Hunter

Egy gén kikapcsolásával a rák is kikapcsolható?

A rákos sejtek egyetlen gén kikapcsolásával ártalmatlaníthatók, ezt mutatja egy tanulmány, ami az egerek májrákját vizsgálja. A gén, ami a MYC proteint termeli, általában a sejtosztódást vezérli. Számos emberi rákban megtalálható, ahol a protein túltengése gyors sejtosztódáshoz, ezáltal daganatok képződéséhez vezet.

Az új tanulmányban a kutatók génmanipulált egereket vizsgáltak, melyek esetében a MYC gén folyamatosan be volt kapcsolva, így túl sok MYC protein termelődött, májrákot idézve elő az egerekben. A hagyományos antibiotikumos doxycyclin adagolása kikapcsolta a gént és a sejtek visszaálltak hagyományos májsejtekké, azonban nem semmisültek meg. "Mondanom sem kell, mennyire meglepődtünk, amikor a rákos sejtekből normálisnak tűnő májsejteket állítottunk elő" - mondta Dean Felsher, az amerikai Stanford Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. "Az elkülönült sejtek hónapokig így maradtak."

Az antibiotikumos kezelés megvonásával a gén visszakapcsolódott és a szunnyadó rák idővel visszatért. Zöld festéket használtak a sejtek megjelöléséhez, így nyomon tudták követni amint a májsejtek rákos sejtekké váltak, majd ugyanennek a fordítottját. A kutatók ezáltal meggyőződhettek arról, hogy a kialakuló tumorok ugyanabból a sejtcsoportból, és nem valahol máshonnan képződtek. "A modell rendkívül találékony, azáltal hogy egy mesterséges módot fejlesztett ki a gén ki és bekapcsolásához az egerek májában" - mondta Hakon Leffler, a svéd Lund Egyetem kutatója. "Az emberek és a normál állatok nem rendelkeznek ilyen kapcsolóval egyetlen sejtjükben sem, legyen az egészséges vagy rákos" - tette hozzá, tehát a technika nem alkalmazható közvetlenül az embereken.

Mindazonáltal a tanulmány előrevetíti a rák elleni küzdelem egy új módját, ami a rendellenesen magas MYC-szinteket célozza. "A proteint kell célba vennünk, vagy valahogy kikapcsolni a gén túltengést" - szűrte le a következtetést a Brit Rákkutató Központ részéről John Lunec.

A kutatók meggyőződése, hogy az őssejtek is aktívan érintettek. "A máj elég szokatlan, általában nem lehet regenerálni egy szervet, a máj szövetei mégis képesek erre" - mondta Felsher. Ha a májsejtek megőriznek néhány őssejt jellemvonást, az megmagyarázná miért voltak képesek visszaállni a rákos sejtek normálisakká az antibiotikumos kezelés során. Ezen felül arra is választ ad, miért voltak képesek a daganatok újra megjelenni, amint az antibiotikumot megvonták és a MYC másodszor is túltermelődésbe kezdett. Persze sok minden van, amit még meg kell fejteni.

"A következő lépés a MYC protein célba vétele, és annak leellenőrzése, hogy ez az embereken is működik-e" - nyilatkozott Felsher. Ha működne az emberek esetében is, az hatalmas előrelépés lenne, különösen, ha több ráktípusnál is eredményt hozna, amire már jó esély nyílna. "Az MYC gén a rák számos fajtájánál mutat túlzott aktivitást" - mondta Elaine Vickers brit rákkutató. "A becslések arra utalnak, hogy a gén legalább hétből egy rákos halálesetnél közreműködik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #25
    Tudom, de aki nem tapasztalta valamilyen formában, az úgysem hiszi. (Pedig tény, hogy a gyógyszeripar a második legjövedelmezőbb az olaj után...)
  • Tetsuo #24
    10 éve komoly géntechnológiai fejlesztés kezdődött a fogszuvasodás ellen 2-3 éve hirdették hogy a küszöbön vannak (csak egy folyadék s többet nem lesz szúvas fogad) de vmelyik óriás gyógyszercég megvette a know-howt s azóta vége. Többet nem fogunk hallani ilyen gyógyszerről..
    Ehhez hasonló számtalan megtörténik napjainkban.
    Rengeteg olcsó és komoly hatású gyógyszert 'félretettek' hogy a saját drága szarjaikat tudják terjeszteni..
    A nagy cégek (Bayer, Sandoz..) a HIV s a rák ellen folyó kutatásoknál egyből felvásárolnak mindent ha megcsillan vmi. Hallottam elég durva eseteket de már nem emléxem a pontos adatokra v a cégek neveire (szvsz sáros mind) ezért nem írom le, a neten biztos van róla sok cikk meg ezzel foglalkozó magánszemélyek (ha még élnek)..
  • cosman #23
    Nagyszerű és az evolució mire való?
    Embertelenül hangzik(az is) de ha mindenki meghalna aki nem bírná ki a rákot akkor az emberek szépen imunisak lennének rá ugyanis aki tuléli az azért éli túl mer nem tömtük tele gyógyszerrel.....
    Amugy meg nagyszerű dolog ha ugy nézzük mer pl ha az én anyám életéről lenne szó valahogy mindent megtennék azért,hogy meggyógyuljon....
  • dez #22
    Hát, ők azt gondolják, készíthetnek. Génterápia: kijavítani magukat a hibás géneket. Nanorobotok, stb. De szerintem a rákok többsége nem "egyszerűen" egy génhiba.
  • Tetsuo #21
    A gyógyszergyártók SOHA nem készítenének ilyen bogyót!
    Csak olyat amit életed végéig szedned kell hogy ne legyél rákos..
  • SniperWolf #20
    Jaj,dez ez csak egy metafora...
  • dez #19
    Nem lehet mindent elintézni egy bogyóval.
  • SniperWolf #18
    Én azt várom,hogy olyan idők járjonak,amikor az ember azt mondja az anyának: -Anya azt hiszem rákos vagyok!- Mire az anya -Nem baj fiam nemmész néhány napig suliba,adok neked egy kis Xy orvosságot,a napokba már semmi bajod sem lesz...
  • b2nary #17
    Macc: látom nem a grínpísztől vagy :DD, amúgy elgondolkoztató amit írtál

    Egyébiránt mekkora királyság lenne, ha megtalálnák mégiscsak azt a bizonyos kapcsolót az emberi testben is... Hiába, meghajlok a tudomány előtt
  • Macc #16
    meg miert nem az a buntetese az eletfogytosoknak, hogy tesztelnek rajtuk. Ugyis ki vannak iktatva. Igy legalabb haszna is lenne. Vagy akkor a halabuntetes helyett lenne ez. Attol mar lehet jobban tartananak.