Hunter

Űrsétára készül Kína

Harmadik emberi űrrepülésükre készülnek a kínaiak, melynek keretében űrhajósaik első alkalommal hagyhatják el a Sencsu űrkapszulát. A tervezett űrsétához a hírek szerint teljesen új, kínai tervezésű űrruhákat fognak használni.

Az értesülések a Beijing Morning Posttól, Peking vezető, állami napilapjától származnak. Az újság munkatársai Kína kilövőrendszerének első számú konzulensét, Huang Csun-ping rakétamérnököt szólaltatták meg, aki elmondta, a Sencsu 7 már idén készen fog állni, a küldetés azonban csak jövő évben startolhat el, addig kell ugyanis az új kínai űrruhákra várni.


A Sencsu 6 küldetés egyik űrruhája ma már kiállítási tárgy. Ez még orosz technika volt, a következőre azonban joggal írhatják: Made in China

A korábbi hírek mind 2007-re irányozták elő a háromfős űrrepülést, Kína azonban arra is hajlandó volt, hogy elcsúsztassa az indulást, csak hogy elmondhassák, teljes mértékben önerőből valósították meg első űrsétájukat. A túrán két taikonauta vesz részt, magáról az űrséta időtartamáról azonban még nem született döntés, tette hozzá Huang. A kilövés időpontjáról csupán annyit mondott, hogy az teljes mértékben az űrruha elkészültének függvénye, és nem befolyásolja a 2008 augusztusában zajló pekingi nyári olimpia sem. (Sokak szerint a két esemény emelte volna egymás fényét.)

Az űrruhákról annyit sikerült megtudni, hogy már túl vannak a tervezési és fejlesztési fázisokon, viszont tesztelni még nem sikerült azokat. Kína 2003-ban csatlakozott az egykori Szovjetunióhoz és az Egyesült Államokhoz, mint harmadik nemzet, melynek önerőből sikerült embert juttatnia a világűrbe, ekkor Jang Li-vej egymaga repült a Sencsu 5 fedélzetén, majd két évvel később már két űrhajós vágott neki a végtelennek egy ötnapos expedíció keretében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vaddasz #28
    Azért ilyen jó az Audi
  • heszky #27
    Szerintem ha két űrkutatásra szánt költségeket összeadnánk és az abból kapott összeget megnéznénk , rájönnénk h. ebből Afrikában hány éhező gyereken lehetne segíteni...
  • NEXUS6 #26
    A nyugat egyre inkább úgy tűnik elmulasztotta, hogy az oroszország jelentette potenciált magához kösse. Pedig kb ők jelentik a mérleg nyelvét.

    Az a helyzet, hogy a nagy keleti országoknak már nincs szükségük arra, hogy más hatalmakat közvetlenül katonailag fenyegessenek. A gazdasági erejük már minden más eszközre elég. Egy-két napja Pekingben tüsszentettek, NewYorkban pedig majdnem összeomlott a tőzsde.

    Viszont katonailag is fenyegetni fognak, nem azért mert kell, hanem mert megtehetik. Ezt a fajta hozzáállást sajnos nagyon jól megtanította az USA amíg ő volt a legűberebb.
  • NEXUS6 #25
    Nekem is sokáig jó kis Poljot órám volt, és nem is azt akartam mondani, hogy az orosz cuccosok mind szarok, hanem hogy van köztük szar, és a kínai között is van jó.

    És a kettőnek semmi köze, hogy adott ország csúcs szakemberi, kibaszott sok pénzből, milyen űrkutatási eszközöket tudnak építeni.
  • Cactus #24
    Ki mondta, hogy jó lesz?
  • Sidewinder #23
    Volt már orosz cuccosom,sőt most is van.A karórám például egy orosz gyártmányú Poljot Aviator óra (ilyen) és nagyonn elégedett vok vele,jól működik.Azon kívül az egyik kocsink egy 14 éves Lada Samara és mit ne mondjak,de anyu 6 éves céges Suzukija sztem bőven megirigyelhetné a megbízhatóságát.De azon kívül egy havernak van orosz IZS-61-es légpuskája ami eszméletlenül jó cucc,ugyanis táras (5 golyó fér bele) és emellett jó könnyű tutira nem remeg célzásnál,nagyon pontosan lehet vele lőni.Ismerősömnek meg van szintén orosz IZS-27-es bock rendszerű sörétes vadászpuskája (sztem ismered a fegyvert te is ugyanis ha októberben nézted a tv-t akkor biztos láttál ilyet mert a rendőrök is ilyenekel lőtték ki a gumilövedékeket<vak sörétestöltény segítségével ugyanis a lőporon kívül a sörét helyén voltak a kisebb nagyobb átmérőjű gumilövedékek (tul.képp gumigolyók,gumisörétek)>)amivel nekem is volt többször szerencsém koronglövészeten lőni(én nem vadászok amúgy),el is találtam vele a korongot meg minden szóval teszett naon és ismim azt mondta amikor kérdeztem h jó puska-e,ő elégedett-e vele,hogy sokkal jobban szereti mint a mittom én milyen drága belga félautomata sörétes puskáját,mert sokkal megbízhatóbb,"nem kell mindig kinyalni a picsáját" vagyis a lusta vadásznak is megfelel aki útál fegyvert takarítani(pedig azért azt sztem tisztességesenmindenkinek kéne csinálnia akinek van) mert ha tiszta ha koszos,ha esik ha fúj stb. mindig tudsz vele lőni,nem hány be és pontos is.Plusz emellett olcsó is.
  • Ronny #22
    Kína csak egy tehetetlen óriás lenne, ha a világformáló barátaid nem adták volna át az évszázadok alatt megszerzett technológiai fölényünket. A világképed alapjaiban rohadt:(
  • babajaga #21
    "ami aztán megfingathatja a nyugatiakat"

    És az miért és kinek lesz jó?
  • Cactus #20
    Nem értem miért állítjátok szembe Kínát Indiával, mikor együttműködés van a gazdaságaik között, úgy ahogy Kínának és Oroszországnak. Már csak pár év, és Oroszország és India is megköti a kis paktumát, és akkor meglesz a 3-as keleti pólus, ami aztán megfingathatja a nyugatiakat.
  • sathinel #19
    Kína hihetetlen erőss lessz. Még csak növekszik. :D És még sokan azt mondják hogy magyarország egyedül is képpes fennmaradni a világban nem kell nekünk egy nagyob szervezet. Amerika, Kína közti gazdasági verseny ha eldurvul, + oroszország is rendesen próbál pattogni, akkor egy-két kis ország nem sok labdába tudna rugni. Azt meg ne mond hogy minden gagyit ott gyártanak nálluk, Mert minden jót is ugyanott gyártanak. Mondj olyan terméket amit nem:DDD Ja és itthon leugatták a kormányt mert a kínaiakkal akar üzletelni. Van esze annak az embernek aki ellenkezik? nállunk 10milla ember van. Ha európába sikerülne elintézni hogy mi vagyunk a kapuja kínának, akkor rohadtsok hasznunk lenne. De az ember (politikus bár ez meg már nem ember...) ellenkezik ellene. Bár ahogy felmérték itthon a lakosság nagyrésze idegenellenes..... Csak nehogy szarjanak a fejünkre és megszívjuk mert kihagynak minket mindenből..
    A Tajvan faszságot meg ki találta ki? Manapság már nagyobb kára származna az egszerzéséből mint haszna. Nem hiába nincs ott már túl sok amcsi romboló, mint régebben voltak.