Gyurkity Péter

Microsoft: egymilliárd Windows jövőre

A szoftvercég eddig 60 millió Vistát értékesített. Jövőre várakozásuk szerint a Windows-alapú PC-k száma meghaladja majd az egymilliárdot, vagyis több Windows lesz forgalomban mint ahány személyautó van a Földön.

A múlt héten megrendezett elemzői találkozón a Microsoft komplett vezetése felszólalt, különböző témákat és terveket érintve a beszédekben. A Windows folyamatos terjedéséről Steve Ballmer vezérigazgató értekezett, kiemelve, hogy eddig összesen mintegy 60 millió Vistán adtak túl és a Windows operációs rendszerekre épülő személyi számítógépek száma 2008-ban meghaladja majd az egymilliárdot.

Ezt a fonalat vette fel Kevin Turner ügyvezető igazgató is, aki egyben hozzátette, hogy jövőre több Windows lesz forgalomban, mint ahány autó jelenleg üzemel a Földön. Ez az adat minden bizonnyal sokakat elgondolkoztat és kitűnően példázza a vállalat eddigi eredményét, pályafutását. A Vista esetében a nagyvállalati, úgynevezett volume-licensing alapú megállapodások dobták meg a végső számot, hiszen ezek révén összesen 42 millió példány sikerült értékesíteni. A találkozón gyorsan meg is jegyezték, hogy a Vista eddigi eredményével máris túlszárnyalták azt a bázist, amire a rivális Mac OS X építhet a közeljövőben, sőt erre már a megjelenést követő első öt hét után sor került.

Az új jövevény azonban eddig csak felemás módon váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen Redmondban ennél jobb startra számítottak. Korábban éppen maga Ballmer okolta a szoftverkalózkodást és annak terjedését az operációs rendszer lassú térhódítása miatt, és közvetlen párhuzamot vont a kalózkodás visszaszorítása és a Windows-bevételek között. Ezt azután Bill Gates némileg megcáfolta a maga optimista és derűs kijelentéseivel, ám a lassú térhódítást jól jelzi, hogy az egymilliárdos bázisnak legfeljebb 6 százalékát teszi most ki a Vista, és ez az év végére a számítások szerint a 10 százalékot éri majd el.

A nagy feladat természetesen a vásárlók és azon vállalatok meghódítása, meggyőzése lesz, akik eddig távol maradtak az új operációs rendszertől. Az első javítócsomag a várakozások szerint nagy lépés lesz ebben az irányban, ám ennek megjelenéséről még mindig nincs hivatalos információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • plcdfa #27
    Most miért ha dátumot átállítom akkor is a BIOS-ba írtam, nem? És az operndszer csinálta...
  • BiroAndras #26
    "1. Zabál és még lassabb is mint az XP."

    Érdekes. Nekem hasonló gépem van, és nálam sokkal gyorsabb, mint az XP.

    "2. Cancel or Allow. Az egy akkora szar ha megnyomok egy gombot akkor cancel or allow."

    Csak akkor van ilyen, ha valami admin jogokkal akar futni. Normálisan ilyennel elég ritkán kellene találkoznod.
    Meg gondolj arra is, hogy ez az ablak akkor is fel fog jönni, amikor egy vírus akar elindulni.
  • Su0my #25
    Ja mert az IE jobb?...

    Safariról meg addig ne beszélj, amíg MAC-en nem próbáltad... A Windowsos Safari az khm... Annyira tényleg nem jó xD
  • chuky123 #24
    A MAC-et se kell fényezni a gagyi safari böngészöjével
  • chuky123 #23
    1. lck hülyeséget ne irjál Biosba semmien op rendszer nem nyul max a mesébe
    szép is lenne BIOS EPRROM ot átirná max BIOS frissitéskor de azt nem az oprendszer csinálja.
    2. A windows példányok faktoriálisan nőnek
  • Gabe Dearborne #22
    Vajon azt is beleszámolták, hogy némelyik családban több autó is van, de csak egy PC? Mert ha igen, akkor nem hiszem, hogy igaz, amit leírtak.
    Én magam WINDOWS-t használok, ha nem is Vistát. És mindeddig elégedett vagyok vele. De az ilyen mesterségesen felpumpált számokat valahogyan sohasem nyeltem le. A statisztikák arra (volnának) valók, hogy igazi értékeket mutassanak, nem pedig vágyálmokat.
  • DjDano #21
    1. Ha tényleg a konfigod szerepel az aláírásodban, képtelenségnek tartom hogy lassabb legyen mint az XP. Régebbi gépeken tényleg lassabb, de egy új modern gépen , megfelelő memóriával gyorsabbnak kell lennie!
    Megjegyzem nekem csak 512MB memóm van, ami Vista-nak tényleg minimális, de még igy se mondanám, hogy jelentősen lassabb lenne mint XP volt. Néha persze "darál" a vinyóm, de nem vészes.

    2. Gondolom neked az idegesítő UAC (User Account Controllal) van bajod, kapcsold ki nem vesztesz vele semmit!

  • Rolesz #20
    Ott volta a bizonyiték. 2 Bajom van a vistával. 1. Zabál és még lassabb is mint az XP. 2. Cancel or Allow. Az egy akkora szar ha megnyomok egy gombot akkor cancel or allow. Egyre hülyébnek nézik az embert az op. rendszerek
  • DjDano #19
    Ez az idióta MAC reklám mi a lófaszt bizonyít? MAximum a MS fikázók kisebbrendűség érzését....
    A topikban meg verseny folyik abból, ki mond nagyobb baromságot! Leírjátok, hogy ilyen meg olyan szar a Vista, de konkrétumot egyet se látok...

    A Driverekről: A MS több gigányi drivert mellékelt a Vista-hoz (megjegyzem ez nem lenne feladata egy opredszernek) Az is evidens, hogy nemlétező drivert nem tud mellékelni, tehát ha egy driver hiányzik, a hardvergyátót kell baszogatni nem a MS-ot!
  • shoe #18
    Ezen nem kell csodálkozni, a magyarázat: Microsoft fejlesztés! (mit vársz?)