Gyurkity Péter

A Mac OS stagnálása mellett terjed a Vista?

Legalábbis a Net Applications szerint, amely a többi piackutató céggel ellentétes adatokat tett közzé felmérésében. Eszerint a Vista viszonylag gyorsan terjed, míg a Mac OS stagnál. Az Apple negyedévét viszont az iPod mellett éppen a Macintoshok mentették meg.

A Net Applications felmérését az utóbbi napokban több alkalommal is alaposan kivesézték, kiemelve, hogy a cég vetélytársaival ellentétes következtetésekre jutott az év első felének folyamatait illetően. Míg ugyanis mind az IDC, mind pedig az NPD Group a Mac OS előretörését húzta alá az első hat hónap fejleményei közül, a vállalat úgy véli, hogy a szép növekedés kizárólag a Vista esetében igaz.

Az biztosnak tűnik, hogy a Microsoft új operációs rendszere a nulláról 5 százalék közelébe küzdötte fel magát a piaci részesedésben. A Windows XP továbbra is 80 százalék feletti aránnyal büszkélkedhet, igaz néhány százalékot azért esett januárhoz képest, amikor is 85 százalékon tetőzött. A Mac OS részesedése (a régi PowerPC és az új Intel alapú gépeket is beleértve) azonban 6,38 százalékról 6 százalékra olvadt, ami arra enged következtetni, hogy a Vista többek között a Mac OS X rovására is terjeszkedik a vállalati és az otthoni számítógépeken.

A cég a Hitslink szoftver segítségével végzi felméréseit, amely elsősorban a kis- és középvállalkozások, valamint a felhasználók által látogatott mintegy 400 ezer weboldalról gyűjti össze a fontos adatokat. Éppen emiatt vélik úgy, hogy sokkal naprakészebbek a vetélytársaknál, amelyek a gyártási és eladási mutatók alapján következtetnek a piac pillanatnyi állapotára. És bár azt jószerivel egyetlen forrás sem vonja kétségbe, hogy a Vista gyorsabban fog növekedni vetélytársánál - még ha az XP is kezd visszatalálni a boltok polcaira -, azt kevesen tartják hihetőnek, hogy a Mac-felhasználók éppen a Vista miatt váltanak Windows alapú számítógépekre.

Az Apple által szerdán közzétett negyedéves jelentést viszont éppen az iPhone és a Macintosh konfigurációk javuló eredménye varázsolta szebbé. Eszerint a júniusban lezárult időszakban 270 ezer telefont adtak el és 5 millió dollárt kaszáltak a kiegészítőkön. Az 1,76 millió Mac és a 9,81 millió eladott iPod 33, illetve 21 százalékos növekedést jelentett, így a két eredeti üzletág miatt sem kell aggódnia az illetékeseknek. A tervek szerint jövőre 10 millió iPhone-t szállítanak majd le, így ez lesz a harmadik jelentős üzletág, amely a profit nagy részét szállítja majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • David Coulthard #25
  Az a gond, hogy ez 2003-as, de a folyamatosan ezután kijött alfa és béta verziókba egymás után kerültek bele ezek. Én Vista bétateszter voltam és tudom, hogy már a Tiger megjelenése előtt számtalan elem benne volt. Csak sokan a 2007 január végén kiadott Vista-t kezdik hasonlítgatni, mint ha előtte nem is létezett volna a Vista.
  Én nem azt mondom, hogy a Vista-ba nem került az OS X-ből ez az a Vista-ba, de szerintem ez inkább kölcsönös...

 • DRONE #24
  "Mennyiben stabilabb és ezt miben lehet lemérni?" pl. az OS X még egyszer sem fagyott le nálam...az xp meg...(Az OS X stabilitását a UNIX alapoknak lehet köszönni.)
  Valóban, a Vista már jóval stabilabb, mint az xp..de azért szokott fagyni.
  És akkor kérdezzük meg, melyik a használhatóbb op.rendszer?Az én válaszom: az attól függ, h mire. Pontosabban: Játékra a Win. (a fejleszthető PC-k miatt), munkára, multimédiára, kutatásra pedig az OS X.
 • Ulkesh #23
  "Miért mindenki most a Vista megjelenése után kezdi hasonlítgatni a látványelemeket. Mikor is jelent meg a Tiger?
  A látványelemek ugyanis már a 2003-ban kiadott Longhorn alfa verziókban is benne voltak."

  A gond az, hogy ez nem igaz. A Longhorn mind külsőleg, mind belsőleg eltért a Vistától, és a Tigerhez feltűnően hasonló elemek nem voltak benne.
  http://youtube.com/watch?v=b9ifQvQCO7Y

 • Ulkesh #22
  "Miben tud többet? Abban, hogy a kis részedés miatt mindent beleintegrálhatnak, mert a kutya se perli be őket? "

  Egy kis tévedésben leledzel..
  A MS-t azért perlik mert bizonyos szoftverkomponenseket eltávolíthatatlanul a rendszerbe integráltak ezzel a külső alkalmazások fejlesztőit ellehetetlenítik.

