Hunter

Napozók, óvakodjatok az UVA-tól!

Ha eddig azt hittük, hogy a napvédő szerek megóvnak a bőrráktól, akkor ideje átértékelni ezt a képet, a legveszélyesebb sugarak ellen ugyanis vajmi kevés védelmet adnak.

A bőrrák leghalálosabb válfajának, a melanómának az előfordulása bármely más rákos megbetegedésnél nagyobb ütemben növekedik. Kétségtelen, hogy az 1950-es évek óta egyre nagyobb bőrfelületet teszünk ki a napnak, akárcsak az, hogy amikor az epidemiológusok az 1990-es években elkezdték a napvédőszerek hatásainak vizsgálatát, semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy ezek a krémek és testápolók csökkentenék a melanóma kialakulásának kockázatát.

Annak ellenére, hogy a leégést főként az ultraibolya spektrum UVB-sugarai okozzák, egyre nagyobb bizonyossággal állítható, hogy a melanóma az UVA-hoz köthető. A régebbi napvédők jelentősen késleltették a leégést, ami által használói jóval tovább maradhattak a napon, a szerek azonban igen csekély védelmet jelentettek az UVA sugarak ellen, így összességében csak növelték a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az Egyesült Államokban számos jogi eljárás indult már a gyártók ellen, mondván, az embereket félrevezették, sokan úgy gondolták, hogy a napvédőszerek használatával büntetlenül szívhatják magukba a sugarakat, az úgynevezett "napblokkoló" szerek ugyanis nem egyenlő mértékben adnak védelmet a teljes UV-spektrumon, tehát nem lehet azokat blokkolónak tekinteni.

A legújabb készítmények már az UVA ellen is nyújtanak valamilyen mértékű védelmet, ennek mérésére azonban nincs egységes szabvány, így nehéz kitotózni mit is vesz valójában az ember. Mindezek mellett még ezek a szerek sem valószínű, hogy megfelelő védelmet nyújtanak az UVA káros hatásai ellen. A mai napig nem egyértelmű, mi okozza a melanómát. A Nap egyértelmű kockázati tényező, a vizsgálatok szerint a gyakori leégés - főként gyermekkorban - növeli a melanóma kialakulásának esélyét, emellett viszont a bőrtípusok is nagyban szerepet játszanak.



Innentől azonban már zavarosabb a kép. Az UVA a látható fényen túli elektromágneses spektrum része, hullámhossza 400-tól 320 nanométerig terjed, ezt követi az UVB 320-tól 280 nanométerig. A bőrt elérő napfény legalább tízszeres, de akár százszoros UVA-t is tartalmazhat az UVB-vel szemben, ez főként a szélességi és magassági fokok, valamint a napszak és az ózonpajzs állapotának függvénye. Annak ellenére hogy ennyivel kevesebb van belőlük, az UVB alacsonyabb hullámhosszával és erőteljesebb fotonjaival egymagában felelős a leégésért, ami azt jelenti, hogy az SPF napvédő osztályzási rendszer, ami azon alapul hogy mennyi idő alatt alakul ki enyhe égés a napfény hatására az emberi bőrön, elsősorban az UVB-védelem mérésére szolgál.

Ezen képessége miatt sokáig kizárólag az UVB-sugárzást okolták az összes bőrrákért, a melanóma azonban egészen más eset. A bőr sokkal áttetszőbb az UVA számára, így a sugarak mélyebbre hatolnak, elérve az epidermisz alapját, ahol a pigment előállító sejtek, a melanociták lakoznak, itt alakul ki a melanóma. Azt azonban lehetetlen megmondani, hogy egy ember élete során mennyi UVA sugárzást szenved el az UVB-vel szemben, így az epidemiológiai tanulmányok gyakorlatilag semmit sem érnek. Ami biztos, hogy az UVA-szint nem csökken olyan mértékben a nagyobb magasságokban mint az UVB, és ugyanez a tendencia figyelhető meg a melanóma előfordulásával más bőrrákokkal összevetve.

