizonyára Palladium terveinél is tapsoltak, vagy esetleg az olyan törekvéseinél amikor másokat ki akar zárni valamiből.
  • nyalógép
    #82
    Köszi a tippet! Ezt a tweak-et még nem hallottam ki is próbálom!
  • Penge4
    #81
    "a belinkelt oldalon is leírják hogy mi a monopólium, miért alakulhat ki, és mik a hátrányai."

    Az előnyeiről nem ír.

    "A Tokaji szőlőföldeket a másik gyükér az országunkban lenyúlta a néptől."

    Mondtam én, hogy ő jobb lenne? A világon a legaljasabb nép a magyar, aki ha pénzhez jut elveszíti a fejét (más is, de nem ennyire). Aki közel kerül a tűzhöz az az anyját is eladná 10Ft-ért.
    Bush lehet akármilyen tetű, de legalább hazafias és a saját országába nem szarik. És mielőtt amerikai adóemelésekről linkelnél be cikket Bush idején, remélem tudod hogy értem.
    Amennyi Nobel díjas tudósunk volt/van (nem beszélve azokról, akik nem szabadalmaztattak és így nem őt érte a dicsőség) kevés ország büszkélkedhet. Európa (sőt, a Világ) meghatározó nagyhatalmai közt lehetnénk, ha nem bassza el a király/császár/miniszterelnök, ami éppen volt.


    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
    L2 Cache használata.(128, 256, 512, procitól függ. XP 256)

    Nézd meg ugyanezt Vistában. Ott nem is találtam ilyen kulcsot.
  • sathinel
    #80
    Mint mondtam, mindenki visszaél a piaci helyzetével, de az MS-t kb 1000x-esen szivatják, azért is, amiért nem kéne.

    Jah erről beszéltem. Mindenki ezt csinálja valsz ezért támadta meg amerika iraq-ot is. de ez nem gáz mert mindenki ezt csinálja. Sokan ölnek embert is akkor az sem gond. ezentúl mindenki aki úgy gondolja valamit sokan csinálnak akkor az erkölcsös????? a belinkelt oldalon is leírják hogy mi a monopólium, miért alakulhat ki, és mik a hátrányai.

    "Hát bár olyan miniszterelnöke lenne Magyarországnak, mint Bush ilyen köcsög Gyurcsány helyett, de a politikát ne feszegessük."

    A Tokaji szőlőföldeket a másik gyükér az országunkban lenyúlta a néptől.... Egyébként arra céloztam hogy akárki mond valamit, azt elhiszik nekik attól függően hogy melyik oldalra húz a gyükér. Azt nem nézik hogy mit mond, mi az értelme, csak azt hogy ki mondta és akkor az szentül igaz. Pártfüggetlenül.

    MS fejleszt???:

    Cache beállítása:
    Hogy mennyi memóriát szán a rendszer az input/output műveletek gyorsítására. Ennek az alapértéke 512Kbyte. Ez a mai gépeknél már viccnek is rossz, főleg ha figyelembe vesszük az ajánlásokat is. Egy 256 Mbyte-os gépre Windows Xp alatt minimálisan ajánlott a 32 Mbyte lefoglalt memória., míg efölött érdemes 64 Mbyte-ot használni.

    Processzor L2 chache használata:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
    L2 Cache használata.(128, 256, 512, procitól függ. XP 256)

    és gondolkozz el hogy ez mikori írás. utánna vedd hozzá hogy SP2 pack-os xp professional sem állítja ezeket be. De biztos neked van igazad hogy ők jót akarnak, és ezért kezük, lábuk törik, csakhogy fejlesszenek. és ezek sok esetben + 1/3 -al megnöevli a gép sebességét. Lehet hülyének nézni a felhasználót, de aki már több mint 10 éve gép előtt ül, annak nehéz beadni ezt a maszlagot a fejlesztésről, és hogy nekünk ez miért is éri meg...
  • Penge4
    #79
    "Mielőtt tovább flam-elsz itt egy olvasmány:Minopólium ha ezt normálisan átgondolod akkor nem mondanál ilyet"

    Mint mondtam, mindenki visszaél a piaci helyzetével, de az MS-t kb 1000x-esen szivatják, azért is, amiért nem kéne. Még a Skype leállásáért is ő a felelős, menjenek már az anyjukba. Egy objektív cikk így szólt volna: A Skype rendszere olyan gyenge, hogy nem tudja kiszolgálni a teljes piacot, kifejtve: Szarabb, mint az iWiW. Csak Gyurkity Péternek kilóg a pofájából a pingvin.
    Amúgy lehet akármekkora monopólium, abban a pillanatban zuhanórepülésben csökken a részesedésük, mihelyt megteszik, hogy feltörhetetlen Windowst adnak ki. A magánszemélyek tömeges Linux használata meg befolyásolja a cégeket is. Szóval egy monopólium is csak akkor tehet meg mindent ha ő az egyetlen a piacon, nem akkor, ha ő a legnagyobb a piacon.