  OSX alatt egyetlen alkalmazás sincs integrálva a rendszerbe, bármelyik elem törölhető, vagy akár telepítésnél kikapcsolható, hogy ne telepedjen..
 • remark #21
  "Abban, hogy a kis részedés miatt mindent beleintegrálhatnak, mert a kutya se perli be őket?"
  Utolag mar teljesen folosleges ezen toporzekolni hogy az MS anno arra az utra tevedt hogy "legyen minel tobb program meg hardver a platformunkhoz (Windows platform) mert az majd joool elterjeszti, nepszeruve teszi". Lasd DRONE hsz-ét: "A Windows a 95-tel alapozta meg a jövőjét...pontosabban a szoftverek, melyeket rá írtak." <-- Ezzel nagyonis egyet tudok erteni.

  Azt kellene az MS-nek felfogni, hogy ha mar erre az utra lepett, akkor az egyetlen amit tehet az az, hogy 100%-ban egyuttmukodik a partnereivel (Windows kompatibilis hardver es szoftver gyartokkal - ha mar egyszer beloluk el...) es nem perelgeti, meg kinyirja, meg ragalmazza oket.
 • Wittao #20
  Moonman:
  Valahol egyet kell, hogy értsek veled abban a tekintetben, hogy nem kell elájulni egyik oprendszertől sem, mindegyiknek vannak hibái és előnyei. Én OSX-et és Wint használok (Linuxhoz hülye vagyok, bár ezekkel a komplett csomagokkal simán el lehet az ember), nekem az OSX-et könnyebb használni, így azt kedvelem. Sajnos a tapasztalat azt mutatta munkahelyen is, hogy míg a Win-eket foltozgatják rendszeresen, addig az én gépemmel (egy mac) soha semmi baj nincsen. A mindennapi használaton kívül egyik sincs másra használva (Office, levelezés, internet, sőt az enyémen szoktak más programok futni ezeken kívül). Nekem ezért jön be az OSX.

  A sok hiba tényleg a szar driverek miatt lehet, de ez nem az OSX-et minősíti, talán nem véletlenül van kitalálva ilyen kevés hardverelemre, mert ezeken legalább jól fut és nem akad össze mindennel.
  Az, hogy a Win hibáit a szar driverek okozzák, az egyedül a Win hibája!! (jah, és érdekes módon, amikor tiszta rendszert raksz friss driverekkel, akkor tökéletesen megy minden, de valahogy kis idő múva rosszak lesznek u.azk a driverek, amik eddig jók voltak?? :) :) :) Szóval azért a win is ludas lehet valahol...)
 • cloud.strife #19
  Hát barátom, ha nem látod, akkor baj van nálatok..... :))))

  u.i.:én is végigjártam már az összes Windows, egészen a 3.11-től...:) de hogy az OS X nem jobb bármelyiknél?????? LOL
 • moonman #18
  "A Tiger egy "csöppet" többet tud, és stabilabb, mint az xp.."

  Miben tud többet? Abban, hogy a kis részedés miatt mindent beleintegrálhatnak, mert a kutya se perli be őket? Mennyiben stabilabb és ezt miben lehet lemérni? Az xp stabilitási problémáit 99.9%-ban hibás driverek okozzák, hogyan lehet összehasonlítani egy nagyságrendekkel elterjedtebb és nagyságrendekkel több és különböző hardveren futó rendszert? Pl. hányféle videokártya, hangkártya stb van a két különböző platformra?

  "(arról nem is beszélve, hogy a vista látványelemei fetűnően hasonlóak a Tiger-éhez)."

  Miért mindenki most a Vista megjelenése után kezdi hasonlítgatni a látványelemeket. Mikor is jelent meg a Tiger?
  A látványelemek ugyanis már a 2003-ban kiadott Longhorn alfa verziókban is benne voltak. Aminek az XP megjelenése utáni évben indult meg a fejlesztése.

  Ui:Én a munkám miatt mindkét, sőt mindhárom rendszert használom. OS X, XP, Vista, de nem nagyon látom, hogy mitől vannak egyesek elájulva annyira egyiktől vagy a másiktól.
 • DRONE #17
  A Tiger egy "csöppet" többet tud, és stabilabb, mint az xp..megkockáztatom, a vistánál is (arról nem is beszélve, hogy a vista látványelemei fetűnően hasonlóak a Tiger-éhez). Októberben meg kiyön a Leopard, ami egy mérföldkő lesz az operációs rendszerek világában.
  A Windows a 95-tel alapozta meg a jövőjét...pontosabban a szoftverek, melyeket rá írtak. Onnantól kezdve mindenki "de ugye vindóz van a gépen?" mentalitással vásárolt PC-t. Az OS X-re még várni kellett, de már hál'Istennek szintén vannak progik, ezáltal szerintem messze a legjobb op.rendszer...
  Ráadásul a mac-ek ára is lement (kb. arra az árra, amit egy hasonló konfigurációjú pc is kóstál).
 • Wittao #16
  Az Apple részvényei most kb 145 USD-t érnek és a vállalat piaci értéke kb 127 milliárd USD. A HP értéke 124 milliárd USD, az Intel-é 141 milliárd USD, míg az IBM-é 175 milliárd USD...