Az UVB a DNS-szálak "létrafokait" rombolva igen jellegzetes mutációkat okoz, a melanóma azonban inkább a reaktív szabad gyökök által okozott oxidatív sérülésekre jellemző mutációkat idéz elő. Ezek a szabad gyökök felehetnek a napfény bőrre gyakorolt öregítő hatásáért is. Ugyanakkor a George Washington Egyetem orvosi központjában albínó egerekkel végzett végzett kísérletek nem igazolták az UVA hatását. A kölyökkorukban kapott UV-sugárzásnak hatására az emberihez hasonló melanómát kifejlesztő egereknél csak az UVB okozott ilyen típusú megbetegedést, így a kutatást vezető Edward De Fabonak sikerült ellentmondania az összes UVA-ra mutogató bizonyítéknak, amire az UVA-elmélet támogatói azonban azzal vágtak vissza, hogy az albínó egerek nem megfelelő alanyok, mivel nem található meg bőrükben a melanin, ami fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

A melaninpigmentek minden UV-sugárzás ellen védelmet nyújtanak, felszívva azokat, még mielőtt túl mélyen bejutnának a bőrbe. Ennek azonban ára van, a melanint is oxidálhatja az UVA és az UVB, melaningyököket hozva létre, melyek egyéb gyökökké alakulnak. Ha ezek a gyökök valóban elősegítik a melanóma kialakulását, akkor a melanin hiánya a melanocitákban egyfajta védelmet alakíthat ki, és a megfigyelések szerint a melanóma az albínó emberek körében a legritkább. Azonban, ha a melanin gyökök vezetnek a melanómához, akkor miért alacsonyabb a rák kialakulásának esélye azoknál akik könnyebben barnulnak, nem is szólva a fekete bőrűekről, tette fel a kérdést De Fabo.

A magyarázat a vörös hajúaknál elvégzett megfigyelésekben rejlhet, állítja David Fisher, a Harvard Egyetem professzora. A vöröshajúaknál a melanin két főtípusának csupán egyike termelődik, egy vörös-sárga pigment, a pheomelanin, nincsenek fekete-barna melaninjaik, úgy nevezett eumelaninjuk. A kettő közül a pheomelanin a kevésbé stabil, jóval hajlamosabb a gyökök előállítására. Akik mindkét pigmenttípussal rendelkeznek, azoknál barnuláskor több eumelanin termelődik, csökkentve a gyökök kialakulásának esélyét.

Így eljutottunk ahhoz az elég egyszerű és sokak által felismert tényhez, hogy a barna bőrűek tovább tartózkodhatnak a napon fehér bőrű társaiknál, anélkül hogy súlyosabb sérüléseket szereznének, ugyanakkor ha a fentebbiek valóban így működnek, akkor a barnulás jobb védelem lehet a melanóma ellen, mint a napvédőszerek. Ennek ellenére Fisher nem biztat senki a tűző napra való kifekvésre, inkább olyan új módszereket igyekszik kidolgozni, melyek az UV-sugárzás nélkül próbálják előidézni a természetes barnulást.

Összességében a legjobb megoldás persze egy jó UVA-védelmű naptej lenne, ilyen azonban nem igazán létezik. A gyártók fizikai blokkolókkal látják el készítményeiket, mint a cink-oxid vagy a titán-dioxid, ami vagy szétszórja, vagy elnyeli mind az UVA-, mind az UVB-sugarakat, más szerek az UVA elnyelésére kifejlesztett szerves molekulákkal veszik fel a harcot. Ezek az összetevők azonban hagynak némi kívánnivalót maguk után. A fizikai blokkolók részecskéinek nagyon parányiaknak kell lenniük, hogy ne úgy nézzünk ki a kenegetés után, mint a bevetésre készülő Rambo, így azonban már kétséges a hatékonyságuk. A főkérdés továbbra is az, elég hatékonyak-e az új napvédők az UVA ellen. Ez mint a cikk elején is elhangzott, a jelenlegi szabványokkal nem mérhető, és valószínűleg az elkövetkező években sem lesz semmilyen előrelépés.

A gond az, hogy a magas faktorú naptejeket használók hajlamosak több időt eltölteni a napsütésben, miközben a faktorszám többnyire a felére vagy még inkább az alá zuhan, ha az UVA elleni védelemről van szó. Ezért a napvédőket használók sokszor jóval több UVA-sugárzást kapnak azoknál akik egyáltalán nem használnak semmit, viszont éppen ezért hamarabb bemenekülnek a hűvös szobákba. Az UVA-védelem fokozása ugyanakkor érdekes mellékhatásokat produkálhat. Mivel ez a spektrum már a láthatón kívül esik, nehéz úgy eltüntetni az összes UVA-t, hogy közben ne itassunk fel némi ibolyafényt, azaz egy krém, ami elnyeli ezeket a hullámhosszokat kifejezetten sárgás színt adhat használójának.