    "Úgynézki Bush nemhiába tudott 2x nyerni."

    Hát bár olyan miniszterelnöke lenne Magyarországnak, mint Bush ilyen köcsög Gyurcsány helyett, de a politikát ne feszegessük.

    "de attól még nem fognak azok váltani, majd csendesen beletörődni, hogy "dehát ez az nvidia hibája", akiknek ezzel gondjuk van."

    Az MS nem játszhatja meg a "Na Nvidia fejesek, vagy elkészítitek 30 napon belül a drivert, vagy felvásárolom a céget és jogi alapom lesz kirúgni minden lusta desznyót!" stratégiát. Így nem is tud mást tenni.

    "Szóval legyalultam és visszatettem az XP-t, gyorsabb, stabilabb, a biztonsága is rendben van."

    Ha legyalulod az XP-t és felteszel egy Win98-at, az mégyorsabb lesz.
    Amúgy már kijött két teljesítményjavító frissítés, a másolással nem lehet gondod.
  • deeron
    #78
    Kb. fél évig Vistát használtam, az elején beleszerettem, milyen frankó, tök jó... aztán ahogy múltak a napok, a hetek, a hónapok, rádöbbentem, hogy teljesen felesleges volt, lecserélni a stabil XP-met.
    A vista lassú, használhatatlan, idegesítő és hemzsegő gyerekbetegségekkel küzdő új operációs rendszer, a kompatibilitást csak hírből, az inkompatibiltást meg 99%-ig ismeri. Szerintetek be tudtam importálni a Vista alatti Mail programmal leszedett leveleket, az XP-s Outlook Expressbe. NEM, sajnos, de még konvertert sem találtam!
    Jó, a driver problémák, a hardveres dolgok nem az MS sara, hanem a gyártóké, de miért is? Túl bonyolult volt a Vista driver struktúra, nem kaptak elég időt a megismerésre, nem kaptak elég időt, hogy időben elkészítsenek egy nem béta verziót??? Gyors volt a megjelenés? Talán. Ez az egyik dolog, nem beszélve az olyan idegesítő problémákról, mint a másolok egy fájlt innen ide, de a végén tököl kb. 1 percet... ennek nem így kéne működni. Még valami a biztonság, na, azt egy kicsit idegesítően "túlfejlesztették"! Ezeket kellett volna az MS-nek
    rendbetenni-e még a megjelenés előtt!
    Szóval legyalultam és visszatettem az XP-t, gyorsabb, stabilabb, a biztonsága is rendben van.
    Nehéz lesz rászánni magam újra feltenni a Vistát még akkor is, ha esetleg kijön az első service pack. A Vista majd akkor lesz frankó, amikor az MS kifejleszti a következő op. rendszerét és piacra dobja. Akkor azt majd senki nem meri feltenni és jó ideig marad a Vistánál, mert addigra remélhetőleg kiforrja magát.
  • smv
    #77
    A driver gondokra a legtöbb Vistát védő azzal felel, hogy ez nem az M$ hibája. Igen ez így van, de könyörgöm, attól még, hogy nem az M$ tehet a dologról, Vista alatt sokmindenre nincs driver. Ezért aztán lehet bárkit okolni, de attól még nem fognak azok váltani, majd csendesen beletörődni, hogy "dehát ez az nvidia hibája", akiknek ezzel gondjuk van.
  • sathinel
    #76
    Nagyon jól lehet szórakozni a hozzászólásokon mikor már megunta az ember hogy megmagyarázza minden cikknél hogy nem látnak az orruknál tovább. Az hogy egyre több helyről a visszajelzések a Vista, MS ellen szólnak, de néhányan mégis védik mintha az állásuk, vagy életük múlna rajta. Valsz ez a helyzet. Amikor az ember lerak több százezer forintért egy MS vizsgát, akkor nem vágyik rá hogy véletlen megváltozzon az MS monopólhelyzete.

