Gyurkity Péter

Zöld utat kapott a Vista-matricák miatt per

A bíróság megadta a zöld jelzést, így ősszel indulhat a Microsoft elleni per, amelyben a Vista Capable matricák szerepét és célját kérik számon a szoftvercégen. Szakértők szerint valószínű, hogy megegyeznek a felek.

A vita még áprilisban robbant ki, amikor is több amerikai vásárló panasszal élt a Microsoft ellen, amiért az véleményük szerint szándékosan vezette félre a vásárlókat a Vista Capable matricák alkalmazásával. Szerintük ugyanis a cég szándékosan mulasztotta el közölni az újdonsült géptulajdonosokkal, hogy a megvásárolt konfiguráció számos esetben csak a Vista Home Basic, vagyis az alaposan lebutított változat futtatásához elegendő.

A vállalat igyekezett elkerülni a per megindulását, arra hivatkozva, hogy ugyanazon program részeként Vista Premium Ready matricákat is alkalmaztak, amelyeknél viszont egyértelműen kifejtették a két kategória közötti különbséget. Marsha Pechman bíró, a kerületi bíróság élén viszont elegendő okot látott a per lefolytatásához és ő maga vállalta el a feladatot, amely az októberben kezdődő meghallgatásokkal indul. A beadványt benyújtó két vásárló, Dianne Kelley és Kenneth Hansen, azt szeretnék bebizonyítani, hogy a Microsoft szándékosan vezette félre a vásárlókat, elhúzva előttük a mézesmadzagot, még a Vista tulajdonképpeni megjelenése előtt.

A szoftvercég a szóban forgó matricákon valóban elmulasztotta megjegyezni, hogy az adott konfiguráció az operációs rendszer mely változatának futtatásához elegendő. Ezt azért sérelmezhetik a vásárlók, mert a Home Basic lényegesen gyengébb gépeken is elfut, ám ezt számos funkció és lehetőség hiánya teszi lehetővé. Így például hiányzik az Aero felület, a Media Center és számos egyéb kiegészítő, mindezért cserébe viszont mindössze 800 MHz-es processzorra, 512 MB memóriára és 20 GB-os merevlemezre van szükség.

Szakértők szerint ugyanakkor a mostani döntés után sem valószínű, hogy a pert valóban lefolytatják. Az ilyen jellegű ügyeket ugyanis a legtöbb esetben megegyezéssel zárják le és a Microsoft most is elkerülheti a hosszadalmas procedúrát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #25
    Nekem meg "A proci füsttel megy." matricám van, na és? Hivatalos matricákról beszéltünk.

    u.i: Viccet félretéve tudom, hogy létezik, de a powered by és a capable/premium ready azért nem ugyanaz. Előbbi azt jelzi, hogy az adott gép milyen oprendszerrel van felszerelve, utóbbi azt, hogy a feltüntetett rendszer képes-e futni, illetve a feltüntetett rendszer prémium szolgáltatásai működnek-e.
  • Mynet #24
    Nekem van powered by ubuntu linux matricám, pont akkora mint a vista capable-ös :)
  • slickboy #23
    Szerintem nem jól nézitek a dolgokat. Lehet itt lehülyézni az amerikaiakat, hogy ennyire meg annyira ostobák, és hogy még azt is le kell írni nekik, hogy macskát ne szárítsanak mikróban, és hogy csak ott lehet ilyen hülye pert megnyerni, szemét jogászok, stb, stb...Lehet kifigurázni és csűrni-csavarni, hogy akkor ezzel az erővel az autókra is tegyenek ilyen-olyan matricát...
    Persze legyen az embernek annyi esze, hogy ne dőljön be minden marketingszövegnek és tájékozódjon előre. Szerintem itt mentalitásbeli különbség van. Amerikában szembe mernek menni a cégekkel a fogyasztók és számunkra olyan idióta pert is megnyernek mint a macskaszárítás mikróban. Ez tényleg röhejes önmagában véve, de gondoljatok bele, hogy Magyarországon mi fogyasztók lenyeljük a szolgáltatók, cégek packázásait, ahelyett hogy a sarkunkra állnánk. Szerintem mindenki tudna x példát mondani, hogyan járta meg y céggel, stb. Csak annyit példának, hogy ha te tartozol a szolgáltatónak akármilyen kis összeggel, rögtön utolérnek, míg ha túlfizettél nem sietnek visszaadni pénzed. Sorolhatnánk a garanciás ügyintézés, hasonlók borzalmait. Ha téged meggyanúsítanak valamivel, mondjuk hogy öt évvel ezelőtt nem fizettél be egy parkolási bírságot, neked kell tisztára mosni magad ahelyett, hogy ők bizonyítanák a vádat. Pont fordítva mint ahogy az általános jogelméletben mennek a dolgok. Ezeket csak példának mondtam annak bizonyítására, hogy nálunk ezt még megtehetik mert hagyjuk, hogy megtegyék. Amerikában inkább fizetnek egy rakás pénzt peren kívül csak elsimuljanak a dolgok. Nem mondom, hogy mindenben követni kell Amerikát, de a fogyasztói nemistudom magabiztosságban vagy öntudatban talán kicsit lehetne tanulni. Tudom, ott is van egy csomó agymosott aki mindent megvesz amit reklámoznak.
    Remélem érthetően sikerült leírnom amit akartam. Persze majd szétcincálják minden soromat, itt az a divat...
  • Penge4 #22
    "majd hazaviszem és kicsomagolom, akkor találok benne egy használati utasitást hogy mely vista verziók és hogyan futnak rajta?"