Ennyi zagyvaság után akkor mit is tegyünk nyáron? Annak ellenére, hogy nincs szikla szilárd bizonyíték az UVA és a melanóma közötti kapcsolatra, célszerű óvatosnak lenni, összegzett Fisher. Senki nem mondja, hogy ne használjuk a napvédőszereket, a megfelelő öltözet egy fejfedővel kiegészítve azonban jóval nagyobb védelmet nyújt. Ugyanakkor némi napfürdő nem árt, mivel a rák kialakulásának kockázatát csökkentő D vitamin az UVB-sugárzásból nyerhető ki, ehhez azonban nem kell túl sokat a napon tartózkodni, egy érzékenyebb bőrű embernek Európában elegendő 10 percre kitenni arcát és karjait a napfénynek naptej nélkül a napi D vitamin szükséglet eléréséhez. Ami biztos, nem javallott órákon át a napon pörkölődni, akármennyi naptejet kenünk is magunkra. A dolog pozitívuma, hogy árnyékba vonulva megőrizhető a bőr fiatalsága és életkorunk is nőhet némileg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #137
    Jobb lenne, ha nem jönnél megint a felelőtlen szerintemekkel. UV intenzívebb időszakokban, a déli órákban negyed órát sem ajánlanak a szakhatóságok, mert az már szignifikánsan növeli az esélyt. Használhatod akár a legerősebb krémet, akkor sem, úgyhogy ennyit azok "a megoldás"-kénti említéséről. És ennek nagyon is sok köze van az ózonréteghez. Régen nem jelentett ilyen veszélyt egy kis napozás! Azt meg könnyű mondania egy számítógép-kockának, hogy oké, hát akkor ne napozzunk.
  • BiroAndras #136
    "A növekvő ultraibolya sugárzás, a sok napozás és szoláriumozás miatt a melanomás megbetegedések száma az utóbbi években robbaszánszerűen megnőtt."

    "Talán nem véletlen, hogy a rengeteget szoláriumozó fiatalok közt van a legtöbb beteg."

    "Ugye csak azért jössz állandóan a pontos mértékkel, hogy ezzel hárítsd el az egész kérdést?"

    Nem. Pont az a kérdés, hogy milyen számokról van szó. Mivel a ráknak millió oka lehet, fullos ózonréteg mellett is van UV sugárzás, és a napozás mennyisége is sokat számít, csupán a rák előfordulásának a növekedése semmit se jelent. Szóval kellene valami hozzávetőleges százalék, hogy fel lehessen mérni a probléma mértékét.

    "Miért nem veszed végre tudomásul, hogy ilyen arányok mellett az UV-B növekedés szó szerint emberéletekben mérhető???"

    Sokminden mérhető emberéletben.

    "1 is sok."

    Sajnos nem. Rengeteg sok ember hal meg naponta mindenféle különbüző ok miatt. Ha már az áldozatok számát nézzük, akkor a problémák sorában valószínűleg elég gyenge helyezést ér el az ózonlyuk. Pl. biztos vagyok benne, hogy a dohányzás sokkal több embert öl meg.
    Ráadásul az UV sugárzás ellen egyféleképpen tudunk védekezni: kevesebbet napozunk. Ez bárki által önállóan kivitelezhető megoldás, emiatt nincs értelme lármázni. Mást meg nem nagyon tehetünk, hiszen a probléma fő okait lényegében megszüntettük, és a már a levegőbe került gázokat nem tudjuk kivonni. Persze lehetne még küzdeni a maradék gáz eregetés ellen, de szerintem ez sem tartozik az emberiség legnagyobb gondjai közé (az elsődleges probléma szerintem az olajfüggőség).

    "Ettől még az UV növekedés nem lesz kevésbé problémás."

    De igen, mert ez eltorzítja a statisztikákat. Az X%-os növekedés a bőrrák előfordulásában részben a szoláriumozás következménye, így az UV sugárzás növekedése máris kevésbbé felelős érte.

    "Ezt már nem mondanám, ugyanis a hatások összeadódnak."

    Attól, hogy összeadódnak, még nincs közük egymáshoz.

    "Nos, nem hinném, hogy az utóbbi években 10x-100x annyit napoznának vagy szoláriumoznának az emberek, mint eddig."

    10x simán lehet, és kb. annyival nőtt a bőrrák előfordulása. A 100x durva túlzás.
    Mindenféle cikkek a témáról:
    http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=95&cid=61190
    http://www.rsc.org/images/IS014006_tcm18-27601.PDF
    http://stason.org/TULARC/science-engineering/ozone-depletion-uv/index.html

    "A déli órákban fél óra is sok. Ki az, aki fél órára megy ki a strandra?"