    "De mivel a sajátjuk ne pofázzon már bele senki, hogy mit raknak bele."

    Mielőtt tovább flam-elsz itt egy olvasmány:Minopólium ha ezt normálisan átgondolod akkor nem mondanál ilyet vagy nem tudom mi a gond manapság az emberekkel. Úgynézki Bush nemhiába tudott 2x nyerni. Ez valsz világméretű tendencia.
  • assdf
    #75
    "Kétlem, hogy egy átlag felhasználó el tudná távolítani a wmp-t vagy a gyári windows messengert..."

    Ez tetszik. A te átlag felhasználód sem skype-t sem icq-t nem tud letölteni, és ha a letöltés még menne is a telepitést már képtelen lenne végigcsinálni.

  • Penge4
    #74
    " mert sok ember egyáltalán nem használ wmp-t sőt msn helyett skype-t, icq-t vagy még sokan mindig IRC-t"

    Ne keverjük már a szezont a fazonnal. A WMP egy multimédiás lejátszó progi, amire létezik több száz alternatíva minden létező platformra. Az MSN pedig a Microsoft saját IM halózatának a kliense. Szóval a Skype, IRC és a többi Jabber-t használó cucc nem nevezhető ténylegesen alternatívának.
    A Miranda és a Trillian annál inkább, de mivel egy csomó mindent nem támogatnak (pl offline üzenetek), így az MSN nyújtja a legteljesebb szolgáltatást.
    És mivel az MSN a legkiterjedtebb IM protokol, az ember meg legyen akár programozó/rendszergazda, a haverjai/rokonai nem biztos, hogy azok, így valószínűleg vagy MSN-t használ, vagy kisebb tudású alternatívát, ami támogatja az MSN hálózatot.

    És azért nem adják egy forinttal olcsóbban a WMP nélküli Windowst, mert a WMP ingyen jár a Windowshoz, ahogy az IE és az MSN is. MSN nélküli Windows meg nem egy külön verzió, azt végleg kiszedték Vistából még az Ultimate sem tartalmazza, csak letöltési linkként.

    "Kétlem, hogy egy átlag felhasználó el tudná távolítani a wmp-t vagy a gyári windows messengert..."

    Fogalmazzunk inkább úgy, hogy egy kezdő felhasználó igen, mert a pofájába van tolva a Súgó, a "warezolós Pistike féle" hűdeokos selejtek nem tudják, mert ők túl okosak ahhoz, hogy Súgót használjanak, vagy Google-t, mert attól már csorbát szenved az önbecsülésük. Sajnos az ilyenek vannak többségben, ezért ők az "átlagfelhasználók", ez a szomorú.

    "mert másokkal szemben kihasználja azt, hogy az oprendszerek piacán vezető pozicióban van."

    Ez aranyos volt. Mivel az MS van vezető pozícióba, így az adott területen más nem igen tudná, mivel az kizárásos alapon nincs vezető pozícióban.
    De más piaci területeket ha megfigyelsz, akkor igen is kihasználja minden területen az adott piacvezető a pozíciójából adódó lehetőségeket.

    De hogy a szoftver témánál maradjunk ott van például a Nero mint piacvezető CD/DVD író szoftver. Vagy az ACD See piacvezető képnéző. Jó példák?
    Te ha a saját termékedet ingyen reklámozhatnád azzal, hogy beleintegrálod a saját termékedbe, akkor nem ezt tennéd?

    "mert nem tudja, hogy telepítsen fel másikat, meg hát ez olyan amilyen, de juj nem akarok hozzányúlni, mert baja lesz."

    Ezzel a kijelentéseddel egyben egy kalap alá vetted a Linuxot is az integrált GIMP, OpenOffice és Firefox kapcsán. Aminek örülök, mert így is van, de legalább nem csak én gondolom így.

    "És más szoftergyártó cégek nem kezdenek el oprendszert írni...Mert mondjuk ők csak egy profi videolejátszót szeretnének kreálni..."

    Az az ő bajuk. A Winamp is egész jól megél, pedig még a saját terméküknek is van ingyenes Lite változata. És nem hiszem, hogy veszteséges lenne.