    Ha dobozos Vistával veszed, akkor igen, mindjárt a hardware requirements résznél sőt, kapsz hozzá használati utasítást, ami végig vezet a telepítés fázisain is. Az meg,hogy magához az alap géphez mi jár, arról nem a Microsoft tehet. Az adott gép gyártója a felelős, amiért a saját anyagi érdeke miatt használt ilyen matricát. Ubuntu ready matricát nem fogsz egy darabig látni, mert az átlaguser leszarja, hogy min fut a Linux, a Windows-t meg általában mindenki ismeri, aki gépet vesz.

    "Márpedig minden üzletben meg kell lennie hogy melyik matrica mit jelent."

    Pár autószalonban voltam már, de egyiknél sincs kifüggesztve, hogy az adott jelzés: HDI, TDI és hasonlók mit jelentenek. A kereskedőnek van prospektusa, de kérni kell tőle, nincs kifüggesztve! Ezt ugyanúgy megteheted az Auchan-ben is, az meg megint nem a Microsoft hibája, ha az eladó egy sudribunkó és nem tudja mit jelent, vagy direkt basz át, hogy több profitra tegyen szert.

    "tök felesleges ez a vita, mert aki informatikus az sokszor elképzelni sem tudja hogy egy átlagembernek az xyz kulcszó semmit sem jelent."

    Nem vagyok informatikus, de magamhoz való eszem, önkritikám és logikus gondolkodásom van, ami az emberekkel veleszületett tulajdonság (-nak kellene lennie). Szóval, ha tudom, hogy hülye vagyok valamihez, akkor tájékozódom és nem a csili-vili kifüggesztett matricák alapján, hanem amennyire csak lehetséges. Főleg egy ilyen komoly dolog vásárlása előtt, mint egy számlítógép. A Tesco-t sem fogom beperelni, ha lejárt szavatosságú áru van a polcokon, mert !logikus gondolkodás! megnézem a szavatosságát, ha lejárt, akkor az átlátszó csomagoláson át vizsgálom meg, esetleg meghatározom milyen termék, húst mondjuk nem veszemmeg, de olyan, ami nem romlandó, azt valószínűleg igen, ha ezáltal olcsóbb.
    Ha egy le nem járt szavatosságú valami a csomagolás sérülése miatt megromlott, megint nem perelek, mert váráslás előtt leellenőrzöm ezt is.

    "Igy én ezt szándékos megtévesztésnek nevezem, akárhogy is csürik csavarják."

    Az egy pillanatig sem fordult meg a fejedben, hogy ez nem a Microsoft dolga, hanem az adott üzleté? Ha szaküzletben veszed meg, akkor az eladó segítőkész és a legegyszerűbb "Ezen tényleg fut a Vista?" kérdésre nem a Tescos bunkó féle: "Nem láttya a matricát he?" vagy a "Ja, asszem, nemtom." esetleg a kulturáltabb fajta "Természetesen, hölgyem/uram!" választ kapod, hanem a "Igen, fut, de prémium szolgáltatásokat is ki akar használni (részletezve, ha kérdezi), esetleg nem csak irodai használatra szánja, akkor javaslom a Premium Ready matricával ellátott típusokat."
    Én legalább is azt vallom (főleg, ha hülye vagyok valamihez), hogy azt a saját szakboltjából veszem meg, nem Tescoból, mert a végén még ehhez hasonló komoly szakmai tájékoztatásban részesülök.
  • floatr #21
    Hát bárki bármit bárhogyan mond, nekem úgy tűnik h a MS a saját marketinges kardjába készül beledőlni. Mondjuk nekem már az is eleve vicces volt h egyáltalán ilyen matricákat mernek használni, merhát ez elég kényes összefonódásokat sejtet/eredményez.

    Node érdeklődve várom azt a pillanatot, amikor megjelennek az "Ubuntu ready" v "Ubuntu capable" matricák.
  • assdf #20
    Értem. Tehát ha én megveszek egy vistra ready számitógépet, majd hazaviszem és kicsomagolom, akkor találok benne egy használati utasitást hogy mely vista verziók és hogyan futnak rajta? Mert ha nincs benne ilyen használati utasitás, akkor megintcska ott vagyunk hogy fogyasztó megtévesztése.

    És arról az aprócska tényről meg ne felejtkezzünk már el hogy ez egy matrica. Márpedig minden üzletben meg kell lennie hogy melyik matrica mit jelent. Például a mosógépeken (tudom mert most voltam az auchanben) van egy jó nagy papirlap kirakva, hogy melyik mosógép mit tud. És nem csak jelölések amiról találja ki az ember hogy mit jelent.
    Ha autót veszel egy kereskedőnél, akkor ha az autón van matrica hogy abs-es akkor 1000% hogy van egy prospektusa a kereskedőnek amiben le van irva hogy mit jelent az abs.

