Hunter

A robotok is pá­lyá­ra léptek Né­metor­szág­ban

Németországban teljes a fociláz, június 14-én az emberek küzdelmével párhuzamosan a robotok is kidöcögtek a pályákra.

Immár a 10. RoboCup vette kezdetét szerdán, rekordszámú nevezővel, hiszen nem kevesebb mint 36 ország 440 csapata érkezett Brémába, ahol különböző ligákban mérhetik össze technikáikat a futball szabályainak megfelelően. A nagy számnak megfelelően itt nem egyetlen világbajnokot hirdetnek, mint a FIFA által kiírt vb-n. Június 20-án elvileg 33 bajnokot ünnepelhet a robotok kupájára ellátogatható közönség és persze a gépezetek alkotói.

A RoboCup egy japán tudós, Hiroaki Kitano agyszüleménye, aki 1990-ben végleg beleunt a korai robotok esetlenségébe, ezért egy olyan szimbolikus, az emberek számára rögtön beugró megmérettetésen kezdte törni a fejét, ami előremozdítja a mesterséges intelligencia kutatásokat és fejlesztéseket. A foci már akkor is a világ legnépszerűbb játékának számított, így Kitano nem sokat gondolkozott, az emberi játék mintájára megalapította a robotok kupáját, ami egyre nagyobb és szélesebb tömegeket vonz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ma a nézők között egyaránt megtalálhatók a tudósok, az MI-rajongók és persze a sajtó sem hiányozhat. A külső szemlélő számára a robotfoci leginkább a szórakozásról szól, a gépek a nagy cselekkel és a látványos trükkökkel még adósak maradnak. Alkotóik számára azonban a kupa egy nagy lehetőség, hogy leteszteljék szoftvereiket, méghozzá számos másik MI ellenében, a hibákból és vereségekből tanulva pedig csiszoljanak alkotásaikon. A szoftverek a labda kergetésén kívül számtalan értelmes tevékenységet fognak szolgálni a katasztrófák mentőexpedícióitól a házvezetésen át egészen a katonai, vagy éppen a gyógyászati alkalmazásokig.

A torna egyik nagy esélyese a hazaiak képviselője, az Osnabrück Egyetem által épített "Brainstormer Tribotok" csapata, melyek négykerekű robotokból állnak, működésük a bekapcsolást leszámítva teljesen automatikus. A csapat "edzője", azaz a fejlesztés vezetője, Martin Riedmiller a Nature magazinban mutatta be játékosait, ismertetve legfőbb vívmányaikat. A robot szeme, egy videokamera másodpercenként harminc képkockát rögzít a robot körül zajló eseményekről, amit egy fedélzeti laptophoz, a robot agyához továbbít, ami feldolgozva az információkat, adatokat közöl a 12x8 méteres pályán elhelyezkedő összes objektum helyzetéről és sebességéről.

Saját elhelyezkedésétől valamint csapattársainak, ellenfeleinek és a labdának a hozzá viszonyított pozícióitól függően a robot kikalkulálja a következő lépését és ennek megfelelően cselekszik, magyarázta Riedmiller.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A játék képe és minősége az évek múlásával rengeteget változott, már nemcsak belebikáznak a labdába a robotok, de szoftvereik segítségével képesek különböző taktikai elemek felvonultatására, és érezhetően elkülöníthetők egymástól a támadók és a védők. A robotok képesek tanulni is, azaz elvileg meccsről meccsre fejlődnek, a focipályán kialakuló szituációk szinte végtelen száma pedig nagyban elősegíti ezt a fejlődést, egyben kitűnő terepet nyújtva az MI-szoftverek hatékonyságának tesztelésére.

A Tripodok talán a legfejlettebb konstrukciók. A "középsúlyú" ligában, ahol az átmérőt tekintve 50 centis, míg súlyban legfeljebb 40 kilogrammos "játékosok" indulhatnak, egyértelmű favoritnak számítanak. A papírformát igazolandó a nyitó mérkőzésükön 5-0 arányban a földbe döngölték a címvédő 2005. évi bajnokot, a japán "Eigen" csapatot. Fő ellenfelük jelenleg a Berlini Szabad Egyetem "Fu-Fighters" nevű csapata, de akadnak reményteljes portugál, japán és holland csapatok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #21
    persze hogy olcsóbb. Ha évi 500 millió alatt megállunk a költségvetésben, akkor az NB1 alatt vagyunk.
  • AgentKis #20
    És még lehet olcsóbb is egy ilyen csapat, mint a magyar válogatottat fenntartani...
  • Anakyn #19
    Legjobb esetben gól nélküli döntetlen :)
  • kapus srác16 #18
    Magyarok nyomhatnának 1 meccset velük!!ugyan mi lenne az eredmény??:)
  • Killgore #17
    Hát ez nagyon jó :)
  • HUmanEmber41st #16
    A magyar csapat még ezektől is kikapna...ráférne oda is egy kis mesterséges intelligencia ( ha már természetes nincs :) )
  • yann #15
    "és látom előre hogy néha a legtriviálisabb helyzetekben fognak majd egyszerűen csak elesni :)"

    -pont, mint a magyar focisták (:
  • Runo #14
  • dotkom #13
    thx a videokat
  • quentit #12
    Elég gyerekcipőben járnak még :) De látszik, hogy nagyon érdekes és izgalmas fejlődésnek lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő években, évtízedekben. Főleg amikor már fejlettebben játszanak majd egész profi módon, és látom előre hogy néha a legtriviálisabb helyzetekben fognak majd egyszerűen csak elesni :)