    "egy plussz fül a telepítőben 'advanced' v 'haladó' felirattal és máris úgy érzed választhatsz"

    Ezt én is támogatom. Na, ha erre kényszerítené őket az EU, akkor nem is lenne gondom. Miért nem erre kényszeríti?
  • Polllen
    #73
    Mivel én csak a GVH szükségességéről beszéltem a google vs m$ és ehhez hasonló vitákat kihagynám, mert ez nem ide tartozik.(ez egyszerű melyikünk az erősebb vita, hogy az ő cucca legyen alapértelmezett)

    A wmp és msn nélküli windows egy jó gondolat lett volna, ha az ms nem heréli ki ezeket a verziókat ténylegesen és esetleg vmi pozitív kampányt készít hozzá, de úgye ezeket a verziókat csak olcsóbban lehet eladni...;)
    Az ötlet azért lenne jó, mert sok ember egyáltalán nem használ wmp-t sőt msn helyett skype-t, icq-t vagy még sokan mindig IRC-t...Így olcsóbban kapnának egy oprendszert és utánna azt raknak fel amit akarnak, nem kell a régi cuccokat leszedegetni, nem foglalják a helyet...Kétlem, hogy egy átlag felhasználó el tudná távolítani a wmp-t vagy a gyári windows messengert...

    És azért inzultálják ennyit az m$-t mert másokkal szemben kihasználja azt, hogy az oprendszerek piacán vezető pozicióban van...és minden egyéb termékét terjeszti az intergrálással, mert megteheti...és ez az az előny, ami nem tetszik az EU-nak, a GVH-nak és nekem se...
    És az átlag felhasználók jelentős körét ezzel meg is lehet fogni, mert nem tudja, hogy telepítsen fel másikat, meg hát ez olyan amilyen, de juj nem akarok hozzányúlni, mert baja lesz...Vagyis azt használja amit elé raknak, pedig lehet van jobb...
    Hidd el sok ilyen felhasználó van, ők is tehetnek róla, de attól még védeni kell őket...
    És mitől? Attól, hogy ha eltűnnek a többiek, csak egy fajta lesz és ha az hupilila lesz és videolejátszás közben néha bevágja a "Where do you go today?"-t, akkor sem tudod lecserélni...
    És más szoftergyártó cégek nem kezdenek el oprendszert írni...Mert mondjuk ők csak egy profi videolejátszót szeretnének kreálni...
    Természetesen erre szokott az ms azzal védekezni, hogy ők csak egy alternatívát kínálnak alapfunkciókkal...És itt jön be a kérdés, hogy ha ez így van a telepítésnél miért nem mondhatom azt,h bocsi nem...(egy plussz fül a telepítőben 'advanced' v 'haladó' felirattal és máris úgy érzed választhatsz^^)vagy utolag miért nem rakhatom fel, ha mégis kell? Mert ez sérteni m$ pozicióját a nem os szegmensben...
  • Penge4
    #72
    "Lehet ilyen bonyolult összefüggéseket már nem látsz át, de szabályozás és konkurencia nélkül egy cég azt csinál amit akar és az nekünk nagyon rossz lesz..."

    A világon mindennel vissza lehet élni és meg is teszik bizonyos határokon belül. Nem azt mondtam, hogy korlátok nélkül tevékenykedjenek, de ne is ezek a szervezetek diktáljanak mindenben.

    WMP nélküli Windows minek kellett? MSN-t miért kellett kiperelni belőle? Miért kéne nekik jogdíjat fizetni olyasmiért, amit Linuxba beleintegrálhatnak?

    Be lehetett állítani IE6-ban a Google-t alapértelmezettnek? Igen. Lehet használni Vistán a Google Desktopot, ha kikapcsolod a gyári indexelést? Igen. Igaz, a tálcára nem épül be, de milyen alapon gondolják, hogy a tálca keresősávjába (ami a Windows sajátja) befurakodhat egy third party szar? Miért nem rakhatják bele a saját rendszerükbe a One Care-t, mint saját vírusirtó? Ha nem tetszik, akkor leszeded és használsz mást, ahogy kikapcsolhatod a biztonsági központ többi részét is.
    De mivel a sajátjuk ne pofázzon már bele senki, hogy mit raknak bele. Akinek nem tetszik a rendszer, az kapsolja ki, vagy használjon Linuxot, OSX-et megteheti. Nem tetszik neki, hogy a konkurens rendszerek a piaci részesedésből kifolyólag hátrányban vannak sokmindenben? Változtassanak rajta. Költsenek marketingre, nyújtsanak olyat, amit a többi nem tud és hassanak az emberekre. Igazságosan, nem egy mindenható szervezet mögé bújva dobálják a nagyot. Nőljenek fel hozzá a saját erejükből!