    De mindegy tök felesleges ez a vita, mert aki informatikus az sokszor elképzelni sem tudja hogy egy átlagembernek az xyz kulcszó semmit sem jelent. Viszont ezt nagyon is jól tudják a kereskedők, és jelen példánál azt is hogy a vista capable matrica=vista a legtöbb embernél. Arra viszont sehol sem hivták fel a figyelmet hogy vistából többféle változat is van és hogy melyik mit tud illetve melyik matrica melyiket jelenti. Igy én ezt szándékos megtévesztésnek nevezem, akárhogy is csürik csavarják.
  • Penge4 #19
    Használati utasítás a kulcsszó, ami általában bele van csomagolva a dobozba és eléggé vastag és nincs kifüggesztve a termék közelébe nyilvánosan. Szerintem hamarabb tájékozódik az ember ha beírja a Google-ba a kívánt kulcsszót, amivel infót kap mit is jelent valójában a capable és a premium ready.
  • assdf #18
    "egy Tescoban, hogy a mikró az élő szervezetre káros hatással van, megalvasztja a vért és onnantól már nem él többé. Vagy a rezsóra ne tedd rá a kezed, mert megéget?"

    Meg fogsz lepődni, rajta van, maximum te sosem olvastad még el a használati utasitásukat.
  • assdf #17
    Már ne haragudj de totális baromságot irtál.
    1, a gumi és az aszfalt közötti fékező erő sokkal kisebb mint a kerék és a fékpofák között. Épp ezért van kitalálva az abs, ugyanis ha az autó 4 keréken csuszik akkor sokkal tovább fog csuszni mint ha még éppen nem csuszik meg a gumi de a fékek fognak ezerrel.

    2, a csuszo kereket nem lehet kormányozni, forgathatod te akárhogy a kormányt az autó a tehetetlenségének megfelelő irányba fog csuszni. Viszont ha van abs, akkor a kerék még forogni fog, épp ezért ha eltekered a kormányt, akkor az autó a FORGO kerekeken a megadott irányba fog haladni. Épp ezért abs-es autóval satufékkel ki tudod kerülni az eléd kerülő akadályt, abs nélkülivel pedig könyörtelenül belecsuszol az előtted lévőbe, akkor is ha egyébként 50 mtéer szabad hely van oldalt. Ez alól csak az a kivétel ha satufék-pedál felenged-kormányoz-fékez-pedál felenged-kormányoz módszerrel ki tudod kerülni az akadályt, csak épp ugye ez nem más mint az abs primitiv változata...
  • Penge4 #16
    "aztán mikor megveszed és beleülsz kiderül, hogy alapból tud menni 90-el"

    A te példád sem fedi egészen a valóságot. Ez kb olyan, mint ha fel lennének marticázva a kocsik kétféleképpen. Egy autópálya képes (ami éppen eléri azt a sebességminimumot amiért még nem utasítanak le az autópályáról (asszem 80km/h), hogy feltartod a forgalmat.
    És lenne egy autópálya prémium, ami már minimum eléri a 130km/h-t, de a drágább változatoknál (amik már újabbak, fejlettebbek) a határ a csillagos ég.

    "Innentől kezdve kötelező lett volna kirakni egy jó nagy táblát amin feltüntenik a két matrica között különbséget"

    Mi az, hogy kötelező??? Hogy az autóknál maradjunk ott a tévhit az ABS-szel szemben is. Melyik autóüzletben látsz nagy baszott táblákat, hogy "Ha ABS-es kocsit veszel, akkor nem kopik úgy a gumid, de ha kiugrik eléd a szomszéd Pistike, akkor éppen az első okból kifolyólag később fogsz tudni megállni, mert nem engedi csúszni a gumit, aminek a hatására a súrlódás is fékezi. Persze erre is van megoldás, a kormány ide-oda mozgatása vagy valami hasonlóval ki lehet játszani az ABS-t, de ezt még annyira sem tudják az autóvezetők.

    Ha hülye valaki, akkor örüljön, hogy nem vezették még be, hogy jogosítvány kelljen a géphasználathoz is és vigyen magával legalább egy szomszédot, aki valamivel jobban ért hozzá és segít neki a választásban. Ha valaki hülye hozzá azzal önmagában nincs probléma, mert lehet, hogy amelyik területen tevékenykedik, abban kiemelkedő szaktekintély, de ha valamihez nem ért, akkor legyen benne önkritika és ismerje be, ne májerkedjen. Milyen lenne már, ha nagy baszott táblák jeleznék, egy Tescoban, hogy a mikró az élő szervezetre káros hatással van, megalvasztja a vért és onnantól már nem él többé. Vagy a rezsóra ne tedd rá a kezed, mert megéget? Vagy a mélyhűtő nem alkalmas a csecsemők lázának a csillapítására?