    Ha a sokat úgy érted, hogy növeli a rák kockázatát, akkor igen, sok. De enek megint nincs köze az ózonhoz. Azt kell megnézni, hogy mennyi napozás esetén lesz elfogadhatatlanul magas a kockázat (persze az elfogadható nem egy egzakt kifejezés). A cikkekben extrém sok napozásról beszélnek, nem fél óráról, tehát szerintem az még nem probléma. És persze nem kötelező délben napozni. Nem véletlen, hogy a naposabb országokban délben nem szokás az utcán mászkálni (még UV-mentesen se tesz jót). És lehet védekezni ellene. A jobb krémek védenek az UV sugárzástól is. Amikor meg nem napozik az ember, akkor a ruha is véd.
  • dez #135
    "Gondolkodj egy picit. Vagy csak olvasd el rendesen a cikket."

    OLVASD EL TE!

    "A növekvő ultraibolya sugárzás, a sok napozás és szoláriumozás miatt a melanomás megbetegedések száma az utóbbi években robbaszánszerűen megnőtt."

    "Azért csak a nőknél ilyen magas az arány"
    NEM CSAK NŐKNÉL MAGAS AZ ARÁNY, csak náluk a legmagasabb.

    "mert sokkal többet napoznak."
    Ez így nem szerepel a cikkben, és nem is biztos, hogy igaz.

    "És az ebből sem derül ki, hogy az ózonréteg vékonyodása milyen mértékben járul hozzá a dologhoz."
    Ugye csak azért jössz állandóan a pontos mértékkel, hogy ezzel hárítsd el az egész kérdést? Miért nem veszed végre tudomásul, hogy ilyen arányok mellett az UV-B növekedés szó szerint emberéletekben mérhető??? 1 is sok.

    "És a cikkben az is benne van, hogy a szolárium is legalább annyira ártalmas, mint a napozás"
    Ezt senki sem vitatja. Ettől még az UV növekedés nem lesz kevésbé problémás.

    "pedig totálisan semmi köze az ózonhoz."
    Ezt már nem mondanám, ugyanis a hatások összeadódnak.

    "1. Nem lehet tudni, hogy mi okozta a rákot, hacsak nem extrém mértékben van kitéve valaki egy faktornak."
    Még1x az idézet A növekvő ultraibolya sugárzás, a sok napozás és szoláriumozás miatt a melanomás megbetegedések száma az utóbbi években robbaszánszerűen megnőtt." -- Nos, nem hinném, hogy az utóbbi években 10x-100x annyit napoznának vagy szoláriumoznának az emberek, mint eddig. Mi marad...???

    "2. Azt mondtam, hogy ésszel kell napozni. Azt mondom, hogy nem kell úgy tenni, mintha itt lenne a világvége, de ez nem jelenti azt, hogy kötelező ropogósra sülni a napon."
    Egyátalán nem kell ropogósra sülni. A déli órákban fél óra is sok. Ki az, aki fél órára megy ki a strandra?
  • BiroAndras #134
    "Figyu, 1. megtudtad, hogy 30-35 közötti nők esetén egyenesen az első helyen áll a bőrrák miatti halálozás, 2. tudjuk, hogy a magasabb UV-B jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, 3. tudjuk, hogy a vékonyodott ózonréteg miatt jelentősen nőtt az UV-B sugárzás. Ezek után még azt mered állítani, hogy nem számít a dolog?"

    Gondolkodj egy picit. Vagy csak olvasd el rendesen a cikket. Azért csak a nőknél ilyen magas az arány, mert sokkal többet napoznak. És az ebből sem derül ki, hogy az ózonréteg vékonyodása milyen mértékben járul hozzá a dologhoz. És a cikkben az is benne van, hogy a szolárium is legalább annyira ártalmas, mint a napozás, pedig totálisan semmi köze az ózonhoz.

    "Hogyan érintene, ha akár csak egy ember is rád hallgatva ugyanannyit napozva, mint régebben (nem eszetlenül sokat, de nem is keveset) kapna bőrrákot?"

    1. Nem lehet tudni, hogy mi okozta a rákot, hacsak nem extrém mértékben van kitéve valaki egy faktornak.
    2. Azt mondtam, hogy ésszel kell napozni. Azt mondom, hogy nem kell úgy tenni, mintha itt lenne a világvége, de ez nem jelenti azt, hogy kötelező ropogósra sülni a napon.
  • dez #133
    Egyébként vizsgálatok szerint a D vitamin jelentősen csökkenti többféle rák, pl. a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Így rövíd idejű napozásnál ellensúlyozódhat az UV-B hatása. (Csak éppen a legtöbb napozó ennél hosszabb ideig napozik.)
  • dez #132
    "Amikor 40 fok van árnyékban."
    Ezzel mire akarsz utalni? Arra, hogy kevesebb felhő van ilyenkor? Tehát a felhők (nem viharfelhők persze, hanem bárányfelhők) is alaposan kiszűrik az UV-B-t?