    És légyszíves sorolj te is példákat.

    "Én annak örülnék, hogyha olyan formátumok/protokollok lenének a dominánsak, amik patent free -k, publikusak és érthetően dokumentáltak."

    Hogy pontosítsak az lenne a legjobb, ha a területen a legjobbat használhatnám azok közül, amik a legjobban integrálódnak a rendszerembe és a lehető legstabilabban működnek. Erre saját tapasztalatom, hogy a házon belüli Microsoft által készíett szoftverek/formátumok/szabványok a legalkalmasabbak.

    Onnantól meg nem érdekel, hogy dokumentált, vagy nem, mert Linuxot/OSX-et nem használok, hogy megnézzem, ott mennyire stabilan működik, ha egyáltalán működik.

    Programozni nem tudok, szóval azon a téren, hogy melyik formátumnak mi a gyengesége az alapján döntöm el, hogy (multimédiás formátumoknál) a legjobb minőséget adja a legkisebb méretben és mindehhez elfogadható erőforrásigény társuljon. Dokumentumformátumoknál az MS Office féle dokumentumok 100%-ban kiszolgálják az igényeimet, kis jegyzetekhez a txt bőven jó.
    XPS vs PDF: Nos, ebbe nem mentem bele. A PDF nálam egy szükséges valami azért, hogy különböző dokumentációkat, használati utasításokat, ASZF-eket megnyissak. Mióta izmos gépem van kényelmesebb böngészőben megnyitni, erre meg úgy tudom csak az Adobe-nak van pluginja, szóval közel 30 megát kénytelen vagyok letölteni, vagy vadászni valahonnan egy régebbi verziót, ami még kisebb volt.
    Engem (és szerintem még rengeteg embert rajtam kívül) nem érdekel hogy hívják a formátumot, de MS Office-t mindenképp felrakom, akkor ha az kezeli és megnyitja (feltéve ha az XPS-nek lenne lehetősége kiütni a PDF-et), akkor külön haszon.
  • turul16
    #71
    NFSv4 is van más rendszerre.
    rfc -ben la vala írva, hogy mindenütt lehessen NFS.
  • turul16
    #70
    Honnan tudod hova csoportosítanak ? Szerintem meg vesznek belőle marketing céget, mostanába ez a divat, google-vel ezen versenyeznek :)

    Az én oprenszeremnek nemigen van saját formátuma :) talán az NFSv4 ami Linux only.

    FLOSS világban használt megoldások többsége kompatibilis más rendszerekkel ami cél is.
    Én annak örülnék, hogyha olyan formátumok/protokollok lenének a dominánsak, amik patent free -k, publikusak és érthetően dokumentáltak.

    (pl. ogg kedvező audió formátum)
  • Polllen
    #69
    Az a baj, hogy a monopol kérdésnek csak az egyik felét látod...Lehet pozitív példákat is mondani, hogy ez meg az lenne, de ahol csak 1 cég van nem az kerül előtérbe, hogy te mit szeretnél, hanem az ami neki jó...Hosszasan lehetne negatív példákat írni és azt se felejtsd el, ha az ITban a monopolnak mindent szabad, akkor máshol is mindent szabad más monopoloknak...Lehet ilyen bonyolult összefüggéseket már nem látsz át, de szabályozás és konkurencia nélkül egy cég azt csinál amit akar és az nekünk nagyon rossz lesz...

    És akkor a választás szabadságáról nem is beszéltünk!
    Ha túl általános szívesen írok konkrét példákat is
  • Penge4
    #68
    Nem is azt mondtam, hogy csődbe mennek, vagy eladósodnak, hanem ha a megszokott életszínvonaluk (kalkulációkkal együtt) szerint nem várt pénzt takarítanak meg (olyan fejlesztések, amiknél bele van kalkulálva, hogy perelni fognak, közbe meg mégsem), akkor az más fejlesztésekre csoportosul át (egy része persze a fejesek zsebébe, de ez sajnos természetes minden cégnél).

