Hunter

Utópia a robotok felemelkedése?

A brit kormány jövőkutatási projektje számos érdekes és első hallásra meghökkentő szituációt vetít előre, ilyen például a robotok állampolgári jogokkal való felruházása, számol be a BBC.

A jóslatokhoz közel 250 tanulmányt gyűjtöttek össze a brit kormány Tudományos és Innovációs Hivatalának megbízásából, melyek az elkövetkező 50 év lehetséges fejlesztéseit és azok hatásait veszik számba. A robotok fejlődése mellett olyan témák is helyet kaptak, mint az űrrepülés jövője és az emberi élettartamot jelentősen megnövelő módszerek.

Sir David King professzor, a kormány tudományos főtanácsosa hangsúlyozta, nem a médiának akartak újabb hangzatos szalagcímeket kreálni, céljuk a lehető legszélesebb körben felmérni a különböző lehetőségeket, így segítve a kormány felkészülését a hosszú távú kérdésekre. Sir David ugyanakkor elismeri, a különös lehetőségek közzé tételével nem titkolt céljuk a viták és a kritikai párbeszédek serkentése, melyek elősegíthetik a kormány rövid és hosszú távú politikájának és stratégiájának tervezését, felmérve a jövő kockázatait és lehetőségeit.

A szigma és delta vizsgálatoknak titulált tudományos, egészségügyi és műszaki témájú tanulmányokat jövőkutató cégek, az Outsights-Ipsos Mori együttműködés és az amerikai Jövő Intézete (IFTF) válogatták össze. A tanulmányok igen széles spektrumon pásztázzák az elkövetkező évtizedeket, figyelembe véve sok egyéb mellett a Golf-áramlat jövőjét, India és Kína gazdasági növekedését, megvizsgálva a különböző területeket a nanotechnológia fejlődésétől kezdve egészen a HIV terjedése által támasztott veszélyekig bezáróan, egyben felmérve a lehetséges társadalmi hatásokat is. Ami a robotokat illeti, a tanulmányok szerint "monumentális változások" fognak bekövetkezni, amint elérik azt a pontot, ahol már képesek a reprodukcióra, önmaguk és mesterséges intelligenciájuk fejlesztésére.

Ez hatással lesz a törvényhozásra és a politikára is. Egy nap a robotok ugyanazokat az állampolgári jogokat követelhetik meg mint az emberek, beleértve a lakhatási támogatást, a "robot egészségügyi" szolgáltatásokat és nem utolsó sorban a szavazati jogot, melyre a tanulmány szerint 20-50 éven belül akár sor is kerülhet.

A jogokhoz persze kötelezettségek is társulnának, adófizetés és talán még a kötelező katonai szolgálat is realizálódhat esetükben, melynek ellentételezéseként a társadalom sem lehet közömbös irántuk, törődniük kell új digitális állampolgáraikkal, írja a jelentés. Hozzáteszik, hogy a robotok felemelkedése hatással lehet az erőforrásokra és a környezetre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #273
    "Már leírtam 1-2x, de mintha a falnak beszélnék. Ez egy idő után kurvára unalmassá válik."

    Ezt szerintem csak egyszer írtad le. Nem emlékezhetek mindenre.

    "összetett gondolkodáshoz, feladatmegoldáshoz az a fajta önálló kezdeményezőkészség kell, amit ma már alapvető fontosságúnak tartják a tudatosságot."

    Pontosan kik és miért tartják fontosnak a tudatosságot?
    És egyáltalán mi jelent az összetett gondolkodás?
    Ja, és ezek szerint már tudja valaki pontosan, hogy mi is az a tudatosság? Nem lehet, hogy az éntudatra gondoltak?
  • BiroAndras #272
    "Az lehet, hogy pl. egy mesterséges izület sokáig bírja, de pl. a bőrt nem tudják utánozni. És itt most nem is az összes funkciójára gondolok, mert attól fényévekre vannak, hanem csak a strapabírására (amit az újratermelődése tesz lehetőve)."

    A megoldás a nanotechnológia.

    "Ehhez képesnek kell lenniük a magas szintű kooperációra, ami eleve nem egyszerű, és hiába megosztottan, de komoly intelligenciának kell lennie a rendszerben."

    Nem kell túl nagy intelligencia hozzá. Persze a ma elérhetőnél jóval több kell, de a fejlődés nem áll meg. A kooperáció meg nem gond.
  • Epikurosz #271
    Hát, sajnos a béboszitterek is gyakran "meghibásodnak".
    Egyérszt, vannak pedofilok közöttük, meg akik egyszerűen u ják más kölykének gondozását. Anno bejárta Amerikát az a videófelvétel (pedig akkor YouTube sem volt), amint egy gyerekre vigyázó csajszi jól elverte a rakoncátlan gyerkőcöt. A szülök titokban lefilmezték.
    Mondjam tovább?
  • dez #270
    "elnavigálhasson és változó terepen helyváltoztatásra legyen képes" -> és persze még valamilyen feladatot is elvégezhessen.
  • dez #269
    Vagy 100 évig még biztos nem bíznám rá a gyerekemet egy robotra. Bármikor meghibásodhat.

    1db hangya is sokmidnenre képes, amire a mi robotjaink még sokáig nem. Minden robot-csapattagra kell jutnia elég intelligenciának ahhoz, hogy pl. elnavigálhasson és változó terepen helyváltoztatásra legyen képes. Ez lehet "kiosztott", vagy elosztott, vagy épp központosított, de valahol lennie kell.
  • Epikurosz #268
    Nem az okosságon van a hangsúly, robotéknál, hanem a hatékonyságon.
    Egy hangya semmi, de egy millió hangya már el tud takarítani egy döglött kutyát az autópályáról. Pláne ha repülőhangyák, amelyeket az autópálya karbantartó ad-hoc vet be. Ha már nem jön a takarítószemélyzet.
    Szóval, ne próbáljunk, most itt ráhúzni mindenféle elképzelést a robotokra, meg úgy tenni, mint a falu legjobb focistája, aki próbálja bizonygatni, hogy márpedig ő Budapesten is a legjobb lenne.
    Vannak, lesznek feladatok, amelyeket a robotok jobban el tudnak látni, és egyre okosítjuk őket. Emellett, vannak sík hülye emberek is, akikre például nem lehetne rábízni a kisgyerek pelenkázását, de mondjuk egy robot ezt hamarosan prímán el fogja végezni.
  • gekko45 #267
    Mennyire lehet okos egy idegsejt?
  • babajaga #266
    "Arról van szó, hogy sok "buta" robot együttműködve egészen okos lehet"

    A butaságból okosság sosem lesz.
  • dez #265
    Na ja, egy ilyennel szemben tanúsított ellenállás hivatalos közeg elleni erőszak lesz. :\
  • dez #264
    amit=amihez