    "Képzeld el, tudom."
    Mertem remélni, de akkor miért így fogalmaztál?

    "Nyílván számoltak ezekkel is. Nem kezdőkről van szó."
    Nem olyan biztos, hogy ezzel akartak számolni. Különben is, ha igazán korrekt eredményt akartak volna közölni, akkor egy tól-ig értéket adtak volna meg, az előre ki nem számítható hatásokat figyelembe véve. És elég valószínűen a globális felmelegedés hatását sem számolták bele, ami drasztikusan negatív irányban befolyásolja a dolgokat.
  • dez #131
    Figyu, 1. megtudtad, hogy 30-35 közötti nők esetén egyenesen az első helyen áll a bőrrák miatti halálozás, 2. tudjuk, hogy a magasabb UV-B jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, 3. tudjuk, hogy a vékonyodott ózonréteg miatt jelentősen nőtt az UV-B sugárzás. Ezek után még azt mered állítani, hogy nem számít a dolog? Hogyan érintene, ha akár csak egy ember is rád hallgatva ugyanannyit napozva, mint régebben (nem eszetlenül sokat, de nem is keveset) kapna bőrrákot?
  • BiroAndras #130
    "Milyenkor?"

    Amikor 40 fok van árnyékban.

    "Itt nincs ózonlyuk, csak vékonyodás. Amúgy neked ezt talán jobban kellene tudni."

    Képzeld el, tudom.

    "A szarvasharha tenyésztés nem csökkent, inkább csak nő. (Metán.) Továbbá vannak cégek, amik nem teljesen tartják be a történyeket. Ezekkel vajon számoltak a modellek?"

    Nyílván számoltak ezekkel is. Nem kezdőkről van szó.
  • BiroAndras #129
    "„A 20–30 éves korú nők között a melanoma a vezető halálok, a 30–35 évesek között pedig a második helyen áll”"

    Na erről nem tudtam. De ha elolvasod az egész cikket, az derül ki belőle, hogy ennek oka nem elsősorban az ózonréteg vékonyodása, hanem a sok napozás, sőt a szolárium is, aminek biztosan semmi köze az ózonréteghez.

    "Mint az idézett hírből látható volt, még akkor is veszélyesen emelkedhet az UV-B sugárzás, ha közel sincs felettünk ózonlyuk..."

    A sugárzás mértéke sokmindentől függ, úgyhogy ebből se tudunk messzemenő következtetéseket levonni.

    "A XIX.sz.-ban?"

    Igen. A XX. század eleje-közepe felé ugrott meg jelentősen a várható élettartam.
    http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/199.html

    "De nem a széles karimájú."

    Amennyire tudom, a rendszeresen a szabadban tartózkodók bizony pont olyan kalapot viseltek.
  • dez #128
    "Nem csoda ilyenkor."
    Milyenkor?

    "És ez egész pontosan milyen mértékben felelős ezért az ózonlyuk? Nem mindegy."
    Itt nincs ózonlyuk, csak vékonyodás. Amúgy neked ezt talán jobban kellene tudni.

    "És ózonlyuk nélkül nem lehet leégni?"
    Nyilván, csak nem mindegy, hogy órák alatt, vagy röpke 18 perc alatt.

    "Nem mondtam, hogy nincs probléma. Azt mondom, hogy kár ezért világvégét kiáltani."
    Ki kiáltott ezért világvégét? Ez csak az egyik probléma, amitől csak valamivel jobban hullanak az emberek (is).

    "2. Az intézkedések hatékonynak bizonyultak. Csak sajnos ezek a folyamatok évtizedekig eltartanak."
    A szarvasharha tenyésztés nem csökkent, inkább csak nő. (Metán.) Továbbá vannak cégek, amik nem teljesen tartják be a történyeket. Ezekkel vajon számoltak a modellek? Hát a felmelegedés későbbi hatását beleszámolták? Vagy majd utólag közlik, hogy hoppá, hát ezt eddig nem számoltuk bele, mert akkor még nem volt befolyásoló tényező?

    "3. Mit tehetnénk még? Nincs meg a technológiánk, hogy a felső légkörből kivonjuk a káros gázokat."
    Attól még tudomásul kell venni a problémát, mármint a hétköznapi embernek is. És egy intő jelnek lehet tekinteni.