    Mellékesen: Te nem örülnél, ha az általad használt oprendszer saját formátumai lennének a piac élén? Gondolok itt XPS-re a PDF helyett (amihez 22 megás szemetet kell letölteni, ha beépülőt is akarsz, mert a Foxit Reader nem képes rá) és Silverlight-ra Flash helyett. WMA-ra MP3 helyett.
    Persze ami nem megy nekik (pl IE) ahelyett ugyanúgy használhatok Operát, Firefoxot. Amellett WMP-t is csak zenehallgatásra használom, filmre, videókra Media Player Classic-ot vagy GOM Playert. A gyári képnéző helyett ACD See-t használhatok, ami beépül a helyi menübe is akár. Ezt is megtehetem és még több ezer példát felhozhatok. Szóval mi a problémája még akárkinek is azzal, hogy nem használhatja a saját szoftvereit?
  • turul16
    #67
    mp3-at sok minden veri, de történet nem erről szolt, de szerintem ezt te is tudod.

    "A dollármilliárdos büntetéseket kin fogják bevasalni?"
    Miért nem kalkulálták bele már az árba ? Szerintem benne van.
    Számold ki 1 Milliárd dolláros fejlesztés, hány Vista után jön be. Annyit csak el tudnak adni , hogy a bünti mellé marketing gépezetet is fizessék, ami mellesleg jóval többe van, mint az előbbi két tétel, ha mégse akkor, van még tartalék pénzük. EU -tol is bőven kaptak haladékokat.

    Egy termék elteredésében jelentős szerep jut a marketingnek manapság. Gyakori ,hogy fejlesztési kültségek többszörösét költi egy cég marketingre, mert több bevételt eredményez.
  • Penge4
    #66
    "WMP gondolom WMA/WMV merénylet miatt."

    A wma ugyanazon a bitrátán hangminőségben veri az mp3-at és méretben is kisebb. A wmv nem a legjobb formátum, de van tőle rosszabb is. Eleve nem versenyezhet mondjuk a mkv-val.

    "Ebben a rendszerben a monopol helyzet elkerülendő."

    Tulajdonképpen akkor nem is jelentett semmit, amit több Linux vs. Windows flame-mé fajult cikk hozzászólásainál hangoztattál, hogy a Linux mi mindent tudott előbb, mint a MS. Ugyanis hiába tudott az MS előbb érvényesüli a desktop rendszerek piacán, az nem számít, mert valaki újták állja. Szerinted, ha rosszul látom: A dollármilliárdos büntetéseket kin fogják bevasalni? Majd a cég dolgozói kapnak kevesebb fizetést? Esetleg a felhasználóknak adnak butább, olcsóbb költségvetésből kihozott Windowst?

    "Hosszabb távon meg az a jó, ha versengenek egymással a software gyártók egyenlő esélyekkel!"

    Én meg szeretnék valami vállalkozásba fogni. Most van olyan szervezet amely segít nekem, hogy a több éve meglévő hatalmas, egész piacot lefedővé alakult vállalkozásoknak alátegyen, amíg én felzárkózom? Baromság... Akik nem Windowst használnak azok szemszögéből ez jó. A Windows felhasználótábornak bebaszik.

    Képnézegetni ACDSee 3.0-t használok, de aki csak néha családi fotókat mutogat ismerősnek, annak megteszi a Vista képgalériája is. Na meg egész jó alap képjavító funkciói vannak.
    A zip kezeléssel egész jól elvoltam még XP-nél tesztelgettem jobban, de mivel rar-t nem kezelt első dolgom volt WinRAR-t felrakni, a mai napig azt használok.

    A Movie Maker nem lenne rossz, ha nem csak wmv-be lehetne vele kódolni a vágott anyagot. Amióta a WMP is tud mp3-ba kódolni azóta azt használok én is, de az mp3-nál fizetni kell a licenszért, az drágítaná a Windowst. Egy olyan embernek, aki a családi videóit vágja tökéletes. Mutass egy jobbat ennek a felhasználói rétegnek, ami hasonlóan egyszerű.

    A Microsoft beépített szolgáltatásai elsősorban soha nem a tökéletességre törekedtek, hanem az egyszerűségre, használhatóságra, ugyanis az emberek többsége nem ért magas szinten a géphez és itt nem feltétlenül a kurvaokos, Windowst telepíteni nem tudó Pistikére gondolok, egy kezdő felhasználónak néhány funkciógazdag szoftver GUI-ja láttán örökre elmenne a kedve tőle, pedig a power userek ugyazazt a progit rutinnal használják és el nem tudják képzelni, hogy akármelyik feature hiányozzon belőle.
    Aki az adott területen komolyabb szoftvert igényel, annak ott a google és keres magának egy megfelelőt.

    Ja, egyébként felhívnám még a figyelmedet a Windows összetevők telepítése/eltávolítása pontra a Vezérlőpultban, ha esetleg már a jelenlegi Windows "csomagot" is sokallod.
  • sathinel
    #65
    Nem ellenkezni akarok úgyhogy nem kell rögtön leosztani, de nekem sok szórakozást jelentett hogy kipróbáltam sokféle programot. Ami tetszett, azt használni is szeretném. És MS-t lexarom hogy mit tud ha nekem más tetszik, akkor had használjam már winen. MS pedig ezt a fajta törekvését megnehezítette az embereknek. Senki nem ugatna, ha tényleg egy oprendszer lenne, amit te is konfigolhatsz. De amíg integrálnak dolgokat, és más progik nem úgy mennek ahogy kell( a hibát észleltük javítani fogjuk szöveggel jönnek ilyenkor.), akkor elkezdenek az emberek szövegelni. WMP pedig egy rakás... próbáld ki a jetaudio-t. Meglepően jól működik, és gyorsabb, és sokkal emberbarátibb a kezelhetősége.

    A win okozott sok cégnek problémát, hogy saját rendszerüket favorizálják, és ebből lett az álltalános útálat. Nézd meg pl miket nyilatkozott a direcx kifejlesztésénél, az OpenGL-ről. De sok ilyen van még. És utánna meglepő hogy más cégek már úgy kezdik hogy kapásból bíróság? Üzleti életben az adott szó nagyon fontos. Az egy dolog hogy magyarországon ha nincs papíron akkor kiröhögnek. Ha nincs bizalom egy idő után azt maguknak köszönhetik. És nem a felhasználót kéne leosztani hogy valójában azt sem tudja mi kell neki. Az hogy neked más a véleményed, az te vagy. Van még rajtad kívül sok millió felhasználó akiknek nem jön be. Hiába üvöltöd szét hogy márpedig ez a világ legmenőbb, legszuperebb dolga.
  • torma99
    #64
    DJDanot kartam persze írni :)))
  • torma99
    #63
    "Te nagyon idióta, nem kell ilyen gép a Vista-nak! Aki meg elvárja hogy egy 10 éves konfigon fusson a Vista, hát elhúzhat a jó.... "

    Kedves DJDollen!
    Hozzászólásomban egy szó sem volt arról, hogy az ott található konfiguráció lenne a Windows Vista operációs rendszer alapkövetelménye. Én mindössze annyit jegyeztem meg, egyik fórumozótársunk hozzászólására, hogy valószínűleg nem mindenkinek telik jelenleg egy ilyen, valóban impozáns konfigurációra.
    Továbbá egyetlen szóval sem állítottam, hogy Vistát futtatnék, vagy , hogy a rendszert egy 10 éves konfigurációra telepíteném fel. A hozzászólásom további része, ha kicsit bővebben is, de az Mflex által írt hozzászóláshoz kapcsolódik, ha számodra kissé érthetetlen is volt, akkor elmagyarázom: Számomra is meddő vitának tűnik az egész, hiszen megvan a választás lehetősége arra, hogy mindenki a számára megfelelő operációs rendszert futtassa, az idő majd eldönti, hogy kinek mi jön be hosszú távon.
    Megszólításodat nem minősíteném, hozzászólásod színvonalát tekintve, igazándiból sértőnek sem tartom. :)
  • nyalógép
    #62
    Penge4 -nek

    Teljesen rosszul látod a lényeget, az csak pillanatnyilag tünik úgy hogy jobb lenne ha mindent tartalmazna a win. Hosszabb távon meg az a jó, ha versengenek egymással a software gyártók egyenlő esélyekkel! Elég csak megnézni mennyire használhatók és szükségesek azok a progik amiket integráltak. Pl:zip(nehézkes, free zip is jobb), képnéző(Irfanview, XnvView 100*jobb),Movi maker(nem használja senki)
    Igazán az lenne a tisztességes, ha telepítéskor listán választható lennének a beépített programok. Ha az MS. tényleg segítőkész lenne akkor médialejátszáshoz kódekcsomagot készithetne az usernek, nem pedig a saját formátumát eröltetné.
  • turul16
    #61
    Önjelölt ? ROTFL.
    Ebben a rendszerben a monopol helyzet elkerülendő. Nem csak EU -ban,pl. USA -ban is draboltak már fel távközlési cégeket.

    WMP gondolom WMA/WMV merénylet miatt.
  • Gascan #60
    lol, na ez érdekes lesz :) Kiváncsi vagyok, ilyen helyzetben mit tud produkálni egy ekkora cég mint a Microsoft. Mert szerintem az árcsökkentést nem nyújt elég ösztönzést. Esetleg ha azon személyeknek akik hajlanóak lecserélni XPéjüket, akkor becserélhetnék egy 50 százalékos árkedvezménnyel Vistára. Persze nem most, majd csak ha lesz rendesn támogatása az új op rendszernek.
  • Mynet
    #59
    ezt autósportban és ha jól tudom lóversenynél is hendikepnek hívják ;)
  • formatuq
    #58
    Szerinted nem nezem napi szinten, mikor milyen driver jon ki? 162 meg a beta is fent volt.

    Ha ismered a Heroes of Might and Magis jatekot, pl a masodik reszt, akkor tudod milyen mikor egy fekete sarkany-ra akarsz egy varazslatot nyomni:

    "Ez a varazslat nem jart effektussal" kb igy jartam en is az uj driverrel.

  • Penge4
    #57
    Tényleg? Például nem kéne külön letölteni Office 2007-hez az XPS bővítményt? Nem kéne Vistában már külön letöltenem az MSN-t is, mert azt is kiperelték belőle?
    IE6-ban SP nélküli XP-ben is egész jól lehetett alapértelmezett keresőként használni a Google-t, csak nem rágta az emberek szájába, végül is nekik lenne joguk perelni, amiért jóformán már preferálniuk kell a konkurenciát a sajátjuk mellett.

    Sőt, lehet hogy már a beépített CD/DVD író is írná a gyakori képfájlokat, a rendszer alapból kezelné a rar-t is, nem csak a zip-et, ilyen "rámerőltetéseket" boldogan el tudnék képzelni.

    Már előre félek az SP1-től, amikor is hülyefelhasználó által is használhatóvá teszik Vistán a Google Desktopot. Képzelem milyen bugok lesznek majd, faszé' kell megbolygatniuk egy jól működő valamit, főleg, hogy beépül a rendszerbe. Mindezt azért mert egy Google nevű senki azt mondta, őket bezzeg nem perelik, amiért Operával inkompatibilis a Google Desktop és a uTorrent is befosik mellette.

    Esküszöm tuti valami szellemifogyatékos vagy ilyesmi hozza a döntéseket ott fent, másképp nem szopatnák ilyen képtelenségekkel mindig a MS-t. A WMP nélküli Windowst még élek nem felejtem el és még Vistából is csináltattak az állatok.

    Az meg a másik, hogy a MS a saját erejéből jutott oda, ahova, a felhasználók tették azzá, ami. Innentől meg nehogy már egy önjelölt mindenható isten szervezet mondja meg a frankót.
    Az emberek meg igenis vállalják a tetteikért a felelősséget és viseljék a következményeket. Ez olyan, mintha a futó elé a cél előtt szögesdrótot feszítenének, igaz, hogy ő volt a legjobb és megnyerné a versenyt, de azóta beszállt még 3 új versenyző és azok mivel kezdők, nem fair velük szemben, hát buktassuk már meg az élen haladó versenyzőt.

    Ez akárhogy is nézem, nagy geciség.
  • Polllen
    #56
    Atival kevesebb baj van, de nem a vista a ludas...Illetve m$ is, de a fő gond okozói a vga gyártók, mert lett volna idejük működőképes drivert írni...

    Én nem érzem a kiforratlanságot a vistán, inkább úgy érzem, hogy ezt jobban összerakták, mint az xpt...Mondom nekem a 2-3 éves konfigommal nincs semmi driver gond, egyedül vgaval volt...

    Amúgy Penge4 ha nem lenne GVH a multik mindent ráderőltetnének és nagyon rossz dolgokat is lenyomnának a torkodon, uh pls ezt a részét inkább hagyjuk ki a vistás témából...;)
  • Penge4
    #55
    "de ha meglatom a kovetkezo feliratot, akkor hanynom kell, szo szerint:
    Display Driver Stopped Responding and Has Recovered."

    Már kb 3 hete kijött a driver ami javítja a problémát. 162. akármennyi a verziószáma.
  • Lazarus
    #54
    Minek váltanék ha XP-n is megy minden amire szükségem van.